Jump to content
FAS Goran
Dante Bg

MINI automobili

Recommended Posts

Novi Mini Countryman do kraja godine

 

mini countryman 2023.jpg

 

Mini Countryman sledeće generacije će biti više maksi nego mini, prema novom izveštaju Auto Expressa.

Britanski magazin piše da će treća generacija ovog krosovera biti dugačka skoro 450 cm, otprilike kao i Audi Q3, Volvo XC40 ili Mercedes GLA. Ako je to tačno, skok u veličini će biti značajan s obzirom da je odlazeći model dugačak 431 cm. Ipak, to i nije previše iznenađujuće jer će i mehanički povezani BMW X1 takođe biti veći (oko 460 cm). Fabrika u Lajpcigu će biti prva fabrika u Nemačkoj koja će proizvoditi BMW i Mini pod istim krovom. Očekuje se da će se oba modela zvanično pojaviti pre kraja 2022.

 

Slično kao i BMW sa budućim iX1, novi Countryman će dobiti i potpuno električnu varijantu. Auto Express veruje da je povećanje gabarita neophodno kako bi se u gami napravio prostor za manji električni krosover koji bi trebalo da se pojavi u narednim godinama. Pored toga, pojaviće se i model oblikovan pouzoru na koncept Urbanaut. Sve verzije novog Countrymana će u određenoj meri biti elektrifikovane, jer će čak i osnovni model imati mild hybrid 48V postavku. Nudiće se takođe i sportska verzija Cooper S, sa 2.0 turbo-benzinskim motorom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

autotopnl.jpg AutoTopNL: Mini Cooper S na Autobanu

 

Umesto fabričkih 192KS ovaj 2.0 turbo-benzinac sada daje 290 konja:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mini Cooper Pat Moss Edition

 

mini moss 05.jpg

 

Mini je svoju prvu međunarodnu reli pobedu ostvario 1962. godine, a za volanom trkačkog Mini Coopera je bila Pat Moss, mlađa sestra F1 velikana Sterlinga Mossa. Kako bi obeležio 60-godišnjicu ove pobede, Mini je baš za Međunarodni dan žena 8. mart pripremio specijalni Pat Moss Edition model.

 

mini moss 04.jpg

 

Ovaj Mini je tako dobio brojne vizuelne detalje u čast Pat Moss i Tulip relija koji je osvojila pre 60 godina.

 

mini moss 03.jpg

 

U najkraćem, Mini Cooper Pat Moss Edition dolazi u Pepper White ili Midnight Black metalik boji, sa Multitone krovom, crvenim retrovizorima, motivom lala na C stubovima, bokovima i točkovima, kao i sa belom horizontalnom trkačkom trakom na haubi.

 

mini moss 02.jpg

 

Takođe, tu je i potpis Pat Moss, kao i motiv lala na pragovima i volanu. U planu je ograničena serija od ukupno 800 primeraka u formi Cooper S Hardtop modela sa 2 i 4 vrata.

 

mini moss 01.jpg

 

U zavisnosti od tržišta, nudiće se sa 6-stepenim manuelnim ili 8-stepenim automatskim menjačem, dok će cena biti saopštena naknadno.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mini Paceman se vraća 2024. godine

 

Mini Paceman 2022 01.jpg

 

Sledeća generacija Minijevog Countrymana će porasti na veličinu Audija Q3, što će u gami ove marke osloboditi poziciju za manji crossover. Taj manji crossover će po pisanju britanskih medija biti novi Paceman (stari je ukinut još 2016. godine).

Kako stvari sada stoje, novi Paceman će se u prodaji pojaviti tokom 2024. godine, i to u formi potpuno električnog crossovera. Sem toga, novi Paceman će biti praktičniji od starog modela budući da će dobiti dodatni par vrata. Novi Paceman bi mogao da se nudi i u verziji sa dva elektromotora i sa pogonom na sva četiri točka, uz baterije od 60 kWh i dometom od oko 400 kilometara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Mini na zimskim testovima

 

223430-mini 2022 01.jpg

 

Iz Minija su još ranije obećali evoluciju stila za ''ikonu'' svog asortimana, hečbek sa troja vrata, ali i radikalniji dizajn za ostatak linije, sa nagoveštajima koje pruža koncept Urbanaut. Sudeći po ranijim slikama vozila bez ikakve maske, najveće promene će ipak doživeti zadnji deo, sa novim svetlima.

 

223429-mini 2022 02.jpg

 

Novi asortiman Mini hečbeka stiže 2023. godine, a praviće se u Oksfordu (verzije sa SUS motorima), gde će se od 2025. proizvoditi i novi Mini Cabrio.

 

223431-mini 2022 03.jpg

 

Što se tiče stila, to će u određenoj meri biti evolucija hečbeka sa troja vrata koji su do sada stvoreni pod BMW-om, jer je to Minijeva ''ikona'' i ''to je podešeno'', kako se navodi. U paleti će se naći verzije sa SUS motorima, kao i potpuno električna varijanta (ova potonja će se proizvoditi u Kini). Za novi Mini je najavljen i potpuno novi dizajn enterijera, sa novom tehnologijom i opcijama personalizacije. Moguće je da se kasnije pojavi i verzija sa petora vrata, ali to još nije potvrđeno.

 

Električna verzija novog Minija je samo još jedan korak ka potpuno električnoj budućnosti ove marke. Brend je već najavio svoje planove da 2030. godine postanu potpuno električni. Do 2027. godine Mini očekuje da će električna vozila činiti više od 50% njegove prodaje. Novi trovratni Mini će stići sa parom novih modela koji će biti razvijeni u Kini (u saradnji sa Great Wall kompanijom). Jedan će biti supermini Minor, a drugi je crossover pozicioniran ispod Countrymana. Ova dva potonja modela će Great Wall proizvoditi u Kini, a pored električnog pogona biće dostupne i verzije sa SUS motorima.

 

 

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

vrelegume.jpg VreleGume: 1971. Mini

 

Automobil koji je dušu dao za naknadna sređivanja i prerađivanja... kao što je i ovaj konkretni primerak koji je dobio drugi (jači) motor:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mini John Cooper Works na trci 24 sata Nirburgringa

 

mini 24 04.jpg

 

Mini se vraća na jednu od najpoznatijih trka na svetu. Tačnije, MINI John Cooper Works će učestvovati na 24 sata Nirburgringa od 26. do 29. maja 2022.

 

mini 24 03.jpg

 

U septembru prošle godine, projekat je pokrenut na Bulldog Racingu u regionu Ajfel. Bazno vozilo je MINI John Cooper Works sa četvorocilindričnim turbo motorom od 225 kW/306KS i 450 Nm, a u paru sa 8-stepenim Steptronic menjačem i mehaničkom blokadom diferencijala.

 

mini 24 02.jpg

 

Modifikacije između ostalog uključuju trkački kavez specijalno razvijen za ovaj model, rezervoar za gorivo od 100 litara, intervencije na aerodinamici (uključujući prednji spliter, podesivi zadnji spojler, zadnji difuzor), smanjenje mase vozila, trkački podešeno oslanjanje, sportski izduvni sistem, BMW M Performance komponente kočionog sistema...

 

mini 24 01.jpg

 

U narednim nedeljama i do početka trke, zakazani su novi testovi na Nirburgringu i u centru za testiranje BMW Grupe u Miramasu u južnoj Francuskoj. Imena vozača i program trka za 2022. biće objavljeni naknadno.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mini priprema i manji električni crossover

 

223507-mini 01.jpg

 

Budući da će Minijev Countryman porasti u odnosu na prethodnu generaciju, u gami ove marke se stvara prostor za manji crossover koji će indirektno zameniti Mini hatchback sa 5 vrata i Clubman.

 

Novi Countryman stiže kasnije ove godine i biće oko 200 mm duži nego sadašnji. Prazninu bi trebalo da popuni novi, manji crossover. Britanski Autocar izveštava da će novi crossover verovatno doći sa radikalnijim dizajnom u poređenju sa ostatkom game. Kao povišeni model baziran na EV arhitekturi, očekuje se da (za svoju veličinu) ponudi dobru praktičnost. Model bi trebalo da se takmiči sa automobilima kao što su DS 3 Crossback E-Tense, Peugeot e-2008, budući Alfa Romeo Brennero, pa i Smart #1. Počev od 2023. godine, još neimenovani crossover će se praviti u Kini, pored novog Minija EV (na slici), s tim što se promocija možda može očekivati već krajem 2022.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

motorweek.jpg MotorWeek: 2022. Mini Cooper S

 

Od kada je BMW preuzeo i 2002. godine ponovo pokrenuo brend Mini, bili su veoma uspešni u stalnom unapređivanju tih modela, ali bez previše odstupanja od onoga što čini srž Mini brenda - lep mali auto poput kartinga:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

osv.jpg OSV: Mini Countryman PHEV

 

