Jump to content
Goran
CrackFox

Fiat Nuova Bravo 1.9 MJet - zvuk lupkanja u leru

Recommended Posts

Jutros ga upalio kad ono zvuk da se najezis, lupa bas glasno , kad dam gas smanji se , tacnije prestane, u voznji se ne cuje, cim izbacim iz brzine lupkanje  se pojavi . Vozio sam ga 5-6 mim do remonta jer sam imao posla u vezi reg nalepnice i bas pitam tamo nekog majstora da mi poslusa o cemu se radi. Prilikom paljenja opet isti zvuk ali na momente prestane ali kad stisnem kvacilo kao da se pojavi jos neki zvuk sitnog lupkanja , drugaciji od gore navedenog. Taj majstor mi kaze da je moguce da je nesto sa kvacilom . Nastavljam da ga vozim i posle sledecih 5 min voznje , kad se totalno zagrejao vise nema nikakvih problema, sve radi normalno ...

Napominjem da to lupanje nije ni blizu zvuka nekog otkacenog lima ili slicno . 142000km je presao bravac

Je l' mozes otprilike da provalis odakle dolazi to lupanje?

Najbolje kod majstora, a ako znas sta radis mozes i sam.

Ako je nosac kod akumulatora isti/slican kao na Stilu, mozes da ga nategnes necim(pajserom npr) i vidis da li ce lupanje prestati.

Ako je problem do zamajca jel taj problem mora konstatno da se primecuje prilikom svakog paljenja tj svake voznje ili moze biti slucaj kao kod mene, samo jednom i ovih 4-5 dana nista za sad?

Ili, drži auto na tzv. ''vagi'' (može i na ravnom, ne mora na uzbrdici), da vidiš pojavljuju li se tada neke vibracije.

Takozvana "redaljka" iliti forumski konzilijum :D .

Kad je i gde :) ?

Danas cu probati paljenje bez i sa kvacilom i "drzati auto na vagi" pa javljam sta se desava. Samo da nadjem vagu :laughing:

Edited by CrackFox

Gasenje i paljenje bez kvacila identicno kao i sa kvacilom. Nema nekog jaceg podrhtavanja koje bi mi bilo cudno. Onaj dan kad mi je u leru lupkao vise se moglo manifestovati u pojacanom zvuku lupkanja nego u nekom podrhtavanju .

Da li ovo odbacuje mogucnost loseg zamajca?

Nisam jos jer ne znam kako , proverio remenicu radilice.

Kod majstora sam mislio otici tek kad se problem desi posto sam mu vec objasnjavao ranije za neke problemcice koje sam imao a kod njega se nisu pojavili.... Pomislice da sam lud , ko onaj ludak iz "Automehanicarske radionice " :)

Edited by CrackFox

kako se zavrsi lupkanje? kao sto je i pocelo? iznenada?

da nije bilo nalet loseg goriva/prljavstine pa ti je sve pocelo da skace i lupa u tpm trenutku i sada otislo?

Nisi rekao da li je dubok zvuk ili visok.

Zna i dizna da zapuca tj. da se solidno cuje prilikom rada.

A da je zamajac onda bi se i sad cuo,da je remenica radilice i sad bi se cula dok dizna zna da zastepa pa da probije.

Ne znamo kakav je to zvuk ali takodje zna i remenica alternatora da pravi neprijatne zvukove.

A na kraj krajeva mozda ti je klapnica usisne grane upala u cilindar. :laughing:

Vise je bio visok zvuk kao neko klepetanje da se ne izrazim pogresno ali opet nije ni visok jako, ne znam kako da obajsnim i to samo u leru . Posle voznje u hladnom stanju 5min ugasio sam ga i ponovo upalio imao je isti zvuk ali ubrzo kad se zagrejao motor prestalo je da se cuje i evo do dan danas nije se pojavljivalo. Desava mi se u zadnje vreme da je volan poceo da trese na 120km i nesto mi potrosnja skocila sa 4,6-7 na 5,1-2. Takodje punjenje alternatora mi je 3,8  a bilo je 4V. Ne znam zasto ovo i spominjem  :blink::laughing:

Edited by CrackFox

Opet se pojavio taj zvuk u toku voznje, ali sad kao da nesto negde cese, zulja ali opet je zvuk tog nekog "klepetanja" i menja se zvuk kad stisnem i pustim kvacilo. Kad sam parkirao prestalo je i dok sam ga uparkirao u garazu zvuk se promenio u jako kliktanje koje je dolazilo sa zadnje strane motora blize soferki na sredini . Ubrzo se i to smirilo i opet radi normalno.

Ma dizna neka garantovano. Meni na kombiju jedanput na prvom paljenju posle generalne pocela da bije brate jao cekicem u nakovanj da udaras. Bas takav zvuk. Doduse i brz je bio, ono pratio rad motora