Jump to content
FAS Goran
DeVito

Naknadna ugradnja ABS-a?

Recommended Posts

Pozdrav forumasi, vidim da se interesujemo za istu stvar, pa evo da podelim svoja zapazanja. Ja sam odustao od prepakivanja ABS-a zbog toga sto treba mnogo delova i jako mnogo posla. Stvari nisu samo "ukopcaj-iskopcaj" cak i u slucaju instalacije jer je potrebno mnogo komponenti dodati i mnogo ozicenja provuci jer nemate fabricku instalaciju na koju bi samo ukopcali sve to.

 

Prvo da krenemo sa spiskom mehanickih delova koji trebaju da se prepakuju iz ABS modela:

  • Prednje i zadnje glavcine
  • Prednje viljuske
  • Zadnji most
  • Komplet cevi kocionog sistema  (Ovo ne treba prepakivati sa starog vec treba kupiti nove i razvuci jer se prilikom skidanja jako lako ostecuju)
  • Plivajuca klesta
  • Homokineticki zglobovi

Zatim senzorna grupa i aktuatori:

  • Prednji i zadnji ABS senzori
  • Kontroler ABS sistema (ABS pumpa sa step motorom / ABS racunar)

I na kraju dolazimo do elektronike:

  • Motorni ECU (naravno i kontakt brava ako zelite da izbegnete troskove kodiranja zbog vaseg starog imobilajzera), a ovde stvari postaju dosta komplikovane jer Punto MK2 postoji u mnogo razlicitih varijanti i konverzija i svaki ECU ima drugacije mape, prilagodjene konkretnom modelu. Dakle treba uzeti ECU od ABS modela i remapirati mape za vas motor a ne obrnuto (dakle nije moguce uzeti vas ECU od ne-ABS modela i reprogramirati ga za rad sa ABS-om)
  • Instrument tabla od modela sa ABS-om.
  • Ozicenje i instalacija za sve pomenute elektronske komponente, osiguraci i releji

 

**Verovatno sam ponesto jos i zaboravio. Kako god, na kraju svega, potreban je atest za sve ugradjene prepravke, jer u slucaju saobracajne nezgode mozete imati velike probleme ako se homologacijski brojevi na komponentama kocionog sistema ne poklapaju sa onim sto je predvidjeno za vas model automobila. Takodje obratite paznju da su informacije ovde izlozene u informativne svrhe i ne odgovaram za tacnost istih, ja ih prenosim onako kako ih i dobijao, nisam licno siguran za neke od stvari navedenih gore.

 

Dakle zakljucak je kao sto neko rece - ako zelite ABS, najlaksi nacin je da kupite Punta sa paketom Emotion, Sporting, HGT ili Abarth. Actual/Active/Dynamic fabricki nemaju ABS osim u slucaju posebnih konverzija kao sto su neke Punto Classic serije 2009 godiste sklapane u Zastavi. Kako god, to su mnogo losije izvedbe od italijanskih modela jer osim smanjenja troskova sklapanja, smanjeni su i troskovi nabavke materijala tako sto su ugradjivani delovi losijeg kvaliteta sto je svima poznato. Ugradnja ABS-a je jako ozbiljna prepravka koja se nebi smela izvoditi u "hobby project" kombinacijama, osim ako ne nameravate da vozite offroad i imate jako dobro zivotno osiguranje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...