Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Uskoro nećemo morati da peremo automobile ni da popravljamo ogrebotine?

Recommended Posts

85530-pranje%20automobila.jpg

Možda zvuči kao naučna fantastika, međutim naučnici sa holandskog Tehnološkog univerziteta u Ajndhovenu tvrde da su razvili ''pametan'' premaz koji bi vlasnicima automobila mogao značajno da olakša život.

Catarina Esteves i njin tim sa hemijskog odeljenja holandskog univerziteta korišćenjem nanotehnologije osmislili su specijalne hemijske grupe koje u praksi omogućavaju ''zarastanje'' manjih ogrebotina na automobilima. Naime, u trenutku kada ih mehanička sila razdvoji, ove grupe molekula se ponovo spajaju. Poput ulja. Zbog pomenutog efekta, čak i najmanja kiša bila bi dovoljna da opere automobil pa bi posete auto perionicama mogle da postanu stvar prošlosti. Bilo bi dovoljno isparkirati automobil na otvoreno kada počne pljusak.

Zvuči previše dobro da bi bilo istinito. Jedva čekamo komercijalizaciju.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čekamo odgovor perioničkog lobija. Naravno ni farbarsko-lakirerski lobi ne treba zanemariti. Biće lakše da naprave nešto poput štita na Enterpraise. Mercedes je osamdesetih experimentisao sa flexi bojama i sa većom otpornošću na mehaničko oštećenje. Do sada ništa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zar Merc vec nije uveo nano-boju za najskuplje modele?

Mislim da sam tu informaciju negde video jos pre par godina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa sta ja da radim kad mi je dosadno ... da sedim i gledam kako se sam pere, sta ce raditi perionice, ne bi me cudilo da se kod nas masovno prodaju ovakvi modeli, samo u inat farbarima, da nemaju sta da rade :D ... salim se naravno, ovakve vesti i vesti o automobilima koji koce sami, sami pale svetla, sami voze do odredjene destinacije su za prosecnog gradjanina zemlje Srbije naucna fantastika, u zemlji u kojoj je golf2 jos uvek neistrazen i neistestiran do maksimuma ovo ne pije vodu :smoke:

Share this post


Link to post
Share on other sites

koja je ovo đavolja rabota :shock:

viđao sam u Engleskoj na zidovima natpise tipa "Anti climbing paint" (anti vandal) i "Anti graffiti paint", nit' ostaje boja na njima, nit' može čovek da se popne uz njih :harhar:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obavezno prvo odnesi u neku laboratoriju da provere uzorak pa nam ispricaj. I ja sam zainteresovan samo ne volim ni u cemu da budem prvi. :smoke:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...