Jump to content
Sign in to follow this  
Elektus

Fiat Bravo - elektro instalacija

Recommended Posts

Da li Bravo ima istu elektro insalaciju za sve modele? To jest da li na primer moze da se samo postavi nova instrument tabla sa obrtomerom umesto stare koja ga nema ili da li je izvucena instalacija za podizace prozora pa samo nakacis nedostajuce delove. Na mom predhodnom autu je sve bilo uradjeno samo dodajes prekidace i uredjaje koje nemas. Hvala

Share this post


Link to post
Share on other sites

trebalo bi da je uradjena komplet instalacija,mada kod zabara nikad nisi 100% siguran.nikad ne znas kako su stajali sa lagerom.

pitaj mikija,da li je obracao paznju na te stvari dok je radio oko Brava

Share this post


Link to post
Share on other sites

nije ista,zavisi od opreme i pripremu ne rade ako nije predvidjena za taj model :thumbdown:

Share this post


Link to post
Share on other sites

(fiat brava 1.,9 jtd) Pre neki dan mi crkao osigurac, broj 13, instrument tabla. Svi pokazicai su bili mrtvi. Zamenio sam to i ponovo je sve proradilo, onda je posle nekih15tak kilometara opet crkao novi (ruski) osigurac. Opet ga zamenih a onda osetih kako mi u gepeku smrdi nesto na paljevinu. Otvorih gepek i bukvalno mi ispece dlan kada sam prislonio ruku na mesto gde se spajaju "pinovi" poklopca gepeka sa samim gepekom ( ako me je sad neko razumeo).

Ima li neko pojma sta to moze da bude, ja bih onako laicki rekao da tu prolazi struja za rikverc svetlo, ali posto nemam pojma o tome, bilo bi dobro da neko prokomentarise i javi ako je imao slicno iskustvo. Hvala unapred.

p.s. izvinjenje adminima ako je vec bilo reci o ovome, ja ne nadjoh na pretrazi

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

tu ti prolazi struja za grejac stakla i brisac.verovatno je los kontakt pa se zato greje i crkava osigurac.ocisti kontakte i verovatno neces imati problema. :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Malo je pretoplo za zadnji grejac da se pali a za brisac verovatno znas da li si palio . :laughing:

Da dodam da bi i trece stop svetlo trebalo da ide preko tih kontakata pa probaj ukljucivati jedan po jedan potrosac od navedenih dok ne vidis da se greje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

proveris masu na autu verovatno nesto vuce masu preko motora brisaca...

proveris sve papuce gde je vezana masa za karoseriju uglavnom ispod akumulatora i kod farova napred....

Share this post


Link to post
Share on other sites

krenuo ja u ponedeljak da odvezem elektricaru auto da pogleda, i dodjoh na pola puta, pre Miljakovca, bas kod kuce vidovite Zorke, i krene da se dimi iz gepeka i iz iza osiguraca.. u roku od pet sekundi auto pun dima.... smotam ga ja u brzini onako na trotoar, ugasim auto i izletim napolje.....nagutan dima i uplasen do bola... sreca nije doslo do plamena ali sam se bas izbedacio.... zvao slep sluzbu jer cim dam kontakt on pocne da se dimi i ostavih ga elektricaru.... dakle instalacije... javicu sta je konkretno bilo.... operacija u toku....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos je kod elektricara, morao je da menja kutiju sa osiguracima, ceo neki snop kablova sto ide iza, i trenutno jos uvek radi gepek, tamo je tek ludilo sa kablovima i relejima, nisam stigao ni jednom da odem do njega da vidim konkretno, ali kad ga doteram nazad, javljam ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

stop svetlo na gepeku, ono u sredini (koje mi vec 2 godine uopste nije ni radilo), leglo plus na minus i napravilo gluposti....a dovoljno da mi izgori tabla sa osiguracima i jos gomila kablova ...eto, zamenjena tabla, kablovi i stop koji je ostao da ne radi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I upozorenje da kada "crkne" osigurač u kolu koje on štiti, postoje anomalije. Pored toga što štiti potrošače,štiti i provodnike koji iste napajaju. Ako se i desi da OS. pregori,može se probati sa njegovom zamenom ali sa uvek istom nazivnom strujom (A) i ne siliti kolo sa upornom zamenom. U konkretnom slučaju kod našeg prijatelja ne bi došlo do ovoliko velike havarije koja će sigurno skupo da košta,da je posle drugog pregorevanja OS. odmah otišao i potražio pomoć od auto-električara. Zato dobronamerno savetujem baš iz tog razloga što iza mene postoji dugogodišnje iskustvo u održavanju električnih i elektronskih sklopova. Možda nisam rekao ništa novo ali važno je ponoviti svaki put da bi se sprečile ovakve posledice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Molim da mi neko kaže gde su čvorišta mase na Bravu 1.6 posto imam sitne zezalice tipa lampice na podizačima se čas pale čas gase pa bih prvo masu očistio i dotegnuo?

