Jump to content
FAS Euroauto Goran

banjo1990

Members
 • Content Count

  2054
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by banjo1990

 1. Polako osvežavam felne za zimu. Nije perfektno, ali sam zadovoljan, izgledaće svežije i lepše. Jedino nisam površine koje prekriva glava šrafa uspeo da ispeglam, jer nemam alat, ali to se svakako neće videti kad se montiraju.
 2. Ja sam je lepio postepeno, sa jednog kraja na drugi....tako imaš šanse da to ispeglaš. Znači zalepiš 4-5cm, pa onda nastaviš dalje.
 3. Gde si je pazario? Bio sam odsutan neko vreme, izvinjavam se na kasnom odgovoru. Uzeo sam u Beogradu na Vidikovcu, radnja je https://xenonsijalice.rs/ .
 4. @vagenovac Slažem se potpuno. Ne bih da spominjem koliko ima naših ''tjunera'' za koje odgovorno tvrdim da ne poznaju osnovnu suštinu konstrukcije i rada motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Većina su neka znanja pokupili sa googla i slično... Marketinške fraze su im odlične za onoga ko o tome ne zna ništa(takva je većina ljudi). Rasterećenje motora ne postoji nikakvo. Brži odziv na gas na nižim obrtajima stavljaju kao jednu od prednosti tjuninga, a svako ko bilo šta zna svestan je koliko je to štetno za sam motor i ostale sklopove.
 5. banjo1990

