Ivan 19970 Posted October 31 Treci vikend za redom trka sa one strane bare. Ovoga puta prelepa brazilska old-school staza Interlagos i vikend u Sprint formatu. Videcemo sta ce doneti u poretku vozaca i konstruktora, a iza toga nam ostaju jos samo 3 trke ovogodisnjeg sampionata - Las Vegas, Qatar i Abu Dhabi. Zvanično ime: FORMULA 1 LENOVO GRANDE PRÊMIO DE SAO PAULO 2024 Lokacija: Autodromo Jose Carlos Pace Interlagos, Sao Paulo, Brazil Datum: 1. – 3. novembar 2024. PETAK 1. novembar 2024. Prvi trening: 15:30 - 16:30 Sprint kvalifikacije: 19:30 - 20:14 SUBOTA 2. novembar 2024. Sprint Trka: 15:00 - 16:00 Kvalifikacije: 19:00 - 20:00 NEDELJA 3. novembar 2024. Trka: 18:00 Broj krugova: 71 Dužina staze: 4.309 km Dužina trke: 305.909 km Broj trka: 49 Prva trka: 1973. Najviše pobeda: Alain Prost - 6 McLaren -12 Prvi Brazilski GP održan je 1972. godine, ali nije bio deo kalendara F1. Od 1973. se računa kao trka u okviru šampionata Formule 1, a od 1990. se redovno održava na stazi Hose carlos Pace u Interlagosu. Tokom 80-ih se trka održavala na stazi u Rio de Žaneiru na stazi koja nosi ime Nelson Piquet. Staza u Interlagosu dala je neke od najzanimljivijih trka u skorijoj istoriji F1, a važi za jednu od najzahtevinijh staza u kalendaru zajedno sa Spa Francorshampom. Staza je izgradjena 1940. godine, a prvi naziv staze bio je “Interlagos” ili “izmedju jezera”, jer je staza napravljena izmedju dva velika jezera Guarapiranga i Billings, koja su snabdevala obližnje gradove strujom i vodom. 1986. menja ime iz Autódromo de Interlagos u Jose Carlos Pace, brazilskog F1 vozača koji je poginuo u avionskoj nesreći 1977. Staza je jedna od retkih u kalendaru koja se vozi u smeru suprotnom od kazaljke na satu. 1990. dužina staze je smanjena sa 7.823 m na 4.397 m tako da bi mogla da bude u okvirima FIA-inih pravila u to vreme. Kao posledica skraćivanja staze, izgubljeno je 3 duga pravca i 3 brze krivine. Na staroj stazi bolidi su mogli da voze punim gasom i više od 20 sec, ali je zbog toga i smatrana veoma opasnom (iako je na njoj bio samo jedan udes sa fatalnim ishodom). Staza se posle 1990. malo menjala, tako da je zadržala mesta na kojima se može voziti i preko 320 km/h, ali i široka područija na koje se može izletati, a ne završiti trku. Vozači vole ovu stazu i iz razloga što nije napravljena na ravnom terenu, već prati prirodne uspone i padove terena, tako da zahteva više i od vozača i od motora. Površina staze je jako neravna, pa su trke veoma teške i iscrpljujuće za vozače, a da stavri budu još teže, krug koji se vozi suprotno kretanju kazaljke na satu opterećuje vozače G-silama sa leve strane iako su trenirani da trpe sile sa desne strane. Njuspešniji od vozača na stazi Jose Carlos Pace je Alain Prost sa 6 pobeda, dok je Michael Schumacher drugi sa 4 pobede. Od timova najviše uspeha ima McLaren 11, drugi je Ferrari sa 10, Williams je treći sa 6, Brabham ima 3, dok Benneton i Renault imaju po 2 pobede. Trka nije održana 2020. zbog koronavirusa, a za 2021. je preimenovana u Velku Nagradu Sao Paola. Preuzeto sa: pole-position.rs Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 17529 Posted October 31 Interlagos, jes! 1 silenci reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
