Jump to content
FAS Goran
Baltazar34

Naplata materijalne i nematerijalne štete

Recommended Posts

Hm, pa nije bas da placas dva puta, jer to nije ista usluga. Placas jednu "uslugu" obaveznog osiguranja i jednu kasko osiguranja (koje se znatno razlikuje)... Ima i preklapanja nekih doduse, kao sto si i naveo primer, al to ne menja stvar da su to dve razlicite usluge... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minutes ago, Nebek said:

Pa ako je već tako onda nema logike da od samo jednog osiguranja naplatiš štetu. Šta je loše što si dva puta naplatio štetu po dva različita osnova?

Osnov za isplatu je nastala šteta (npr. u saobraćajnoj nesreći sa vozilom B). Broj osnova: 1. Ne posotje tu dva različita osnova.

Dva različita osnova bi bila da je npr. tvoj auto nakon udesa sa vozilom B bio i dodatno očerupan dok je stajao na parkingu tako oštećen (npr. neko došao i iskoristio što hauba ne može da se zatvori kako treba i izvadio ti akumulator i svašta nešto). Tada imaš dva osnova i naplaćuješ dve štete.

 

Osnov za naplatu nije puko postojanje polise (obaveznog osiguranja ili kasko), nego nastupanje štetnog događaja. 

Razlog postojanja obaveznog i kasko osiguranja je onda isplata te štete, tj. kad je u pitanju materijalna šteta cilj je vraćanje vozila u prethodno stanje (1 sekund pre udesa). Nije razlog postojanja osiguranja da zaradiš, nego da se nadoknadi šteta. Ako je šteta već nadoknađena (u materijalnom smislu auto je popravljen aktiviranjem npr. kasko polise), koji ti je osnov da tražiš još jednom nadonadu već nadoknađene štete iz istog slučaja? ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@neshaoct

Quote

 

... koji ti je osnov da tražiš još jednom nadonadu već nadoknađene štete iz istog slučaja?

 

 

Osnov je taj jer si dva puta platio istu stvar ili bar neke delove koji se poklapaju, zar ne?

Ja sam ekonomista po struci i gledam isključivo ekonomski: ako sam dva puta platio istu stvar onda hoću i da mi se dva puta nadoknadi.

 

Razumeo bih da dva puta plaćam za različite stvari pa da su ova osiguranja komplementarna... e onda sam plaćao različite stvari pa se tako vrši i nadoknada.

 

@neshaoct

 

Quote

...Nije razlog postojanja osiguranja da zaradiš...

 

Nije vozilo A krivo što ga je vozilo B udarilo.... pa neka i zaradi što da ne? Ipak je pretrpljen i nekakav psihički stres, zar ne? Takođe, uvek je pretpostavka da običan građanin ne treba da zaradi a osiguranje treba da zaradi.... to je već u startu premisa svake obligacije u Srbiji. Kasko osiguravač će svakako zaraditi na ostalim osuguranicima koji nisu imali štetan događaj i kojih je svakako mnogo mnogo više nego oavakav slučaj.

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Nebek said:

Osnov je taj jer si dva puta platio istu stvar ili bar neke delove koji se poklapaju, zar ne?

Bas su napisali da nisu iste stvari i nisi ti platio. Platio si osiguranje od odgovornosti ako ti naneses stetu drugom licu a ne ako neko tebi nanese stetu. A kasko si platio dobrovoljno ukoliko dodje do stete na tvom vozilu u skladu sa uslovima definisanim u osiguranju. Kad neko izazove udes i kriv je, on ne moze za sebe da aktivira svoju polisu osiguranja od odgovornosti vec ti aktiviras njegovu, tako da ti nisi nista platio u tom slucaju.

 

5 minutes ago, Nebek said:

Ipak je pretrpljen i nekakav psihički stres, zar ne?

Za ovo sam ti i napisao, imas pravo na pretrpljen strah (u praksi cifra do 50-60k, zavisi koliko se cimas i kako advokat sastavi). To je nematerijalna steta. 

 

6 minutes ago, Nebek said:

Kasko osiguravač će svakako zaraditi na ostalim osuguranicima koji nisu imali štetan događaj i kojih je svakako mnogo mnogo više nego oavakav slučaj.

Naravno, zato i postoje. Ne bi davali kasko da im se svako vozilo lupa. Licno uplacujem 2 godine kasko, sad sam ga aktivirao zarad prednje maske. 

I nisam uplatio kasko razmisljajuci kako ce oni da zarade vec kako ce neko da mi cukne far od 600 eur eto jer mu se moze, ili da razbije masku od 250 eur. Da ga uplacujem i da mi se nista ne desi, da ga ne aktiviram, ja sam zadovoljan. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Nebek

 

Kada želiš da citiraš deo nekog posta, samo prevuci preko tog dela teksta i pojaviće ti se opcija za citiranje tog dela.

 

Pominješ psihički stres...

Šteta može biti materijalna (šteta na autu), i nematerijalna (povrede/bol/strah/stres).

Postojanje materijalne štete dokazuješ kroz zapisnik o oštećenjima na vozilu, a postojanje nematerijalne štete dokazuješ medicinskom dokumentacijom. Ti svakako imaš pravo na nadoknadu štete koja uključuje obe te stavke (materijalna i nematerijalna), bez obzira da li se šteta isplaćuje po polisi obaveznog osiguranja vozila B, ili po kasko polisi vozila A.

 

Osnov za naplatu štete je nastupanje štetnog događaja.

Osnov za naplatu štete nije puko postojanje polise, tj. plaćanja koja su obavljena za te polise (plaćanje premije osiguranja). Kad bi tako bilo onda bi svi svake godine nešto naplaćivali jer eto imamo polisu...ali ne možemo da naplatimo ništa dok ne nastupi štetni događaj (npr. saobraćajni udes) jer je nastupanje tog štetnog događaja osnov, a ne plaćanje premije osiguranja.

 

Milsim da nije teško razumeti šta je osnov.

Kad to razumeš, onda ti je jasno da po nastupanju osnova (npr. saobraćajne nesreće), a u slučaju postojanja kasko polise i krivice drugog učesnika za nesreću, možeš da biraš:

- naplaćuješ štetu po njegovoj obaveznoj polisi.

- naplaćuješ štetu po svojoj kasko polisi.

 

Ako izabereš svoju kasko polisu, to ne znači da obavezno osiguranje vozila B ne plaća, jer ono svakako plaća...samo će platiti osiguravajućoj kući kod koje imaš kasko.

Ti si svoju štetu (materijalnu i/ili nematerijalnu) naplatio...i time gubiš legalan osnov da naplatiš opet...jer više nema štete (nadoknađena je) po kojoj bi tražio naplatu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Nebek said:

ako sam dva puta platio istu stvar onda hoću i da mi se dva puta nadoknadi.

Nisi dva puta platio istu stvar...

Pročitaj uslove na policama. Obavezno osiguranje je tu da pokrije učinjenu štetu drugom licu,kako bi oštećeni mogao da pokrije deo štete.

Kasko osiguranje je osiguranje svog vozila od štete koja može nastati na njemu.

Ako vozilu A štetu nanese vozilo B, onda se naplaćuje iz polise obaveznog osiguranja koje je platio vlasnik B. Polisa obaveznog osiguranja koje je platio vlasnik A ostaje netaknuta! Znači plaćanjem oba vida osiguranja osiguravaš i sebe i druge od sebe!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma.... kolega Nebek il' zajebava il' je baš revoltiran zbog udesa pa gleda sve ovo samo jednostrano. Iz svoje perspektive se trudi da dobije što više.

 

Malo da stane na loptu i krene sa sagledavanjem osnovnih principa od početka, shvatiće gde greši. Logika, moral, obaveza i zakon ne dozvoljavaju da dva puta naplatiš popravku jedne štete pošto onda činiš prekršaj. Možda čak i krivično delo. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo kako izgledaju uslovi osiguranja kod DDOR-a,... čim sam im postavio nekoliko pitanja odmah je usledio mejl sa "uslovima..." koji imaju 16 strana?!

Koga zanima može da pročita... ako admin smatra da je ovo zatrpavanje foruma neka slobodno obriše dokument.

Ne znam da li iko čita ovo od početka do kraja kada traži kasko osiguranje?!

 

Uslovi_osiguranja Kasko_01-16.png Uslovi_osiguranja Kasko_02-16.png Uslovi_osiguranja Kasko_03-16.png Uslovi_osiguranja Kasko_04-16.png

Uslovi_osiguranja Kasko_05-16.png Uslovi_osiguranja Kasko_06-16.png Uslovi_osiguranja Kasko_07-16.png Uslovi_osiguranja Kasko_08-16.png

Uslovi_osiguranja Kasko_09-16.png Uslovi_osiguranja Kasko_10-16.png Uslovi_osiguranja Kasko_11-16.png Uslovi_osiguranja Kasko_12-16.png

Uslovi_osiguranja Kasko_13-16.png Uslovi_osiguranja Kasko_14-16.png Uslovi_osiguranja Kasko_15-16.png Uslovi_osiguranja Kasko_16-16.png

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Nebek

 

Ima li u tih 16 strana neka odredba koja ti se čini izrazito lošim po korisnika osiguranja, ili smatraš da nije logična, ili...?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Nebek said:

Ne znam da li iko čita ovo od početka do kraja kada traži kasko osiguranje?!

