Kosta Smosta 2395 Posted March 29, 2017 Danima sam tražio uputstvo za ugradnju kamere u 500L pa, pošto ga nisam našao reših da ga ja napišem. Siguran sam da može i bolje ali će nekom da reši neke nedoumice. Elem, provedoh i dosta zimskih dana tragajući za odgovarajućom kamerom, moja pogodnost je bila ta što sam već imao kinesku no-name multimediju koja je već imala ulaz i softver namenjen za kameru. Izbor je pao na http://www.ebay.at/itm/9-9-Eur-Sony-CCD-Mini-car-camera-Ruckfahrkamera-Farb-Universal-LED-360-170-back-/252382297465?var=&hash=item3ac3283d79:m:m06e6JhHXcbXp0la9idlNcA koja ima sony-jev CCD čip, sa premazom protiv magljenja, LED svetlo, vodonepropusna, širokougaona. Nisam merio dužinu video kabla ali je potrebno 6m. Mane ove kamer su izobličenje slike ( cena ako se hoće širokougaona) i boje nisu posebno uverljive ali sve ostalo je pristojno. Parking senzori su po meni još uvek bolje rešenje od kamere. Ovo je uputstvo (ne znam kada i odakle skinuto) za povezivanje. Bitno je kako se povezuje da bi se palila kamera čim se ubaci u rikverc. Na mojoj multimediji je na 9 kontakt koji ako je povezan automatski pali displej sa prikazo sa kamere. Kako se skida unutrašnja oplata 5-ih vrata je dao Sinnerman, dodao bih samo da suptilni majstori kao ja prvo nabave žabice sa slike ili posle skidanja iste drže je na terasi. 1 Nebek reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosta Smosta 2395 Posted March 29, 2017 Pošto je moja kamera drugačija od Sinnermanove kabal sam provukao pored kućišta osvtljenja tablice a, sama kamera između istog i tastera za otvaranje gepeka učvršćena sa dva zavrtnja od 2mm. Jedino mesto gde njena instalacija pravi najmanja trajna oštećenja petih vrata. Mene je brinulo kako ću provući video kabal a da ne oštetim enterijer. Na volšebni način sam uspeo. Kraj kabla koji ulazi u multimediju, prvo sam provukao ka pozadini kasetet, tamo gde je polen filter. Kaseta se oslobađa skidanjem iz njene unutrašnjosti levog i desnog graničnika (to nisam fotografisao jer postoje o tome uputstva - valjda. Kabal se dalje povlači prvo ispod plastike od desnog koša, pa pored suvozača. Lagano ide i pored zadnje klupe 1 Nebek reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosta Smosta 2395 Posted March 29, 2017 U gepeku se odšrafi plastična oplata koja sakriva bravu (označena belom strelicom), da bi mogla da se nategne desna oplata da se ispod nje provuče kabal (označen slovom K) Potom se skine zaštitno gumeno crevo koje dođe na 5. vrata i tu je najteži deo provući kroz tunel ka stop svetlu. Da bi se skinula bež oplata oko prozora, potrebno je skinuti zavrtanj za kanap od zadnje daske. Plus za kameru i za video kabal sam uzeo sa parking senzora, tu mi je bilo zgodnije jer su oni spojeni na rikverc svetlo. Više sati posla i to je to ( za amatere kao što sam ja računati bar dva popodneva) Sa srećom! 1 Nebek reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshaoct 9721 Posted March 30, 2017 @Kosta Smosta Svaka čast Hoćeš da spojimo sve ovo u jedan post, ili da ostavimo ovako u nekoliko? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosta Smosta 2395 Posted March 30, 2017 Hvala. Svejedno, ti znaš bolje.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
drzarkod 3 Posted April 29, 2017 Odličan DIY..realan, detaljan....malo komentara za ovako nešto. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sulc 85 Posted March 17, 2018 Ja pokušao da sprovedem kabl od svetla za tablicu do gepeka pa da nastavim dalje provlačenje al nisam mogao nikako Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosta Smosta 2395 Posted March 17, 2018 Na 500L? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosta Smosta 2395 Posted March 17, 2018 Nažalost nisam imao Bravo pa ne mogu ti pomoći 1 Sinnerman reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nebek 1419 Posted May 7, 2021 Vrh "uradi sam" tutorijal. 1 Kosta Smosta reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ZyxBG 0 Posted February 10 Pitanje (za nas sa jeftinijim kartama): Šta je preduslov da bi se neka kamera mogla spojiti na fabričku multimediju (500L Cross 2021.g)? Ne mora da bude fabrička kamera sa 5-ih vrata, može da bude i neka generička? Da li je potreban ISO harness i kako treba da se poveže sa kamerom? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosta Smosta 2395 Posted February 10 Mora (verovatno) u bord komjuteru da se upiše da imaš rikverc kameru, možda ta multimedija ima posebni ulaz za taj kabal. Nemoj džabe da kupuješ ISO harness dok se dobro ne raspitaš. Mene je isto to interesovalo za Fiat Tipo, našao sam na youtube filmić kako to rade turci, mora da se ima dobra dijagnostika i da se odradi proxy aligment... Quote Share this post Link to post Share on other sites