Jump to content
FAS Goran
Megahertz

YouTube Music / Šta slušate dok vozite?

Recommended Posts

Koja muzika najviše, a koja najmanje ometa vozače?

 

vw gti gepek.jpg

 

Dok ste za volanom važno je paziti na okolinu i saobraćaj, a muzika koja trešti sa zvučnika mogla bi da vam poremeti koncentraciju. Ovi podaci pokazuju koje kompozicije bi najlakše mogle da vas ometaju. Osećaj vam je sigurno poznat. Vozite automobil, sami ste u njemu, muzika iz zvučnika trešti, a vi uživate i pevušite… ali, koliko vam je u tom trenutku pažnja na putu, a koliko na samoj pesmi koja u tom trenutku svira?

 

Ovo pitanje su si postavili straživači iz australijske kompanije Compare the Market, koja se bavi osiguranjima, pa su pokušali da dokuče odgovor na pitanje - koja muzika je dovoljno ''zarazna'' da vozačima izazove privremeni poremećaj u koncentraciji? Istraživanje su sproveli uz pomoć Spotify-a i njegovih najslušanijih plejlista namenjenih za slušanje u vožnji. Zatim su najčešće reprodukovane pesme sa tih lista rangirali prema četiri karakteristike: brzini ritma, energičnosti, plesnosti i jačini. Listu tako rangiranih kompozicija predvodi zarazna dvadesetak godina stara melodija Dragostea Din Tei, moldavijske grupe O-Zone. Za tu kompoziciju je utvrđeno da bi najverovatnije mogla da ometa vozača, ako uz nju zapeva dok vozi.

 

 

Na listi sledi globalni hip-hop hit Empire State of Mind (Jay-Z i Alicia Keys), potom su se našli Pump It (Black Eyed Peas), Wanna Be Startin' Somethin' (Michael Jackson) te na petom mestu All About That Bass (Meghan Trainor). Kao što vidimo, lista je šarolika, a do desetog mesta postaje još zanimljivija. Tako među ometajućima možemo naći i letnji hit Despacito ili austrijskog DJ-a Ötzija s nekada popularnom pesmom Hey Baby. Sa druge strane, najmanje mogućnosti da vam izazove probleme u vožnji, jesu kompozicije poput Circle of Life iz filma Kralj Lavova (Carmen Twillie), Wonderful Tonight (Eric Clapton) ili Brothers In Arms (Dire Straits) - redom lagane, tihe i opuštajuće melodije.

 

''Dok ste za volanom, važno je biti svestan svoje okoline i ostati bezbedan. Morate da bude svesni vrste muzike koju puštate te toga da li ona može da izazove gubitak koncentracije. Ako se izgubite u muzici, to bi moglo dovesti do rizičnog ponašanja u vožnji, poput prebrze vožnje pri čemu ne primećujete važne saobraćajne znakove'', zaključuju istraživači.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...