Retko ko čita i ugovore kad podižu kredite, pa posle bude đavo kriv!

Po meni dosta detaljno objašnjena prava i obaveze obe strane, ali verovatno ima drugih koji daju bolje i lošije uslove.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@neshaoct

Nisam pročitao. Nisu mi odgovorili na moja konkretna pitanja:

1. Da li je ista cena kaska za 5 godina i za 1 godinu.

2. Takođe, nisu mi odgovorili da li ima uticaja to što će auto imati sigurnosne šrafove, lavlju kandžu, i to što nisam nikada napravio saobr.udes ili učestvovao u istom, i što sam njihov korisnik putnih osiguranja kao i pomoći na putu u inostranstvu(a što je odmah proverila preko mat.broja).

Samo su mi poslali ponudu na 28949,64din. a moje učešće je 5% za štete preko 2000eur.

1 minute ago, bane1321 said:

Retko ko čita i ugovore kad podižu kredite, pa posle bude đavo kriv!

Po meni dosta detaljno objašnjena prava i obaveze obe strane, ali verovatno ima drugih koji daju bolje i lošije uslove.

Da... ali ko će čitati 16 strana? Pa još ako zatražiš od još par osiguravaćih kuća... bilo bi tu za čitanje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa niko te ne tera ništa da čitaš, možeš jednostavno verovati na "reč", pa kad se desi belaj (ne daj Bože), a ono taj koji ti je dao "reč" više tu ne radi, a osiguranje (banku, provajdera, servisera...) "Saoseća sa tobom" i "vrlo mu je žao", ali ugovor je ugovor!

Korektno od njih je što su ti mailom poslali ugovor, pa možeš na miru da proučiš! koliko znam za kasko obično umanje plaćanje ako imaš neki sigurnosni sistem...

Recimo meni je čika iz Suzukija, napričao razne bajke dok sam razgledao auto, ali se ispostavilo da su cifre mnogo veće kad je stigao plan održavanja (doduše u slobodnoj formi) i eto da sam mu verovao na "reč", posle bih mogao samo da plačem!

Edited by bane1321

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez nje ne idem ni na spavanje. Koristim je već 17 godina.

 

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stigla ponuda i od DUNAVA: 44747din.(sa sajamskim popustom od 15%)... i uslovi koji su naravno i kod njih na 16 strana...

DDOR povoljniji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ne vidim sta je problem u tome sto ima toliko papira? 3 polise sam ugovorio do sad sa DDOR-om i nije bilo nikakvih problema pri naplati stete koju sam imao, u ponedeljak planiram da osiguram i ovu novu Giuliettu, 20-30e mesecno nije neka cifra a ne razmisljas da li ce te neko oguliti na parkingu ili ne

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 hours ago, Nebek said:

Da li je ista cena kaska za 5 godina i za 1 godinu.

Nije ista cena, tj. dobija se popust kad je na više godina., ali...ne mogu to da napišu, tj. da se obavežu jer šta ako dođe do aktivacije polise? Kako da daju nižu cenu, a ti aktivirao polisu?

Ono što je činjenica je da će ti druge godine polisa biti jeftinija ako nema aktivacije u prvoj godini, plus zato što će ti i osigurana suma biti manja (autu opala vrednost)...tako da ćeš dobiti duplu korist.

 

20 hours ago, Nebek said:

Takođe, nisu mi odgovorili da li ima uticaja to što će auto imati sigurnosne šrafove, lavlju kandžu...

To ima uticaja samo za one aute koji im spadaju u rizičnu grupu. Fiat 500L ne spada u tu grupu, pa faktički nijedno osiguranje ne zanima imaš li šta od dodatne zaštite. Dakle, osiguravajuće kuće o tome odlučuju, a ne vlasnik automobila. To ide u rasponu da uopšte ne utiče jer je u pitanju auto koji nije rizičan (kao npr. 500L), pa dotle da za neke automobile neće ni da izdaju kasko polisu ako nema nešto od dodatnih sistema zaštite (npr. alarm i izmeštanje OBD-a).