silenci 2578 Posted October 31 Pa Ferrari ponovo da pobedi 2 neshtry and knezevic76 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Vule 862 Posted October 31 Najavljuju kišu, možda u petak, verovatno u subotu a sigurno u nedelju 2 neshtry and silenci reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 19970 Posted November 1 Berman menja bolesnog Magnusena na otvaranju vikenda u Brazilu Vozač Hasa se od jutros ne oseća dobro. Pre početka današnjeg dana stigla je potvrda od strane američkog tima da se Kevin Magnusen ne oseća dobro pa će danas njegovo mesto zauzeti Oliver Berman. Britancu je ovo drugi nastup za ovaj tim, pošto je već ranije vozio na trci u Azerbejdžanu kada je Danac bio suspednovan, dok je u Saudijskoj Arabiji u Ferariju zamenio bolesnog Karlosa Sajnca. Has će sutra ponovo proceniti zdravstveno stanje Kevina Magnusena i odlučiti od daljim postupcima. Preuzeto sa: pole-position.rs Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 19970 Posted November 3 (edited) Objavljena je nova satnica kvalifikacija, koje zbog kise nisu odrzane juce. Da bi se pokusalo da se izbegne kisa, pomeren je i termin trke, za 1.5h ranije. Da vidimo kako ko funkcionise kad se probudi , novi raspored za danas: - kvalifikacije su po nasem vremenu u 11:30h (lokalno 7:30h); - trka u 16:30h (lokalno 12:30h) U sprint trci su McLareni bili nadmocniji, Piastri sa boljim tempom je dobrim delom davao DRS Landu kako bi se ovaj bez problema branio prvo od Leclerca pa onda od Maxa. Pred kraj Piastri postupa po timskoj naredbi "swap positions" i prepusta pobedu i 8 bodova Landu. Inace, jos jednom ocajna taktika McLarena i prepucavanje grida sa vozacima tokom trke. Umesto da su zamenu pozicija odradili kada je Lando kao drugoplasirani imao prednost vecu od 1 sekunde a Max onemogucen da koristi DRS, Papaje su se u tom trenutku raspravljale. I dosli u situaciju da izgube prednost DRS i samim tim i pozicije. Na kraju zamalo da, standardno za njih, od gotovog naprave veresiju. Ali ipak su to traljavo uspeli. Max sa 3. mesta dobija kaznu od 5 sec, zbog preranog napada na Piastrija pod VSC. koje je bilo aktuelno pred sam kraj zbog problema sa motorom Magnussena. Pjastri pustio Norisa; Virtualno vozilo bezbednosti spasilo Meklaren Meklaren je umalo sebi ponovo zakomplikovao život, ali se na kraju ipak sve završilo onako kako su želeli. Vremenske prilike su bile slične kao juče, mada je bilo malo manje oblaka, a što se strategije tiče, videli smo identične gume za sve vozače pošto je najbolji i logičan izbor bila srednje-tvrda komponenta. Na startu nisu viđene bitnije promene pošto je poredak ostao identičan, a najagresivniji je bio Verstapen koji je pokušavao da pritisne Leklera. Meklareni su u početna dva kruga trke uspeli da. Se malo odvoje od Leklera koji je bio u defanzivi, verovatno zbog sporijeg zagrevanja guma, ali su se ubrzo svi ponovo našli blizu jedni drugih. Upravo to je bio i problem za Meklaren pošto u takvoj situaciji nije bilo jednostavno zameniti pozicije vozača na stazi. Pijastri je čak u jenom trenutku pobegao Norisu na više od sekunde pa je tim morao čak da ga zamoli da daje DRS timskom kolegi kako bi se lakše branio. Iza vodeće četvorice Sainc nije imao tempo da prati i zaostajao je 3 sekunde nakon 10 krugova. Lekler je u 13. krugu napravio jednu grešku u krivini 1 u kojoj se mnogo mučio od početka trke što je omogućilo Verstapenu da se približi i napadne, ali je Monačanin i bez DRS-a uspeo da se brani. To je bila druga prilika za Meklaren da zameni pozicije svojih