Jump to content
Goran
scul

Lancia Lybra - ugradnja tempomata

Recommended Posts

bravo misko! vrlo jednostavno da se odradi a itekako funkcionalno. bas sam planirao kod mene da ustedim 50-ak eura :) kad sam rasturao plastiku zbog ciscenja one lepljive smole, instalirao sam jedan petozilni kabl od ovog belog dzeka pa do rucne kocnice i tu stoji za sad, planirao sam da ugradim taster kod one gume za sitne novce, mada je i ovo odlicno resenje :) hvala!

zakasnio sam za "edit", jel ovo klasicni klik tasteri, sto rade na principu sirene, kad se klikne i drzi-ima kontakta?

Tasteri, povezao samo RCL i + a kratkospoio ON/OFF.

Ja sam stavio prekidač ON/OFF i taster za +, mada sam ja sa strane na oblogi, pored rucice za svetlo stavio, baš je na dohvat ruke, ovo ispod obloge nije loše, lepo sakriveno, samo kad ti treba uključiš i to je to. Nego ima li neko ideju za onaj mali konektor šta je , na istom mestu samo sa suprotne strane, pored bravice sam ga našao.

ja sam ga instalirao prema slikama iz miskovog posta, ali nesto sam ili ja zabrljao (mada sam se trudio da ispratim semu i boje zica), ili je lik koji je to pravio, sve u svemu zeleni taster radi posao (pali tempomat i ubrzava), a crveni nema nikakvu funkciju. mada i ne mora da ima jer se dodirom kocnice ili kvacila tempomat gasi, tako da u sustini kao jeftina varijanta a da sluzi svrsi moze, a evo i mesta gde sam ja instalirao:

DSC_0661.jpg

Nisam mnogo studirao semu, ali mislim da bi "zaleni" taster palio tempomat i dodavao gas a "crveni" smanjivao gas. Gasenje tempomata je reseno gazenjem kvacila ili kocnice. 

Napravljen tempomat i kod mene, prema datoj semi i slikama. Sasikus jedan taster pali tempomat i ubrzava a drugi je "recall", kad ga pritisnes on automatski ubrzava na prethodno zadatu brzinu. Kod mene funkcionise extra. Ja sam tastere stavio isto na poklopac za osigurace, s tim sto sam ih postavio u onom udubljenju za ruku kad se otvara poklopac, pa se uopste ne vide.  Slikacu sutra pa cu da okacim slike. 

Zaboravio sam da potvrdim miskov post. Da, jedan taster ubrzava a drugi je recall i kod mene radi extra, tako da potvrdjujem i ja da je semica ispravna i da sa 100 din moze da se napravi tempomat. (eno u oglasu je iskocio jedan za stila 80eura, a ima jedan iz pirota za alfu147 trazi 70, poludeli ljudi nacisto)

Sashicus, a gde kupiti tastere? (posto si ti vec ugradio).Pretpostavljam u radnjama elektro opreme.Ali sta da trazim, sta da kazem.Samo tasteri, a?

Edited by Yestra

Tako je, elektro oprema (ne znam u BG sta imate, ali ovde su: MG electronic, SD electronic, Interhit, PRO electro) mada ima i na auto pijacama, tezge gde prodaju kablove, zvucnike, sitne elektro uredjaje, auto sijalice... samo trazi taster, ima najobicnija 2 pina (bitno je da njihovim dodirivanjem napravis spoj, nikako obrnuto da su spojeni pa kada stisnes taster da tada otvori, obrati paznju na to jer neki prodavci nemaju pojma.

Pa da, to mi je bitno!!!Da znam sta da trazim!Hvala puno, nadam se da cu uskoro sve zavrsiti!

Jel moze neki sa ovog sajta http://www.silken.co.rs/navigacija/proizvodi.php?msq=6&podkategorija=Tasteri&kategorija=Prekidači i tasteri

ovako nesto SP02_RD.jpg ili SP%2013.jpg E sad pise za neke da su 250v/3a, a ima i /1,5a? Za neke pise da su jedna linija, a za neke druge ne pise nista.Koji uzeti, ili moze bilo koji od ovih!? :question:  :question:  :question:

Edited by Yestra

Sto skuplji to bolji, ovamo kod mene su imali neke metalne od 500 din komad, najbitnije je ono sto sam opisao-kako zatvaraju krug. Takodje bitna je velicina-duzina zbog mesta na kome se ugradjuju.

drugari potrebna mi je pomoc....s obzirom da sam osoba sa invaliditetom i da mi je jako tesko da se stalno saginjem, spustam, ustajem...moze li mi ko ukratko objasniti kako se skida, cupa, vadi taj prekidac iznad pedale kvacila?

hvala...

drugari potrebna mi je pomoc....s obzirom da sam osoba sa invaliditetom i da mi je jako tesko da se stalno saginjem, spustam, ustajem...moze li mi ko ukratko objasniti kako se skida, cupa, vadi taj prekidac iznad pedale kvacila?

hvala...

reseno uz pomoc bglion-a...

