Jump to content
FAS Euroauto Goran

N.N.

Members
 • Content Count

  2015
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by N.N.


 1. @neshaoct

   

  Ima jedna analiza. Za automobile B-segmenta, klasični B, je PHEV tehnologija preskupa. Kod njih je isplativije ići na BEV. Svi skoro imaju tu strategiju. PSA, čak FCA prije spajanja sa PSA je sama razvijala takve automobile, a sad i Renault sa CMF-B ide u tom smjeru. Neki skuplji ili veći modeli B segmenta, neki SUV modeli, imaju možda smisla sa PHEV tehnikom. No stvar je što se na jednoj platformi baš ne isplati imati previše različitih tehničkih rješenja, pogotovo ne u istoj tvornici.  Sve to komplicira i poskupljuje proizvodnju.

   

  Morati ću negdje naći videa od strane ZF-a. Oni su to jako lijepo objasnili. Samo CEO Stellantisa se ne slaže sa njima, on ima plan skroz ukinuti PHEV opciju.

   

   

  @Elra

   

  Svaki proizvođač napravi analizu tržišta. Gleda se koje tržište je najvažnije i što ide. Činjenica je da sada u dosta zemalja potražnja za PHEV automobilima veća od proizvodnje. Dio toga je i radi subvencija. Činjenica je isto tako da je Jeep tu za većinu tih tržišta dobro pogodio sa 4xe modelima. I to je to. Kraj priče.

   

  Naravno Stellantis možda napravi neke druge analize i planove no puno toga ovisi što će biti sa Euro 7 kojeg EU birokrati guraju na 2025. To će biti kaos ako se izglasa. Konačno zbogom dizelima, a moguće i benzincima osim možda za neke tipove hibrida. I sad mi reci. Tko bi pametan sada 2021. uvodio novi motor kada mu je zadnji dan za prvu registraciju 31.12.2024.? Tko bi to bacio pare u vjetar?


 2. @neshaoct

   

  Istina je da dizela nema radi CO2 i moguće dodatnih komplikacija u proizvodnji zbog mehaničkog 4x4.

   

  No stvarna potrošnja će određenom krugu korisnika, koja radi dosta kilometara u jednom danu i u jednom navratu, biti dosta manja sa dizalom nego sa PHEV pogonskom grupom.

   

  Neke stvari su se od izlaska 500X dosta promijenile. Većina novih predstavnika SUV-ova B segmenta je dosta narasla. Recimo Captur II i 2008 II. Sličnu politiku prate Ford Puma i Škoda Kamiq. Možda sam još koga zaboravio 


 3. Ovo bi trebali biti motori u prvoj godini prodaje, čak će izlaziti ovim redom.

   

  MHEV

  - 1.5 turbo GSE 130 KS, mjenjač Magna/Getrag 7HDT300 sa integriranim električnim motorom

  - 1.5 turbo GSE 160 KS, mjenjač Magna/Getrag 7HDT300 sa integriranim električnim motorom

   

  PHEV

  - 1.3 turbo GSE 240 KS - motor 180 KS uz električni dio na stražnjoj osovini od 60 KS

   

   

  Dizel

  - 1.6 MJT 130 KS sa DCT-om


 4. 11 minutes ago, Elra said:

   

   2008 i C3 SUV odlicno idu, tako da im bas 2023/24 stizu kao nasljednici. 

  Si siguran za 2008? Si siguran da će sami sebi pucati u nogu?

   

  Inače tu je FCA uskočila odnosno Fiatov R&D u Torino da se da što se spasiti da iz kineske CMP platforme.

   

  2026, je kada najranije dolazi STLA Small platforma. Kaže od A do C segmenta. CMP sada ne može ići za vozila A segmenta. Zapravo ona je sada tijesna i za auta B segmenta.


 5. Jako sposobni PSA menadžment na djelu:

  Quote

   

  The start of production (SOP) schedule for the three models is listed below. Sales normally begin three to four months after SOP.

   

  The Jeep, which is code-named project 516, is due to go into production in November 2022, initially with a gasoline engine. A full-electric version will follow in February 2023 and a mild-hybrid version in January 2024. Batteries for the full-electric version will initially be supplied by Chinese supplier CATL, switching in July 2023 to another Chinese competitor, automaker BYD.
  Production of a small Fiat crossover, code-named project 364, is due to start in April 2023, with a BYD-equipped full-electric version following in May 2023 and mild hybrid in February 2024.
  Previously, the Jeep was expected to start production in July 2022, followed by the Alfa Romeo in January 2023 and the Fiat in July 2023.