  F1: Ferrari

  Iz nekog razloga mi je drago što je Sainz potpisao za Ferrari. Od samog starta u F1 mi je bio simpatičan i uvek sam ga smatrao kvalitetnijim celokupno vozačem od Maxa. Nekako uliva stabilnost, sigurnost... Od te prve njegove sezone u F1 sam stalno komentarisao kako bi Ferrari trebao da razmisli u budućnosti o takvom vozaču. Videćemo... Mislim da uz pravi pristup Ferrari i ova dva momka mogu zajedničkim snagama da se izgrade u jak tim.
 6. Ja sam uzeo 2m za svaki slučaj, bacio sam je dosta u neuspelim pokušajima, i ostalo mi je možda još 70cm otprilike. Znači, za iskusnog i 1m je previše.
 7. Ja sam konkretno uzeo kod njih https://xenonsijalice.rs/ . Pošto mi je to prvo iskustvo, ne bih mogao da dam poređenje sa nekim drugim.
 8. Pod rukom je osećaj super. Oseti se gruboća teksture, nije glatka površina i dobija se utisak dosta kvalitetnijeg materijala nego što je bio. Što se toga tiče, nemoj da se kolebaš. Ima tu malih grešaka, ali za prvi put nije loše. Deo na tabli nisam uspeo da uradim kako treba, tako da ću ponoviti proces. Treba samo malo vremena i živaca
 9. Počeo sam malo da se igram, ali nažalost nisam završio ni pola zbog nedostatka slobodnog vremena. Lepim ''brušeni aluminijum foliju'', i mogu reći da izgleda mnoooogo bolje nego u onoj fabričkoj sivoj varijanti.
 10. To se svakako skida kada vadiš nebo, tako da možeš da radiš na tome. Nije veliki problem to skinuti.
 11. Neće se ništa desiti kada se ponekad prekine, naravno, ali kada su kraće vožnje praksa nema šanse da će mu radni vek biti dug, ma koliko da su ga usavršili. Prošle godine na moru sam čekao najboljeg druga da stigne iz BG-a, putovao je 18 sati, zašto? Magarac nije imao pojma ni šta je DPF, niti je koga pitao, ali je zato gasio auto svaki put kada bi ovaj pokrenuo regeneraciju iz razloga što je mislio da mu nešto ''baguje''. Tako je u međuvremenu odlučio da uradi remap motora jer je auto počeo slabije da mu vuče, brilijantno rešenje. Naravno, vrag uvek čeka najbolji trenutak da deluje, pa je tako na putu ka moru otišao u totalni safe mode, pa uzbrdo nije mogao ni 30km/h da ide. DPF je bio toliko začepljen da je na kraju izleteo senzor pritiska i sva sreća pa se auto nije zapalio. Vratili smo ga na mesto da se to ne bi dogodilo, a prisilnu regeneraciju nije bilo moguće aktivirati. Na kraju je bio toliko tvrdoglav da nije hteo da izvadi DPF dok je na moru, već da se tako vratio za Srbiju....vratio se, izvadio ga, ali posledice počinju polako da se ispoljavaju. Motor radi loše, dimi, čuka itd... Dizne su sigurno neke završile karijeru, turbo je vrlo diskutabilan....to je za početak, a dalje će tek da vidi.
 12. Hahahaa....a jeb'te se. Ne brinem se previše, ali ne bih voleo da mu prekidam nesvesno proces regeneracije.
 13. @vagenovac Kako na BMWu osetiš, i da li osećaš kada je pokrenuta regeneracija? Ja za godinu ipo dana niti jednog trenutka nisam primetio bilo šta što bi me navelo da pomislim da je regeneracija aktivna. Kod Vagena barem vidiš potrošnju, obrtaje, zvuk....kod ovog apsolutno ništa.
 14. Iako je stvarno vrhunska stvar, mislim da je jednostavnije za ovo što meni treba neka dobra folija. Hidrografika mi je strava kad se rade neki kolaži, neki ekstremniji stajling itd...
 15. To je tačno...ali i sa letnjim 16'' gumama drugog proizvođača je ista priča. Delimično je razlog jer se te 16'' duvaju na veći pritisak od ovih 18''. Već sam spominjao, kod ovog modela proizvođač zvanično ne dozvoljava drugu dimenziju gume jer to onda više nije taj model koji treba da zadovoljava određene ekološke standarde. Kako sam uspeo da izguglam, na određenim tržištima je to značilo manje takse itd... Takođe, i visina vozila je malo smanjena zbog manjeg otpora vazduha. Dakle, što manja guma zbog otpora kotrljanja i to da nije run flat(što je standard kod BMWa), niži auto zbog otpora vazduha, redukovana mapa motora sa standardnim eko modom i to je to. Pošto kod nas, naravno, ne postoje nikakve poreske olakšice, onda nema ni smisla truditi se da auto ostane 100% u toj konfiguraciji. Inače, kod ovih felni je ET 4-5mm manji nego standardne, i kad se na to doda malo šira guma lepo se primeti da je točak izbačeniji ka spoljnoj strani, što mi se sviđa. Za dalje je u planu sređivanje nekih sitnica. Kočiona klešta moram malo da osvežim, jer polako počinje fabrička boja da se skida. Ono što hoću da uradim pod hitno je presvlačenje ovog jeftinog sivog unutrašnjeg trima(rokohvati, tabla, rešetke od vazduha). Jako me nervira što se poprilično grebe, a izgleda toliko jeftino da u nekim automobilima Ž kategorije nema takve plastike. Hteo bih recimo da stavim neku foliju brušeni aluminijum... Za dalje ćemo videti.
 16. Konačno i ja da postavim letnju obuću. Mislio sam da će stilski biti malo većeg odudaranja, ali nisu loše legle. Jedino što ne mogu da se oduprem utisku da bi 19'' ipak bila prava mera. Ne bih da zvučim pretenciozno, ali u odnosu na 16'' udobnost nije narušena, čak mi je utisak da mnogo manje ''lupa'' preko spojeva i raznoraznih drndalica na drumu. Kod promene pravca se oseti brža rekacija na upravljaču, tako da se u zavoje ulazi malo samouverenije. Sve u svemu, zadovoljan sam.
