Jump to content
FAS Euroauto Goran

N.N.

Members
 • Content Count

  2000
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by N.N.

 1. Kao prvo već odavno proizvodnja nije planirana za 10. mjesec 2020. To nije točna informacija. Proizvodnja je trebala početi 28.12.2021. za ICE verziju. Za PHEV je to 21.2.2022, a za MHEV verziju sa novim 1.5 turbo benzincem i mokrim Getrag 7HDT300 DCT-om sa ugrađenim električnim motorom 23.3.2022. Tu je članak, a AutoNews Europe je originalan izvor, u startu krivo postavljen. Da ne govorim da PHEV verzija nije ta koja treba prva u proizvodnju. Nije takav plan osim ako Francuz nešto ne želi promijeniti. Samo kašnjenje je iz razloga što je Portugalcu Tonale preskup u proizvodnji. Bila je potraga da se negdje uštedi 3000 eura po primjerku što je u automobilskom svijetu bolesno puno. Tako da su tu poduzeli neke radnje. Ja ne znam što sve no svakako bi Tonale trebao dobiti brata blizanca pod Dodge značkom, Dodge Hornet. Proizvodnja također u Pomiglianu. On kreće negdje sredinom 2022. Znam da je bio planiran 5. mjesec. Što se tiče odgode za Tonale ona iznosi 37 dana koliko imam u glavi. 37 dana od datuma koji sam ja dao gore što će reći početak 2. mjeseca 2022. Inače u PSA svijetu su performanse jednake novcu, ne performance u smislu kako dobro auto ide. Recimo znam da je Jeep Compass PHEV u proizvodnji nekih 3000 eura skuplji od Peugeota 3008 PHEV. Jeep ima 240 KS, Peugeot 225 KS, a Jeep ide skoro 2 sekunde brže do 100 km/h. Portugalac je tražio da Stelvio i Giulia u proizvodnji uštede 1000 eura po primjerku, Tonale 3000, a trio 500X, Compass i Renegade kombinirano 300 eura. Ima i tko negdje u vijestima. Kao talijanske tvornice su skupe. No to nije istina. Istina je da je on snižavanje troškova stavio pred skoro sve bivše FCA tvornice. Tako npr. iznimno profitabilne FCA tvornice u Sjevernoj Americi moraju prosjeku smanjit troškove za 700 dolara po proizvedenom primjerku.
 2. Nije istinita priča. Sigurno nije nekoliko mjeseci, a ni razlog nije točan.
 3. Auti se u grupaciji razlikuju po dizajnu i malo set-upu ovjesa, ništa značajno u mehanici. Treba poslušati FY2020 Earnings Conference Call. Sve najbolje o PSA, tek tu i tamo spomene FCA. Ono kao da je PSA inženjerska super kompanija, a ne da nude 1.2 i 1.6 turbo benzince koji su uz to i problematični. Da ne govorim o samim platformama. PSA ima jednu veliku prednost. Francuzi su za razliku od Talijana veliki nacionalisti u vezi automobila. Automobil mora biti francuski dok je u Italiji isto kao kod nas da mora biti njemački. Carlos Tavares je pravi nasljednik Carlosa Ghosna u dosta pogleda, a u nekima je još i gori. Inače za one koji su čitali u vezi WC-a u talijanskim tvornicama i slično. Carlos je generalnog mišljenja da FCA tvornice puno troše. Ne talijanske nego FCA. Samo što je sa talijanskima to izašlo u javnost. Dao je iznos koji moraju uštediti po proizvedenom automobilu, fiksni trošak, a na menadžerima u tvornici je kako će do toga doći. Dio je i na razvoju. Recimo Tonale 3000 eura. Tvornica u Cassinu gdje se rade Giulia i Stelvio 1000 eura. Melfi gdje su Compass, 500X i Renegade treba uštedjeti samo 300 eura po automobilu. U Americi je prosjek 700 dolara. Konkretno za jednu tvornicu što sam vidio je to 99 milijuna dolara godišnje.
 4. Le Cost Cutter ukida (možda i skroz) update infotainmenta na Uconnect 5 i veći ekran sa MCA modelima Giulie i Stelvia. Razlog je nova tabla što je njemu skupo. No eto utješna nagrada će biti virtualni kokpit jer to može brez promjene table. Također se ukida i kardan na ne-QV modelima. Ukinuo je projekt PHEV verzija za Giuliu i Stelvio MCA. Kaže previše komplikacija u proizvodnji kako na istoj liniji već ide ICE, a ići će i MHEV i BEV 800V sa Maserati Grecaleom. Tko zna što će još Le Cost Cutter odlučiti. Tonale je za njega bio skup. Valjda je to jedan od razloga što će na istoj proizvodnoj traci dobiti Dodge "sister car". Riječ je o Dodge Hornetu. On je skroz htio zaustaviti Tonale projekt na Small Wide ali na kraju nije. Jedan od razloga je što nema BEV verzije. Le Cost Cutter je glavni odgovorni za dodatno kašnjenje izlaska Alfe Tonale. Za sada je zaustavio federalizaciju PSA platformi. Sve što ide u SAD ostaje na FCA platformama, Small/B-Wide i Giorgio. Druga proizvodna linija u Cassinu će vrlo vjerojatno dobiti EMP2/eVMP platformu. Za Giuliettu IV odnosno Lancia SUV C-segmenta. Samim ovim znači da Giulietta (barem za sada) neće u SAD kao druge Alfe.
