Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
odejan

Rele grejača na JTD motorima

Recommended Posts

Ako imate problem sa releom grejaca a puno vam je dati 120e za novi ili 50e za polovan evo jednog resenja za jtd motore (ovo ne važi za mjet)

S

kinete rele sa auta i rastavite tj skinete poklopac koji je na kućištu relea (meni se iskidao nije mi poslo za rukom da ga lepo rastavim, ali prilikom sklapanja sam ga zalepio trakom i ponovo poklopio sa njim rele) na slici je označeno šta se odlemi i šta se gde ponovo zalemi i kako se posle razvuče instalacija.

Kada to uradite elektronika vam na releu nece vise imati nikakvu funkciju, stalno ce vam kompjuter u kolima i dalje javljati da je rele neispravan (i ovako vam javlja), mada cete vi njega ponovo aktivirati i paliti grejače na autu ali "peške" u zavisnosti koliko je vani hladno i vi ćete toliko dugo držati taster releja da vam grejači rade kada prvi puta upalite auto i ako ga cesto vozite i necete imati potrebe za radom grejaca samo kada vam auto dugo stoji a vani je minus.

Na ovaj nacin ste ustedeli a i produžili vek grejačima jel oni i kad je plus i kad je minus uvek greju po fabričkom štelovanju.

Ko ne ume bolje da ne radi sam neka potrazi pomoc od prijatelja koji se razumeju, ne bih zeleo da nekome ovaj moj post napravi nepravilnim rukovanjem prilikom prepravke kakvu stetu zato oprez

nemojte stavljati 0-1 prekidac ili on-off nego isklucivo taster prekidač za pobudu relea ,da bih vam bio rele pobudjen dok drzite vprst na tasteru, jer ako stavite on-off prekidac može vam se desiti da kad ga aktivirate na "on" i zaboravite ga isljučiti tada ce vam grejaci biti stalno aktivni i mozda vam pregore, zato obavezno taster prekidac.

Kada vracate rele na auto nazad spajate nazad centralnu utičnicu i plus tj dovod struje (matica 6 mm) a malu utičnicu tj krajnju ne vracate na rele nego je izolujete trakom i prilepite za rele da bude tu ako ikada ponovo odlučite da vratite originalan rele.

Na slikama ce biti detajlno objašnjeno kako uraditi, po volji možete staviti i diodicu na vod relea da bi ste imali i vizuelnu kontrolu strujnog toka ka grejačima.

Fotografija0808.jpg aas50.jpg

aas51.jpg Fotografija0813.jpg Fotografija0812.jpg

Sutra cu pokusati nacrtati rucno shemu kako razvuci instalaciju za taster i kontrolnu diodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ako imate problem sa releom grejaca a puno vam je dati 120e za novi ili 50e za polovan

Ako, ne daj Boze, nekome zatreba informacija, polovni se opusteno nalaze za 20 EUR, samo treba zaobici derace.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tu cenu sam stavio posto sam na oglasima dobio informaciu od coveka koji prodaje polovne da je cena novog 120 e a on trazi 50 za polovan pa sam pribegao bezbolnijem resenju a to je kako sam gore i opisao.ako ima za te pare kao sto kazes to je sledeca opcija ,sto jes jes preskupa stvar nije mi jasno sta je u njemu za te pare kad obican rele kosta 3oo tinjak din a ta elektronika unutr u zbiru ne kosta 5 e ali sta ces deru

Edited by odejan

Share this post


Link to post
Share on other sites

shema.jpg

evo i rucno crtane seme povezivanja relea i kontrolne sijalice ili LED

Misliom da je za crvenu LED otpornik oko 560 oma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...