Jump to content
FAS Euroauto Goran
Stefan.Mil

Punto Evo - problem sa radio stanicama

Recommended Posts

Pozdrav svim forumašima, uzeo sam pre par dana Fiat Punto Evo MJET 1.3 (85ks), ali sam primetio da radio ne hvata sam stanice, vec samo okreće krugove bez da stane na neku. Fabricka antena i radio sa blue&me sistemom. Pa me zanima da li je jednostavno tako da moram sam da memorisem stanice ili postoji neko podešavanje da on sam zastane. Hvala unapred! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hajde, da ne bi nagadjali - prvo, imas na forumu Korisnicko uputstvo za radio uredjaj na Evu:

https://www.fiat-lancia.org.rs/Manuals/other/Grande_Punto_Evo/100020326.pdf

 

Prelistaj malo, videces odabir band-a, automatsku i rucnu pretragu, imas takodje AutoStore funkciju koja memorise 6 stanica sa najboljim signalom, itd...

Pa ako nista od toga ne radi, da gledamo dalje... Moguce da je crkao tuner na radiju, da je antena u prekidu, da je crkao pojacavac antene...

Pozdrav i dobrodoslica na forum ;) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo i mene ponovo posle par godina u Fiat taboru. 

Imam problem sa radio uređajem u mom Puntu. Model je posle Eva ali ima isti radio. CD i MP3 rade bez problema, ali neće da pronađe stanice, niti da ih memoriše. Čak, šta više, nema nikakvog šuma (predpostavljam da bi i ako nije antena prikačena, čuo neki šum na zvučnicima).

Da li je neko imao ovakav problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Izvadi radio vidi da se nije otkacio kabl od antene , konektori su jako losi i hoce da se otkace samo stegni blago klestima ako je ispao i vrati.Mislim da ima MUTE opciju kada nema stanice tj prijema da prigusi sum zato se ne cuje sustanje.Vidi ovo prvo verovatno je do antene.

Edited by Markoni Bg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uradio sam kako je i napisano. Antena je uredno prikačena, nema nekog lufta ili lošeg kontakta. Nemam drugi ispravan radio uređaj da bi pokušao sa njime. To ću svakako uraditi (kada nabavim ispravan uređaj) radi provere funkcionalnosti instalacija antene. Ovakvo ponašanje mi liči na neku funkciju koju sam sretao na nekim uređajima (mislim da se zove SDK) gde sa uguši radio i nakon 5 do 10 sekundi se čuje piskav ton (samo kod mene nema tog piskavog tona).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

@vladag

Pogledaj da li fabricki uredjaj ima svoj Maintenance menu (obicno imaju), pa u njemu proveri da li postoji neko otvoreno kolo (antene u ovom slucaju). Kada se poveze kako treba, tu moze da se proveri i napon stanice koja se hvata, kada je prijem OK treba da bude oko 2.5-3V.

Druga stvar, Fiati imaju pojacavac signala u bazi antene na krovu (ne u kabini ili pri uredjaju). Tako da koaksijalni kabl antene, pored radio signala, svojom unutrasnjom linijom vodi i takozvani "phantom power", tj. +12V za napajanje pojacavaca u bazi antene.

Proveriti na radiju (unimerom ili probnom lampom) da li sam uredjaj na unutrasnjem polu konektora antene daje +12V. Sledeca varijanta je da je crkao sam pojacavac u bazi antene. A posto masu obezbedjuje nazubljenim srafom sa donje strane krova, treba proveriti i tu konekciju.

Ovo sve naravno pod uslovom da nije crkao tuner na fabrickom radiju (desavalo se ranije vrlo cesto npr. na Visteonima na Stilu). Ili da instalacija antene nije negde u prekidu kroz prag ili u penjanju uz C stub.

Kada dijagnostikujes da li je do uredjaja ili instalacije/pojacavaca, zavrsio si pola posla. Lagano se sve resava.

Ako bude od pomoci, imas ovde malo oko antene i njenog sredjivanja, doduse moj DIY za Bravo:

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na savetima. Krećem da polako istražujem, korak po korak...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radio uređaj u Evu nije isti kao u Bravu i iz tog razloga se ne može sa istovremenim pritiskom na 3 i 6 ući u Maintenance menu radi provere antene...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam ni rekao da je isti jer je na Stilu bio Visteon, a na Puntice su isli prvo Blaupunkt, u novije Delphi, Continental... Nego proveriti da li neki slican meni postoji.

Ako ne, lako se "rucno" dijagnostikuje da li je problem do samog radio uredjaja, instalacije ili pojacavaca u bazi antene na krovu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proveriću sutra da li uređaj šalje napon na antenu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Skoro sam radio jos jedan Magneti-jev InstantNav na Nuova Bravu, ostala mi je slika...

Pomenuti "phantom power", tj. +12V na unutrasnjem vodu izlaza antene.

Teorija je ista, samo kod InstantNav nije u pitanju klasicni ISO nego FAKRA konektor (beli je za radio signal, a plavi za GPS).

Pazi samo da kratko ne spojis unutrasnju i spoljnu liniju kada proveravas:

 

IMG_20210609_185321_resized_20220723_111101847.thumb.jpg.63860608515fa059dcca166b8681eab3.jpg

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izmerio sam vrednost napona na izlazu za antenu na radio uređaju i dobio u najmanju ruku čudna očitavanja. Prilikom uključivanja uređaja dobije se napon od 12 V, ali u roku od 2 do 3 sekunde on padne na 0.02 V. Ponovio sam nekoliko puta postupak i svaki put dobio te vrednosti. Izgleda da uređaj nije u redu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Mislim da padne napon zato sto na drugom kraju nema antene tj njenog pojacivaca , pusta napon samo kada  na antenskom ulazu postoji  odredjeni otpor tj impedansa u drugom slucaju ga iskljuci da ne bi doslo do ostecenja samog uredjaj.Probaj samo da ubodes parce zice u konektor od radija u centralni pin trebalo bi bar neku stanicu da uhvati.

Edited by Markoni Bg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probao sam da ubodem parče žice u centralni otvor antene. Ništa, ni zvuka, ni da barem zapne na neku stanicu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas sam kupio probnu lampu (zbog opterećenja linije i probao sa njom da li uređaj daje 12 V na antenskom priključku.

Ne, ne daje. Lampa ni da žmirne. Ali zato i dalje, kada se prikači unimer, u mah da (pola sekunde) napon od 12 V koji odmah padne na nulu. Jednom sam se susreo sa sličnim slučajem, ali na rikverc svetlu. Na kraju je se ispostavio da je problem u kvalitetu mase na šasiji ( za rikverc svetlo).

Da li se u ovom mom slučaju može očekivati kvar tunera ili sklopa koji šalje struju kroz koaksijalni kabal do pojačivača antenskog signala?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@vladagovo miriše da je "crkao" radio. Da li imaš ikakav zvuk kada puštaš CD ili USB muziku ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve opcije normalno rade (Aux, CD, Mp3) osim kada izaberem opciju "radio". Tada se prilikom pretrage stanica nigde ne zaustavlja tuner i nema baš nikakvog tona (čak ni šuma etra). Znači, obrne celu skalu i ponovo stane na početak. Čak i da je crkao pojačivač na anteni, pretpostavljam da bi trebalo da "uhvati" neku jaču stanicu. Proverio sam i po savetu kolege napon za pojačivač na ulazu antene u uređaj. Tu bi trebalo da bude nekog napona, ali nema ga...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da malo i ja uskocim. Isto imam problem sa antenom. Do duse ja uhvatim po koju stanicu i centru, slab je prijem ali hvata. Verovatno je otisla baza antene.

Jel bi ovako nesto pasovalo na puntica evo?

 

1805260030_Screenshot_20220808-204728_SamsungInternet.thumb.jpg.45f35eb40b3f556743ba1de6304d313a.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jackkk,

Možda bi trebalo da prvo obaviš proveru napona struje koji isporučuje uređaj preko ulaza za antenu. Ta struja je namenjena radu pojačivača na anteni. Ako  nje nema ili je manja od preporučenog, pojačivač neće raditi i nećeš imati dobar signal. Moja preporuka je da test radiš sa test lampom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam gde mi je test lampa, nisam je dugo koristio, provericu kqd je iskopam. Cisto me zanima da li bi pasovala u slucaju da je sve ostalo ok. Vidim da ima odvojenu crvenu zicu gde pise 12v. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam kod mene proveravao pre neki dan na izlazu za antenu na radiju i na dzeku pre antene napon mi je 11.9V sa kontaktom, na akomulatoru je tada 12,3V.

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, Jackkk said:

Ne znam gde mi je test lampa, nisam je dugo koristio, provericu kqd je iskopam. Cisto me zanima da li bi pasovala u slucaju da je sve ostalo ok. Vidim da ima odvojenu crvenu zicu gde pise 12v. 

Neće ti pomoći nova antena sa pojačivačem ako ti je krenuo da crkava tuner ili njegov izlaz za struju ka pojačivaču...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...