Jump to content
FAS Goran
fedja.culum

Remontovanje plivajućih zamajaca / korpe, lamele? / ojačavanje seta?

Recommended Posts

video sam da se neke firme u bg bave remontom kvacila i korpi,kocnica i plivajucih zamajaca..da li se ko sretao sa takvim delovima?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam skoro menjao kvacilo, ali se se secam ranije, pre 4-5 godina da je tesko moglo da se nadje novo ne remontovano. Dakle, i ta koja su u fabrickim pakovanjima su remontovana, govorim o Sachsu prvenstveno. Razlika u ceni izmedju remontovanih i nerementovanih je bila oko 100 evra tada. Posto nisam hteo da stavljam remontovani (ne postoji nijedan objektivan razloga za takvu odluku) uspeo sam da nabavim original koje mi je doneto iz fabrike u Austriji za cenu remontovanog kod nas. Medjutim i na tom je korpa bila remontovana. Mislim da nije problem staviti remontovano, pod uslovom da se odradi kako treba.

Ove iz mirijeva hvale kao odlicne, ali ja sa njima nisam imao iskustva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

donosile su mi musterije par puta remontovane zamajce i epilog je bio los po njihov budzet.mozda postoje al ja ni jedan ne vide do sada da je odradjen kod nas u zemlji srbendiji, a da je valjao

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kvar plivajućeg zamajca je klasičan zamor materijala (guma i opruge). Kako se to remontuje ?? Osim toga zamajac je prilično velika rotirajuća masa i posle svake intervencije valjalo bi ga balansirati. Tek to mislim da nije lako uraditi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam mašinac po struci, al neki sam maher te fele. Koliko god sam okretao ovaj net - to je uspevalo - ali NIKAD kako treba. (čak postoji i video klip na YouTube-u o tome) Prema tome, može da posluži za izvesno vreme, ali trajno rešenje je potpuna kompletna zamena kuplunga sa zamajcem i KRAJ. To biva na svakih 150 - 200.000 ako se ne varam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hteo bih par reci da kazem, imao sam slicnih problema sa Fiat Stilom. Na autu se cuo plivajuci zamjac, ali nije bio problem do njega...

Ovako stoje stvari, kupim ja pre dva meseca Stilo, ali se u menjacu cuo plivajuci zamajc da lupka, re`ko nema veze sredice se nesto, inace nadjem ga po dosta povoljnoj ceni (2003. restailing varijanta 1,9jtd cena 2900 evra).

Odvezem ga kod jednog majstora, on mi kaze zamajac, drugi, zamajac... pitam za cene, ono izuvanje, preko drugara i ostalih uvoznika 24.800 zamajc, 10.500 lamela (Valeo), 6.500 potisni lezaj (druk lezaj Valeo), kao povoljnije.

Resim ja da probam drugacije i pronadjem majstora iz Ostruznice koji reparira zamajce. Cujem se sa njim kaze moze to ekstra da se odradi, kaze posle reparacije auto sigurno predje 50-60 hiljada i daje odredjen broj meseci garanciju.

Resim da tako i odragim, odvezem ga kod njega, cim ga je video on rece : "ala cuka, riknuo je 100%". Inace cena rada (reparacije) 120 evra plus skidanje celog seta. Zove on mene sutra ujutru i kaze : "druze, pa tebi je nov zamajac, lamela, i potisni lezaj, izgleda da je problem sa nekom od dizni (brizgaljki), sad ce moj drugar da ga odveze u Bosch-ov servis da ga bace na dijagnostiku". Posle sat vremena, zove mene on i kaze : "Reseno, crkla ti dizna na 4 cilindru".

Zamenimo to i auto radi kao sat.

Zbog toga sam se nadovezao i hteo da vam skrenem paznju, moze lako da se desi da je zamajac ispravan, iskustva pokazuju da i majstor koji godinama samo to radi moze da pogresi. Inace auto je uzet sa auto placa u Kraljevu sa pretpostavkom da je zamajac u pitanju, kada je preuzet, dijagnostiku koju smo poneli, apsolutno nista nije pokazala kao gresku u sistemu, sto nas je istog trenutka vodilo na zakljucak da je zamajac.

Auto je na zaprepascenje isao lepo, pa cak i na uzbrdici mnogo dobro vukao, bukvalno je lepio za sedista u 5-oj brzini (pre njega sam vozio Fiat Bravu od 103 ks, koja nije mogla da stane na crtu). Na kraju je ispalo da sam pazario auto koji je u ekstra stanju u svakom pogledu. Da je sve zivo na njemu zamenjeno, a da niko nije ni posumnjao u najobicniju diznu... Eto, moji problemi, podeljeni sa vama... a vi sad vidite...

Ako nekome treba broj za reparaciju neka me kontaktira na private ili neka procacka po netu "reparacija zamajca - ostruznica", momak koji radi (ima svoj servis) je eksta lik! pozdrav...

p.s. inace duzi niz godina pratim ovaj forum ali tek juce sam zvanicno postao clan, mislim da je ekstra, mnogo puta mi je pomogao i da sam dosta naucio od svih vas! veliki pozdrav jos jednom! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izraziću svoju osnovanu sumnju da tako nešto može valjano da se odradi. :coffee:

Razlog za to je što je uzrok kvara zamor materijala opuge/guma.

1. Sve to može da zameni, reparira novim ali da ne zaboravimo da je zamajac značajna rotirajuća masa koji je neophodno izbalansirati inače će funkcionisati gore nego pre reparacije. Mašina za balansiranje nije ni nalik balanserki kod vulkanizera, mnogo je komplikovanija i imaju je uglavnom proizvođači ventilatorskih kola.

