Jump to content
Goran

Recommended Posts

Meni zeleni karton vise ide na zivce, iz okruzenja jedino za MKD jos uvek treba...
To je nacionalna sramota. Mada mi rekose da to ne zavisi od Srbije, vec od Makedonije.

Svakako, osiguranju odgovara, hiljade vozaca po 20 eur, se uzima za POTVRDU.

Sent from my STK-LX1 using Tapatalk

27 minutes ago, MiloshBg said:

A Bosna? 

Ne treba od 19. Oktobra 2020.

Edited by ostoja

1 hour ago, ostoja said:

iz okruzenja jedino za MKD jos uvek treba

Meni je trebalo i kad sam svrckao do Istanbula :D . Kod njih i dalje vazi, od zemalja blizu mislim i za Albaniju?

Kao sto je receno u postu iznad, Bosna je u tom medjunarodnom sporazumu vec godinama.

Za Albaniju kazu da treba, ali bio sam zadnje dve godine. Nisu mi trazili.
Za Tursku sam takodje cuo da Treba Zeleni karton.

Edited by Ivan
Ne citiraj prethodni post

Kazem ti, bio licno i u Aziji :) autom - za Tursku mora.

Uz HGS tamo, koji je realno bagatela:

040520196583.jpg.85e94a84704094e512aa4c724ddb69f3.thumb.jpg.eaf8f4bcf7d045058b7dfe95b70e30d0.jpg 070520196593.jpg.6d6a94cf160347cfed14a2e3483f4f35.thumb.jpg.37c6727d16d97e3aa28027f6f20fa90b.jpg

A ceo spisak zemalja koje su van sporazuma o osiguranju, postoji i na AMSS sajtu:

https://www.amss.org.rs/sve-za-vozace/medjunarodna-dokumenta/zelena-karta-osiguranja/strana/zelena-karta-osiguranja

"Posedovanje zelene karte osiguranja obavezno je kada se ulazi na teritoriju sledećih zemalja: Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Makedonija, Albanija,Tunis, Maroko."

Edited by Ivan

@shuxx

Kako... Pretrcavao 6 traka autoputa :D

To je taj HGS, kupuje se na salterima posta. Ja sam uzeo par destina km iza turske granice, negde oko Jedrena.

Ako te zanima, imas ovde sve detaljno oko puta tamo, pisao sam kad sam isao pre par godina. A par postova gore-dole imas i opis Istanbula. Vredi otici i videti drugaciju kulturu i grad na 2 kontinenta i sa skoro 20 miliona stanovnika:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/65514-istanbul/&do=findComment&comment=1495053

Edited by Ivan

@Ivan

U planu mi je za leto. Videćemo šta će biti, jednim delom me je povukla i tvoje iskustvo

Edited by shuxx

@shuxx Sigurno se neces pokajati, bar meni je bilo fascinantno iskustvo. Ispod 4-5 dana cistog boravka nemoj ni da razmisljas, gomila je stvari za obilazak. Samo sam u Topkapi palati mogao da ostanem bukvalno ceo dan :) . Pa cuvene Hagia Sophia, Plava dzamija, Galata kula, Taksim, palata Dolmabahce, 15 July Martyrs viseci most od 1.5 km koji preko Bosfora spaja Evropu i Aziju, Kapali carsija, trgovacka cetvrt Yenikapi gde imas sve od igle do lokomotive za smesne pare... Klopa, slatkisi i gostoprimljivost - tek da ne pricamo :D . Lokalni prevoz bagatela za samostalne obilaske, imas u istoj ceni i brodice za na azijsku stranu (citaj, uz malo prethonog upoznavanja ne trebaju ti nikakve organizovane ture koje kostaju visestruko vise)... Ubijali smo i po 20 i kusur km dnevno pesaka, a i to je nista.

A tek sam "zagrebao" po Carigradu za, nadam se, i neki sledeci put. Grad je ogroman, i povrsinom na 2 kontinenta i brojem stanovnika kao 10 Beograda :) (uzivanje mi je bio i put do tamo i da se snalazim i vozim u onakvom mravinjaku). I naravno, sto je najbitnije, grad sa fascinantnom istorijom i zdanjima.

Imamo temo o Istanbulu, pa pisi tamo ako ista mogu da pomognem (mada sam bio tacno pred Coronu, iza toga u TR samo antalijska regija, Kemer,...). Da ne off-ujemo coveku vise predstavljanje ;) .

Edited by Ivan

Inace, za ovih 35k km i tri godine koriscenja, dosuo sam ukupno 1,5l ulja, po pola litre godisnje.

meni se cini da je to ok potrosnja. Posebno ako uzmem u obzir da je 45-50% kilometara napravljeno na autoputu, a tu ga zakucam na 130km/h.

Vrati nas Crveni cepelin sa treceg letovanja. Ponovljena destinacija od prosle godine, Sarti. Identicna prosecna potrosnja od 7,5 litara na 100 kilometara. Putovali smo samo danju, klima radila, natovareni kao da se selimo…. Voznja po ogranicenju. Udobno stigli. Na granice potrosili otprilike 4 sata, radio auto u mestu zbog klime. Ja zadovoljan. Idemo dalje.

Napunio Crveni cepelin 4 godine.

Odradjena registracija i servis u Stojanovu.

Registracija, tehnicki i zeleni karton ukupno 33 300 dinara.

Mali servis, zamena svecica, nov Exide akumulator, ciscenje ventilatora kabine ukupno 34 700 dinara.

Stari akumulator je mogao da izvuce mozda jos koji mesec, ali bih ga svakako menjao pre letovanja da me ne izda na moru.

Ventilator kabine je umeo da cvrkuce dok se kabina ne ugreje, pa su ga zato cistili.

Za ceo posao u servisu je naplacen 1,5 sat, 5 400 dinara.

Na satu imamo 49 800 kilometara.

Teramo dalje.