 

20 hours ago, Nebek said:

...i to što nisam nikada napravio saobr.udes ili učestvovao u istom...

Po mom iskustvu ovo ih ne zanima. Samo ih zanima da li je bilo aktivacije kasko polise, ili nije bilo.

 

20 hours ago, Nebek said:

...i što sam njihov korisnik putnih osiguranja kao i pomoći na putu u inostranstvu(a što je odmah proverila preko mat.broja).

I za ovo, koliko imam iskustva (imao sam više kasko polisa kod DDOR-a), nema uticaja jer obično nude to isto (pomoć na putu i putno osiguranje) uz kasko polisu sa malom doplatom.

 

Usput, razmisli o tome da je posle 17 godina možda došlo vreme da se ne stavlja LK u nov auto, nemoj grebati volan, nemoj nositi gvožđuriju bezveze po autu.

Ona odavno više nije nikakva zaštita ako neko želi da ukrade baš tvoj auto. Najveća zaštita koju imaš je kasko polisa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Nebek said:

Stigla ponuda i od DUNAVA: 44747din.(sa sajamskim popustom od 15%)... i uslovi koji su naravno i kod njih na 16 strana...

DDOR povoljniji.

Pisao sam ja na više mesta ovde na forumu. Kada sam uzimao kasko za deltu, ddor je bio najjeftiniji od tipa 7 osiguranja. 

Ako ti znači, 200 eur je bilo prve godine za Deltu 2010. godište. Nije mi logično da za GP bude veća cena, pogotovo što mi je više ljudi iz osiguranja reklo da cenu formiraju na osnovu cene auta kada je bilo novo, a ne na osnovu tržišne vrednosti.

Naravno, cena polise pada svake godine jer je vozilo starije i uračunava se amortizacija. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cenu za Kasko formiraju na osnovu vrednosti auta iz kataloga AMSS-a, mislim da za svaku godinu izlazi novi katalog sa novim vrednostima, bukvalno imas za svaki model po godistu koliko vredi, bar je tako bilo u Dunav osiguranju.

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minutes ago, Dzimbo said:

Cenu za Kasko formiraju na osnovu vrednosti auta iz kataloga AMSS-a...

Da, kad su u pitanju polovnjaci koji se registruju kod nas.

Kad su novi automobili u pitanju onda se uzima faktura kao osnov (iznos koji piše na računu), tj. katalog AMSS za nove automobile nema nikakvu vrednost. Kad taj isti auto dođe sledeće godine, onda se od vrednosti sa fakture (novonabavna vrednost) skida definisana stopa amortizacije za putničke automobile (mislim da je 10%, može se lako izguglati taj Pravilnik).

 

2 hours ago, andreja.micovic said:

Kada sam uzimao kasko za deltu, ddor je bio najjeftiniji od tipa 7 osiguranja. 

Da, i ja mislim da @Nebek nema šta da čeka od drugih osiguravajućih kuća, jedino moooožda AMS ponudi cenu u rangu DDOR-a (ili čak za dlaku jeftinije), ali generalno će mu svi ostali biti skuplji od DDOR-a.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@neshaoct

Dobro ali po korisnike žalosno zapažanje da ni godine posedovanja vozačke dozvole(mada ne znam što su me to onda pitali!?), ni neučestvovanje u saobraćajnim udesima, ni vernost korisnika kada su u pitanju neka druga osiguranja, ni dodatna zaštita, pa čak ni obaveznost da ćeš 5 godina obnavljati kasko ne utiču mnogo na cenu kaska.

Sa druge strane to ima i dobru stranu: bez ikakvog obzira uzimaš ono što tebi kao kupcu najviše odgovara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Nebek

 

Dužina vozačkog staža utiče, ali to nisi pominjao gore...nego koliko dugo si bez saobraćajke.

Za vozački staž je bitno da nije kraći od 5 godina jer onda ne mogu da daju neki uobičajeni popust.

 

Činjenica da ćeš obnavljati kasko ne može da bude faktor zbog kojeg oni unapred mogu da se obavežu na neki popust zbog toga, jer šta ako ti onda kreneš svake godine po dve aktivacije...

 

Popust na više godina kod njih ćeš svakako imati...npr. čim se pojaviš druge godine (a prve nisi imao aktivaciju polise), dobićeš popust svakako.

 

Takođe, nisam rekao da dodatni bezbednosni sistemi ne utiču na cenu kaska, već da kod tvog auta (500L) ne utiču.

 

 

Edited by neshaoct
dopuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...