2. Dve odvojene plivajuće mase je moguće zavariti, pa onda zamajac više nije plivajući .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mudro Kole, ja se slažem sa tobom. Evo i mog kratkog sličnog iskustva sa tim.

Kupum auto a on se nekako jako čudno stresa na gašenju (nje to jedini uzrok al ostanimo na tome), slušam plivajući pa ga podvrgavam raznim vidovima mučenja ne bi li se oglasio ali nje to. I onda onako zagledam pod haubom kad remenica radilice baca po svim osama, ona je navodno nova! Pogledam stvarno nova sija se ali baca ko blesava. Odem u servis oni pogledaju i kažu da je to normalno ponašanje remontovane remenice. Naravno odmah kupim novu i zamenim kako bi izbegao razbijanje semeninga radilice i slične tegobe koje bi me mogle zadesiti sa ovom remenicom. A zadesile bi me upravo zbog ovog štoje Kole naveo. Remontuju oni to (slična je uloga remenice i plivajućeg) ali nisu u mogućnosti da izbalansiraju to a to što nije izbalansiran plivajući zamajac od 5 kg može da bude veći problem od zamajca koji lupa a balansiran je.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gledao sam da kupim kompletan set kvacila, jer kad krecem auto malo trese, kad idem 5-om brzinom ispod 80 isto trese dok ubrzavam, ako ga ne vratim u nizu ...

Uglavnom drugar mi nudi da skinem korpu i lamelu, da nosimo u Beograd nekom coveku koji to uspesno reparira, kaze da za korpu treba oko 2000, a za lamelu 1000-1500 dinara, posle bi trebao da kupim samo jos druk lezaj i da se sve to vrati na auto. Kaze da sa tim moze da se predje sigurno jos 50000km

Jel neko to radio i da li se isplati reparirati te delove, ili kupiti novo i zameniti?

Cena novog seta bi bila nekih 100 evra manje vise,

a cena reparacije oko 50 evra, racunajuci i put do Beograda

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

e sad drugo pitanje se namece valeo ili nesto drugo... to ne bih mogao da ti odgovorim zato sto su iskustva razlicita

mada iskreno proveri dimenzije pa mozes da prodjes i jeftinije...

ja sam relativno davno otvorio temu kompatibilnost delova koju svako zaobilazi

a namena teme je bila da basu u ovakvim slucajevima pomogne ljudima

tj sta sve pase na marku fiat od drugih proizvodjaca iz auto industrije...

ocekujem neki strucniji odgovor a sto se tice zakona o potrosacima pogledaj ovo pa idi kupi novo

to je fora 1000% kao fora izaso tako iz fabrike a on ga ismirglao na rizlu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa sad sta je sa njim ne znam, uglavnom garanciju mozes da pocepas odmah cim izadjes iz prodavnice ...

ne bi ja da budzim nesto sa drugog auta, samo pitam da li je ok reparirati delove kao sto su lamela i korpa ili je bolje kupiti novo i ne misliti ... jer nekad novo moze da napravi vise problema i od onog starog sto skines i bacis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupi novo, ali ne Valeo, nego Sachs. Ja sam ojačavao korpu kod Malinića u Ostružnici, stavio deblju oblogu na lamelu i tresao mi je auto pri polasku zbog korpe. Druk lager sam stavio sa mog Valeo seta koji je prešao 10000km, ali je proklizao kada sam čipovao auto. Sa Sachsom nikakvih problema. E sada, vidi šta koliko košta. Znam samo da ovaj Valeo koji se kod nas prodaje neće više ići na moj auto.

PS

Verovatno kod tebe neće tresti taj remontovani set jer nema potrebe da ojačavaš korpu. Ja kod Malinića više ne idem. Ovamo avioni kamioni, rade setove trkačima, a ne može da namesti korpu za običnog JTD-a. Napominjem da nisam jedini kome se auto trese sa Malinićevim setom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

apsolutno....

stim sto moze da trese i kod ne ojacavane lamele....

jer se novi setovi kvacila prave u velikim serijama i greska se tesko provuce zato sto svaka proizvodnja mora da ima prijemnu i finalnu kontrolu...

a kod remonta se remontuje samo jedan komad na kojem moze da se provuce gomila gresaka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moguce da je to taj isti covek, rece mi ovaj da je u Ostruznici ...

Kod mene je motor 1.9 60ks, tako da za nekim ojacanjima nemam potrebe, na trke ne idem

gledao sam na netu ceo set Sachs kosta oko 18000

realno najjeftinija varijanta mi se najvise isplati ... ali ako ce da traje kratko onda bolje da prezalim 18 crvenih i da vozim i ne mislim

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam Sachs platio oko 15000din. Za tvoje traktorče treba da je jeftinije. Zovi Gazelu komerc, Euro Auto....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, ovu cenu od 18 000 sam video na kupindu, ali potrazicu pa cu da vidim sta je i kako

inace drugar svima preporucuje tu reparaciju, jeftinije i slicno ... kaze da se niko nije zalio ... pa sad sta ga znam

Edited by beli_Punto

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja sam na prethodnom unu imao valeo set koji nisam pipnuo celih 200-250kkm ne znam tacno jedno vreme mi nije radila kilometar sajla

stim sto je moj imao cak 70ks i nisam ga stedeo ni malo.... uglavnom vozen na ivici trakcije....

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja kad sam uzeo punta imao je preko 120kkm na satu, a sad ima oko 167 manje vise ... a verujem da nikad nije menjan set kvacila, tako da mislim da je vreme sad, pa se nadam da ce trajati dok je kod mene

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...