Jump to content
FAS Goran
nestor

Fiat / Lancia / Alfa dijagnostika - adapteri, softver i primena (by Banetv)

Recommended Posts

Da li neko moze da mi obljasni da li sa FES-om moze da vrsi uparivanje fabrickog daljinca za stila 1.2 16v 02, ako imam code karticu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izvinjavam se za upad u raspravu koja je otišla daleko od Galetta ali saznao sam nešto pa da prijavim:

Imam Galett1260 kineski trash sa kojim sam pokušao da proguram komunikaciju FiatEcuScan. Nije išlo. tj. išlo je hoće-neće, probao sam sve kombinacije brzine porta i latency i odustao. Tu smo zajedno zaključili da je on problematičan za takvu komunikaciju i da su te jeftine varijante sa ebay-hkong jako sumnjive, poneki je ispravan, poneki poluispravan itd. Optužismo ga za nerad onoga za šta nije ni namenjen, tj. svugde se spominje da je on samo za flash a nigde da je za dijagnostičke fazone. Ja sam sa mojim trashom probao i uspeo bez problema da uradim FlashTables (opet, nije bilo potrebno pola sata full write) i šutnuo moju fabričku mapu nazad. Dakle, trash galetto iz kine radi ono za šta je namenjen. E sad opet mi đavo ne da mira da ne razmišljam dalje, o našoj napuštenoj priči prepravke "mapa". Ako je neko od vas kopao i pronašao pozicije OD x DO y unutar tog binarnog fajla koje nose immo kod ili pozicije npr od A do B između kojih se opisuje motorni-upravljački deo za rad za 1.3mjtd punto marelli neka mi javi. Gledaću da parcijalno poredim cheksume moje dve mape i napipam za početak otprilike gde je to "isto" a gde "različito" u čipovanoj i nečipovanoj mapi. I naravno, sledeći auto koji ću ubogaljiti biće prvo moj :) Đavo ne spava i pozdrav istraživačima

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Bravo_JTD

Bojan je već odavno "u klubu" tj. stara garda. On odavno mapira i remapira svog Punta. Čak smo i kod mene radili i mogu ti reću da mapiran ide neverovatno dobro. Ali on ima mapu prevljenu baš za njega i sve radi Gallettom. To je dobra ideja da se očita šta je isto a šta različito u mapama. U fiksnom delu je svakako immo. Pozabaviću se i ja time kad budem imao više vremena.

@Bojane

Galletto nije trash ali ponekad ima problema. Kod Pece nije hteo uopšte da radi a moj Galletto kod njega radi ali samo na kontaktu. Upaljen auto neće. Onda sam kod njegovog Galletta zemanio čip MAX232 i sada radi SVE. Bolje i od mog koji je dobar. Izgleda da je taj čip slaba tačka a to je lako rešivo. Promeniću ga i kod mene. Galletto dobro radi kao KKL a za remap 1.3mjt imamo drugu već otvorenu temu. Prihvatam pozdrav od istraživača.

I naravno sretna Nova Godina svima, i da imamo više uspeha i sreće, trebaće nam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nismo se razumeli mislio sam na klub ovakvih "I naravno, sledeći auto koji ću ubogaljiti biće prvo moj Đavo ne spava i pozdrav istraživačima" :thumbup: Znači onih što im đavo ne da mira nego uvek moraju da čačkaju i ako za to ne postoji neki razuman razlog osim želje da se nešto novo nauči.

Share this post


Link to post
Share on other sites

srecna nova godina i svi praznici.imam par pitanja:IMAM ELM 1.4 I MODIFIKOVAO SAM GA ALI NISTA MI NEIZCITAVA SEM MOTORA zaboravih da kazem da vozim stilo 1.9jtd.imam i galletto ali treba i njega malo da proucim,koji program koristim za njega.to je to za sada,pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

@bob1609

Na Stilu sa ELM-om je dostupno dosta toga, Airbag, Engine, Body Computer, Service interval... Nešto si loše odradio sa modifikacijom. A sa Gallettom se ne igraj ako nemaš iskustva bar ne u cilju flešovanja i isčitavanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

imam i elm 1.2 koji nisam nista lemio i premoscavao pa mi opet necita nista sem motora.