   

  The front-wheel-drive mild-hybrid versions of the three vehicles will have an electric motor located between the engine and the transmission.

   

  The Alfa Romeo version that is awaiting approval is due to start production with the full-electric version in October 2023, followed by a front-wheel-drive gasoline mild hybrid in March 2024 and an all-wheel drive in July 2024. Alfa’s small crossover is codenamed project 966.

   

  If approved, the Alfa crossover’s all-wheel-drive system, which has an electric motor on each axle, is expected to be added to the small Jeep.

   

  The small SUV and crossover segment is the second most popular in Europe. The segment’s sales fell 18 percent to 1.73 million last year, according to JATO Dynamics market researcher. The segment narrowly beat out compact cars for second place after the small-car segment, Europe’s top-selling segment.

   

  The Renault Captur was the most popular small SUV/crossover with 177,556 units sold, followed by the Volkswagen T-Roc at No. 2 with 158,776 sales and the Peugeot 2008 at No. 3 with a volume of 156,150. 

   

   

  https://timesnewsexpress.com/news/auto/jeep-fiat-small-crossovers-approved-for-production-at-polish-plant/


 6. Just now, Elra said:

   Tavarez je napravio rezultate sa PSA u Evropi i sasvim je logicno da on sada vuce konce u grupi. 

  Prvo. Ako si već odabrao pisati po Vuku onda je Tavareš.

   

  Drugo. PSA vuče tu puno previše toga, a oni su de facto svojim planovima manje toga pogodili nego FCA. Fijasko u 2 od 3 regije po planu Push To Pass za 2016-2021. E sad problem je što u nas ljudi ne gledaju dalje od Europe ali realno PSA je sa samo jednom uspješnom regijom bio u kud i kamo većim govnima od FCA koji je imao 2 regije uredno posložene.

   

  Glavna nit vodilja PSA je bila srezati troškove i ništa drugo. Njima je jedina sreća što u Europi nema većih nacionalista od Francuza kad je riječ o kupnji automobila i što ti isti Francuzi vole privatne, a ne toliko flotne kupnje.

   

  Režu i u regijama gdje je FCA visoko uspješna.


 7. KIA je odlična, a bome i Hyundai. Izostanak e-coata (korozivna zaštita) je vrhunac ponude.

   

  Ooops, veliki šef Carlos Tavares je izdao tu naredbu za neke ex-FCA proizvode.

   

  Ne očekivajte Bog zna što of Francuza. Biti će veselo.

   

  Već Fiata guraju ka dolje. Evo sad bi oni radili Fiat Centoventi/120 SUV u Poljskoj, a ne Fiat 500 5 vrata kako su bili odlučili u FCA. Još i odgađaju proizvodnju.

   

  No ima jedna dobra stvar. Alfin B SUV na deficitarnoj francusko-kineskoj platformi opasno visi.


 8. @Elra

   

  Čovjek otvoreno laže.

   

  Jedini i isključivi krivac za 2 odgode je PSA vodstvo, cijenjeni gospodin podrijetlom iz Portugala.

   

  Njima je Tonale skup pa na sve načine gledaše kako negdje stezati troškove.

   

  Meni cijela ova priča za PSA je uvijek sa strahom za Alfa Romeo i Maserati.

  Oni bi lošom tehnikom išli na Nijemce. Da opišem slikovito. Krenuli bi mašući švicarskim nožem na nekoga tko ima mač u ruci. E pa to tako ne ide. Bar taj dio je Marchionne jako dobro razumio.


 9. @neshaoct

   

  Ni ja nisam pametan što je što. Rekao bih da su druge dvije sigurno PSA platforme ali recimo CMP ovakva kakva je na rubu da bude i za B segment. Zamisli koliko malo bi onda mjesta nudila sa modelom A segmenta. Stvarno ne znam.

   

  Meni je zanimljiva ova eCMP 2nd generation. Čini se da su tu Francuzi radi određenih tehničkih potreba dali dio razvoja Talijanima. I sam izlazak te platforme se podudara sa izlaskom Jeep Juniora.

   

  STLA Medium je vjerojatno ništa drugo nego preimenovana PSA EMP2 v4 tj. eVMP. Tajming se savršeno poklapa.

   

  Više ćemo znati za koji mjesec.


