Ivan 13410 Posted June 29, 2019 (edited) Uhvatih malo vremena za ovaj putopis... Ostrvo Korcula je 6. po velicini ostrvo na Jadranu, a 2. po broju stanovnika. Ima izuzetnu istoriju, najstariji nalazi su jos iz doba neolita. Preko Ilira, zatim grcka kolonija, pa rimsko, vizantijsko i naselje Slovena. Korcula je pocetkom 13. veka imala svoj Statut, a smatra se da se polovinom 13. veka u samom gradu Korculi rodio cuveni Marko Polo. Od 15. veka je bila pod vlascu dubrovacke pa mletacke republike, a kasnije i nekoliko velikih sila. Od vecih mesta, najpoznatiji su istoimeni grad Korcula i Vela Luka. Ako se ide automobilom bas do Korcule, postoji trajekt sa poluostrva Peljesac. Iz mesta Orebic, do Korcule je potrebno oko 15 min, a cena je oko 11 EUR. Postoje i brojne brodske taxi i turisticke linije sa razlicitih destinacija. Mi smo isli brodicem sa kopna, a put autom do Dalmacije (preko Sapca, Sarajeva, Mostara i dolinom Neretve) opisao sam pre neku godinu. 1 slika 1000 reci, pa da krenemo... Polazak i plovidba oko istocnog dela ostrva Hvar, na cijem je samom spicu svetionik sa stalnom posadom: Priblizavanje spicu poluostrva Peljesac, fotka svetionika bez posade i ulaz u Peljeski kanal: Priblizavanje starom gradu Korcula i iskrcavanje: Prolaz ka luci, veliko stepeniste za ulaz u Stari grad i fotke iz istog: Kuca za koju se veruje da je rodna kuca Marka Pola (polovina 13. veka): Izlaz na zidine ka gradskoj luci Korcula: Panorama Korcule i gradska riva: Setnja ka brdu iznad grada i Forteci Svetog Vlaha. Za mene mozda i najlepsa slika panorame starog grada: Povratak i setnja oko starih gradskih zidina: Povratak nazad, jos jedna panorama Korcule, plovidba kroz Peljeski kanal, a zatim uz Biokovo u oblacima... Edited June 29, 2019 by Ivan 9 silenci, neshtry, MS PK and 6 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 10201 Posted June 29, 2019 Hvar, Pelješac i Korčula su mesta gde sam najčešće letovao kao klinac....Posle smo prešli na Kvarner i Istru...Hvala za lepe slike Poslato sa POT-LX1 pomoću Tapatoka Quote Share this post Link to post Share on other sites
totti 12750 Posted June 29, 2019 Prve 4 godine života proveo u komšiluku na Visu Sent from my SM-G950F using Tapatalk 1 neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
horvat 6066 Posted June 29, 2019 (edited) Korcula je jako lepa. Lepe su ti slike. Evo malo i mojih nekih. Recimo crkva ona iznutra, to vidim da nema kod tebe... Po meni, malo su isforsirali Marka Pola, posle kad sam se raspitao, oni zapravo nemaju dokaz da je on odatle lol Malo sam zaboravio pricu, pa ne bih bas da lupetam, ali znam da nisu bas 100% sigurni, mada najverovatnije da jeste... Edited June 29, 2019 by horvat 3 neshtry, Milutinac and Ivan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 10201 Posted June 30, 2019 Njegova porodica je imala svoje imanje na Korčuli, pa zato i sumnjaju da je rođen tamo... Cela zapadna hemisfera smatra da je rođen u Veneciji, a na istoku neko pomene i Korčulu... Poslato sa POT-LX1 pomoću Tapatoka 1 horvat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 13410 Posted July 1, 2019 (edited) Kao sto kazete, prilicno je kontraverze oko njega, pa i oko mesta rodjenja - Korcula, Venecija... Postoje i dokumenti iz 15. veka koji dokazuju poreklo porodice Polo iz Dalmacije... Hvala svima, za razliku od profi @horvat , slike su "ispaljene" apsolutno amaterski u hodu, sa najobicnijeg fona (sto se i vidi ). On 29/06/2019 at 10:29 PM, neshtry said: Hvar, Pelješac i Korčula su mesta gde sam najčešće letovao kao klinac.... Hvala za lepe slike Ako nisi video, pisao sam detaljno u svojoj temi o bivsem Stilu (ne izvukoh nikada u putopise)... Iz zezanja sam tada sklepao i video, imas tu po malo Hvara (Jelsa), Braca (Bol), Makarske ... Edited July 1, 2019 by Ivan 2 Ena and horvat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jackkk 101 Posted July 1, 2019 Da li možda neko zna da li je istina da su na Korčuli muškarci dosta često oboljevali od raka? Ćaletov drug iz vojske koji je živeo na Korčuli je umro od raka i baš se pričalo o tome dosta... To je bilo 70-ih... Quote Share this post Link to post Share on other sites
horvat 6066 Posted July 1, 2019 Pa ne znam, ja samo znam za 'modernu legendu', da su otocani sve donedavno ziveli po ~100 god, odnosno natprosecno dugo... Ali ne znam specificno za Korculu... Quote Share this post Link to post Share on other sites
ivica su 127 Posted July 5, 2019 Divna Korčula. Bejah tamo prošlog leta na jednodnevnom izletu Neću prilagati nikakve fotke jer imam samo par nikakvih napravljenih telefonom, čisto da ovekovečim, a mašinu zaboravih u apartmanu, neću sebi to nikad oprostiti Mi smo jedino možda napravili grešku što smo samo dan ranije posetili Dubrovnik. Istina, nisu za poređenje, potpuno različita atmosfera i doživljaj, ja sam se ovde nekako opustio, ponela me atmosfera i romantika, uživao, dok žena i ćerka nisu bile nešto ni zainteresovane ni impresionirane nakon viđenog dan ranije. Još bilo +40 pa neprestano kukale, a meni kao da nije bilo dovoljno moje muke bez fotoaparata 1 neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites