Jump to content
FAS Goran
amokke

Putovanje u Evropu na TNG

Recommended Posts

Pozdrav svima,

Evo da prenesem neko moje iskustvo sa putovanja na TNG.

Krenuo sam preko Madjarske za Francusku preko Kelebije i pre izlaska sam natankao TNG i benzin. Usput, dok se ne izadje na autoput u madjarskoj ima pumpi sa LPG ali rade samo preko dana. Posle budimpeste postoji jedna pumpa sa LPG gde sam sipao gas i slogirao sam se. Gas izadje 1,5€ po litru. Prvo nisam imao pojma odnos forinti i evra tako da su me ukokali. Naime cena gasa je oko 1€~290 forinti ali verovatno da pri konverziji euro-forinte-evro oni lepo zarade. Tako da sam 20l gasa platio okruglo 30€.

Postoji jedna stvat koja me takodje nervira u Madjarskoj su znaci za LPG. Posto su im francuzi radili autoput, koristili su njihove znake za pumpe, pa npr u Francuskoj pumpa koja ima GPL na znaku ima nacrtanu crnu pumpu i u pozadini zelenu. U Madjarskoj na autoputu sve pumpe imaju taj znak ali ni jedna nema gas :) Tako da vam to jede vreme. Svracate na svaku dok ne ubodete pravu :)

Austrija katastrofa....Nema 10 stanica sa LPG u celoj zemlji. Vodali su me po nekim selima, ne razlikuju LPG od CNG i napokon nadjem jednu stanicu u nekoj zabiti, kad ono covek uzeo godisnji odmor...ne radi :| Nervozan, gas patos i pravac Neemacka. Ziveo benzin.

Na ulasku u Nemacku, posle Salzburga ima Shell-ova pumpa sa LPG. Ja iskreno nikad nisam u Srbiji sam sipao gas, tako da sam bio malo zatecen. Zakacim pistolj, stisnem zeleno dugme i nista. Udjem na pumpu, mislio sam da moramda platim pre tocenja, ali ne. Pitam da mi obijasni i covek mi kaze na engl da je to self service i sve ostalo prica na nemackom. Ja zapenio..... Pridje mi mladji nemac koji radi na pumpi i kaze mi na engl da nema pojma oko LPG ali da je voljan da pomogne za razliku od kolege. Stiskasmo dugme i uspeli smo da sipamo za 70 centi i blokirali. Ali smo ukapirali da mora da se drzi dugme sve vreme dok se toci. Platim 70 centi, vratim se da docim i USPEM :) Veselo...

Znaci u Nemackoj drzite dugme dok tocite LPG i obavezno kupite adapter ACME- M10. Kod njih je drugaciji standard za prikljucak. kod njih se pistolj navije na prikljucak. Obicno mozete da dobijete na kasi set sa svim mogucim adapterima, ukoliko je na kasi muskarac. Zene ne znaju o cemu se radi... Isto vazi i za Belgiju.

U Nemackoj relativno cesto ima stanica sa LPG i na tablama uvek stoji pored znaka za pumpu +LPG tako da nema zime. Cena je od 0.84 do 0.99€

U Francuskoj skoro svaka pumpa ima GPL i cena je od 0.9- 0.99€. Prikljucak je kao nas.

U Belgiji je raj za LPG. Cena na autoputu 0.745€..milina.

Ko je u blizini Beca u Austriji, isplati se da predje u Slovacku da sipa LPG. Cena je 0,75€ i prikljucak kao nas.

To je neko moje iskustvo. Na zalost u moju bocu staje 34l gasa pa sam cesto morao da trazim gas. Ja sam odustao od izlazenja sa autoputa zbog sipanja, tako da sam na 6000km potrosio rezervoar benzina. Taman da procistim dizne ;)

Srecno ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaka cast za objasnjenje. Kada si kretao na tako dalek put trebao si da se malo raspitas o zemljama kroz koje putujes, manje bi te kostalo novca i zivaca. Madjari k'o Madjari, gledaju u svakoj prilici da te oderu bez pardona. U Austriji kada treba nesto da pitas prvo se obrati zenama jer su one bolje i iskrenije, od muskarca bezi sto dalje ako nije Jugovic (u Austriji prvo pitas na Srpskom pa onda neki drugi jezik). U Nemackoj je sve po PS-u i ne mozes da se ponasas kao ravan njima, u suprotnom nece da kazu i ono sto znaju. Benelux je raj, svi su super i ako ne mogu da ti objasne nesto onda ce te odvesti gde treba, osim ako ne naletis na ekstremiste i huligane njih se kloni lagano. Naravno u svim zemljama ima izuzetaka, moguce je naici i na drugacije ljude.

Ako bilo kome zatreba neki savet za putovanja, gde se sta moze naci, stanju na putevima, kuda je jeftinije, itd. tu sam da pomognem koliko mogu, pa pitajte za celu Evropu osim za GB, tamo nisam jos bio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vratio sam se sa puta. Ranije sam isao sa BMW 530D pa sipas jednom i vozis se 900km, a sad sa Stilom na 250 pocinjem da trazim gorivo :) A inace sam ziveo ranije u Parizu pa mi je put jako poznat, stim sto nikad nisam isao na TNG.