Osvežena druga generacija Countryman plug-In hibrida pruža do 50 kilometara potpuno električnog dometa, zahvaljujući kombinaciji 1.5 trocilindričnog benzinskog motora i električnog motora. Ovaj auto ne samo da je najveći Mini, već je i onaj koji je najhrabriji zahvaljujući svojoj mogućnosti pogona na sva četiri točka. To ga čini idealnim za putovanja po gradu i duže porodične izlete.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

km77youtubelogo.jpg km77.com: Mini Countryman SE na testu ''severnog jelena''

 

Sa ENG prevodom (nakon klika na CC):

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Električni Mini Cooper SE Cabrio

 

Unikatni Mini Cooper SE Cabrio pokreće elektromotor sa 184KS i 270 Nm. Sa jednim punjenjem litijum-jonskih baterija 32.6 kWh može da se pređe 230 km (po WLTP-u), a punjenje 10% do 80% kapaciteta traje oko pola sata na brzom punjaču.

Otvaranje krova traje 18 sekundi, može da se uradi i dok je auto u pokretu sve do 30 km/h. Ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi 7.7 sekundi, a najveća brzina je 150 km/h:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šarmantni MINI za slatko, letnje osveženje

 

227640-mini ice03.jpg

 

Od svog nastanka, MINI modeli su korišćeni u različite svrhe, pa se u skladu sa tim često menjala karoserija automobila, kako bi bila što adekvatnija nameni. To je bio slučaj i sa modelom MINI Wildgoose, gde je jedan britanski proizvođač autobusa pretvorio jednostavan MINI u motornu kuću, sa svime što je dodatno neophodno. Jedna od najlepših takvih konverzija jeste MINI kombi za prodaju sladoleda jedinstvenog izgleda. Iako je bilo više verzija ideje za MINI kombi za prodaju sladoleda, ova verzija je najslavnija i to sa legendarim izduženim krovom.

 

227639-mini ice02.jpg

 

Taj modifikovan MINI kombi za prodaju sladoleda vrlo brzo je dobio nadimak ''Betmobil MINI'', iako je, kako se u šali umelo reći, isporučivao sladoled umesto pravde. Betmobil MINI napravljen je od klasičnog MINI pikapa - samo sa uklonjenim krovom i zadnjim delom - uz dizajnersku inspiraciju TV serijom o Betmenu iz šezdesetih godina dvadesetog veka u kojoj je glavnu ulogu glumio Adam Vest. Paralele sa Betmobilom iz serije evidentne su čak i bez potrebe da se postave jedan kraj drugog. Taj originalni i jedinstveni MINI napravila je kompanija Cummins Ice Cream Vans, koja je taj specijalni kombi stvorila sedamdesetih godina dvadesetog veka. Njen osnivač, Sid Kamins, odabrao je MINI, pošto je to bilo adekvatno rešenje za kompaktan i pristupačan kombi za prodaju sladoleda.

 

mini ice01.jpg

 

Brend Kamins je 1998. godine kupio Vitbi Morison, iz Krua u Engleskoj. Vitbi Morison, još jedan legendarni proizvođač kombija za prodaju sladoleda, počeo je da radi 1962. godine, proizvodeći specijalne kombije za prodaju sladoleda po narudžbini. Iako je MINI kombi za prodaju sladoleda pronašao svoj novi dom u zbirci klasičnog nasleđa BMW Grupe, ovi MINI modeli nisu u potpunosti završili u penziji. Vitbi Morison je prethodno napravio najmanje jednu repliku MINI kombija za prodaju sladoleda za kompaniju koja je želela da doda malo šarma svom asortimanu kombija za prodaju sladoleda i pruži kupcima nešto posebno. MINI kombi za prodaju sladoleda na vrhuncu slave proizveden je u više stotina primeraka i nije prodavan samo u Velikoj Britaniji, već i u inostranstvu. Sa uobičajenim habanjem i trošenjem, kao i sa sklonošću prema koroziji, prosečan životni vek od 15 godina obično je bio najviše čemu je auto mogao da se nada. Međutim, MINI kombi za prodaju sladoleda bio je omiljeno vozilo mnogima, tako da i danas učestvuje na raznim događajima poput venčanja, pri čemu se dešava da neke neveste vrlo insistiraju na tome da njihov veliki dan bude upotpunjen upravo ružičastim kombijem za prodaju sladoleda.