 17. Stoje mi u garaži koja se igrom slučaja retko otvara. Temperaturne osclilacije su male i nema svetlosti... Pretpostavljam da u nekoj meri to može imati uticaj na dugotrajnost.
 18. Evo fotografija čuvene Wintere, skinute sa moje Alfe. Naravno, performanse ove gume su odavno apsolvirane i nije o tome reč. Poenta je da sam ja ove gume pazario krajem 2015. godine, isključivo iz razloga da bih letnje gume i felne sačuvao od udarnih rupa koje se otvaraju zimi i drugih spoljnih uticaja kroz zimski period. Jeftinije gume u tom momentu nije bilo. Evo danas, posle odrađene 4 sezone njeno stanje. Nema apsolutno nigde traga starenja, mikro naprslina i slično. Još uvek ima elastičnost pod rukom. Ispostavilo se na kraju da sam ovu gumu koristio i više nego što sam planirao, skitala je itekako i po Evropi. Dobacila je čak i do Francuske, Austrije itd... Zaključak je kada se guma pravilno skladišti da može da potraje nekoliko godina bez problema, a čak ni njene u najmanju ruku skromne performanse nisu toliko bitne kada se normalno vozi i ima na umu koji su limiti same gume.
 19. Baš u nekom sličnom periodu sam i ja bio u jeku potrage za Giuliettom, ali nešto ne mogu da se setim ove...verovatno sam zaboravio. Drago mi je da čujem koliko ste svi zadovoljni Giuliettama, jer kako vreme odmiče sve se više kajem što nisam bio strpljiviji dok ne naiđe prava. Moji kriterijumi su bili strogi, pa samim tim sam se razočarao u nekoliko primeraka koje sam gledao, počevši od katastrofalno lošeg stanja automobila, do prevaranata prodavaca itd... Na kraju prelomim i uzmem BMW-a koji je bio u tom trenutku u super stanju, počeviši od opštih stvari, kompletne servisne istorije i ponašanja u vožnji. Međutim, kroz godinu ipo dana me je malo po malo koštao mnogo nerviranja i novca da bih ga održao u dobrom stanju, a čak mi se dogodio i kvar na jednom dužem putu. Tako nekad sedeći u njegovom luksuznom ambijentu pomislim na moju staru Alfu 147, koja se i dalje vozi svaki dan, i koja za skoro 9 godina kako je kod mene nikada nije štucnula, a održavanje nikada nije iziskivalo veliki novac. Nikada neću zaboraviti putovanja koja sam imao sa njom, a i dalje stoje razne vinjete zalepljene na šoferšajbnu kao uspomena, a sunčana Azurna obala mi je sa Alfom ostala kao najupečatljivija. Nikada niti jedan problem nisam imao. Moja ljubav prema Alfa Romeu je velika, zbog toga i pišem ovako dugačak post i izvinjavam se na tome. Sa ovom lepoticom ti svakako želim mnogo lepih kilometara, putovanja, avantura, jer sa Alfom je to poseban doživljaj!
 20. Pošto mi je posao delom vezan za NIS, rekli su nam da za sad sve ostaje normalno i da će nas obavestiti o eventualnim promenama rada na vreme. Konkretno, u rafineriji su povećane mere zaštite pa tako isporuka goriva ide nešto sporije, ali s obzirom da je saobraćaj smanjen nema nikakvog razloga da bude nestašice goriva. Danas u firmu treba da nam stigne jedna cisterna, što je deo normalnog procesa rada, bez ikakvih izmena. Goriva ne može nestati, može samo da se izmeni ili potpuno isključi rad nekih pumpi sa namerom da se onemogući bespotrebno kretanje ljudi(moje mišljenje), a da goriva nestane to je nemoguće. Pa da stane sva proizvodnja naftne rezerve moraju biti dovoljne za bar 12 meseci.
 21. Još gora stvar kod Save Eskimo... DOT je 2018, montirali smo je krajem 2018. Šaru gotovo da uopšte nema, a sve 4 su ravnomerno potrošene... Ali napominjem da su vožene tokom cele godine.
 22. Planiram uskoro da stavim letnje gume 225/45 R18. Cilj mi je neka srednja klasa, i dok listam da vidim kakve su cene naiđem na Apollo Aspire XP i setim se da se zimski model pokazao odlično na velikom Auto Bild testu. Ima li ko iskustva sa ovom letnjom varijantom, s obzirom da joj je cena odlična?
 23. Činjenica je da i mnoge niskobudžetne letnje gume drže više nego dobro po suvom drumu i pri visokim temperaturama. Najveća razlika počinje da se oseća pri vožnji po mokrom kolovozu, ali moje mišljenje je da za većinu nas prosečnih vozača sa prosečnim automobilima svaka nova guma, bila Tigar, Sava ili slično završava posao 100%. Za onog ko vozi jak automobil, divlja i vozi po auto putu konstantno visokim brzinama svakako da je bolje imati kvalitetnu(čitaj skupu) gumu, ali takvima čak ni slik formule 1 ne bi pomogao ako u glavi nisu čisti. Nikoga ''loša'', ''jeftina'' guma nije ubila, već samo luda glava.
 24. Fantastično... Nadam se da nećemo mnogo čekati pre nego što ovakvi modeli postanu svakodnevnica.
 25. E da znaš da ću ga predstaviti u temi jednom, ali Bože zdravlja kad ga budem sredio...Zreo je za farbanje, malo osvežavanje enterijera, a mehanički je dobar. Problem je što se retko sa njim družim, jer se nalazi dole kod vas na moru.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
 • Create New...