Jump to content
FAS Goran
ISV_01

Vrsim usluge promene nacina koriscenja zemljista

Recommended Posts

Pozdrav ekipa,

 

Mozda ce nekom trebati, mozda ne al evo da postavim.

 

U okviru svog posla vrsim promenu nacina koriscenja poljoprivrednog zemljista u razne svrhe: razgranicenja poljoprivrednih i nepoljoprivrednih kultura i najcesce dobijanje podsticaja.


Napomenucu da imam aktivne licence Inzenjerske Komore Srbije kako bi posao obavio jer se desava da obican inzenjer bez strucnog ispita ili bez licenci uradi predmet pa RGZ/SKN odbije a vi platili pa nastane kurslum.
Broj licence:  376О37815 i Б21И0112819

Promena nacina koriscenja poljoprivrednog zemljista je neophodna kako biste ostvarili podsticaje u poljoprivredi kod neke od istitucija:
-Lokalne samouprave;
-Mesne zajednice;
-Uprave za poljoprivredno zemljiste;
-Uprave za agrarna placanja;
-Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu (samo za AP Vojvodinu);
-Druge vidove podsticaja.

Kao uslov za odredjene subvencije se cesto navodi potreba da katastarska kultura u katastru bude odgovarajuca kako bi ostvarili podsticaje (subvencije za vinograde, vocnjake, protivgradne mreze i slicno).

Promena nacina koriscenja NIJE promena namene iz poljoprivrednog u građevinsko. To se radi u opstini i tu se placa taksa za promenu namene. 
 

Sto se klubskih popusta tice, jedino mogu da se zauzmem da ste moj klijent i da ce sef izaci u susret i u nekoj meri smanjiti cenu kostanja.

 

Bitnu stvar da spomenem a to je ako vam se u katastru vodi kultura suma (iako je fakticko stanje njiva ili neka druga kultura) MORATE prvo poslati zahtev Upravi za sume da njihov inspektor konstatuje da nema sume pa tek onda mogu ja izaci. Takva je procedura, informacija direktno iz RGZa.

 

Kad smo kod cene, ona zavisi najvise od povrsine parcele, udaljenosti, da li se vrsi razdvajanje kultura, broja parcela koje radim i jos nekih parametara ali okvirno za teritoriju oko BG-a je blizu 300e za parcelu ispod 1ha.

 

Placanje je avansno na licu mesta.

 

Za sva ostala pitanja oko postupka i uslova za sprovodjenje promene, tu sam.

Edited by ISV_01

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos sam zaboravio da dodam:

 

Ukoliko se vrsi eksploatacija gline, kamena i dr (pozajmista materijala) a kompanija je vlasnik / korisnik parcela po ugovoru o zakupu/eksloataciji i medju tim parcelama su katastarske kulture obradivog poljoprivrednog zemljista 5.klase, moguce je promena u 6.klasu (po Zakonu o poljoprivrednom zemljistu nije moguca eksploatacija obradivog poljoprivrednog zemljista  1.-5.klase u nepoljoprivredne svehe, vec samo losije klase). 

 

Prilikom eksploatacije parcele dolazi do njenog pretvaranja u neplodno (NP 299) bilo unistavanjem oranicnog horizonta ili nasipanjem te se i u tim slucajevima moze vrsiti promena nacina koriscenja u neplodno i smanjiti iznos poreza. 

 

Da ne bude zabune, prevodjenjem parcele u neplodno (NP 299) se ne dobija po automatizmu gradjevinska dozvola niti je to prevodjenje uslov, vec je uslov informacija o parceli i plan detaljne regulacije (ili nizi-precizniji planski dokument) i ona se dobija od Opstine.

Edited by ISV_01

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na zalost, poslodavac je odlucio da se iznos za promenu nacina koriscenja zemljista poveca na 46.000 za parcelu ispod 1ha za lokal (Beograd), za dalje lokacije idu troskovi puta (cena od 300e se vuce vec 5 godina unazad bez promene).

 

Ono sto mogu da izboksujem je popust za clanove u visini od 10% od cene po parceli ali s tim da ne mogu popust obracunati na izdvajanje dela parele pod kulturama i iskop profila (koji u 100% slucajeva iskopavaju vlasnici parela ili investitori).

 

Time bi cena bila 42.000 po parceli ispod 1ha, bez ostalih troskova (ukoliko je radiliste van BG-a). 

 

Dodatne informacije od potencijalnog znacaja:

-NE vrsi se promena nacina koriscenja zemljista na parcelama u gradjevinskom reonu. 

 

-

On 7/20/2023 at 9:06 PM, ISV_01 said:

moguce je promena u 6.klasu (po Zakonu o poljoprivrednom zemljistu nije moguca eksploatacija obradivog poljoprivrednog zemljista  1.-5.klase u nepoljoprivredne svehe, vec samo losije klase). 