vozača, ali su odlučili da čekaju i kontrolišu prednost ispred Leklera. Verstapen je u 18. krugu uspeo da uhvati Leklera koji je počeo da gubi tempo, približio se na glavnom pravcu, iskoristio lišiji prolaz Ferarija kroz prve dve krivine i izveo ključni manevar na kočenju za krivinu 4. U 21. krugu je Hulkenberg morao da parkira bolid pored staze nakon problema sa motorom, sudije su čekale i čekale…Meklaren jo konačno zamenio pozicije svojih vozača i tek onda je aktivirano virtualno vozilo bezbednosti. Trka je ipak nastavljena tek u poslednjem krugu ali tada je već bilo kasno. Verstapen je pokušao nešto na zadnjem pravcu, ali nije mogao da ugrozi Pjastrija. Noris je tako odneo svoju prvu pobedu na sprintu ispred timskog kolege Pjastrija i glavnog konkurenta za titulu Maksa Verstapena. Lekler je na kraju trku završio čak 3 sekunde iz Red Bula i Ferari će sigurno tražiti rešenje pre kvalifikacija. Sajnc je bio još dalje na petom mestu ispred Rasela, sedmo mesto je pripalo Gasliju, dok je Perez najviše napredovao na trci i upisao jedan poen za Red Bul. Preuzeto sa: pole-position.rs Edited November 3 by Ivan Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jackkk 128 Posted November 3 Predugo se čekalo na VSC, po mom mišljenju nije trebalo ni izbliza toliko da se čeka, situacija je bila jasna kao dan. Izgleda da svi žele da Noris bude šampion. 1 neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 3046 Posted November 3 Steta sto se ne startuje prema fp1 onda bi Max krenuo zadnji a Noris prvi mada Noris po meni svakako nije zasluzio titulu iako bih voleo da je osvoji tj bilo ko samo ne zvalavko ali Noris mnogo puta pokazao da nije taj vozac pa, juce kuka od pocetka trke da ga Piastri pusti a nema tempo da ga stigne, posle kad ga pustio ovaj ne moze da se odvoji, usrao dosta trka i startova tako da bi sad trebalo cudo da se desi da uzme titulu a nesto ne verujem u cuda pogotovo kad nema konstantnosti mclarena a Max skuplja fine bodove uz dosta srece a to mu je i dovoljno. 2 Jackkk and neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 19970 Posted November 3 Lepo bi bilo videti da F1 bude kao nekada. Pa da vidimo i kako se ko snalazi po kisi, kako oseca da vozi na ziletu i ivici prianjanja (u cemu je Senna bio nenadmasan). A ne da od F1 prave maltene dvoranski sport. EDIT: Za divno cudo krenuse kvalifikacije po kisi, nazalost do sada odlicni debitant Colapinto vec posle par minuta uzrokuje crvenu zastavu. S druge strane, steta sto je kisa us*ala vikend na ovako vrhunskoj stazi, a ne na nekoj dosadnoj i generickoj ulicnoj. Najzalije mi je kada se ovakve vremenske prilike zadese i uke*aju Spa Francorchamps. 2 neshtry and Jackkk reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 17529 Posted November 3 Šta ćeš,to je van njihovog opsega,ali se slažem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Vule 862 Posted November 3 Ovo što se radi ovog vikenda, za sad, prevazilazi sve granice providnog, toliko štelovanje mislim da nikad nije viđeno. Prvo juče čekaju da se McLareni rotiraju pa izbacuju VSC iako je Hulk već uveliko HODAO pored staze, pa onda gase VSC u poslednjem momentu kad Max više nema šansu da obiđe Oskara, onda mu daju 5 sekundi, ok, to je bilo zasluženo jer je i on sam popizdeo i pokušao nemoguće. A danas je Noris imao toliko sreće, uz naravno ponovnu pomoć dragih mu sudija, jedva prošao Q1 kao 