Jump to content
FAS Goran
fkuna

Lancia Lybra 2.4 JTD čudan zvuk meljenja

Recommended Posts

Lijep pozdrav svima, novi sam na forumu i ovo je moja prva objava.

 

Naime vlasnik sam Lancia Lybre 2.4 jtd od 110kw 2003. godište i primjetio sam neobičan zvuk motora iznad 1500 okretaja kad je hladan, a kada je na radnoj temperaturi čuje se odmah nakon 1000 kretaja.

Ne znam kako bih opisao zvuk pa sam stavio link na kojemu ga možete poslušati i možda okvirno reći što bi to moglo biti, da li je štetno za auto i da li ga se može bez brige voziti.

Auto ne trese, fino ide, prima gas kako treba.

 

Zvuk sam snimao sa Panasonic diktafonom kojeg sam stavio na šajbu, a hauba motora je bila otvorena. Kada sam snimao okretaje nisam dizao više od 2000.

Prvih 10-ak sekundi je "tišina" dok nisam upalio motor pa to možete preskočit odmah.

Zvuk se čini pojačanim jer je auto bilo parkirano u poluotvorenoj garaži pa jeka od zidova pridodaje jačini zvuka, to je zapravo prolaz ispod zgrade na parkiralište.

 

Hvala svima na pomoći.

ZVUK:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako je ovo što pišti proveri sva creva usisa da ne vuče negde falš vazduh i proveri turbinu da nema lufta, ako imaš intercooler proveri da ne mozda ulja u njemu, javiće ti se neko sa foruma ko bolje poznaje taj motor :D



Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije da bas to cujem, jer svasta se cuje. Zavuci se ispod i proveri da zvuk ne dolazi iz kartera, kod 2.4 jtd hoce da se cuje uljna pumpa. Onako lupkanje lima o lim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da u pitanju je to pištanje, malo ću pogledati crijeva još danas. Trenutno nisam u mogućnosti išta raditi na autu jer trenutno nemam alata, tata otišo na teren i ponio sve u drugom autu. Malo mi je i nezgodno išta raditi oko auta nemam ga di podignut jedino improvizirati neke dvije grede pa ga uspet ili na trotoar parkirat prednjim krajem.

 

Ovo nam je prva Lybra u našem vlasništvu pa ne znam puno o tom autu i tom motoru. Općenito imam osnovna znanja o autima i volim neke stvari raditi sam.

Inače auto je kupljen prije 3 tjedna, jer nam je trebalo još jedno  putničko, a bivše putničko(sadašnje radno) za posla po terenu.

Prešlo je 320k km kako piše na satu, a plaćeno je 1650€, malo je već počelo pragove gristi pa mislimo i to rješavat , po meni za te pare i u tom stanju više nego dobro smo prošli, a sad ćemo vidit.

 

Bivši vlasnik mijenjao zupčasti na 290k km i nove pakne stavio, a mi ćemo još ubrzo mijenjati ulje i sve filtere, osim filtera zraka jer je neki dan promijenjen, isto tako bila mu je pukla lijeva prednja opruga, pa smo i to promijenili,odmah u kompletu promijenili i amortizer i oprugu za 40€ nabavili. Znam da je bacao grešku P0404 za EGR ventil, a kad smo promijenili filter zraka greška je nestala (danas ću još provjeriti), ostala samo još P0380 greška za grijače pa ćemo i to pomalo rješavat, mada ovaj radni auto(Fiat Ulysse 2.0 JTD.S) ima više grešaka nego Lybra, a podjednako kilometara i opet pali, ide, vozi, vuče, ne čadi.

 

Eto to su neke informacije o autu pa da znate o čeme se radi, a za dalje ćemo vidit. Jedino je to što pišti, ali opet auto ima i dosta kilometara pa nije ni čudno. Da posluži 2-3 godine dobro je :D

Inače ja studiram pa sam preko tjedna zauzet jedino mogu nešto preko vikenda raditi i ako se zavrne koji dan tijekom tjedna, a ako je u pitanju nešto kompliciranije auto ide kod iskusnijih tj. kod mehaničara. Eto toliko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas sam malo gledo oko auta, i ponovno slušo, i primjetio da se zvuk jače čuje ispod auta, a ne iz gornje dijela motora, također sam primjetio da je kod prednjeg desnog točka kapalo valjda ulje, i bilo ga je svega par kapi s obzirom na veličinu mrlje na podu.

Isto tako nakon malo duže analize sam vidio da je ulje povrh gornje granice pa sam danas višak isisao, negdje oko 0,5L.  I da one EGR greške P0404 nema, ostala samo ona za grijače P0380

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...