Jump to content

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

3.14jan

Lybra 1.9 JTD - pale se lampice ABS i handbrake (ručne)

Recommended Posts

Od kada je krenulo vlazno i hladno vreme, pri prvom startovanju odnosno paljenju auta upale se na sekundu lampica za abs

abs3.jpg

i lampica za handbrake

stock.jpg,

mada na pocetku se mozda nekoliko puta upalila samo za ABS, ali sada u zadnje vreme kako sam primetio i CHECK se pali zajedno sa njih dve, provereno je kociono ulje i na max-u je, vazna napomena je da se nikada u toku voznje nisu upalile ili posle voznje kada stanem i opet upalim one se ne javljaju ili kada je toplo, auto je kacen na skupu dijagnostiku i nema gresaka,

u voznji bez problema koci i majstor je proverio sve oko diskova i plocica, samo mi je rekao da moram da promenim na desnom tocku viljusku i mislim na zadnjem trapu one gumice sto propadju na balans stangli ili cem vec. Ako je neko imao vec slicnih problema ili resenja hvala unapred.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nazalost, ne mogu ti pomoci, ali mogu se i ja pozaliti na danasnje paljenje ABS lampice, i to bez nekog pravila. i kod mene sve normalno funkcionise, samo sto gori lampica.

moguce da je za sve kriva ova niska temperatura?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imao ja taj problem, bogami oko 6 meseci. Prvo je počela (ničimizazvana) da se pali ABS lampa, potom signal ručne kočnice, koji malko slabije svetli, nego kad se da prvi kontakt. Znači, motor startuje, počne sa radom, a signal ručne kočnice oslabi za 20% (intenzitet svetla). . Kad podignem ručno, on pojača svetlo!. Skidao džek sa ABS-a, prao ga, kontrolisao ulje...sve bilo u najboljem redu. Abs funkcionisao normalno (štektanje po ledu...i to). Tako je bilo prvih 6 meseci od kako sam kupio auto, a onda odjedanput nestalo!! Od tada do danas je prošlo 2 godine. Nikad mi se više nije taj signal ponovio (mada ne znači da neće opet).

Share this post


Link to post
Share on other sites

kod mene se palila lampica za ručnu tu i tamo prilikom kretanja, nadolio sam ulje za kočnice i od tada više ništa. sve to zbog senzora ulja u kočnicama ... tako da provjerite to :)

isprika - tek sam naknadno vidio da je ulje provjereno

Edited by Karlo2105

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znaci slozili smo se da se javlja kada je hladno vreme? :thumbsup:

recimo - Da. Ja sam auto uzeo u Januaru, sve je lepo radilo do frebruara, kada se desio taj signal, potom je nestalo u septembru, recimo, i od tada do danas nikad više...( da ne čuje zlo). Al što reče Karlo, proveri senzor čepa za hipoulje...odvrni, zavrni, izdrndaj one kontakte.... U uputstvu za upotrebu su nabrojane neke od mogućnosti usled čega se pojava javlja:

1. ili je stradala centrala ABS-a pa preporuka u prvu "Lancia servicio"

2. ili je sistem kočnica u kvaru, pa preporuka u prvu "Lancia servicio"

3. ili su istrošeni paknovi, pa opet ona preporuka

4. ili su istrošeni i paknovi i diskovi...preporuka!

Ja lično mislim da je u pitanju ovo što Karlo reče, mada nije loše i diskove proveriti (paknovi mogu da budu OK, ali da su diskovi spali na "tanko"

Edited by Damjanović

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima...

Danas mi se desilo da mi sijaju lampice Abs-a i Rucne kocnice u isto vreme...Krenuo sa posla stanem usput povucem rucnu ugasim auto...posle nekih pola sta sedam u auto palim sve normalno kad ono lampica za Abs i Rucnu kocnicu sijaju u isto vreme...ugasim auto i upalim ono isto...spustim rucnu i dalje se nista ne menja..probam napred nazad auto krece...krenem lagano i zaletim se na parkingu prikocim naglo...auto koci ali ne osetim da radi abs i pri tome primetim da ne radi ni brzinometar.

 

Nastavim dalje put kroz grad lampice sijaju brzinomer ne radi pa sam se vodio obrtometrom da bi znao koliko odprilike vozim brzo...usput se lampice ugase brzinomer proradi...stanem na jedan parking i zaletim auto prikocim naglo abs radi...medjutim posle pauze kada sam ponovo krenuo opet isto...sijaju lampice ne radi abs...usput su se ugasile pa upalile i do dolaska kuci su se ugasile i abs je radio...kada sam dosao kuci ispipao sam sva cetiri tocka da vidim da nije neki vreo jer se tripujem da mozda neka klesta nisu pustila dovoljno..medjutim svi tockovi iste temperature..Ima li neko ideju sta bi moglo biti u pitanju?

 

Da li je senzor za Abs ili sta bi vec moglo biti?

 

IMG_20131205_173150.jpg  IMG_20131205_173203.jpg

 

Inace zaboravih da napomenem da je u pitanju Lancia Lybra 2001 godiste 1,6...

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bih rekao da je Lybri samo malo hladno. 

Isti simptom ovdje, vani oko -2C, palim je ujutro, bez problema, no kratko ostane lampica ABS-a i Rucne kocnice, i ugasi se. Kasnije tokom dana kad je auto zagrijan, toga vise nema.

