Jump to content
FAS Euroauto Goran
bvasecki

Fiat Bravo - radio se sam ugasio, posle toga nemam više zvuk kada ga upalim

Recommended Posts

Slusam danas radio u mom bravu (dok je bio ugasen) i nakon nekoliko minuta se radio ugasi. Znam da se posle nekoliko minuta sam ugasi, kada automobil nije upaljen, krenem da ga ukljucim kad ono radio radi,stanica ok, ali nema zvuka. Promenim stanicu - nema zvuka. Ja se presecem, gledam sta da radim,pojacavam-smanjujem ali nema zvuka i dalje. Dodjem kuci, proverim sve osigurace, sve je ok, svaki radi. Skinem minus klemu, drzim 5 min. i vratim, radio se resetovao, radi i dalje sve ok, ali nema zvuka. Da li nekom ima neki savet, slican problem ili resenje za ovu moju situaciju? Bravo je inace 1.6 16v, 2002g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako uvek nema zvuka,a readio radi crkao ti je izlaz nema sta drugo da bude.pogledaj pozadi da li ti je lepo uboden konektor od zvucnika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

provericu sutra da li ima kakvog dolaznog signala do zvucnika. cudi me da se to odjednom desilo jer auto niti je radio, niti je bio u pokretu,jednostavno se normalno ugasio kao i uvek i kasnije radi sve ali zvuka nema,to mi je cudno...

Share this post


Link to post
Share on other sites

dovoljno da ti je probio jedan kabal od zvucnika i da ti je spalio izlaz.prekontrolisi kablove kad stavljas drugi radio da ne bi spalio i njega

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako bi mogao da prekontrolisem te kablove?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako imas unimer, izmeri otpornost na euro dzeku za svaki zvucnik i ako dobijas ~4ohm onda ti je kabl i zvucnik okej. Ako nemas unimer, uzmi bateriju od 1.5V, zalemi po parce zice na oba kraja i pipkaj kontakte od zvucnika u euro dzeku, trebalo bi da cujes pucketanje i grebanje u tom zvucniku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
:unworthy: :unworthy: :thumbup::book::clap: :clap: :clap:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo u vezi zvučnika su sve teoretski logični i dobri saveti uz jednu nelogičnost: to ne može da se desi odjednom. Dakle, ne mogu iz čista mira odjednom da crknu oba zvučnika. Ne mogu od jednom da tokom mirovanja auta ispadnu buksne na oba zvučnika.

Što se tvog problema tiče, ili je nešto trivijalno ("mute", ili nešto slično što ukida zvuk) ili je pregorelo pojačalo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trivijalno nije, jer sam proverio sve moguce opcije, izgleda da je pregoreo izlaz, a sada (pre nego sto se kupi radio ili ovaj popravi) ostaje samo da se vidi uzrok...jer popravka je 2600(1400deo + 1200ruke) din, a polovni kasetofoni 15-30e, tako da ne bih da mi se opet nesto slicno dogodi :wallbash:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izlazi mogu da riknu i sami od sebe, desava se i na kvalitetnijim plejerima. Za svaki slucaj, proveri kabl i zvucnike pre prikljucenja novog (popravljenog) plejera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem i dalje postoji, stavljen drugi radio, potpuno ispravan, medjutim opet ista stvar. E sada, ja razmisljem, dan-dva pre nego mi se desio taj kvar, ugradio sam plin na autu, pa da nije mozda struja povezana dole preko toga ili ne znam ne znam sta vise da mislim. Ili su mozda negde kablovi u prekidu. Par puta mi se desavalo da upalim radio i da zvucnici rade, sada ni to, znaci konfuzija potpna. Da li ima nekog ko se malo vise razume oko te kablaze, povezivanja i funkcionisanja, posto ocito problem nije u radiu a ni u zvucnicima?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A na kraju ipak nisi proverio kablove do zvučnika kao što ti je predloženo pre ugradnje drugog aparata? Možda je i on odmah riknuo zbog lošeg kabla..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moj radio prikljucen u drugom Bravu radi normalno. Nov radio prikljucen u drugom Bravu radi normalno. Savet kako proveriti kablove bi bio koristan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

E ovako, kablovi upravo provereni i svi su u redu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po tebi ispada da je sve okej a opet ne radi. Predlazem da odes do nekog servisa da ti pretresu to malo ozbiljnije. Najverovatnije neki kontakt negde zeza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nasao sam kvar, bar mislim da jesam. Plavo-narandzasta zica u dzeku od od napajanja (na semi dzeka je br.4 i pise +12 VOLT BATTERY WIRE ) daje - (minus). E sada verovatno je u nekom spoju ili se prekinula, ali sanse nema da ja to mogu naci. Ko zana dobrog elektricara? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam u Bg-u, trenutno. Otputovao sam malo do mojih, pa imam malo vremena, tako da sam danas to ispitivao sa calem, koji malo bolje barata sa strujom. Dugo me muci taj problem, ali i sam kvar je bizaran. Skinuo sam neke seme pa cu sutra detaljno sve da rasklopim opet, za sada je sumnja na tu zicu, ali videcemo sutra :wallbash:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upravo sam skinuo radio iz drugog auta (Lada 110). Radio je Sony CDX S2050 i prikljucio u Brava. Radi sve bez problema, pusta CD, hvata stanice, sve se cuje, sve ok. Ponesem moj radio i prikljucim u drugi automobil, moj radio hvata stanice, ima zvuka, sve se lepo cuje i radi, bez problema. Vratim zatim moj radio u Bravo, opet isti problem, radio radi, hvata stanice, ali se nista ne cuje, nema zvuka nikakvog???? :wallbash: :wallbash: :wallbash::realmad: :realmad: :realmad:

E sada sam stvarno zbunjen i konfuzan, ali potpuno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni se to desavalo jer fabricki radio ima zastitu u slucaju kratkog spoja, pa se iskljuci. A neki stariji aftermarket nemaju.

Kad skijes radio, proveri da li neka od zica zvucnika ima spoj sa uzemljenjem i da li na nekom zvucniku + i - imaju kontakt. Sve to sa zujalicom mozes, na unimeru.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/28/2016 at 10:12 AM, sasakracunovic said:

I ja imam isti problem sada,probao sam svasta i nece. Da li je neko resio problem i zeli pomoci?

 

Da ne dizem temu iz mrtvih, proslo je dosta godina, a da ipak odgovorim. Problem je bio do jednog kablica od zadnjih zvucnika. Taj kablic je bio u prekidu. Iako pozadi nisam imao zvucnike (konektori bili izolovani) on je pravio problem. Izvukao sam taj kablic iz euro konektora i nikad se vise nije desilo da zvuk prekine :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@bvasecki

 

Stvarno lepo od tebe da si posle toliko godina napisao odgovor kako bi tema bila potpunija sa potpuno zaokruženom pričom. Zaista sve pohvale jer takav odnos pokazuje potpuno razumevanje shvatanja foruma kao zajednice ljudi koja je tu da posavetuje/pomogne međusobno. :thumbup: 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Postovani clanovi kluba ima jedno zanimljivo pitanje, tj proble.

Vozim Fiat Bravo 2008 godiste 1.9 mjet 150 konja Sport, imam problem sa zvukom tacnije moj radio se upali i ne daje zvuk na zvucnike i wufer, izvadjen radio stavljen drugi ista prica, oba radija probana na drugom Bravu i rade, osiguraci svi ispravni, znali neko u cemu je problem.

Unapred zahvalan...

 

 

 

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...