Jump to content
FAS Goran
atropin

Lancia Lybra 2.4 JTD 103KW / 1.9 JTD - zveckanje iz motornog prostora (zvuk u motornom prostoru)

Recommended Posts

Imam duze vrijeme ovaj problem. Prilikom dodavanja gasa i to prilikom kretanja automobila, iz motornog prostora dopire zvuk poput zveckanja. U leru prilikom dodavanja gasa zveckanja nema. Zamajac je vjerovatno ok. Malo protrese prilikom paljenja i gasenja. Vibracije u leru su minimalne. Prilikom pritiskanja kvacila nema nikakvih zvukova. Injektore nisam provjeravao. Nema dima, ide lybra ko luda. Egr ispravan. Lamela, korpa (LUK prema ambalazi, mada ih je proizveo valeo) - presli 20.000km. Majstor je tvrdio da je zamajac ok...ima lufta, ali moze jos dosta da vozi.
Dakle, zveckanje je prisutno samo kada je u brzini (i to iznad 30-40kmh) i kada dodajem gas. Kada pustim gas zveckanje se povlaci. U leru nista. Gledao sam druge teme - ili sam nesto previdio, ili ovo nije cest problem za ovaj motor, kvacilo, mjenjac, sta vec...
Ima li ko ideju sta bi moglo biti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I mali update... Nekada zveckanja nema. Zvecka,stanem na crveno (npr.pola minute), krenem - nema zveckanja.

Ima li ko ideju, u cemu bih trazio "krivca"?... Mjenjac, kvacilo, motor ili nesto sasvim deseto?

Share this post


Link to post
Share on other sites

i kod mene se cuje to zveckanje pri kretanju ako se motor malo zatrese i ponekad pri paljenju i voznji u nizim obrtajima,inace svi nosaci su mi novi,set kvacila nov,zamajac dobar,ne trese,ima miran rad,to je zvackanje kao lanac da zvekece,i sto je zanimljivo kada punto,stilo,alfa,lybra prodzu pored mene na vecini se cuje to zveckanje i na puntu koji cak i nema plivajuci zamajac...do sada nisam odgonetnuo sta bi moglo biti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni se cuje zveckanje sa slicnim simptomima kao gore opisani,a dolazi zbog lose pletenice na auspuhu? Desava se da je pletenica vizuelno dobra,ali zveci opruga unutar nje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pih... To obicno tako bude. Danas nikakvog zvuka, samo brondanje petaka. Kako je otoplilo napolju, tako ze zvuk povukao. cuje se lanac od pumpe, ali to je toliko diskretno, da ne vjerujem da bi to bio uzrok. Zvuk od lanca je konstantan. Ovaj zvuk zveckanja kod mene, je kao zveckanje podloske poluzavrnutog sarafa... najblize tome.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sto se tice uljne pumpe, zveckanje se cuje samo kada je motor zagrijan tj. ulje zagrijano i rijetko a dok je hladan radi sasvim normalno.

Takodje uljna pumpa zvecka uglanom kada auto radi na leru, cim se povecaju obrtaji zveckanje prestaje, tako da u voznji moze da se cuje ako obrtaji spadnu dovoljno nisko da se lanac olabavi.

Najbolje da snimis kao sto je Marko rekao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma, pokusao sa snimiti, ali telefon pametuje. Zvuk motora i to zveckanje dozivljava kao pozadinske sumove i brise ih. Odlicno se cuju zvukovi iz kabine, ali ono sto treba - nista. Pokusacu da snimim sa nekim drugim telefonom, pa kacim na net.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima;

Imam Lybru 2.4 JTD 2001. god. Vozim je već nekoliko mjeseci i jako sam zadovoljan autom, prelazim velike kilometraže i do sada nisam imao problema.

 

U zadnje vrijeme mi se dok je auto hladan čuje neobičan zvuk negdje u motornom prostoru, kao neko metalno brujanje. Zvuk nestaje kada pritisnem kvačilo. Također nestaje kada se auto ugrije.

 

Također sam primjetio da kada dodajem gas u vožnji da prilikom ubrzavanja sa nižih obrtaja auto počne da se trese. To se dešava na oko 2000-2500 obrtaja, kad pređem preko 2500 prestane tresti. Na većim obrtajima ne trese.

