Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Žene (ipak) nisu lošiji vozači od muškaraca?

Recommended Posts

Privedena žena koja je vozila 7 kilometara u kontrasmeru

 

putarina.jpg

 

Španska policija je prošle nedelje zaustavila i privela ženu koja je napravila neverovatnu glupost na autoputu R3 u blizini Madrida.

Prilikom dolaska na naplatnu stanicu, ona je shvatila da nema novca pa se odlučila na opasan manevar. Umesto prolaska, ona se polukružno okrenula i započela sedam kilometara dugu vožnju u kontrasmeru. Policiji je nakon privođenja potvrdila da je želela da izbegne plaćanje putarine jer nije imala novca. Ženu marokanskog porekla terete za obesnu vožnju i dovođenje u opasnost sebe i drugih vozača. Uz to, policija navodi da nema legalno prebivalište u Španiji. Test na alkohol i droge je bio negativan.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta bi se dogodilo da samo žene voze automobile?

 

hyundai vozacica.jpg

 

Predrasude prema ženama za volanom nisu retkost, a najčešći argument je da su one znatno opasnije na putevima. Međutim, da li je to zaista tako? Statistički podaci o saobraćajnim nesrećama i broju poginulih na britanskim putevima koje prenosi ThisisMoney, otkrivaju da bi putevi bili daleko bezbedniji kada bi automobile vozile isključivo žene.

 

Zvanične brojke pokazuju da je prošle godine 658.711 vozača bilo osuđeno za saobraćajne prekršaje. Samo 18% bile su žene. Muškarci su napravili 539.142 od ukupne brojke saobraćajnih prekršaja u 2022. u poređenju sa samo 119.569 vozačica. Vožnja pod uticajem alkohola je jedna od najopasnijih stvari koje vozači mogu da učine, a zvanične brojke pokazuju da je to prekršaj kojeg muškarci čine mnogo češće nego žene. Od 35.388 prošlogodišnjih osuđujućih presuda vezanih za alkohol, muškarci su dobili 28.399, a žene 6.989. To znači da su četiri od pet slučajeva ove vrste prekršaja počinili vozači.

 

Kada su u pitanju presude za vožnju pod uticajem droga, žene ponovo čine mnogo manje prekršaja. Od 22.793 zabeležene presude, 20.684 (90.7%) su bili muškarci naspram samo 2.109 žena. Slično je i za opasnu vožnju. Od ukupno 5.172 osuđujuće presude zabeležene u 2022. godini, 4.952 su bili muškarci i samo 220 žena. Još jedan glavni uzrok sudara i žrtava na britanskim putevima je prebrza vožnja, a opet, to je vrsta prekršaja u kojoj dominiraju muškarci. Od 229.150 kazni, bilo je 174.884 muškaraca i 54.266 žena.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Statistika oštećenih automobila: Ko ima više problema sa parkiranjem, muškarci ili žene?

 

Ford Park Assist 01.jpg

 

Nedavno smo pisali o statističkim podacima o saobraćajnim nesrećama i broju poginulih na britanskim putevima koji otkrivaju da bi putevi bili daleko bezbedniji kada bi automobile vozile isključivo žene. Međutim, kakva je situacija s parkiranjem? Gotovo identična.

 

Osiguravajuća firma Forbes Advisor je napravila istraživanje na uzorku od 2.000 vozača u Britaniji, i došla do otkrića da muškarci imaju puno više problema sa parkiranjem nego žene. Jedan od pet vozača (21%) je učestvovao u manjem sudaru prilikom parkiranja prošle godine, u poređenju sa 14% žena. Pod sudar osiguravajuća kuća smatra udaranje u druga vozila, stubiće, zidove i ograde. Čak 16% muškaraca je udarilo u drugi automobil ili nepomični objekat do četiri puta tokom prošle godine dok su parkirali, u poređenju sa samo osam posto žena.

 

Zanimljivo, uprkos statističkim podacima koji pokazuju da su žene bolje u parkiranju, više od polovine muškaraca (53%) ocenjuje sebe kao vešte vozače koji nemaju problema s parkiranjem. Isto to za sebe misli samo 37% žena.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...