Jump to content
FAS Goran
neshaoct

''Ležeći policajac'' koji vas nagrađuje ako ne jurite

Recommended Posts

166689-policajac.jpg

 

Mnogi savesni vozači žale se da ih ležeći policajci diskriminišu - iako poštuju ograničenje brzine, moraju da uspore i gotovo zaustave svoj automobil kako bi lagano prešli preko izbočine na putu. Možda je rešenje u ležećem policajcu koji pravi selekciju među vozačima, kažnjavajući nesavesne, a nagrađujući one koji poštuju ograničenje brzine.

Ležeći policajci postavljaju se najčešće u blizini škola i dečjih vrtića, ali i u drugim, uglavnom manjim ulicama gde se vozi prebrzo, kako bi se zaštitili pešaci. Kao sredstvo sprečavanja saobraćajnih nezgoda - u kojima mogu da stradaju deca i drugi pešaci - nisu idealni, jer osim bahatih vozača koji se ne obaziru na saobraćajne znake i upozorenja da se nalaze u zoni škole ili vrtića, ''kažnjavaju'' i disciplinovane vozače koji pored škola uspore i voze poštujući ograničenje brzine. Zbog toga su u Meksiku napravili pametnog ''ležećeg policajca'' koji se izdiže samo kada naiđe automobil koji se kreće brže od ograničenja. Sistem se sastoji od kamere koja meri brzinu vozila i metalne prepreke koja je slična običnom ''ležećem policajcu'', ali koja je u osnovnom položaju u istoj ravni sa kolovozom. Ako kamera registruje da se vozilo kreće brže nego što je dozvoljeno, prepreka se izdiže iz kolovoza i nesavestan vozač je prinuđen da uspori. U suprotnom, ako se automobil kreće u okvirima ograničenja, ''ležeči policajac'' ostaje neaktivan, tako da vozač koji poštuje propise može da nastavi da se kreće bez usporavanja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Srbija 2017 -> ako je od metala odmah bi bio prodat u staro gvozdje mislim da je 10din/kg :D a sa kamerama ako ne prodaju deca bi se igrala :D:lol: Skidaju poklopce sa sahta a ne ovo :D  Inace mnogo korisna stvar...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spustio Passat, zapeo na ležećim policajcima, sada tuži grad i želi odštetu jer su ih postavili na putu kojim ide do posla!

 

passat 1.jpg

 

Verujemo da među vama ima onih koji su svoje limene ljubimce ''spustili''. Osim što poboljšavaju držanje na putu, izmene čine automobil vizuelno atraktivnijim. Ipak, problem za vlasnike se javlja prilikom prelaska preko ležećih policajaca kada je potrebno da se maksimalno uspori, a o penjanju na ivičnjake u principu nema ni govora jer je neizvodljivo. A bizarna priča vezana uz spuštanje automobila dolazi iz Irske, tačnije iz mesta Galbally. Naime, 23-godišnji vlasnik VW Passata je potrošio 3 hiljade funti kako bi spustio svoju limuzinu, prenosi ''Daily Mail''. Nakon dorade, rastojanje između poda i prednjeg branika iznosi tek 10 cm. To je rezultiralo time da Fitzgibbon više ne može na posao uobičajenom rutom, budući da su vlasti odlučile da postave ležeće policajce visine 15 cm. Fitzborg je zbog toga morao da promeni svoju rutu do posla: ''To je dodatnih 30 milja dnevno, 150 milja nedeljno, 600 milja mesečno, odnosno 7.000 milja godišnje - sve zbog previsokih ležećih policajaca'', žalio se Fitzgibbon koji tvrdi da je zbog ležećih policajaca napravio i štetu od 1.900 funti.

 

passat 11.jpg

 

Sada dolazimo do najluđeg dela priče - a to je da traži odštetu za izazvanu štetu! Da, dobro ste pročitali, on smatra da su lokalne vlasti dužne da mu nadoknade štetu. U svom poduhvatu se obratio vlastima i saobraćajnim stručnjacima ali bezuspešno. Sa druge strane, vlasti tvrde da su ležeći policajci dvostruko niži od gore pomenutih tvrdnji, i ne planiraju da rešavaju probleme ''nesrećnog'' vlasnika modifikovanog Passata. ''Osećam se diskriminisano jer vozim modifikovani automobil sa kojim praktično nemam pristup saobraćajnicama'', požalio se na kraju Fitzgibbon koji će očigledno sam morati da rešava svoje probleme ili da jednostavno automobil vrati u prvobitno stanje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poluzaje*ancija, ali eto bar da se neko pozabavi "divljanjem" sa lezecim policajcima po gradu.