Jedna napomena samo, ko ima volje da se zeza da izlazi sa autoputa, moze da kupuje gorivo u naseljenim mestima, gde moze poprilicno da ustedi. Npr u Francuskoj GPL na pumpama Carrefour i E.Leclerc kosta od 0.8 do 0.85€

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je jedan od razloga zašto vozim na ED, a ne na plin. Zaboraviš kada si sipao :D A najviše volim one što imaju točak bocu a rezervni točak u gepeku, pa kada treba nešto veće da utovare šetaju ga po kolima, na mesto suvozača na primer.

Inače, hvala za informacije, veoma lepo i kratko izloženo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Plin + inostranstvo je za ljude avanturiste spremne za raznorazna iznenađenja. Može da se nađe spisak TNG pumpi po celoj evropi i po njemu isplanira putovanje.

Ćopavac je najmanji problem kod plina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aman, puna oba rezervoara u startu i ne moraš da mozgaš. Kada god naiđeš na TNG, natočiš i voziš na njega. Ionako je auto sigurno zaslužio i da se malo produva na benzin... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nezahvalno je ići bilo gde van naše države na plin... Prošlog leta sam išao u Crnu Goru na odmor, napunio sam pola rezorvoara benzina i punu bocu plina i uputio se, krenuo sam u ponoć. Cela boca mi je trajala dok nisam ušao u Crnu Goru, na granici nisam gasio auto, radio je na leru, veoma brzo sam prošao i nastavio dalje i sipao na prvoj plinskoj stanici na koju sam naišao, ne daleko od granice, bila je noć... Stigao sam u Bečiće i tamo parkirao auto, nisam se puno vozio tamo, možda 10tak km ukupno u lokalu. U povratku sam napunio bocu negde u Petrovcu u putu nazad, računao da kada pređem granicu sipam negde plin, mada to se oteglo i nigde nije imalo plina usput, tj stanice nisu radile, pa sam jedno 30km vozio na benzin do Novog Pazara i tamo napunio bocu i sa njom se vratio kući u Ts. Ukupno malo više od 870km, a potrošeno okruglo 40 eura na plin + 30km vožnje na benzin :book:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad smo već kod pumpi, meni su Grci najluđi, na autoputu ka Tasosu nemaju pumpe. Mora da se siđe sa puta u neko mesto. Čak i na Halkidiki kada se ide nemaju pumpe na autoputu. Mali off, mislim da od ZG do granice sa Srbijom ima 7 pumpi i sve su INA. Od granice do BG ih je bilo 12, prva je MOL kada se uđe, isto je i na Horgošu prvo MOL.

Edited by Coo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sada je lako za plin, problem je bio pre 10-12 godina.

Grci od kada je krenula kriza sve više voze na plin, samo točionice treba naći. Po Solunu i okolini ih ima solidno.

Mislim da je bilo na putovanje info adresa pumpi po Grčkoj.

Nemačka je prepuna, par hiljada pumpi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gledao sam SAT Patrolu pred ovu poslednju letnju sezonu, bio je put u Grčku i baš se sećam da je bilo baš malo mesta gde može da se sipa TNG i da bi ko god ima bocu od oko 30L morao da svraća da puni na svaku stanicu da mu slučajno negde ne zafali...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikada do sada nisam vozio auto na TNG pa po nagovoru drugara, jer prelazim dosta kilometara, kupim auto na TNG. Vozio oko mesec i po po Srbiji pa odem pre neki dan u Sloveniju sa tim autom. Nisam imao nikakvih problema ali nisam uopste zadovoljan pa vec razmisljam o prodaji. Kada izracunam potrosnju, svodi se sve na maltene isto ali razlika u voznji ogromna. Mozda nekima odgovara ali meni i mom nacinu voznje nikako.

Ne kaze dzabe nas narod: benzin je za voznju, dizel za traktore i kamione a plin za sporet. :welcome:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja vec nesto kalkulisao da idem za Svicu na prolece, ali sam se malo razocarao koliko ima malo pumpi u Svici sa LPG, tj GPL kako ga oni zovu. Ima milion pumpi za GAS NATUREL, tj CNG koji je bas popularan kod njih. Ako se ne varam ima i kod nas 4-5 tkvih pumpi, i isto toliko automobila sa uredjajen na kompresovani prirodni gas. Je l tacno da bi Punto sa tim uredjajem trosio duplo manje nego sa TNGom? Duplo manje para, ocu reci. nesto sam negde procitao o tome, ali kasno nocu, pa mi nije nista ostalo.

Elem, ako se dobro isplanira ruta i lociraju pumpe uz pomoc GPSa, moze da se prodje i bez neke velike muke. A, nije ni strasno ako se ok par hiljada km, neka stotina predje i na benzin, da motor plakne pluca!

Edited by gile smederevo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pretprosle godine sam isao u Nemacku u Karlsruhe.Vozim na plin i toliko sam se napatio u potrazi za istim da nemam reci,a sto je jos zanimljivije u povratku skoro svaka pumpa ima lpg.Madjari su katastrofa sto se svega tice,najbolje ih je zaobici,tj proci bez stajanja,jer gorivo racunaju po nekim njihovim cenama,27litara tng-a sam platio skoro 40e,a o stalim stvarima da nepricam....U nedelju krecem ponovo ka Nemackoj i mislim da cu dobar deo puta na benzin. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...