Jump to content
FAS Euroauto Goran
The Punisher

Lamborghini istorijat

Recommended Posts

Lamborghini proizveo 8.000 Aventadora i 11.000 Huracana

 

lamborghini-aventador 8k.jpg

 

Nakon sedam godina proizvodnje Lamborghini Aventador je dostigao brojku od 8.000 primeraka. 8.000-ti Lamborghini Aventador odlazi kupcu u Japan. Jubilarni primerak s brojem 8.000 na šasiji ima oznaku Aventador S Roadster, a siva boja ima oznaku Grigio Telesto. Još veću brojku je dostigao Lamborghini Huracán - nakon samo četiri godine proizvodnje sa proizvodne linije je sišao broj 11.000 u ''Blue Nethuns'' boji, a automobil će završiti na italijanskom tržištu. U prvom polugodištu 2018. godine Lamborghini je povećao isporuke vozila za 11% na 2.327 automobila. Model Huracán u Coupe i Spyder kao i verziji za trke ima povećanje prodaje sa 1.400 na 1.604 vozila. Aventador linija je zadržala isti nivo kao u prethodnom periodu sa isporučenih 673 primeraka.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

30. oktobra 1963. predstavljen prvi model marke Lamborghini - 350GTV

 

lamborghini 350 02.jpg

 

Priča o početku proizvodnje Lamborghinijevih automobila, izazvane svađom vlasnika fabrike traktora sa Enzom Ferrarijem jako je dobro poznata. Upravo zato čudi što je prvi automobil kompanije, predstavljen javnosti na torinskom salonu automobila pre 49 godina, ostao relativno opskuran. 350GTV zapravo i nije imao mnogo veze s Lamborghinijem, šasiju su sklopili Neri i Bonacini, a karoseriju po dizajnu Franca Scaglionea Sargiotto.

 

lamborghini 350 01.jpg

 

Automobil je sastavljen u fabrici traktora u Centu, jer je ona u Sant'Agati tek bila u izgradnji. Na samom torinskom salonu motor je bio izložen zasebno, pored automobila, jer su pri sklapanju shvatili da je previsok da bi stao pod poklopac motora. Prvi Lamborghini nije doživeo dobre reakcije štampe i publike, malo kome se sviđao neortodoksni dizajn Franca Svaglionea, koji je nastavio razvoj nekih od motiva obrađivanih na revolucionarnoj BAT seriji koju je kreirao za Bertonea. Kasnije će Carozzeria Touring ublažiti radikalizam i značajno izmeniti Scaglioneov oblik za prvi pravi, serijski Lamborghini, 350 GT, ali ostavili su nedirnute neke karakteristične detalje poput panoramskog zadnjeg stakla. Sam 350GTV je ostao u krugu fabrike dok ga osamdesetih nisu prodali jednom italijanskom kolekcionaru, koji je ugradio motor i još neke nedostajuće delove. Kasnije je proveo određeno vreme u jednoj japanskoj kolekciji, a danas je tamo gde mu je i mesto - u fabričkoj kolekciji Lamborghinija.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nesavršenost je perfekcija, kaže Lamborghini odeljenje za restauraciju

 

Lamborghini Restoration 002.jpg

 

Lamborginijevo odeljenje za restauraciju, poznatije pod imenom Polo Storico, već duže vreme se bavi vraćanjem automobila ove marke u praktično fabričko stanje. Otkako je osnovano restaurirano je 98 klasičnih Lamborginija. Za svaki primerak je potrebno od godinu i po dana pa naviše, a cena se kreće od 400.000 evra.

 

Lamborghini Restoration 001.jpg

 

Proces restauracije je osetljivo pitanje jer se ekipa trudi da auto dovede u stanje u kavom je bio po izlasku iz fabrike, a ne da bude perfektan po današnjim standardima. To znači da je u vreme proizvodnje bilo izvesnih nesavršenosti kakve se ostavljaju i danas. Npr. čak i kada se odštampaju nova-stara korisnička upustva ne diraju se slovne greške koje su prvobitno nastale u štampi. U svakom slučaju, stav inženjera koji su zaduženi za restauraciju je da nije problem da se napravi stoprocentno savršen auto, ali da on u tom slučaju nikako nije autentičan. Jednostavno, nema onog potrebnog ljudskog dodira.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na prodaju Lamborghini traktor

 

210320-lamborghini1.jpg

 

Da li ste znali da možete postati vlasnik Lamborghinija za samo 20.000 dolara?

Nije šala, zaista je moguće kupiti jednog ''Lamba'' za 20.000 dolara, ali to neće biti jedan od prelepih sportskih automobila - već traktor. Kao što svi verovatno znate, Lamborghini je svojevremeno pravio traktore pre automobila i sada je na prodaju stavljen jedan od modela iz 1964. godine, a cena mu je već spomenuta. Originalna verzija ovog traktora nalazi se u Ferrucio Lamborghini muzeju...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...