Momci svaka čast,nakon što sam pročitao i proučio cijelu temu odlučih se i ja na jeftiniju izvedbu tempomata  :smoke: .Ugradio 3 tastera (ubrzavanje,usporavanje i recall),radi savršeno  :guitar:,trošak 3 EUR i manje od sata posla.Sorry na lošijim slikama (slikano mobitelom).

IMG_20140104_093737.jpg

IMG_20140104_115147.jpg

IMG_20140104_120310.jpg

IMG_20140104_120329.jpg
Edited by xS@LEx

Evo i mog iskustva, mislim da će nekima pomoći

1. Ne mora da se skida obloga volana. Džek je smeštan skroz dole, treba samo skinuti onaj "poklopac" iznad pedala koji se drži na dva plastična šrafa, i malo zaviriti. (može i uz pomoć malog ogledala) Skidanje obloge volana je idiotski komplikovano. Uzgred, sad kad sam skinuo (nepotrebno) oblogu volana, testericom sam odsekao 5 cm one plastike koja smeta ručici za podešavanje volana, da bih mogao ljudski da vratim, i evetualno ako još neki put zatreba, da mogu mnogo lakše da skinem.

2.  Tempomat radi (bar kod mene) i sa FATAL ERROR u dijagnostici. Ovo potenciram zato što je na jednom od postova na ovoj temi, neko napisao da tempomat neće da radi ako postoje zapamćene fatal error.  Naime ja već duže vremena imam grešku P0101 (protokomer)  koji je deklarisan kao fatal error, (ne može da se obriše) ali nemam nameru da kupujem novi. Tempomat šljaka.

3. VAŽNO ! Na mojoj lanči, bile su pomešane žice: plava i plavo-bela. Dosledno sam se držao šeme, gde za uključenje treba da se kratkospoje sivo-crvena i plavo-bela ali nije htelo da proradi. Tek sam juče, uz pomoć dijagnostike provalio u čemu je problem. I dakle, kod mene se za uključivanje tempomata spajaju sivo-crvena i plava. Moram priznati nisam obratio pažnju na položaj žice u konektoru, to mi je bilo komplikovanije, već sam samo gledao boje. Možda su žice bile pomešane po boji, ali na dobrom mestu na konektoru, nisam siguran. 

S ovim u vezi je verovatno i prvi post na ovoj temi, gde forumaš Libra JTD još pre tri godine piše kako je za ubrzanje potrebno spojiti žuto-zelenu i civo-crvenu, a na šemi koju je sam postavio, jasno piše da za ubrzanje treba povezati žutu sa sivo-crvenom. Kod njega su dakle pomešali žutu i žuto-zelenu. Dakle, svakako treba obratiti pažnju i na boju žica ali i na položaj na konektoru !

I još jednom, kod mene je

• Uključenje: kratko spojiti plavu i sivo-crvenu
  • Ubrzanje (aktiviranje): žuta i crveno-siva (jedan taster)
  • Re-call: plavo-bela i sivo-crvena (drugi taster)

Značenje boja na šemi sa prve strane teme: L plava, HR sivo-crvena, VG zeleno-žuta, G žuta, LB plavo-bela, NL crno-plava

4. Ja sam zaključio da mi je najzgodnija varijanta sa dve funkcije: Ubrzanje (+) i Re-Call. Ali to sam izveo sa onim jednim duplim tasterom kakav je pokretač teme iskoristio za ubrzanje-usporenje. Još nisam ugradio prekidač, ali kad budem ugradio, postaviću slike. Na gore će mi biti ubrzanje, a na dole re-call. Probaću da nađem neko zgodno mesto, ne sviđa mi se ono dole na oblogi volana.

Edited by Mihailovic

nije mi najjasnije: da bi uključio tempomat, koje zice moram da sastavim, tj. da li moraju biti stalno sastavlene (ne napredidač off/on u polozaju on) ili samo na taster?

koje sve  zice se povezuju na tasrer ubrzavanje,(obzirom da sam razumeo da je potrebno povezati tri zice) i da li je to na tasteru ?

koje zice na taster usporavanje, da li na tasteru se povezuje 

koje zice za re-call, da li se povezuje na taster ili prekidač

cemu sluzi ovaj poslednji re-call, taster ili prekidač

na neka pitanja je odgovoreno, ali molio bih da ponovis da meni a mozda i drugima bude jasnije, neko gore navodi da je potrebno tri tasrera ne pominje prekidače

Vidi, morao bi da budeš načisto sa električnim šemama, i osnovima elektrotehnike. Prema onome šta si napisao, zaključujem da ili nisi pažljivo pročitao sve postove na ovoj temi, ili su ti osnovi elektrotehnike "španska sela". 