 5. @horvat Evo i dalje muku muče sa remenom kod 1.2 EB: https://www.largus.fr/actualite-automobile/moteur-psa-12-puretech-lusure-de-la-courroie-un-probleme-regle-10546406.html Naravno on ima i jedan drugi problem koji može dovesti do pucanja bloka. No taj problem imaju svi GDI motori bez SMPI. Naravno problem može biti manje ili više izražen.
 6. A budući 1.5 GSE ili 1.6 EP? 1.2 se u stvari naziva EB.
 7. @moron PSA i po Vuku Karlos Tavareš su poznati kao cicije. Nisu skloni velikoj CAPEX potošnji. CAPEX ili kapitalna ulaganja. Ono što sam ja čuo je kako bi valjalo sve PSA motore umiroviti. Pričam naravno o benzincima. No javio se problem da to nešto košta. Samo ulaganje u veću proizvodnju/kapacitet FireFly/GSE motora i prenamjena EB i EP proizvodnih linije na GSE. Mislim da bi se na promjenu lakše odlučili da je očekivani životni vijek ICE za Europu nešto dulji.
 8. Rekoše Brazilci da je za njihovo tržište odluka pala da se u budućnosti koriste isključivo FireFly/GSE motori i za Peugeot i Citröen brandove. https://www.google.com/amp/s/www.noticiasautomotivas.com.br/stellantis-firefly-turbo-tambem-vai-para-peugeot-e-citroen/amp/
 9. Ovi na auto blogu valjaju gluposti. Ako stu uopće oni ili su možda prenijeli vijest. Dodge je siguran za sada. Prvi sljedeći model Made in Italy, blizanac Alfe Tonale. Start proizvodnje planiran za sredinu sljedeće godine. Evo to mogu potvrditi. Još su RWD modeli na modificiranoj Giorgio platformi u ranoj fazi razvoja.
 10. Što veća vukojebina, to je Toyota popularnija.
 11. Par mjeseci nakon početka proizvodnje Tonale će dobiti Dodge brata blizanca. Također Made in Italy, ista tvornica.
 12. Jeep Compass MCA Limited, euro-spec:
 13. https://www.reuters.com/article/idUSL8N2JX1SN In a gesture welcomed by Italy’s unions, the CEO is visiting some of the group’s main production sites in the country: Turin’s Mirafiori on Wednesday, Melfi in the south on Thursday and Cassino in the centre on Friday. FCA CEO “Mike Manley had never paid us a visit at the plant. Tavares seems to be more in line with the style of former CEO Sergio Marchionne,” Lomio added.
 14. @Elra Novi C4 je u najbolju ruku budget proizvod, isti klinac kao Tipo.
 15. @neshaoct Compass i Renegade P2 MHEV bi trebali u proizvodnju pred kraj ove godine. Tonale i Tipo početkom sljedeće. Fiat 500X MCA (facelift) dolazi sljedeće godine i donosi i "Cabrio" izvedbu. Dodge bi uz 3 nova RWD modela E segmenta trebao dobiti i blizanca Alfe Tonale. Automobil sa GME T6 rednim šestakom bi trebao biti predstavljen prije kraja ove godine.
 16. Drugi po redu MCA za 500X bi trebao u proizvodnju 4/2022. Dolazi i "Cabrio"
 17. Tipo P2 MHEV bi po planu trebao ući u proizvodnju 2/2022.
 18. Start proizvodnje za Tonale: - ICE 12/2021 - PHEV 2/2022 - MHEV 3/2022 Platforma je FCA Small Wide ali šira i sa novijim materijalima nego kod Compassa. Trag kotača bi trebao biti oko 5 cm širi nego kod Compassa.
 19. Grand Cherokee L sa 3 reda sjedala u baznom paketu opreme je samo 33 kg teži od starog Grand Cherokeea sa 2 reda sjedala iako je 38.5 cm duži, 2.5 cm širi i 5.5 cm viši.
 20. Čini se da Poljaci direktno daju 186 milijuna eura. Isto tako je ovo dio posebne ekonomske zone Katowice: https://www.invest-ksse.com/ksse-1161 Ne znam kakvog ovo ima utjecaja ali čini mi se da je ugovor potpisan od tri strane, FCA, poljska Vlada i KSSE. Inače nekako sumnjam da u direktno tvornicu ide cijelih 2 milijarde eura. Mislim da tu Talijani računaju sve i svašta. Možda sam u krivu.
 21. @neshaoct Tychy je u takvom stanju da će skoro sve u tvornici trebati biti novo. To ja za Assembly Line. Ne znam situaciju u ostatku tvornice.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
 • Create New...