Jump to content
FAS Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Nema više tog glupog reda vožnje. Sreća, zamisli do 1 aprila, a već u martu temperature preko 20 C. Kao da smo na severu evrope.

Sada samo kad pada sneg, obavezne zimske gum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ADAC test zimskih guma 2012

adac%20winter%202012.jpg

Nemački automobilski klub ADAC, tradicionalno svake godine početkom oktobra plasira test zimskih guma za predstojeću zimsku sezonu. Testovi su sprovedeni u tri dimenzije, dva za putnička i jedan za SUV vozila. Pod mikroskopom se tako našlo 37 modela guma. Ukratko, ocenu ''dobar'' dobilo je jedanaest guma, četiri gume nisu prošle test, prvenstveno jer su pokazale slabosti pri vožnji na mokrom putu, pa se njihova upotreba ne preporučuje, a ove godine ni jedna guma nije zaslužila oznaku ''vrlo dobar''.

Pomenimo i to da je prijatno iznenađenje ovog testa bila marka gume Sava, koja je nekoliko poslednjih godina uvek bila pozicionirana na začelju liste, ali ove godine Sava Eskimo S3 + u dimenziji 165/70 R14 zauzela je odlično peto mesto.

Dimenzija 165/70 R14 T

U kategoriji guma manjih dimenzija (Citroën C3, Fiat Panda, VW Polo, Toyota Yaris), ocenu ''dobar'' dobilo je samo tri proizvoda. Guma Michelin Alpin A4 je dobila najbolje recenzije na suvoj podlozi i znakovima trošenja. Continental Conti Winter Contact TS 800 guma pokazala se uverljivo najboljom na snegu, dok je Pirelli Winter 190 Snowcontrol definitivno najbolje uravnotežena guma. Na mokroj podlozi manje je poželjna kineska guma Effiplus Epluto I, kao i ukrajinski Premiorri ViaMaggiore. Obe su pale na testu i dobile ocenu ''nedovoljan''.

165-70-14.jpg

Dimenzija 205/55 R16 H

Među gumama srednjih dimenzija (Audi A3, Mercedes C klase, Opel Astra, VW Golf) ocenu ''dobar'' dobilo je pet modela guma. Nova guma Continental Winter Contact TS 850 se pokazala odličnom u četiri kategorije: sneg, led, potrošnja goriva i trošenje. Guma Michelin Alpin A4 pokazala se posebno uspešnom na suvom putu, a najbolju ocenu uzela je i u kategoriji trošenje. Samo u potrošnji goriva nije najbolja. Čak i Dunlop SP Winter Sport 4D, Goodyear Ultra Grip 8 i Nokian WR D3 su rangirani među najboljima u opštim kvalitetima.

205-55-16.jpg

Na ovogodišnjem testu zimskih guma našle su se i gume namenjene SUV vozilima, širine 215 (VW Tiguan, Nissan Qashqai, Kia Sportage...), a u ovom setu guma ocenu ''dobar'' doble su tri gume. Bridgestone Blizzak LM-80, između ostalog, takođe ima nisku potrošnju goriva, Dunlop SP Winter Sport 4D dobila je najbolju ocenu na suvoj podlozi, Continental CrossContact Winter je u svim kategorijama zauzela solidne ocene, te se pokazala kao najbolje uravnotežena guma. Test nije prošla guma Sailun Ice Blazer WSL 2 zbog nedostataka dobrih osobina na mokroj podlozi.

215-65-16.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogroman je problem sa našom državom što niko nema mu*a da uveze veću količinu robe (ne samo guma vać bilo koju) naročito one sa rokom trajanja (kao što su gume). Konkretno, većina ovih guma koje su prošle testove teško da se mogu naći kod nas :thumbdown:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozda nekome bude interesantntno, a ako spada u nedozvoljeno reklamiranje, onda neka administratori izbrišu:

Dva, tri dana sam jurio telefonom i internetom da nadjem najpovoljniju ponudu za zimske gume u dimenziji 165/70-14 i ono što sam kao najpovoljnije našao je SAVA Eskimo S3+ po ceni od 4200 din u firmi Dedra gume (lako ih je naći na netu), a plaćanje može i na rate do Nove Godine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanimljivo, kod njih je GY UG8+ u dimenziji 195/65/15 7050,00rsd... Doduše indeks brzine je T...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ko voli nek čita, u novom broju Auto Bilda (br. 42 od 19.10.2012.) test univerzalnih (175/65 R14) i zimskih guma (205/55 R16).