15., nezasluženo, a onda ona crvena zastava u Q2, žuta stoji 40 sekundi bukvalno dok je Strol uveliko slupan u ogradi, čeka se da Lando završi krug, a onda se 20 sekundi pre kraja Maksovog kruga pali crvena zastava kad više nema šanse da se nastavi Q2... Neverovatno. Razumem ja da se cela ova sezona namešta da bi bila neizvesna do kraja, da se Red Bulu odjednom brane neke stvari na bolidu koje su do sad bile OK, da se McLarenu gleda kroz prste za razna savitljiva krila koja su strogo zabranjena bila od pamtiveka, uz "kaznu" za korišćenje istih u vidu - nemojte molim vas više od sledeće trke, ali ovo već nije ni smešno nego postaje tužno. Ne želim inače nikada nikome bilo kakav udes, ali se iskreno nadam da će Lando da napravi neku grešku u današnjoj trci, izleti i odustane, ne zbog njega, baš me briga za njega, titulu svakako neće osvojiti niti ju je zaslužio, nego zbog FIA-e, čisto da im upropasti planove koje su imali za finale u Abu Dabiju. 1 Jackkk reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 3046 Posted November 3 A kad je ta ista FIA namestala u korist RB-a i to mnogo direktnije i providnije to je onda bilo ok opusti se tvoj Maxa je vec sampion, nema sanse da ispusti i ovu titulu a dace bog od sledece godine da ga ne gledamo vise u borbi za istu. 1 ChobbyNS reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 19970 Posted November 3 Slozicemo se da je ovaj vikend Stroll ponovo izdominir'o . Zali Boze da uopste zauzima F1 sediste, kad vidis kako ovi klinci grizu. Sto je najgore, ostace tako. 2 Vule and Jackkk reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 19970 Posted November 3 Latifi, ti li si opet ? Koje ludilo od vikenda. Steta i za VSC i udes Colapinta u tom trenutku, taman se zakuvalo sa vremenskim prilikama i zamenama guma. Pod crvenom zastavom na nepunih pola trke - trenutno 2 Alpine na podijumu. 1 Jackkk reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ChobbyNS 414 Posted November 3 3 hours ago, Vule said: Ovo što se radi ovog vikenda, za sad, prevazilazi sve granice providnog, toliko štelovanje mislim da nikad nije viđeno. Prvo juče čekaju da se McLareni rotiraju pa izbacuju VSC iako je Hulk već uveliko HODAO pored staze, pa onda gase VSC u poslednjem momentu kad Max više nema šansu da obiđe Oskara, onda mu daju 5 sekundi, ok, to je bilo zasluženo jer je i on sam popizdeo i pokušao nemoguće. A danas je Noris imao toliko sreće, uz naravno ponovnu pomoć dragih mu sudija, jedva prošao Q1 kao 15., nezasluženo, a onda ona crvena zastava u Q2, žuta stoji 40 sekundi bukvalno dok je Strol uveliko slupan u ogradi, čeka se da Lando završi krug, a onda se 20 sekundi pre kraja Maksovog kruga pali crvena zastava kad više nema šanse da se nastavi Q2... Neverovatno. Razumem ja da se cela ova sezona namešta da bi bila neizvesna do kraja, da se Red Bulu odjednom brane neke stvari na bolidu koje su do sad bile OK, da se McLarenu gleda kroz prste za razna savitljiva krila koja su strogo zabranjena bila od pamtiveka, uz "kaznu" za korišćenje istih u vidu - nemojte molim vas više od sledeće trke, ali ovo već nije ni smešno nego postaje tužno. Ne želim inače nikada nikome bilo kakav udes, ali se iskreno nadam da će Lando da napravi neku grešku u današnjoj trci, izleti i odustane, ne zbog njega, baš me briga za njega, titulu svakako neće osvojiti niti ju je zaslužio, nego zbog FIA-e, čisto da im upropasti planove koje su imali za finale u Abu Dabiju. Ja posle onog abu dabija i kradje hamiltona ne bih imao obraza nikad vise da se pobunim da sam navijac verstapena. 