Stariji elm327 (kod tebe v1.2)ne radi sa ovim novim softverima jer nema odgovarajuću brzinu. Treba v1.3 ili viša. Na sajtu fiatecuscana- forum imaš kako se unapređuje stariji ELM i to dobro radi. Noviji verovatno nisi dobro odradio. Radi probe poveži fisno pinove 7 i 9 da vidiš da li ti čita servo. http://fiatecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx Koje je godište Stilo?

Edited by Banetv

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stigla je i moja dijagnostika (hvala kolegi @Bravo JTD :thumbup:).

Citajuci forum video sam da dosta vlasnika stila svih verzija imaju problema sa daljinskim zakljucavanjem zbog gubljenja koda i jedini lek je dijagnostika i ponovno uparivanje body comp-a i daljinskog kljuca.

Za ovo vam je neohodna CODE kartica vaseg auta, ELM327 (za sve verzije stila komunikacija sa Marelli MF Body Computer se vrsi preko 7 pina kao i ECU) i FES 2.5 registrovana verzija.

Kod mene to izgleda ovako

somi.jpg

Uparivanje se vrsi u delu prilagodjavanje - F7 taster.

E sad :wallbash: ,ja sam pokusao da uparim prepakovani kljuc (moj kljuc bez daljinca sam prepakovao u daljinac, orginal od stila koriscen, znaci po nekoj logici ovo bi trebalo da moze) i nisam uspeo, prodje ono za unos coda ok i kaze imate 15 sek da pritisnete taster na daljincu minimum 3 sekunde i posle toga mi izbaci neuspesno, samo ne znam da li na mom stilu postoji

modul za daljinsko zakljucavanje :wallbash: , ja mislim da su sve jedinice centralne brave iste i nalaze se u vratima stim sto je kod nekih to aktivno, a kod nekih ne zavisno od opreme (molim iskusnije da me isprave ako gresim).

Ako neko ima slican problem sa daljinskim zakljucavanjem ili je uspeo da upari daljinac kljuc sa FES nek podeli svoja iskustva :thumbsup:

Edited by dingokg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam probao preko 7. pina, to otprilike izgleda ovako

PROXI.jpg

A krenuo sam i u izradu modifikovanih ELM-ova koji podržavaju ELM C19

To izgleda ovako

CAN_ELM.jpg

Kada su podignuti prekidači 5 i 6 ELM je u modu za konekciju na PIN-ove 1,7,9 i 12, odnosno sa spsika podržanih vozila to su oznake ELM, ELM 1, ELM 9 i ELM 12 i za to se dodatno po želji podižu prekidači 1,2,3 i 4.

1 ==> PIN 7 (Engine...)

2 ==> PIN 1 (ABS...)

3 ==> PIN 9 (Electric Power Steering)

4 ==> PIN 12 (Electric Power Steering)

Kada su prekidači 5 i 6 spušteni a 7 i 8 podignuti, dostupane su opcije sa oznakom ELM C19

Ovakvom modifikacijim su pokrivene sve trenutne mogućnosti FES aplikacije sa ELM-om.

Edited by Bravo JTD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izgleda da mi je deo poruke shvacen kao reklama za prodaju i obrisan...

Uopste nemam nameru da se bavim prodajom dijagnostike samo sam imao dobru nameru da visak koji imam dam za koliko me je kostalo tj. skoro pola od prodajne cene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li je neko sa vag-com-om uspeo da se poveze na motor 1.2 8v 2002 ili 2003?Ja sam probao na vise auta ali mi ne uspeva!Na 2001 sam uspeo da povezem ali 2002 i 2003 nikako!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li je ovo ista stvar kao na linku gore?

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/OBD-2-II-OBD-Car-Diagnose-Scanner-USB-interface-CAN-BUS-_W0QQcmdZViewItemQQhashZitem4a9bf9fe27QQitemZ320444431911QQptZMotorsQ5fAutomotiveQ5fTools#ht_3413wt_939

Onaj je sa Tajvana a ovaj iz Kine za samo 3$.