Share this post


Link to post
Share on other sites

To u vezi cene, zavisi ko kakav stav ima generalno u vezi kupovine. Ja npr. volim malo skuplje da dam u startu jer mi se dugorocno to uvek isplati tj ispadne povoljnije. Kupio sam Winteru malte ne cim se pojavila i bio odusevljen (moj prvi ozbiljniji susret sa zimskim gumama). Medjutim vremenom nisam bio zadovoljan, mnogo se brzo potrosila, desavalo se cesce nego inace da mi auto prokliza (tada sam vozio auto bez ABS-a), posle dve sezone je postala plasticna.

Sa sadasnjim Fuldama KM3 pa i Savom eskimo koje vozim na zadnjim to nije slucaj (3 sezone ih vozim). Tada kad sam ih kupovao vulkanizeri su mi na vise mesta savetovali da u tom cenovnom rangu uzmem Barum.

A druga stvar koja me nervira u vezi Wintere je cena. Ne znam koji je ovosezonski odnos, do sada su u Republici srpskoj bile jeftinije osetno nego ovde.

Bogami bili su upravu, Barum Polaris 3 (koji je na 4tom mestu na ADAC testu) u dimenziji 185/60R14 kosta samo 5300 din, Sava Eskimo S3+ (5to mesto na ADACu) najmanje kosta 5100 din, a nas cuveni tigar winter1 oko 5000 dinara. Pa sad vidite sta se isplati :thumbup:

Edited by lajsna

Share this post


Link to post
Share on other sites

O tome upravo i pisemo u ovolikom broju postova! Odnos cena - kvalitet + iskustva= preporuka za best bye :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Džabe Wintera je i bez onog 1 No.1. Pa ko voli nek za svoje pare izvoli.

Edited by ivan.ik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sa jedne strane Da ali sa druge...

Ipak mislim da neke proizvode treba kupovati od domaće industrije da ne postanemo apsolutni uvoznici.

Naravno , to nije opravdanje za lošiji kvalitet ili veću cenu u odnosu na iste proizvode drugih proizvodjača.

zulutapka

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja volim da kupim domaci proizvod vise nego strani em iz patritoskih em iz finasijskih razloga ali domacih proizvoda vise nema, sve firme je djubrad prodala (Michelin je vecinski vlasnik Tigra), pa mi skoro dodje isto dal cu da kupim strano ili domace. U ovom slucaju mi se cak i finasijski ne isplati, posto za iste pare mogu da dobijem mnogo bolji kvalitet. Da tigar kosta 4500 ili manje uzeo bih ga u razmatranje. :yes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogao sam i pretpostaviti ...

Znam ja ko je većinski vlasnik.

Drugi aspekat je presudan a to je da jedan broj naših sunarodnika radi u toj kompaniji. Ne smem ni da zamislim šta se može desiti u ovim vremenima a tu su porodice...

zulutapka

Edited by Mijailović P.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jok, nego ce shvabe na ADAC-u da promovisu winteru....ne palite se bez veze, najbolja je guma po njima je uglavnom nemačka ili ona koja najvise plati,a mišelin bole uvo da reklamira tigar....

I na tarabi pishe ..čka

Edited by mane

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad svi ti naši krenu da rade i razmišljaju kao njihovi eto progresa za sve. Praviš jedan proizvod 10 i kusur godina i očekuješ da niko ne zna za bolje i jeftinije. Loš način razmišljanja, možda na Kubi OK. Te pare od prodaje treba malo uložiti u razvoj i u materijale. Slušam ljude koji su posle Wintere probali neku drugu gumu i po njihovim rečima nikad se ne bi vratili na winteru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo da se pohvalim. Namontirao danas michelin alpin3 sve cetiri i auto mi se ponasa mnogo bolje nego sa letnjim toyo i firestone. Uzeo sam polovne, stare 4 god za 140e ali su tek skinute peckice i sve cetiri su iste... Sad cekamo neki sneg pa da se proba kakve su u pravoj nameni.

Aj sve najbolje!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ti si poranio. Napolju ima preko 20 stepeni i još će jedno vreme tako. Upropastićete gume.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kleber Hydraxer je smeće.

Vozio ih nepunih 3000 km. Dobile si neku deformaciju. Ritmično kuckaju u vožnji kako se okreću točkovi. Proverio sve od menjača pa do glavčine i felne. Kad sam stavio drugi točak tek onda je nestalo.

Sent from my HTC Desire HD A9191 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

@kole

Imam potpuno suprotna iskustva sa Hydraxerima. Mislim da si samo imao nesreću da ti zapadne feleričan primerak. Dešava se.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...