Ima ih i gde treba i gde ne treba, betonski, previsoki, u nekim ulicama na par desetina metara, kako je kome odgovaralo ispred kuce... Cak i oni novi lezeci koji su preplavili grad su uzasni, plasticni, sa napadnom ivicom pod 90 stepeni. Da ne pominjem opet proizvodjaca, bas sam ih zagledao i kuckao kada sam isao pesaka... Pa jos pomereni ispred rupe u kojoj je stajao prethodni lezeci, tako da je udarac jos gori, bas i to negde pominju u klipu. Oni prethodni, sa zutim reflektujucim povrsinama su bili daleko laksi za prelaz, gumirani, sa oborenom napadnom ivicom. Normalno usporis, a da ne budu pravi atak na trapove vozila.

 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znam da ću da "zazvučim" kao "oni" matorci kad im se jutrom ponos uspava ali, sve je više školovanih retarda.

Ne moram da gledam video ali ću pogledati.

Svakodnevno se susrećem sa "revolucionarnim" rešenjima različitog tipa i prosto se pitam iz kojih ustanova "ispadaju".

Uglavnom su ovi što učestvuju u odlučivanju na višem klirensu pa ih ne dotiče.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalno apsolutno nemam nista protiv lezecih policajaca, ako su ispravno konstruisani i postavljeni na logicnim mestima.

Bacih pogled i u Sluzbenom glasniku, "Pravilnik o tehnickim sredstvima za usporavanje saobracaja na putu", kaze ovako:

 

Dimenzije veštačkih izbočina su:

1) visina ne sme prelaziti 3 cm, a širina ne sme biti manja od 60 cm, za brzine do 50 km/h;

2) visina ne sme prelaziti 5 cm, a širina ne sme biti manja od 90 cm, za brzine do 40 km/h;

3) visina ne sme prelaziti 7 cm, a širina ne sme biti manja od 120 cm, za brzine do 30 km/h.

 

Sve je to OK, ali u zadnje vreme maltene da morate da se zaustavite ispred lezeceg, iako je ogranicenje npr. 40 km/h. A da u blizini nema ni vrtica, skola, dece ili jaceg pesackog saobracaja (zbog cega apsolutno podrzavam zone usporenog saobracaja). Takodje, valjda svrha lezecih treba da bude usporenje na potrebnu brzinu, a ne zaustavljanje, stvaranje kolona, veceg zagadjenja...

Povod za post je sto malopre u setnji uocih jedan novopostavljeni, tacnije zamenjeni lezeci, pa sam malo detaljnije pogledao (inzenjer tehnickih nauka, jbg boles' ne bira :D).

Tipican primer zasto se ljudi zale, pomenuto je i u klipu iznad, pa okinuh dve fotke. U cemu je stvar:

 

1. Novi lezeci se ne postavljaju na mesta starih, nego se pomeraju pored (za njegovu sirinu). Na mestu starog lezeceg obicno ostaje izglodan asfalt i udubljenje:

 

q2.thumb.jpg.e8f8857eb90ba2cedecc7066ba13a86d.jpg

 

2. Kada tocak upadne u to staro udubljenje (u kome neretko ostanu da strce stari srafovi ili tiplovi kao na slici) - sledi napadna ivica lezeceg pod 90 stepeni, debljine prsta:

 

q1.thumb.jpg.b0f8e136a4d996958964476234039d1a.jpg

 

Deluje mi da je i sam materijal tvrdji kada se stane nogom. Tako da kada se sve sabere - udarac je primetan kada se predje cak i lagano drugom brzinom. U zadnje vreme, ako je rupa od starog lezeceg dublja, prelazim ih maltene stajuci, prvom brzinom (iako je ogranicenje 40-50 km/h). Vec kada prilazis, i vizuelno je to poprilicna izbocina na putu.

Deluje mi da su stariji lezeci bili daleko manje agresivniji, normalno se usporavalo i mekanije prelazilo. Cak me i supruga (koja nije vozac), kada su krenuli da menjaju, na mestima gde su bili stari lezeci pitala "zasto auto ovoliko odskace" :D .

Post je malo detaljniji, jer imam i pitanje za postovane forumase - kakva su vasa iskustva?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hajde da malo dignemo temu , ja ih iskreno ne podnosim idem neki put duzim putem samo da nebih isao putem gde ih ima ,  vecina trpi i raubuje svoja vozila zbog nekih koji voze brze , ja sam za da se stavi kamera za brznu na problematicnim mestima pa kad udari po dzepu tu najvise boli.Na nekim ulicama su toliki lezeci da mora da se stane skroz pa da se krene lagano i to na uzbrdici a pritom sam izbegao par puta da me neko udari od pozadi jer ja drugacije ne mogu da predjem a da ne rasturim auto.Mislim da bi najbolji kompromis bio da se nekako ublaze da ne mora da se skroz stane.

Edited by Markoni Bg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...