Nije moguce vrsiti ovu vrstu promene ali zavisno od lokaliteta moguc je drugaciji vid promene.

 

-Ukoliko je predmet prodaje parcela sa katastarskom kulturom livada u brdsko- planinskom podrucju sa zeljom da se usitni na manje parcele i proda za npr vikendice, a usitnjavanje nije moguce (Zakon o polj.z. - usitnjavanje parcele pod obradivom poljoprivrednom kulturom (livada) <0.5ha), postoji mogucnost njene promene nacina koriscenja u pasnjak (poljoprivredno neobradivo zemljiste) i omoguciti usitnjavanje iste. Nije uvek izvodljivo jer zavisi od lokaliteta, drugih uslova na parceli i oko parcele.

 

 

Da ostavim i telefon:

066-032-502 - Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cisto da obavestim zainteresovane, Republicki geodetski zavod vise NE VRSI promene nacina koriscenja poljoprivrednog zemljista u smislu da ne salje svoje strucnjake na teren. 

 RGZ iskljucivo vrsi nadzor i kontrolu nad tim aktivnostima kao i sprovodjenje promena u bazi katastra nepokretnosti.

 

Takodje stranke NE MOGU vise svojevoljno i samostalno podneti zahtev za sprovodjenje promene nacina koriscenja poljoprivrednog zemljista kao i ostalih usluga katastra na salterima katastra (bilo lokalnih ili u samom sredistu RGZa na Senjaku).

 

Kako, zasto ?

 

Novim Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti definisano je da stranke  ISKLJUCIVO mogu podneti zahtev za neku promenu u katastru putem e-saltera a to mogu samo preko advokatske kancelarije i geodetske organizacije.

 

Sa druge strane, ovako se katastar lisava 'dvostrukih arsina'  odnosno sukoba interesa jer vise ne vrsi i geodetske poslove i nadzor nad sopstvenim uradjenim poslovima (sto je do sada bio slucaj da rade i poslove i nadzor u okviru svog rada sto sustinski i jeste sukob interesa) vec samo nadzor nad aktivnostima i sprovodjenje promena u bazi katastra nepokretnosti.

 

Imajuci u vidu svrhu otvaranja ove teme, odnosno pruzanja ovih vrsta usluga (promenu nacina koriscenja poljoprivrednog zemljista), smatram da je informacija od znacaja.

 

Vise o samom zakonu:  Zakon

Moj kontakt za vrsenja pomenute usluge promene nacina koriscenja poljoprivrednog zemljista:

066-032-502 Ivan

Edited by ISV_01

Share this post


Link to post
Share on other sites

U vidu aktuelnih podsticaja od strane Ministarstva poljoprivrede putem E-Agrara i pojedinih gorucih problema dobijanja subvencija jer se ne slaze stanje u katastru i fakticko stanje (prijavljena struktura biljne proizvodnje), podizem temu od interesa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cini mi se da su iskomplikovali kao sve ostalo. Negde sam procitao da seljaci imaju problema sa podnosenjem zahteva za subvencije bas zbog tih podataka iz katastra i prijavljivanja samo putem E-saltera. N e mogu ih dobiti, koliko sam shvatio, ako nisu medje tacno utvrdjene i da moraju izlaziti geometri, snimati, meriti zbog neslaganja od metar, dva plus zamisli nekog starijeg coveka da mora to na netu raditi.:cry:

Sad, mozda nisam najbolje razumeo, mozda je moguce i drugacije.

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 hours ago, city said:

Negde sam procitao da seljaci imaju problema sa podnosenjem zahteva za subvencije bas zbog tih podataka iz katastra i prijavljivanja samo putem E-saltera.

E-šalter je program koji imaju geodetske organizacije i notari, nema veze sa subvencijama. E-Agrar je platforma za unos podataka poljoprivrednika (parcele u vlasništvu, zakup, struktura biljne proizvodnje i dr), a preko njega se po automatizmu povlače podaci iz katastra koji se odnose na način korišćenja zemljišta.  Podvučeni deo je problematičan jer ako stanje u katastru nije isto kao na terenu, zahteva zapisnik inspektora da bi mogao koristiti subencije (za sada) ali će se verovatno naložiti da se u nekom vremenskom roku mora ispraviti ova razlika. 

 

14 hours ago, city said:

N e mogu ih dobiti, koliko sam shvatio, ako nisu medje tacno utvrdjene i da moraju izlaziti geometri, snimati, meriti zbog neslaganja od metar, dva plus zamisli nekog starijeg coveka da mora to na netu raditi.

Ovo sigurno nije problem, možda u katastarskim opštinama gde i dalje postoje zemljišne knjige kao vid katastarskog operata, svuda ostalo je digitalni katastar u funkciji i javno dostupan. Eventualno ako je problem tipa "sporna međa" u tom slučaju već ne znam...valjda po stanju dok se ne reši problem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...