Nemoj se opterecivat jedna od tipicnih elektronickih musica Lybre. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam imao identicne simptome na Alfi 156, brzinomer ne radi, gore sijalice abs-a i rucne u isto vreme. Ispostavilo se da je centrala abs-a, imao sam srece pa sam polovnu nasao za jeftine pare :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas sam odvezao auto kod Gorana u servis...kazu da negde pravi prekid sa centralom abs-a...auto je ostao kod njih da utvrde sta je u pitanju...nadam se najboljem a ocekujem najgore :thumbdown:
Hvala na odgovorima i sugestijama...

P.S. Daj boze da je Zuti osigurac :smoke:

Share this post


Link to post
Share on other sites

I kod mene na Puntu se upale iste lampice prilikom starta motora,medjutim ja to pripisujem slabom akumulatoru,konkretno Varta 42ah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posle dva dana u servisu ishod je sledeci :

Mozda je crkla centrala Abs-a a mozda i nije...uzece drugu da probaju pa da vide sta se desava...cena se ne zna...u svakom slucaju su mi rekli da cu moci da podignem auto sutra...sa ili bez abs-a bem li ga...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemoj se opterecivat, kladim se da kad zatopli da se nece to pokazivat. A da li ABS radi, otkrit ces na prvoj poledici, testiraj kad si sam na cesti. 

 

Ja i dalje kazem da je problem u niskoj temperaturi, Lybrinim musicama i nekom kontaktu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Zuti osigurac,preciznije... ;)

 

ti osiguraci su raznih boja...naprimer kod mene je crveni, kod mog kuma na lybri je braon...

ali ko ne zna koji su, evo slika kako izgleda...

 

hella_mega.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da,ali zar ne bi trebalo da se razlikuju po bojama,zbog jacine? Kao sto su i oni mali ubodni osiguraci npr crveni 10A,plavi 15A,zuti 20A,itd...imam i ja i zuti,i braon i ne znam ni ja koji jos od njih u onoj kutiji na akumulatoru,i cini mi se da su svi razlicite jacine...

Share this post


Link to post
Share on other sites

to si upravu, ali sto se tice ovih osiguraca bas sam danas gledao u radnji...da postoje razne amperaze, ali ovaj nazovimo model osiguraca sam u toj radnji video raznih amperaza u dve ili tri boje...braon, crveni i mislim da je bio crni...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije problem u hladnoci i na plus 8 pre neki dan isto nije radilo...to jest cas se upale lampice cas se ugase...

 

Uzeo sam auto iz servisa...sve je isto kao i kada sam ga odvezao u servis.

Ne znaju da li je centrala abs-a pa su porucili jednu pa ce me zvati da dodjem kad im stigne da probaju pa cemo videti sta je...barem se nadam da ce znati sta je..

iskreno malo sam se razocaro u servis da posle dva dana tolike dijagnostike i majstora ne zna se sta je kvar ali ajde...ko zna zasta je to dobro...

Auto radi i koci ali bez abs-a...pored toga sto sijaju lampice i ne radi brzinomer primetio sam da ne radi ni kilometar sat ni putni kompjuter potrosnja itd...

Osigurace koje vi pominjete nisam nasao na akomulaturu...to jest ima ih ali nisu kao na slici koju Cika Kole okacio nego obicni samo vece amperaze...

Valjda su to u servisu pogledali :laughing:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije problem u hladnoci i na plus 8 pre neki dan isto nije radilo...to jest cas se upale lampice cas se ugase...

Uzeo sam auto iz servisa...sve je isto kao i kada sam ga odvezao u servis..

Ne znaju da li je centrala abs-a pa su porucili jednu pa ce me zvati da dodjem kad im stigne da probaju pa cemo videti sta je...barem se nadam da ce znati sta je..

iskreno malo sam se razocaro u servis da posle dva dana tolike dijagnostike i majstora ne zna se sta je kvar ali ajde...ko zna zasta je to dobro...

Auto radi i koci ali bez abs-a...pored toga sto sijaju lampice i ne radi brzinomer primetio sam da ne radi ni kilometar sat ni putni kompjuter potrosnja itd...

Osigurace koje vi pominjete nisam nasao na akomulaturu...to jest ima ih ali nisu kao na slici koju Cika Kole okacio nego obicni samo vece amperaze...

Valjda su to u servisu pogledali :laughing:

 

u ovoj crnoj kutiji cim otvoris imas dva osiguraca kao na onoj slici postavljenoj par postova iznad...

battery_photo.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima levi,veci poklopac i tu bi trebalo da su ti osiguraci koje cika_kole pominje,i imas desni manji poklopac i tu su ti obicni,veci osiguraci o kojima ti,draxy,pricas... ;):thumbsup:

Ali s'obzirom da si naveo da ti jos par stvari ne radi, ne verujem da je ABS neispravan,pre ce biti da ti brzinomer pravi ceo kurslus...

Edited by Sedla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja majstor nisam...zato i vozim auto u servis da oni kazu problem je to kosta toliko popravka ja lepo platim oni nameste i svi zadovoljni...od kada sam kupio Lybru vozim je konstantno kod Gorana...ako njegovi majstori nisu uspeli za dva dana da provale sta je onda stvarno ne znam sta da kazem na tu temu......ako neko od vas zna da je brzinomer valjda bi i oni trebali da znjau da je to pored dijagnostike i visegodisnjeg iskustva rada sa Italijanima...

Iskreno ne zanima me sta je crklo...hocu da se popravi da radi sve kako treba i da posteno platim za to...

Sad cu da slikam kakvi su osiguraci kod mene na akomulatoru pa cu da okacim sliku...


IMG_20131211_194450.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

govorimo o ovim osiguracima u plavom okviru...ali druze tebi tu FALI jedan osigurac!!!

 

IMG_20131211_194450.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×