Jump to content
FAS Goran
chikavili

Fiat Punto mk.2 - problem sa zadnjim svetlima

Recommended Posts

Ubodne su i kod mene (Classic). Takva je i u svetlu tablice, pozicijama napred i u osvetljenju prekidača ventilacije. LED diode su samo u kilometar satu i podizačima prozora, odnosno tom "bloku".

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znaci to su promenili kod mk2b,na mk2a su zalemljene,ja probao da povučem pa otkinuo,ulaze u metalno kućište koje je zalemljeno na dnu na žicu kroz koju prolazi struja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam kako to @Kaniđa jedino kod tebe lemljeno. Imam i mk2a i mk2b i na oba su za trece stop svetlo ubodne T10 sijalice.
Mali off ali da ispravim kolegu @Sasa_NS da za osvetljenje tockica ventilacije ne idu T10 ubodne sijalice nego neke malo manje a slicne njima od 1.2W. :)

Imamo vec temu o tome da ne offujem vise :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdravo živo svima,

Po paljenju signalne, kontrolne lampice za zadnja svetla na instrument tabli, vidim da mi je crkla zadnja leva pozicija i svetlo za tablice. Zadnju levu poziciju zamenim sa Narvinom sijalicom a svetlo za tablicu (ubodna) neka ,,noname" iz kompleta rezervnih. Međutim signalna i dalje na tabli svetli a sve sijalice rade? Da li je ova na tablici ,,noname" problem. Nije mi bilo malo ta muka, nego krenem da čačkam po osiguračima, onima kod volana, i vadeći neke koji su baš za kontrolne lampice na instrument tabli zeznem nešto, te se upale kontrolna od brave suvozačevog airbag-a (žuta trepćuća), i stalno sija crvena od airbag-a u vožnji. Radi se o puntu classic, 1.3 multijet, 2010. god, kragujevački. Ima li leka ovom light show-u na instrument tabli ili sledi dijagnostika i brisanje grešaka. Svi osigurači su ispravni, provereno!

Pozdrav i hvala u napred za pomoć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/4/2016 at 9:54 PM, Axic said:

Mali off ali da ispravim kolegu @Sasa_NS da za osvetljenje tockica ventilacije ne idu T10 ubodne sijalice nego neke malo manje a slicne njima od 1.2W. :)

 

Kasno videh komentar ali evo ipak: da, idu manje ubodne sijalice sa oznakom W5W.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo i ja da se pridružim disko klubu zadnjih svetala. Prošle godine mi je grad veličine teniske loptice razbio zadnje štop svetlo. Pošto je i onako punto sav iščukan i izgreban od komšiskih automobila na parkingu, prestao sam da obraćam pažnju na estetiku već sam jednostavno zalepio odlomnjeni komad plastike na štop svetlu. Ipak vremenom na tom mestu je ulazila voda i napokon pre nekoliko meseci počeo je da se čuje čudan ubrzan rad desnog žmigavca posebno kada otpustim gas. Juče se spremam za tehnički pa ajde da prekontrolišem svetla da me ne bi vraćali zbog neke gluposti kad ono međutim.

Kada uključim desni migavac sve sijalice u desnom štop svetlu jednostavno polude i počnu naizmenično da se pale i gase (pozicija i štop svetlo) a sam migavc ne radi.

Da skratim priču, rešenje je jednostavno.

Skinite ona dva čudna šafa iz kabine koji drže štop svetlo, nisu stegnuta ja sam ih odvio rukom, odvojite konektor kojim je spojena instalacija sa štop svetlom, obratite pažnju na donji pin (crna žica) to je masa celog štop svetla i najčešće će te videti da je oksidirao i istopio okolnu plastiku zbog lošeg kontakta i velikog prelaznog otpora.

Očistite i sastružite pažljivo sve pinove do metalnog sjaja. A onda iz samog Džeka sa snopa žica pažljivo nekim tanjim šafcigerom izvucite samo ženski pin od mase, prethodno otvorite poklopčić džeka (plastika koja pritiska konektore). Očistite i savijte malo unutrašnji "limčić" da konektor ima pritisak tj jači kontakt. Vratite sve na mesto i problem je rešen. Koliko će ovo držati zavisi od stanja samih konektora. Trajnije rešenje je zalemiti žice na pinove (10 cm) pa onda spoj izvesti sa nekim drgim džekom jer koliko mi je poznato u prodaji ne postoji ovakav džek kao rezevni deo. Možda bi se moglo improvizirati sa muško ženskim  konektorima iz napajnja računara.

Ovo je prilično rogobatan opis ali mislim da je jasno objasnio šta treba raditi. Na ovom forumu sam video korisnih informacija oko ovakvih stvari i uštedeo dosta para oko majstora pa ovim esejom vraćam dug.

:D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...