Kosta.dz 0 Posted July 19, 2014 Danas pocelo nesto da mi lupa kod tockova pri motanju volana i cimanju volana levo desno Quote Share this post Link to post Share on other sites
beli_Punto 123 Posted July 19, 2014 Citao sam da to lupanje u toku voznje i u trenutku motanja volana ima veze sa homokinetickim zglobovima ... ali neka potvrdi neko iskusniji Quote Share this post Link to post Share on other sites
kolega.jankovic 22 Posted July 19, 2014 Ja tipujem na sponu tzv kraj letve volana. Ima sferni zglob, dobije lufta pa lupka. Nije skupo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosta.dz 0 Posted July 19, 2014 Svakako se ide kod Gorana sledece nedelje pre mora pa cemo videti sta je... nadam se da nece biti izuvanje pre odmora Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zvezdo 788 Posted July 20, 2014 Da nije kao kod mene? Otpusten vijak na elementu za stelovanje volana gore- dole i napred-nazad. Ima rupa u plastici odakle se vidi taj vijak.Gedora 13 je resila problem koji su mnogi mislili resiti zamenom letve volana na autu koji je presao 40 000KM. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dante Bg 4 Posted July 20, 2014 Aj slikaj to mesto ako te ne mrzi Quote Share this post Link to post Share on other sites
TheCityAndTheStars 1 Posted July 21, 2014 Verovatno je isto ovo: http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/64849-Fiat-500L---lupkanje-volana? Quote Share this post Link to post Share on other sites
diskusija 9 Posted July 21, 2014 Da nije nešto vezano za senzor položaja volana? Aj javi šta je kad otkloniš.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zvezdo 788 Posted July 22, 2014 Potrebno je leci na sedala a glavu gurnuti kod papucica (gas,kocnica...) Od kada sam kupio auto culo se je lupkanje i sve je ukazivalo na spone medjutim posto one nisu svi su rekli da je letva volana i predlagali zamenu. Delta, Stojanov i jos jedan servis a svi su auto gledali na dizalici. Meni taj zvuk nikako nije dolazio iz letve pa nisam poslusao misljenje 3 servisa nego sam odvezao kod lokalnog majstora jer znam da pored dizalice ima i kanal. Cim je pogledao iz kanala rekao je da letva nije sigurno nego neki kardan kod el serva i sl. te da to sam pogledam.Ovaj vijak je bio labav i tu je dolazilo do lupkanja. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ivan.ik 624 Posted July 22, 2014 Jedan od ovih šrafova Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dante Bg 4 Posted July 22, 2014 Hvala Zvezdo I meni je majstor rekao da nije letva vec nesto u kardanu,moram proveriti taj sraf.Ivane to mora da je sraf br 3 ,ako se ne veram? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosta.dz 0 Posted July 23, 2014 Prestalo samo od sebe ali bas je glasno lupalo....i jeste negde iznad gasa i kocnice.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zvezdo 788 Posted July 23, 2014 Meni je to samo lupalo na makadamu ili na pruznom prelazu odnosno samo na losem putu. U mestu kada sam mrdao volan slabo se je culo i zazor je bio veoma mali. Nakon dotezanja (bio je potpuno otpusten) zazora nema a lupanja pogotovo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vranic.a 0 Posted November 9, 2014 Kod mene se pre nekih sedam dana pojavilo lupkanje prilikom motanja volana. Nije na letvi niti oko volana, negde je napolju. Zvuk je cudan malo zvoni, najbolje mogu da ga opisem kao opruga kada je upredas a ona s vremena na vreme odapne i vibrira malo. Kako da nesto odapinje i kad cukkne ili sta vec ostis blage vibracije. Zvuk se napolju ne cuje vec unutra prenosi se u kabini ali ne nastaje u kabini provereno. Imam utisak kao da je opruga ili balans stangla. Izrazilo se kada je otoplilo, kada je hladno nema nista sve normalno. Da li se nekom ovo desavalo? