Jump to content
FAS Goran
Sem

Naknadna ugradnja podešavanja jačine servo asistencije (kod modela sa el. servo volana)

Recommended Posts

Mogao bih naravno. Ko je upućen u fukcionisanje uređaja može preskočiti sledeće , a za one koje mrzi da sami istraže:

Kombinovani senzor sile i pozicije u volanu šlaje kroz 4 žice signale koliko jako smo okrenuli volan. U senzor ulazi 5v referentni signal i uzemljenje. T1 i T2 su izlazni signali.

Kada nema sile na volanu tj idemo pravo oba kanala vraćaju 2,5 v u Ecu volana. Ako pomerimo volan recimo levo jedan signal opada a drugi raste, ako u suprotni smer pomeramo prvi raste a drugi opada.

 

Pošto nam prvi pot funkcioniše kao regulator volti tj. Da prepolovimo 5v na 2,5v tu sam koristio trim pot vrednost nije presudna.

Pošto je poželjno da levo i desno istom količinom menjamo silu, tu sam koristio stereo potenciometar od 10000 ohm. Ali ni to nije baš obavezno. Za uzemljenje sam koristio šaraf na šasiji, nisam hteo seći žicu sa senzora. Ko ima iskustva sa elektronikom neka slobodno doda ukoliko ima bolje rešenje! 

 

Screenshot_2019-12-26-09-44-36-891_com.ecstudiosystems.electriccircuitstudio.jpgScreenshot_2019-12-26-09-48-22-154_cn.wps.xiaomi.abroad.lite.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pošto je prebačeno u uradi sam, ukoliko se neko odluči da napravi ovo možete me slobodno kontaktirati ako negde zapne.

Dve bitne stvari:

1) -T1 i T2 signal mora prolaziti kroz potencijometre, tj moraju se seći žice a one su prilično kratke. Signali treba da idu ka ECU sa srednjih nožica stereo pota. 5v ne mora da se seče dovoljno ga oguliti i privezati se.

2) -Sklopljene potencijometre prvo obavezno isprobati pre montaže na auto. ja sam probao na PSU računara pošto on ima 5v izlaz, tom prilikom bi trebalo i trim pot podesiti tako da dobijete što bliže 2,5v.  

Kome se kvario servo zna koliko je nezgodno, zato treba što kvalitetnije odraditi. Naravno svaku prepravku radite na svoju odgovornost :D 

viber_image_2019-12-26_23-28-39.jpg

viber_image_2019-12-26_23-28-40.jpg

Edited by Sem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je sjajno, mnogi danasnji auti imaju "problem" da im je volan prelak. Pitanje je samo da li istim/slicnim sistemom moze i za druge aute da se ugradi potenciometar za podesavanje jacine ... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...