 

Također ponekad se znaju javiti problemi prilikom ubacivanja u prvu i drugu brzinu, mjenjač otežano upada u brzinu. To se ne dešava uvijek, već ponekad, najčešće nakon duže vožnje na autoputu kada baš često ne mijenjam brzine. Sa ostalim brzinama nema problema. Mijenjao sam ulje u mjenjaču, ali je problem ostao.

 

Majstor kod kojeg održavam auto tvrdi da je zamajac pri kraju, ali meni je to sumnjivo iz razloga što nemam onih klasičnih simptoma za kvar zamajca tipa metalnog zveckanja i trešenja prilikom paljenja i gašenja auta, auto jako lijepo vuče, bez trzaja, na 3000 obrtaja održava brzinu 160-180 km/h, na 2100 obrtaja je na oko 100-120 km/h....

 

Vaše mišljenje? Zamajac ili nešto drugo? Zamajac nije baš jeftin, ne bih da se zaletim da ga mijenjam a da ne riješim problem....

 

Hvala

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

imam neki čudan zvuk koji se nasumično pojavljuje u prednjem desnom dijelu ispod haube, otprilike iza desnog kotača, zvuči mi kao da se neka sklopka pali, ono tipa "škljoc", ili kao da neki strujni luk se uspostavlja, ili kao da se čuje kapanje vode u posudu punu vode.... ne znam kako bih to bolje opisao, čuje se onako odjednom bez nekog pravila u razmacima tipa 10 sekundi, samo dok je motor hladan, kad se zagrije prestane.

 

inače u vožnji ništa ne primjećujem, auto je bez greške, upravo servisirano sve što je trebalo biti, jedino što se desilo je bio kratki spoj prilikom montaže žaruljice u trećem štop svjetlu (dodirnula se plus i minus dva kontakta u grlu žaruljice), nakon čega je pregorio 10A osigurač od žmigavaca, ali sam ih povadio sve ne bih li vidio jesu li čitavi (i vratio na isto mjesto svaki, jedan po jedan vadio i vraćao), uključujući one u motornom prostoru ispod haube.

 

ne znam šta bi u tom dijelu motora moglo proizvoditi takve zvukove, gledao sam po noći misleći da je neki kratki spoj u pitanju ali ne vidim da igdje bliskaju iskre tj strujni lukovi, remenje je novo montirano kao i španeri pa ne vjerujem da su oni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ljudi, sta bi to moglo biti, auto sve normalno fercera (Lybra 1.9 jtd), medjutim sinoc, kad sam se vracao s pecanja, primetim da na leru, kad predje 2.000 obrtaja, krene da zvecka nesto u motoru, kao tanki novcic o novcic, i kao da dopire vise sa leve strane, sitan zvuk, ni ne cuje se jako, ali se ipak cuje. Onda jos malo provozam i skapiram da se i u voznji, saltanje, preko 2.000 obrtaja, isto cuje to zveckanje, opisano, medjutim tiho je jako, pa ga nisam skontao verovatno ranije, bio je otvoren prozor skroz suvozacki. Zna li neko? I nije li sta ozbiljnije?

 

A primetio sam i da dok turiram u leru, hoce da izbaci crnog dima, nekad malo, nekad nesto vise, nikada prejako, a dok vozim nisam primetio da dimi taj crni dim, dakle u samoj voznji.

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što se tiče dima kada ga turiraš u leru to je sasvim normalna pojava.
Digneš mu obrtaje sa 800 na 3-4000 za par sekundi i nema šanse da on sagori

sve to dodatno gorivo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ovo drugo, zveckanje dva tanka sitna novcica zvuk, preko 2.000 obrtaja? Za ovo prvo, jbga, kad vozis godinama benzince, onda ti se sve oko dizelasa cini sumnjivim, od zvuka pa nadalje, iako znas da je drugaciji, ali prosto navika i vozacka, a narocito po zvuku. Mene ovo drugo svakako vise brine, jer se cuje i na, leru, i u voznji, preko dve iljade

Edited by Jug

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...