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Evidenticar 0 Posted November 9, 2014 Meni se ovih dana, nakon montaže zimskih guma, dešavalo isto to. Kad motam i na jednu i na drugu stranu, na istom mestu (recimo oko četvrtine okreta volana) čuje se taj zvuk koji si opisao, tačno kao da odapne neka opruga. Povremeno se čuje, a povremeno ne. Bio sam juče u servisu koji se bavi isključivo trapovima, vešanjima i slično, čovek sve isprobao i ispregledao, kaže mi da su šolje amortizera. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ivan.ik 624 Posted November 9, 2014 Samo da se opruga ne napinje i da ne dođe do njenog pucanja. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Branko 23 1 Posted November 10, 2014 Ne bi trebalo to da se desi na g.puntu . Quote Share this post Link to post Share on other sites
vranic.a 0 Posted November 11, 2014 (edited) E pa i ja sam pre par dana nove zimske stavio Hankok, od tada se cuje kad je toplo ! Pre toga nije.I takodje na oko cetvrt kruga, mozda je zbog guma_ Edited November 11, 2014 by vranic.a Quote Share this post Link to post Share on other sites
endorfin13 3 Posted March 9, 2018 Pozdrav svima, " Kod mene se pre nekih sedam dana pojavilo lupkanje prilikom motanja volana. Nije na letvi niti oko volana, negde je napolju. Zvuk je cudan malo zvoni, najbolje mogu da ga opisem kao opruga kada je upredas a ona s vremena na vreme odapne i vibrira malo. Kako da nesto odapinje i kad cukkne ili sta vec ostis blage vibracije. Zvuk se napolju ne cuje vec unutra prenosi se u kabini ali ne nastaje u kabini provereno. Imam utisak kao da je opruga ili balans stangla. Izrazilo se kada je otoplilo " zvuk koji je kolega vranic.a lepo opisao sam i ja nedavno čuo na svom G Puntu , takođe osetio sam vibracije preko papičice gasa ,kočnice ...najčujniji je u leru pri motanju punim levo-desno , čujan je pri parkiranju uljučivanju u kružni tok ... dakle okretanju volana pri malim brzinama. na autoputu ništa . Ne "gori" ni jedna signalna lampica , auto se ponaša "normalno" . City mode servo funkcioniše uobičajeno sem što se čuje taj zvuk odapinjanja federa pri motanju. Primetih to kako je evo otoplilo posle sibirskog talasa sada krajem februara-početkom marta. Zahvalan za mišljenja ,sugestije gde bi bio kvar? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bingodalton 657 Posted March 10, 2018 Hoce i na GP opruga da odapne.Sent from my SM-A510F using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
strahinja987 8 Posted December 10, 2021 Pozdrav ekipo, a kod mene na puntu mk2 se zvuk odapinjanja opruge cuje pri kocenju najvise, pri kretanju, sa desne strane, hoce da se zacuje kad naidjem na lezeci, ili kad neko sedne na suvozacevo mesto, sta li to lupka sa te strane, amorti isolje skoro zamenjeni...moze li krajevi letve volana da imaju takav zvuk...kao u oprugu da lupi cekic, tako nesto... Quote Share this post Link to post Share on other sites
notalone 131 Posted December 10, 2021 4 hours ago, strahinja987 said: Pozdrav ekipo, a kod mene na puntu mk2 se zvuk odapinjanja opruge cuje pri kocenju najvise, pri kretanju, sa desne strane, hoce da se zacuje kad naidjem na lezeci, ili kad neko sedne na suvozacevo mesto, sta li to lupka sa te strane, amorti isolje skoro zamenjeni...moze li krajevi letve volana da imaju takav zvuk...kao u oprugu da lupi cekic, tako nesto... Stabilizator ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
strahinja987 8 Posted December 10, 2021 16 minutes ago, notalone said: Stabilizator ? Pa ne znam ima li moj punto stabilizator, mislim da nema...buljavi punto 2 ?! Da nisam menjao solje rekao bi da je to, ali ovako mozda krajevi letve, gumice balans stangle, poluosovine, spone, sta li moze proizvoditi to lupkanje kod kocenja...hmmm ali hvala na odgovoru... 1 notalone reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites