Jump to content
FAS Goran

Cowboy

Members
 • Content Count

  20
 • Joined

 • Last visited

About Cowboy

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  K. Dubica

Previous Fields

 • Garage
  Fiat Stilo 1.9 jtd multijet 103 KW

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Gledao sam taj video, zapravo pre ugradnje sam pregledao i domaće i strane forume kao i video snimke na tu temu. Međutim na forumima nisam našao da je neko detaljno opisao ugradnju. Koliko sam primetio ljudi se uglavnom uplaše kad vide koliko su debeli kablovi na grejaču i odustaju u strahu da ne zapale auto. Međutim vodovi koji sa kutije osigurača napajaju grejač uopšte nisu pretjerano debeli, žice su preseka 2,5 i 4 mm. Grejači rade na naponu od 13,2 V i većem. Tako da je struja 17, 5 A za jedan i 35 A za druga dva grejača. Sve što sam opisao Važi za digitalnu klimu, kod manuelne je u princiou isto povezivanje i vodovi, samo je razlika sto manuelna ima dodatnu centralu za grejače i senzore za temperaturu. Koje je potrebno još ugraditi. A za te senzore ne znam gde stoje. Centrala je smještena na isti nosač sa relejima a gdje je senzor to ne znam, nije me ni interesovalo jer je kod mene digitalna klima pa mi to nije trebalo.
 2. Evo pošto nisam našao gdje izlazi ova crvena žica što napaja prvi relej, ja sam provukao drugu žicu i spojio je na novi osigurač. Evo gdje sam provukao žicu I na kraju je spojio na konektor D8A, tako što sam presjekao već postojeću žicu i na nju zalemio ovu novu. Spoj sam izolovao termo bužirom i izolir trakom. Na kraju sve spakovao na svoje mesto. I na kraju, kao što sam i očekivao grijač ne radi! Mora da se uključi na dijagnostici i da se uradi proksi poravnanje. Kad to uradim, javljam utiske.
 3. Žice su 2,5 mm odnosno 4,9 mm² ~5 mm² i 4,0 mm odnosno 12,5 mm². Evo link: https://4cardata.info/elearn/192/2/2001017/2000112/2002179/192004638 Klikni na stavku D8 i idi na D8A i D8B pod stavkom "sec. " (Section =presek) Imaš podatke o preporučenoj debljini žice
 4. Grijač se pali ako je vanjska temperatura niža od 20 stepeni, temperatura rashladne tekućine niža od 60 stepeni, broj obrtaja motora veći od 700 o/min. napon akumulatora veći od 13,2 V, brzina ventilatora veća od 0. o/min. Svaki od ovih parametara se proverava svake 3 sekunde ako je neki od njih van dozvoljenih parametara ili ako temperatura zraka na izlaznim otvorima klime pređe 50 °C grijač se gasi.
 5. Ako već imaš povučene žice onda ti samo fale releji i malo vremena za ugradnju.
 6. Da, tako je, podigni polugice uvis i otvorićeš grijanje a zatvoriti hladni zrak da ulazi direktno u kabinu. Samo moraš nekako fiksirati da poluge ostanu u tom položaju jer mogu prilikom vožnje pasti i zatvoriti grijanje.
 7. Pokušao sam naći gdje izlazi ova crvena tanja žica ali je ne mogu naći tamo kod kutije osigurača kod akumulatora. Moraću je izgleda na novo privlačiti od konektora sa klime pa do kutije osigurača i spojiti preko osigurača od 30 A na akumulator.
 8. Zatim sam zavrnuo i drugi, gornji vijak... Namjestio sam ga tako što sam na šrafciger stavio malo masti i zalijepio vijak. A onda mic po mic nekako ga zavrnuo. Evo nešto od alata koji sam koristio A evo kako inače taj motorić stoji na tunelu za usis zraka.