2 knezevic76 and OMP reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Vule 862 Posted November 3 Doktorska disertacija svetskog šampiona, ne bih dalje trosio reci. Sportski pozdrav! 1 Jackkk reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 19970 Posted November 3 (edited) "Zvalavi" napravio 17 najbrzih krugova . Za razliku od ostalih, voznja maltene bez greske i to u ovakvim uslovima. Uz malo srece (a i ocekivani bar VSC, a ovde je bilo i to i Red flag), realno prikazan Master class, sa 17. na 1. mesto. A vidi se i da kad njemu odgovara, moze itekako cisto da vozi i uzdrzi se od duela. Lando je totalno razocarao, previse gresaka i zasluzeno izgubljena mogucnost da u zadnje 3 trke uopste i razmislja o tituli. Zao mi je sto Minardi ne uze jos neki poen jer su odlicno krenuli. Na njihova mesta upadose obe Alpine. Edited November 3 by Ivan 2 Vule and Jackkk reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 3046 Posted November 3 (edited) Max ih je danas pobio bukvalno, jeste i sreca znacajno odigrala ali od pocetka je odlicno vozio i za zivo cudo skroz cisto i bez gresaka, kao sto rekoh titula uopste nije upitna bila ni u jednom momentu sem nekog cuda i ovih sto se loze da su mozda Lando i Lec imali sanse ali realno ne a posle danasnje voznje Lando je svakako ne zasluzuje, em ga je Rasel sjebo na pocetku kao i mnogi ove sezone em je usrao ostatak trke. Lec nevidljiv u trci, Hamilton izgleda nije vozio danas ono je neko drugi sedeo za volanom drago mi je sto je nadobudni Rasel popusio danas, od gotovo sigurne 1. ili 2. pozicije pušiona iza alpina. Bravo sa Liama, opet poeni, decko koji obecava. 48 minutes ago, ChobbyNS said: Ja posle onog abu dabija i kradje hamiltona ne bih imao obraza nikad vise da se pobunim da sam navijac verstapena. Istina! Edited November 3 by OMP 1 ChobbyNS reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Vule 862 Posted November 3 1 hour ago, ChobbyNS said: Ja posle onog abu dabija i kradje hamiltona ne bih imao obraza nikad vise da se pobunim da sam navijac verstapena. I to je sasvim u redu, ja nemam problem da se pobunim, jer ta "krađa" protiv Hamiltona je iz moje perspektive čista karma za ostatak "krađa" na drugu stranu koje su se dešavale te sezone (Bahrein, Imola, Silverston itd...). Što se tiče ove trke, Max zatvorio šampionat verovatno najboljom svojom trkom koju je ikad izvezao, kad je pritisak najveći, kad su uslovi najteži, kad nema najbrži bolid. Alpinama svaka čast, Okonu pogotovo, kakav tempo je imao, ne mogu da ga vidim očima ali je danas bio fantastičan. Gasliju se lepo namestio red flag ali je zasluženo na podijumu, nema šta. McLareni potop, sa ovakvom zverkom od auta da gube pozicije ovako, da loše reaguju na dešavanja na stazi (opet), ne da nisu zaslužili titulu, uz svu FIA pomoć, smejurija. Što se tiče novajlija, Lawson za sad najviše pokazao, Oli i mali Kolapinto, koliki god hajp se digao oko njih, nisu mogli da se snađu u ovakvim uslovima. Verujem da je Liam popločao sebi put ka drugom RB sedištu za sledeću godinu. Idemo dalje 1 silenci reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ChobbyNS 414 Posted November 3 Maksu niko ne može da ospori vozačko umeće, ali ta ružna pobeda u abu dabiju meni ostavlja veliku mrlju na njegovoj karijeri. Nije bilo potrebno da mu se pomaže na taj način jer bi svakako iduće sezone započeo dominaciju. A ja ga ne bih otpisao ni za sledeću sezonu jer im je newey ostavio razvijen bolid i za 2025. ako se ne varam? A noris je tragičan, nije on taj kalibar. Čim dođe stani pani situacija on se tu ne snalazi, a to nije odlika velikih šampiona. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Vule 862 Posted November 3 2 minutes ago, ChobbyNS said: Maksu niko ne može da ospori vozačko umeće, ali ta ružna pobeda u abu dabiju meni ostavlja veliku mrlju na njegovoj karijeri. Pa kakve on veze ima sa time kakva je pobeda bila? Nije on nikoga prevario, nije njegov tim uradio ništa nedozvoljeno, dečko je iskoristio priliku koja mu se namestila i obišao direktnog konkurenta za titulu u poslednjem krugu. Mrlja je na direkciji trke zbog odluka koje su doneli, ali opet kažem, da je u toku sezone suđeno pošteno, ne bi nikad ni došli do situacije da poslednja trka odlučuje prvaka, tako da je što se mene tiče, sve apsolutno čisto. 3 minutes ago, ChobbyNS said: A ja ga ne bih otpisao ni za sledeću sezonu jer im je newey ostavio razvijen bolid i za 2025. ako se ne varam? Newey ili ne, nije on jedini koji je razvijao te automobile, imaju ceo tim stručnjaka kao i svi ostali timovi, ali znam da su i pre početka ove sezone rekli da uveliko već rade na autu za 2025, tako da se ne brinem mnogo za njih, ako budu iole konkurentni, eto Maksa na 5. A onda od 2026 ko zna, verovatno će mnogo toga da se izmeša zbog novih pravila. 1 YUgisa reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 3046 Posted November 3 Vule veceras pice za celu kafanu, red je da obrnes turu nije Maxa odavno pobedio a ni ovako, kao iz najboljih dana dominacije. 2 Vule and ChobbyNS reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ChobbyNS 414 Posted November 3 Osetim previše fanbojizma pa neću puno da se upirem. Naravno da nije on direktni krivac za tadašnje odluke FIA da mu se pomogne oko pobede i titule kao što ni Noris nije sada ali tebi to smeta kada je Noris u pitanju a ne kada je Verstapen u pitanju. Piastri dobija naredbe da pusti Norisa, isto se tako i Perez guzio da Max odmakne, nije džabe dobio nadimak ministar odbrane. Moj favorit je Ferari i Lekler, da ne bude zabune da branim Meklaren. 1 silenci reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 7946 Posted November 4 Bravo za Alpinu, mora malo i da se rizikuje , da ne navodim sad citate iz Alana Forda.Sve miriše na to da će sledeća sezona biti zanimljiva, pogotovo zbog tumbanja vozača i novajlija željnih dokazivanja.Maxa ili gotiviš ili ne, takva vrsta vozača. U mojoj kući ga niko ne gotivi od kad se pojavio u F1. Na stranu njegovo iskustvo, znanje itd, jednostavno je tip vozača/čoveka koji nam je iritantan u paketu sa njegovim taticom. Mogu slobodno reći da je najiritantniji vozač od kad pratim/o F1 tamo negde još od kraja osamdesetih.Ali sve je to F1.Uvek će se pojaviti neki omraženi, iritanti itd lik, ali ni jednom, pa ni Maxu, tj RBu se ne mogu osporiti titule. Ne postaje se šampion F1 tek tako.Očekujem sledeće godine da se Merc vrati u borbu za titulu a biće tu svega, pogotovo me zanima dal je taj Adrijan Njui toliki mag i šta će uraditi u Aston Martinu. Послато са SM-S926B помоћу Тапатока Quote Share this post Link to post Share on other sites