Ne pitam zbog cene, sa isporukom to je manje vise slicno nego da li je isti uredjaj u pitanju?

Evo i ja da se malo ukljucim u diskusiju koja je inace interesanta i pre svega od koristi.

Sad sto se tice ELM 327 pricali su da su ti uredjaji sa plavim nalepnicam kvalitetnije odradjeni od onih drugih mada je po meni u principu najbitnije uzimati od proverenih ljudi, jer ima dosta skarta koji se prodaje. To vazi ne samo za ELM 327 vec i za ostale uredjaje. I obicno su problemi vezani za izradu stampane plocice i samih lemova na njoj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod kineza su sve kombinacija moguće, koliko je meni poznato ovi narandžasti nisu baš najbolja solucija. Al nalepnica ništa ne znači, treba proveriti prvo šta je unutra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako da covek proveri pre nego sto naruci :thumbsup: ? jedino preko komentara prethodnih kupaca. Ja sam kupio taj plavi zajedno sa jos dva kabla iz Kine. Cena je smesna ali prodavac uracunava postarinu za svaki pojedinacni artikl (sto nikako nije normalno). Nisam hteo da se prepucavam bas zato da mi ne bi poslao neki skart, tako da me je sve izaslo isto kao da je doslo iz Tajvana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Realna cena je neka xx$, a to što piše 1-2$ to je fora da bi kinezi izbegli plaćanje provizije. Jer ebay naplaćuje prodavcu proviziju na cenu prodatog artikla a ne na ukupan iznos cena+dostava. Generalno cena se zna i tu razlike nema veće od 2-3%+$, ostalo su samo trgovačke cake.

Ne znam kako da proveri? Uvek kad oćeš da uštediš rizikuješ da kupuješ dva puta. Kupiš ovde malo skuplje ali ne rizikuješ i ne čekaš mesec dana :whistle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo sta me zanima.

Dijagnostika moze da cita kilometrazu, kako sa bord kompjutera tako i sa tzv "motornog kompjutera".

Da li koriscenjem aparata za dijagnostiku moze da se ocita i datum/vreme promene kilometraze??

Cesto se uvoznici-dileri polovnim automobilima "brane" da su kilometrazu [naivno] dirali samo zbog carine?

Ako je zaista tako, da li bi dijagnostika pokazala da se datum/vreme promena km slaze-uklapa sa datumom kad je auto bio na carini? U smislu da je pre podignuta km [zbog nizih troskova], a posle carine vracena km??

Tako, ako je ovo moguce, pri proveri auta se moze koliko-toliko znati sta je taco.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nažalost, svi podatci i parametri su bez datuma. Čak i greške. Jedino za greške postoji brojač koji pokazuje koliko su se puta pojavile (ali ne i kada).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok.

A da li se dijagnostikom moze ocitati kako se kretalo menjanje kilometraze?

Recimo da je pisalo 100000km, pa onda 250000km, pa ponovo 100000km ...

U principu, ono sto ja mrsim sa ovim pitanjem :D je: da li dijagnostika moze da potvrdi reci prodavca?

Ili ona cita ono sto pise, bez da zalazi u "proslost".

Negde sam citao da kad menjaju kilometrazu, da onda "ubiju motorni komp", i tako ne mozes da procitas pravu km.

Ako je i to istina, da li je moguce otkriti da je "ubijen"?

Ovo pitam ponajvise iz znatizelje, ali i da bi mogao posavetovati drugare koji planiraju kupovinu. Isto tako, mozda i nekom drugom moze znaciti ovaj podatak.

Inace, drug koji je do sada amaterski uvezao i prodao par VW, za svakog je placao oko 50e skidanje km nekom momku iz BG [koji to radi i za druge "vece igrace", samo je njima niza cena]. Navodno, kupci nisu provaljivali, iako su ih neki vozili na pregled sa dijagnostikom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...