 9. Nakon sečenja to izgleda ovako. Posle toga sam viljuškastim ključem nekako uspio odvrnuti ovaj treći vijak. Trebalo mi je skoro dva sata za to, nema mjesta a ključ ide jedva za četvrtinu kruga, možda i manje. Nakon toga sam izvadio motorić, bila je slomljena osovinica Novi motorić sam prvo zakačio za mehanizam poluga a onda ga prvo malo pričvrstio donjim vijkom.
 10. Evo i ja sam uspio zameniti motorić za recirkulaciju, nakon nekoliko sati posla. Od alata sam koristio okasti i viljuškasti ključ 5,5 mm, kupljeni na Aliexpress-u, torx odvijače i još neka kliješta, list pile za metal i brener. Prvo sam skinuo ovu ploču sa motorićima za distribuciju i defroster, da bih mogao prići vijcima na motoriću za recirkulaciju.... Zatim sam okastim ključem odvrnuo ova dva vijka. Trećem vijku ( crvena strelica) nisam mogao prići od ove plastike iznad motorića (plava strelica) pa sam je isjekao po ovim belim tačkama. Za sečenje sam koristio list pile za metal ugrijan brenerom.
 11. Uspio sam rastaviti konektor, nije teško kad se zna kako. Hvala na savjetu! Izvadio sam ladicu, trebalo mi je zbog ugradnje dodatnog PTC grejača.
 12. Da, cijene na ebay-u se kreću od 8 do 10 €, koliko je kvalitetno ne znam. Mnogo je jeftinije naći na otpadu.
 13. Ne možeš vidjeti klapnu, jer je unutar tunela klime. Jedino što se vidi jje motorić, kad njega skineš možeš vidjeti polugice koje pomeraju klapnu, zapravo klapne (ima ih dvije za levi i dvije za desni mikser). Kad polugice gurneš u donji položaj klapne su otvorene i tad radi grijanje, jer sav protok vazduha idw na radijator (mali hladnjak) a kanali8 prema klapnama za distribuciju i defroster su zatvoreni za hladni zrak. Ove polugice koje se vide na slici su od klapni za recirkulaciju, isto ih ima dvije. Zupčanici koji se vide su od klapne za distribuciju (sredina, pod) pogoni ih motorić sa žutim konektorom, drugi motorić sa crnim konektorom je defroster i on samo reguliše duvanje prema šajbi. Najdonji motorić, sa bijelim konektorom je levi mikser, on reguliše tperaturu zraka.
 14. Evo te osovinice na ebay-u. Nije baš jeftina: https://www.ebay.com/itm/285039819369?mkcid=16&mkevt=1&mkrid=711-127632-2357-0&ssspo=zPxYTiP7TQC&sssrc=2349624&ssuid=59RCspDOSeO&var=&widget_ver=artemis&media=COPY
 15. Zatim sam spojio zajednički plus vod pobude releja na konektor D8C. Žice sa pobude releja su žuto - crvene i spajuju se na vod iste boje na konektoru D8C. Pošto su obe žice sa releja kratko spojene ja sam ih skupa spojio na ovaj vod na konektoru D8C. Stim što su na onoj kupljenoj klimi te žice spajale konektor C pin 1 na centrali, jedna žica i druga žica je išla na konektor D8C. A evo gdje se spaja plus vod prvog grejača (plava) žica na konektor D8A Konektor D8B vjerovatno mnogi već imaju, crvena debela žica koja preko releja 2 od 50 A napaja drugi dupli grejač. Evo šta sam sve morao rastaviti da bih ugradio grejač Ostaje mi još da utvrdim gdje ide ova crvena debela žica pored bijele debele sa konektora D8A koja napaja prvi grejač. Trebala bi da ide na osigurač 30 A na kutiji akumulatora, ali kod mene nema tog osigurača, postoje otvori da se ubode osigurač ali ispod tih otvora ne postoje kontakti za osigurač. Tako da ću morati pronaći taj vod kod kutije osigurača i posebno ga spojiti novi osigurač od 30 A. Već sam pripremio kućiste, odnosno kupio na Aliexpress-u, sad ostaje samo da se spoji.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
 • Create New...