Jump to content
Goran
Lazoramix

Stilo - stalno sijaju stop svetla

Recommended Posts

Pozdrav svima...

Hteo bih da vam se obratim za pomoc u vezi stop svetla na Fiat Stilu 2004 god JTD. Desava mi se da u toku voznje sve vreme upaljena stop svetla i levi i desni i centrali kao da npr drzim sve vreme kocnicu dok vozim razmisljao sam da nije mozda prekidac zaglavio jer taj problem se ne desava svaki put da li neko zna gde se nalazi taj prekidac i kako se skida. Pozdrav :)

Verovatno te zeza prekidac, on se nalazi iznad pedale kocnice,moras da se zavuces ispod volana i pedala i videces ga crno-beli deo. Ja sam svoj sredjivao pre oko godinu dana i sve sam lepo slikao ako nekom zatreba ali sada ne mogu da pronadjem fotke. Jednostavno se skida, na sebi ima jedan konektor.

Sve lepo raskacis i stavis na sto o lagano skidas deo po de, koliko se secam imaju dve opruge unutra, jedna veca i jedna manja i dva para kontakata jedan za stop svetla a drugi za tempomat. Nije nista komplikovano sve rastavis, kontakte dobo ocistis a opruge malo razvuces. Savet je da sve lepo slikas pre nego sto nesto rastavis da bi bio siguran kako bi sve trebalo da stoji kada ga budes sklapao.

Na ovom linku imas objasnjenje sa nekim slikama http://www.fiatforum.com/stilo-guides/100058-brake-light-problems-changing-switch.html

Možda si stavio neodgovarajuću sijalicu? Meni se prošle godine desilo isto....pregorela sijalica na levom stop svetliu, zamenio i sva tri svetla su sijala. Skinuo sa desnog, otišao u prodavnicu i našao odgovarajuću. Razlika je u "pinovima" koji se nalaze sa strane...i oni su pod nekim uglom. Ovo važi za Fiat Mareu. 

Mare ti si bre sve spojio. Ko za jelku.

Pitanje za Branka jel si skidao plastiku ispod volana i iznad pedala ima plastika sa nekom kao zastitom to je valjda za buku nemam pojma, da bi prisao prekidacu ili si uspeo bez skidanja da dodjes do njega. Ja sam pokusao da skinem plastiku ali nisam uspeo jedan sraf me zeza izgleda da je oblajznuo jer kad ga odvrcem vrti se u mestu..... Pokusao sam i da zavucem ruku iznad pedale za kocenje ali ne mogu da ga dovatim. 

Mislim da ipak moras skinuti tu plastiku, ona valjda ide oko pedala pa je pristup prekidacu zeznut ako je ne skines. Probaj da lagano nategnes plastiku gde ti je taj sraf koji te zeza ili da ga probas gurnuti sa rduge strane prstom ili cime ti je lakse pristupiti i onda da probas da ga odvrnes. U svakom slucaju nemoj puno da napinjes plastiku da ne bi nesto polomio.

Zdravo ljudi, imam problem sa centralnom stop lampom na stilu, ali ne znam kako da dodjem do nje. 

Ako bi mi neko pomogao bio bi mu veoma zahvalan, jer bi me spasio od bipkanja svaki put kad pretisnem kocnicu.  :)

Hvala!!!

Pretpostavljam da se do nje dolazi tako što skines ionu belu oplatu na vratima gepeka iznutra, mislim da je cela na žabicama pošto nisam primetio ni jedan šraf da viri.

Edited by M-a-r-k-o

Ima sigurno po jedan šraf sa obe strane a ostalo su žabice i vrlo su zeznuto za skidanje a i za vraćanje. Naoružaj se strpljenjem.

Postoji detaljno uputstvo na forumu, sa svim srafovima, zabicama...

EDIT: Da olaksam kolegi Stefiju, pronasao: http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/41044-stilo-tre%C4%87e-stop-svetlo/?p=997553

Edited by Ivan

Ovo mi deluje kao mozda povezana tema sa problemom koji ja imam. Situacija je sledeca. Vec duze vreme imam problem da mi auto cima s vremena na vreme, ali to cimanje vise izgleda kao da racunar oduzme gas totalno iako drzim pedalu gasa, ja tu nastavim da je gazim i to se samo resi. Nisam primetio pravilo kada se to desava ni u odnosu na temperaturu u motoru, ni gorivo nije lose, svi servisi redovno radjeni itd itd.

Ono sam veceras primetio jeste da mi u voznji sija stop svetlo a ja ne diram kocnicu. Ja onda vrhom stopala povucem sebi kocnicu "u nazad" kao da je vratim u neutralnu poziciju i stop se ugasi.

Inace kad sijaju, sijaju sve tri sijalice, ne samo jedna, znaci propisno sve kao kad se koci, s tim sto auto ide normalno i ja ne diram pedalu kocnice. Sad mozda lupam, ali nagadjam da postoji neki mehanizam da racunar u odredjenim situacijama kad primeti kocnicu i gas u isto vreme prioritet daje kocnici i oduzima gas.

Za*ebano je sad da ja skontam da li kad povucem kocnicu nazad to se vise ne ponavlja jer realno koristi se kocnica cesto i moze da se desi da kad je cimnuo auto, pedala je bila u tom nekom cudnom polozaju.

Za pocetak da li neko zna nesto o tome, da potvrdi moju teoriju?

I sta tu moze da se desava da pedala ostaje tako? Ne verujem da je ovaj senzor sto pominjete jer koliko vidim covek zbog senzora nije imao nikakva trzanja, bar nisam video da je pisao o tome.

Video sam i ovu temu Stilo - kocnice pa ako je moje pitanje adekvatnije za to mesto, izvinjavam se i molim moderatora da to prabaci tamo da ne pravim svastaru.

Na pedali kočnice postoji, ne znam kako bih ga nazvao, ali kao prekidač koji treba da pali svetla pozadi. Ali...

Kako bi komp znao da li sijaju stop svetla ili ne, i samim tim kako bi mogao da nas upozori paljenjem odgovarajuće lampice ukoliko nam stop svetla ne rade, veza između pedale kočnice i stop svetala nije direktna. Davno mi je pričano oko toga...

Gledaj malo one dijagrame u ePER-u, mora da ima prikazan i taj prekidač...moguće da te on zeza.

Aha, sad vidim sta je ePer. Hvala pogledacu. Vec godinu dana me tako cimka, ne daj Boze u nekom preticanju da ostanem bez gasa.. Nadam se da su to te instalacije pa da cu resiti vise taj problem da se bezbrizno vozim. :scooter:

Zamenio sam prekidac koji se nalazi ispod pedale kocnice. Problem je resen sto se tice sijanja stop svetala, a i sto se tice cimanja. Nigde na netu nisam nasao da je cimanje reseno na ovaj nacin zato sada namerno ovde pisem ako neko ima iole slican problem da obavezno pogleda prekidac kocnice, jer to moze da pravi 'zbun' u racunaru. Dolazi signal za kocenje i za gas, gde u nekom momentu racunar daje prioritet kocnici i to pravi osecaj gubljenja gasa.

Inace prekidac je kostao 1000din, a majstor je zamenio za 3 minuta bez nekog posebnog alata.

Znaci kljucne reci: cimanje, kocnica, pedala, senzor, stop svetla (svetlo), cimanje, trzanje, gubi gas.

Eto, nadam se da ce to olaksati pretragu kolegam ;)

Isto je i kod mene bilo. Pre nki dan sam zamenio prekidac pedale kocnice, a nakon toga nema vise gubljenja obrtaja na leru kada treba da se upali ventilator hladnjaka. Pre toga desavalo se da obrtaji padnu sa 800 na skoro 500 u momentu paljenja ventilatora hladnjaka. Dakle ocigledno postoji neka veza.

Ja sam prekidac zamenio jer je ecu prijavio taj problem.

Kao sto rece m1hailo, mozda bude od pomoci

Ne radi zadnje desno stop svetlo. Nema napajanje na kablu koji dovodi napon pri pritisku papucice. Levo stop svetlo i trece na vratima rade. U ovom slucaju na bordu mi prijavljuje LEFT stop light!? Spojio sam kablom stop konektor sa levog na desno svetlo, ali tada levo i dalje radi normalno, a desno svetli konstatno, mozda malo kao da zaskilji. U ovom slucaju na bordu mi prijavljuje RIGHT stop light. Sve ovo se desava kada su ukljucena svetla i pritisne kocnica. Kada su iskljucena svetla, na pritisak pedale kocnice oba stop svetla rade normalno.

3 hours ago, Mijailović P. said:

Na ploči zadnjeg svetla ili u kablu probija struja pozicije na kabal stop-a.

Obično je to slučaj na rebrastom crevu između šasije i petih vrata.

Hvala. Provericu.