Dakle moj post moraš da staviš u kontekst ostalih. Prvi post na ovoj temi je osnova svega ! Čovek je postavio šemu, fotografiju konektora, objasnio gde koja žica ide. Ja sam samo izneo svoje iskustvo, u kome sam naveo da je moguće da su žice pomešane.

Ali, evo da ti odgovorim: da bi tempomat bio uključen treba spojiti žice sa izvoda 3 i 6 konektora. Možeš da is spojiš "na kratko" pa da tempomat bude stalno uključen, ili preko prekidača, pa da uključuješ po potrebi. Žica na izvodu 3 konektora je sivo-crvena, a žica sa izvoda 6 - e tu već ima diskusije. Kod mene je bila plava a kod drugih plavo-bela.

Da bi ubrzavalo spajaju se žice sa izvoda 3 (crveno siva) i sa izvoda 5. Obavezno preko tastera. Opet razlike: kod mene je žica sa izvoda 5 žuta, a kod pokretača teme je žuto-zelena

Za usporavanje spajaju se žice sa izvoda 3 (crveno siva) i sa izvoda 4. Obavezno preko tastera. Opet razlike: kod mene je žica sa izvoda 5 žuto-zelena, a kod pokretača teme je žuta

Za recall, spajaju se žice sa izvoda 3 (crveno siva) i sa izvoda 6. Kod mene je bila plavo-bela a kod drugih plava.

Sve u svemu, dakle, jasno je da proizvođač meša plavu sa plavo-belom, i žutu sa žuto-zelenom. To je bar moj zaključak. Ali po svemu sudeći, i prema iskustvu drugih, pozicije na konektoru su uvek OK.

Ovo je extra ponuda!

malopre naletim na oglasima...ja sam moju rucicu platio pre tri meseca 30 evra...dobro sam prosao, ali ovo je bas ekstra ponuda...

s tim sto je za lybru od alfe 156!!!

Edited by cika_kole

Vidi, morao bi da budeš načisto sa električnim šemama, i osnovima elektrotehnike. Prema onome šta si napisao, zaključujem da ili nisi pažljivo pročitao sve postove na ovoj temi, ili su ti osnovi elektrotehnike "španska sela". 

Dakle moj post moraš da staviš u kontekst ostalih. Prvi post na ovoj temi je osnova svega ! Čovek je postavio šemu, fotografiju konektora, objasnio gde koja žica ide. Ja sam samo izneo svoje iskustvo, u kome sam naveo da je moguće da su žice pomešane.

Ali, evo da ti odgovorim: da bi tempomat bio uključen treba spojiti žice sa izvoda 3 i 6 konektora. Možeš da is spojiš "na kratko" pa da tempomat bude stalno uključen, ili preko prekidača, pa da uključuješ po potrebi. Žica na izvodu 3 konektora je sivo-crvena, a žica sa izvoda 6 - e tu već ima diskusije. Kod mene je bila plava a kod drugih plavo-bela.

Da bi ubrzavalo spajaju se žice sa izvoda 3 (crveno siva) i sa izvoda 5. Obavezno preko tastera. Opet razlike: kod mene je žica sa izvoda 5 žuta, a kod pokretača teme je žuto-zelena

Za usporavanje spajaju se žice sa izvoda 3 (crveno siva) i sa izvoda 4. Obavezno preko tastera. Opet razlike: kod mene je žica sa izvoda 5 žuto-zelena, a kod pokretača teme je žuta

Za recall, spajaju se žice sa izvoda 3 (crveno siva) i sa izvoda 6. Kod mene je bila plavo-bela a kod drugih plava.

Sve u svemu, dakle, jasno je da proizvođač meša plavu sa plavo-belom, i žutu sa žuto-zelenom. To je bar moj zaključak. Ali po svemu sudeći, i prema iskustvu drugih, pozicije na konektoru su uvek OK.

hvala lepo sada mi je mnogo jasnije, seme mi nisu jača strana ali ovako kako si napisao je sasvim dovoljno.

ostalo je samo da mi napises koja je funkcija recall, i da li je to prekidač ili taster

hvala na strpljivosti :unworthy: