Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Audi počeo da pravi sintetički dizel od vazduha, vode i struje

Recommended Posts

audi%20sin.jpg

 

Audi nastavlja da napreduje u razvoju sintetičkih goriva, a ovih dana su saopštili da su počeli proizvodnju e-dizela od vazduha, vode i elektriciteta.

Kako se navodi u saopštenju, nova fabrika, koja može da proizvede oko 160 litara goriva dnevno, radi na ''power to liquid'' principu, a sve što joj je potrebno za finalni proizvod je vazduh, voda i elektricitet. Proces je veoma komplikovan, ali Audi navodi da se ugljen dioksid dobija direktno iz vazduha, dok se u drugom delu fabrike vrši elektroliza tokom koje se voda razdvaja na vodonik i kiseonik. Vodonik tada reaguje sa ugljen dioksidom u dva hemička procesa koji se vrše pri 220 stepeni Celzijusa i pritiskom od 25 bara, čime se dobija finalni proizvod nazvan ''Blue Crude''.

Nemačka kompanija je objasnila da ovako dobijeno gorivo može bez problema da se meša sa fosilnim dizelom za dalju upotrebu.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

U Nemačkoj je sada dozvoljena upotreba dizela u kojem nema nafte

 

139409-vw tdi.jpg

 

Dizel gorivu odavno se dodaje staro jestivo ulje. Od sada će benzinske stanice moći da prodaju takozvana goriva bez mineralnih ulja.

 

U budućnosti će vozači u Nemačkoj moći da natoče dizel gorivo napravljeno od 100% korišćenog ulja za kuvanje kao što je mast za prženje. Takozvana parafinska dizelska goriva sada su takođe odobrena kao čista goriva, objavilo je nemačko Ministarstvo životne sredine, nakon odluke vlade. Proizvodi se npr. iz otpadnih materijala i biljnih ulja ili na bazi prirodnog plina. To gorivo se već sada može dodati konvencionalnom dizel gorivu. Međutim, prema izmenjenoj uredbi, sada sme da se nudi i u 100-postotnoj koncentraciji. Da bi se sprečile štete na vozilima zbog neispravnog točenja goriva, nova uredba obavezuje operatere benzinskih stanica na jedinstveno informisanje potrošača, poručuju iz ministarstva. Istovremeno treba prekinuti trenutnu promociju parafinskih dizelskih goriva iz fosilnih izvora da bi se izbegli klimatski štetni podsticaji.

 

Zakonski okvir postoji, ali i dalje ostaje pitanje količina jer ovo gorivo nije dostupno za pokrivanje celog tržišta...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo polako, sami ce se oni resetovati na fabricka podesavanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...