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako je samo do lampica u tasterima podizaca, verovatno da nije masa, nego hladan lem u samom prekidacu, treba ga izvaditi i prelemiti oko otpornika i diodice. Imas detaljnu temu o tome pa malo potrazi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Treba mi sema instalacije za 1.8 16v  jer ubacujem taj motor u yuga xD
svaka pomoc je dobro dosla :p hvala unapred :D

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

pozdrav kad pritisnem kocnicu ili dam levi zmigavac sija mi lampica od zadnje maglenke.skidao sam dzekove sa zadnje stop lampe,pomerao i smirglao pinove i naprskao sa wd-40 ali  opet sija,pretpostavljam da je masa u pitanju ali ne mogu da pronadjem,pomoc?

 

 

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rasklopi celo stop svetlo i pogledaj unutra da nema neki spoj ka masi. Možda se plastika negde istopila i spojila masu na maglenku. Unimerom proveri kontakte od mesta gde idu sijalice i konektora na stop svetlu. Spoji konektor i stisni kočnicu pa izmeri koliki napon imaš na maglenci. 

Ja bih tako redom. Verovatno se unutra istopila plastika. Moraš rastaviti celo stop svetlo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Može pomoć prije neki dan sam spajo nešto oko stop svijetla i crkla mi je instrument tabla ajde zamijenim osigurač i sve OK..... Radilo auto jedno 15 min i krenilo mi se dimit dole ispod nogu raskopam da vidim sve kablovi od zračnog jastuka su mi se istopili.... Zašto kako može li mi neko pomoć cim dam kontakt počne se topit u čemu je problem 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nešto ti je u kratkom spoju..Ako su se istopili moguće da nemaju izolaciju pa su u spoju..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovako je to krenilo nije mi radila žarulja kad kocim idem pogledati to stavim novu žarulju i opet nije radila tu sam nešto spajo i onda mi je crkla instrument tabla pa su mi se zice dole zapalile a sta da sad napravim dije tu problem jer se bojim upaliti auto da ne bude nešto još gore 

I kad sam zamjenio osigurače upalim lijevi pokazivač nazad ne radi sad na stop svijetlu ne radi nista prije mi samo nije radila žarulja od kočnice može mi neko pomoć da se riješim toga. Hvala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa na tom stop svetlu koje si popravljao si nešto prespojio odnosno napravio kratak spoj. Demontiraj njega opet i vidi šta si zaj.ebao.

Možeš i njega raskačiti skroz pa zameniti pregoreli osigirač da vidiš hoće li sve ostalo raditi kako treba mada obzirom da je bilo i dima dobrano vrlo je moguće da si napravio veći problem na instalaciji a u tom slučaju kod električara jer evidentno ne umeš da radiš to što radiš:mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

A susjed mi je elektromehaničar gledao je nešto i reko mi je da sve pregledam žice ako su se neke ogulile da ih izoliram i Naso sam jednu žicu kod stop svijetla izolirao sam to kaže sva sreća da mi nije nešto drugo zagorilo samo kabal od zračnog jastuka  jedan pa 

20180109_120042.jpg

Evo slika 

Tu je se topilo di se ček kaci i ona masa dalje gore nije nista sve pregledano 

Share this post


Link to post
Share on other sites
A susjed mi je elektromehaničar gledao je nešto i reko mi je da sve pregledam žice ako su se neke ogulile da ih izoliram i Naso sam jednu žicu kod stop svijetla izolirao sam to kaže sva sreća da mi nije nešto drugo zagorilo samo kabal od zračnog jastuka  jedan pa 
20180109_120042.thumb.jpg.aa607adb062f44cdb7dd7d3b268d2179.jpg
Evo slika 
Tu je se topilo di se ček kaci i ona masa dalje gore nije nista sve pregledano 
Cccc mogao si izgoreti!

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×