Jump to content

Sasa_NS

Members
 • Content count

  615
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

About Sasa_NS

 • Rank
  Regolari

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad

Previous Fields

 • Garage
  Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C (2011)
 1. Fiat Punto - koji akumulator?

  Originalno za 1.2 8V sa klimom ide 44 Ah Magneti Marelli. Bez klime - 40 Ah [emoji4] TT
 2. ISO Konektor [guide]

  Jedno pitanjce, ako se neko razume: "CAN high" - da li je to isto što i CAN A, odnosno "CAN low" - da li je to CAN B? Hoću da povežem plejer negde na CAN mrežu pa sam našao u rasporedu pinova OBD konektora te oznake. TT
 3. Punto - fabrički radio pri uključenju javlja CANCHECK

  Evo kako se "dekodira" i isključuje "cancheck": Piece of cake, kad znaš i imaš čime. Obična "on/off" varijanta. Što znači da je proces ujedno i reverzibilan, kome treba...
 4. Punto mk.2 - zamena polen filtera

  Moguće da će se tako okrenut brže zaštopati od prašine i drugih čestica, drugih smetnji neće biti.
 5. Ne mogu oni nas toliko zajebati koliko se mi umemo snaći, jbg.
 6. Uvedu li to sa 160.000 km, moj će auto iznenada početi da "prelazi" samo po 1000 km godišnje.
 7. Punto mk.2 - zamena polen filtera

  Rekao bih da opet nisi uzeo odgovarajući filter, odnosno moguće da je taj za Punta sa desnim volanom, kod njega je sve okrenuto u ogledalu.
 8. Punjač za auto

  Vredi ipak obratiti pažnju i kod takvih stvari jer se štedi vreme, novac i nepotrebno nerviranje.
 9. Deluje da je lakše, ali nije. Kao prvo, naći tu celu instalaciju a da je neko već nije isekao odnosno u najmanju ruku otcvikao kablić da bi prodao njega uz subwoofer - praktično nemoguća misija. Jedino da zamoliš nekoga ko drži otpad (recimo Peđu iz Inđije) da ti to skine u kompletu kada mu naleti prvi sledeći HGT ili Sporting koji ima i navi i subwoofer. A kada to nabaviš moraćeš praktično kompletnu svoju instalaciju koja vodi prema zadnjem delu auta da zameniš, jer taj vod ne ide samo na subwoofer već i na zadnje zvučnike (sa njih subwoofer dobija signal), štopaljke, pumpu goriva, svetlo tablice i ostalo. A to znači raskopavanje više od pola auta. Zato je ipak jednostavnije i lakše provući samo dva nova kabla - jedan od akumulatora (napajanje)i drugi od plejera do subwoofera (pobuda), i onda još dovući signal sa zadnjih zvučnika do njega.
 10. Svašta je moguće, zato sam mu i rekao da najpre odradi uparivanje sa dijagnostikom i onda će znati na čemu je tačno.
 11. Moguće, odradi najpre to uparivanje dijagnostikom pa ćeš znati da li je rešen problem ili ćeš morati tražiti rešenje dalje...
 12. Ne treperenje pozadinskog svetla već blinkanje kilometraže ili kompletnog prikaza displeja. To se rešava dijagnostikom i opcijom proxy alignment. Tačnije, ako blinka samo kilometraža - znači da je samo ona čačkana i nije odrađeno to uparivanje, a ako blinka sve - onda cela instrument tabla nije prijavljena na CAN mrežu. Ako ti pozadinsko svetlo treperi - to je onda neki drugi problem. Više me zabrinjava to što ti ne prikazuje tačno brzinu kretanja, to sugeriše ili na neku nesipravnost ili na nekompatibilnost. Ja sam nedavno zamenio tablu u svom Classicu (Mk2b) i stavio od 1.4 modela sa većim displejem i više opcija i sve je radilo kako treba i pored tog blinkanja sadržaja displeja. Pri davanju kontakta ključem svetlila mi je takođe ABS lampica (iako nemam ABS kao ni ti), no prestajala je da svetli kada se motor upali, a i to pojavljivanje je nestalo posle intervencije dijagnostikom. Lampica ručne obično nema veze sa samom tablom jer ta signalizacija dolazi na dva posebna pina u njoj, dakle treba pre table proveriti zašto se pali. Ako imaš ulja dovoljno, moguće da je neki od prekidača. Jedan je u samom poklopcu posude sa uljem i signalizira kada padne nivo, a drugi je u ručnoj kočnici i pali se pri podignutoj ručnoj. Proveri oba. treća varijanta (ali je to najređi slučaj jer Punto to retko ima) je da imaš indikaciju potrošenosti kočionih pločica - ako su potrošene pločice, i tada se pali taj signal.
 13. Punjač za auto

  Pazi, da te upozorim, ovo što ja imam je najgrđi Kinez ali eto slučajno radi kako treba, desi se i to da valja. Šta god da kupiš samo kupi u regularnoj prodavnici (i čuvaj fiskalni račun) jer i oni sami vremenom isfiltriraju i prodaju/nabavljaju šta valja, jer im se ne isplati prodavati đubre zbog stalnih reklamacija. Takvo je moje iskustvo do sada.
 14. Punjač za auto

  Ja sam kupio na Avia pumpi svojevremeno neki kineski mali, radi lepo posao. Jedino što prvi primerak koji sam dobio (crne boje) nije uopšte radio pa sam se vratio odmah i dobio drugi beli (nisu imali više crnih) koji radi evo već 2-3 godine. Ovako izgleda: Dopao mi se zbog minijaturnih dimenzija jer kada ga ubodeš u upaljač jedva da se i vidi. Jedan moj drugar ga i ne vadi iz tog slota. Inače, moje iskustvo sa punjačima je da ne kupuješ kojekakve preko oglasa ili Neta ako nisi 100% siguran da je o.k stvar jer kratko traju. Odeš lepo u odgovarajuću prodavnicu koja zna šta prodaje ili bar daje garanciju (zakonski moraju da daju), pa ako crkne dobićeš drugi. Prošle godine sam tako preko "kupujem-prodajem" sajta kupio ćerki kao originalni Samsung punjač za njen telefon, no potrajao je jedno mesec dana, možda i manje. Obzirom da je koštao 500 din mogao sam i unapred znati kakav će biti, ali eto. Posle toga sam otišao u prvi Mobil Shop i uzeo punjač koji su mi ranije preporučili ali nisam hteo da ga kupim (nepoznata mi totano marka, koštao je cca 1000 din) i evo traje i traje.
×