 10. @neshaoct

   

  STLA Large nije ništa drugo nego preimenovana Giorgio platforma. Bila je ispravka:
  "Stiamo lavorando sulla piattaforma Large di Stellantis e non utilizzeremo più la Giorgio: dobbiamo approfittare dei volumi per prendere tutte le opportunità possibili e portare in Alfa Romeo una gamma Ev, ma sempre con il tocco dell'Alfa Romeo (ndr: successivamente, Imparato ha voluto specificare che la piattaforma Giorgio non verrà archiviata, ma sarà integrata nel sistema delle architetture di Stellantis, ovvero Small, Medium e Large)". 

   

  Rekao je da Giorgio neće biti povučena nego će biti integrirana u jednu od novih platformi. Jasno je koja bi to trebala biti.

   

  Ovo je ništa drugo do politička korektnost. Postojeće platforme će se preimenovati u svojim sljedećim iteracijama.


 11. Nebitno imenovanje. To su menadžerske pozicije. I sam tekst je pogrešan. Scott Krugger je bio tu do 1. mjeseca 2020., a došao je negdje u 4. mjesec 2015. On je zaslužan za Tonale, barem sa menadžerske strane. No on je već duže vrijeme, od 1. mjeseca 2020., Head of Design za Dodge i Maserati. Zato je gore spomenuti Talijan, svima valjda nebitan, držao Alfa poziciju za Head of Design za EMEA regiju kroz posljednjih 12 mjeseci, a ukupno 6 će biti interim Head of Design dok Španjolac ne dođe.

   

  Ono bitno ili malo više važno je o Alfinom Head of Exterior Design, a on je isti zadnjih 10 godina ako ne i više. Riječ je o Allesandru Maccoliniu. 

   

  Meni je više strah što je top menadžer za talijanski dizajn Francuz Ploue. Francuzi, PSA barem, mi ne ulijevaju povjerenje po pitanju dizajna. Previše ekstravagantnog dizajna koji Alfi koja je tradicionalna marka nikako ne paše. Pogotovo me strah dizajna interijera jer kod PSA je to grozno, usability 0 bodova. 


 12. 2 hours ago, Bingodalton said:

  Sta to znaci, jel manje od nekoliko ili vise od nekoliko? Budi malo precizniji.

  Kao prvo već odavno proizvodnja nije planirana za 10. mjesec 2020. To nije točna informacija.

   

  Proizvodnja je trebala početi 28.12.2021. za ICE verziju. Za PHEV je to 21.2.2022, a za MHEV verziju sa novim 1.5 turbo benzincem i mokrim Getrag 7HDT300 DCT-om sa ugrađenim električnim motorom 23.3.2022.

   

  Tu je članak, a AutoNews Europe je originalan izvor, u startu krivo postavljen. Da ne govorim da PHEV verzija nije ta koja treba prva u proizvodnju. Nije takav plan osim ako Francuz nešto ne želi promijeniti.

   

  Samo kašnjenje je iz razloga što je Portugalcu Tonale preskup u proizvodnji. Bila je potraga da se negdje uštedi 3000 eura po primjerku što je u automobilskom svijetu bolesno puno. Tako da su tu poduzeli neke radnje. Ja ne znam što sve no svakako bi Tonale trebao dobiti brata blizanca pod Dodge značkom, Dodge Hornet. Proizvodnja također u Pomiglianu. On kreće negdje sredinom 2022. Znam da je bio planiran 5. mjesec.

   

  Što se tiče odgode za Tonale ona iznosi 37 dana koliko imam u glavi. 37 dana od datuma koji sam ja dao gore što će reći početak 2. mjeseca 2022.

   

  Inače u PSA svijetu su performanse jednake novcu, ne performance u smislu kako dobro auto ide. Recimo znam da je Jeep Compass PHEV u proizvodnji nekih 3000 eura skuplji od Peugeota 3008 PHEV. Jeep ima 240 KS, Peugeot 225 KS, a Jeep ide skoro 2 sekunde brže do 100 km/h.

   

  Portugalac je tražio da Stelvio i Giulia u proizvodnji uštede 1000 eura po primjerku, Tonale 3000, a trio 500X, Compass i Renegade kombinirano 300 eura. 

  Ima i tko negdje u vijestima. Kao talijanske tvornice su skupe. No to nije istina. Istina je da je on snižavanje troškova stavio pred skoro sve bivše FCA tvornice. Tako npr. iznimno profitabilne FCA tvornice u Sjevernoj Americi moraju prosjeku smanjit troškove za 700 dolara po proizvedenom primjerku.

   

   


 13. Auti se u grupaciji razlikuju po dizajnu i malo set-upu ovjesa, ništa značajno u mehanici.

   

  Treba poslušati FY2020 Earnings Conference Call. Sve najbolje o PSA, tek tu i tamo spomene FCA. Ono kao da je PSA inženjerska super kompanija, a ne da nude 1.2 i 1.6 turbo benzince koji su uz to i problematični. Da ne govorim o samim platformama.

   

  PSA ima jednu veliku prednost. Francuzi su za razliku od Talijana veliki nacionalisti u vezi automobila. Automobil mora biti francuski dok je u Italiji isto kao kod nas da mora biti njemački.

   

  Carlos Tavares je pravi nasljednik Carlosa Ghosna u dosta pogleda, a u nekima je još i gori.

  Inače za one koji su čitali u vezi WC-a u talijanskim tvornicama i slično. Carlos je generalnog mišljenja da FCA tvornice puno troše. Ne talijanske nego FCA. Samo što je sa talijanskima to izašlo u javnost.
  Dao je iznos koji moraju uštediti po proizvedenom automobilu, fiksni trošak, a na menadžerima u tvornici je kako će do toga doći. Dio je i na razvoju.
  Recimo Tonale 3000 eura.
  Tvornica u Cassinu gdje se rade Giulia i Stelvio 1000 eura.
  Melfi gdje su Compass, 500X i Renegade treba uštedjeti samo 300 eura po automobilu.

   

  U Americi je prosjek 700 dolara. Konkretno za jednu tvornicu što sam vidio je to 99 milijuna dolara godišnje.


 14. Le Cost Cutter ukida (možda i skroz) update infotainmenta na Uconnect 5 i veći ekran sa MCA modelima Giulie i Stelvia. Razlog je nova tabla što je njemu skupo. No eto utješna nagrada će biti virtualni kokpit jer to može brez promjene table.
  Također se ukida i kardan na ne-QV modelima.
  Ukinuo je projekt PHEV verzija za Giuliu i Stelvio MCA. Kaže previše komplikacija u proizvodnji kako na istoj liniji već ide ICE, a ići će i MHEV i BEV 800V sa Maserati Grecaleom.

  Tko zna što će još Le Cost Cutter odlučiti.

   

  Tonale je za njega bio skup. Valjda je to jedan od razloga što će na istoj proizvodnoj traci dobiti Dodge "sister car". Riječ je o Dodge Hornetu.
  On je skroz htio zaustaviti Tonale projekt na Small Wide ali na kraju nije. Jedan od razloga je što nema BEV verzije.
  Le Cost Cutter je glavni odgovorni za dodatno kašnjenje izlaska Alfe Tonale.  

   

  Za sada je zaustavio federalizaciju PSA platformi. Sve što ide u SAD ostaje na FCA platformama, Small/B-Wide i Giorgio.

   

  Druga proizvodna linija u Cassinu će vrlo vjerojatno dobiti EMP2/eVMP platformu. Za Giuliettu IV odnosno Lancia SUV C-segmenta. Samim ovim znači da Giulietta (barem za sada) neće u SAD kao druge Alfe.


 15. @moron

   

  PSA i po Vuku Karlos Tavareš su poznati kao cicije. Nisu skloni velikoj CAPEX potošnji. CAPEX ili kapitalna ulaganja.

   

  Ono što sam ja čuo je kako bi valjalo sve PSA motore umiroviti. Pričam naravno o benzincima. No javio se problem da to nešto košta. Samo ulaganje u veću proizvodnju/kapacitet FireFly/GSE motora i prenamjena EB i EP proizvodnih linije na GSE. Mislim da bi se na promjenu lakše odlučili da je očekivani životni vijek ICE za Europu nešto dulji. 


 16. Ovi na auto blogu valjaju gluposti. Ako stu uopće oni ili su možda prenijeli vijest.

   

  Dodge je siguran za sada. Prvi sljedeći model Made in Italy, blizanac Alfe Tonale. Start proizvodnje planiran za sredinu sljedeće godine.

   

  Evo to mogu potvrditi.

   

  Još su RWD modeli na modificiranoj Giorgio platformi u ranoj fazi razvoja.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
 • Create New...