 

PR saopštenje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nova MINI Multitone edicija

 

mini multi 03.jpg

 

Originalni i neuobičajeni dizajn Mini krovova uvek je bio specijalni element vrhunskih modela, kojim su vozači naglašavali svoj individualni stil. Od živopisne verzije sa prugama u 26 boja, Mini Paul Smith, pa do britanske zastave i elegantnog kolornog gradijenta Multitone krova, taj deo MINI automobila oduvek je bio savršeno platno za izražavanje individualnosti. Nova Mini Multitone edicija slavi raznovrsnu Mini zajednicu uz ekskluzivne detalje enterijera i eksterijera. Sa Multitone krovom, Mini Cooper SE prvi je uveo ovu inovativnu formu krovnog dizajna. Mini Multitone edicija dostupna je za MINI sa troja vrata i petora vrata u segmentu vrhunskih malih automobila kao i za Mini Clubman, koji se izdvaja u segmentu vrhunskih kompaktnih automobila. Novi kolorni gradijent Mini Multitone Edicije širi se od rama vetrobrana do zadnje strane preko celog krova. Od svetle boje Aspen White u prednjem delu krova, shema boja prelazi elegantno u uzdržaniju sivu nijansu boje Melting Silver II, a onda se menja u Jet Black u zadnjem delu.

 

mini multi 02.jpg

 

Jedinstvena estetska privlačnost stvorena ovim kolornim gradijentom dopunjena je u Mini Multitone Ediciji apstraktnom belom dugom na krovu, koja se takođe provlači kroz sav dizajn specijalne edicije. Kolorni gradijent visokog kontrasta naglašava karakterističnu trodelnu Mini siluetu. Specijalni izgled je omogućen inovativnim procesom farbanja ''mokro-na-mokro'' koji koristi Mini fabrika u Oksfordu.

 

mini multi 01.jpg

 

Sa finišom u Spray Tech farbi, trobojne nijanse se nanose direktno jedna za drugom. Usled promenljivih uslova u okruženju, može doći do odstupanja u kolornom obrascu, tako da je svako vozilo iz Mini Multitone Edicije jedinstveno. Mini Multitone edicija predočava prijateljski, pozitivan stav prema životu i mnoge različite aspekte života iskazuje upravo bojama. I Mini sa troja i Mini sa petora vrata dostupni su sa farbom Sage Green, dok se Mini Clubman nudi isključivo u finišu Indian Summer Red. Grafička duga specijalne edicije izražava različitost kao i pozitivan stav i prikazana je kao apstraktni beli logo na dve komplementarne boje, crvenoj (Indian Summer) i zelenoj (Sage).

 

Na ovaj način, centralni element dizajna Mini Multitone Edicije pojavljuje se na legendarnim bočnim kućištima migavaca na eksterijeru kao i na C-stubu sa PU nalepnicom. Pored toga, točkovi imaju ekskluzivne ratkapne u dvobojnoj kolornoj shemi. Zavisno od modela vozila, aluminijumski točkovi od 17 inča u dizajnu Scissor Spoke 2-Tone ili aluminijumski točkovi od 18 inča u dizajnu Pulse Spoke 2-Tone ili Multiray Spoke zaokružuju pozitivnu auru specijalne edicije. Istovetni ''Multitone'' ispis zajedno sa dugom na prijatnim komplementarnim bojama karakteriše dizajn lajsni na pragovima vrata i ponovo se pojavljuje kao amblem na patosnicama vozača i suvozača. Apstraktna duga pruža se preko kontrolne table i krasi štitnike za sunce. Multifunkcionalni sportski kožni volan sa značkom Edicije na donjem kraku pruža zadovoljstvo pri držanju, kao i posebno prilagođeni poklopac brave Mini Multitone Edicije.

 

PR saopštenje

Share this post


Link to post
Share on other sites

autoexpress.jpg AutoExpress: Mini Cooper S Cabrio

 

Mini kabriolet treće generacije odiše stilom, sa osećajem kvaliteta koji je teško nadmašiti. Restajling je bio 2018. godine kada je kao standard dobio LED prednja svetla, zadnja svetla sa ''potpisom'' britanske zastave, nova dnevna svetla, nove boje i felne, kao i poboljšani displej za satelitsku navigaciju. Još jedan restajling 2021. godine doneo mu je sitnije izmene dizajnerskih detalja, i nove pakete opreme. Kao i uvek, vlasnici imaju priliku da biraju između niza opcija za personalizaciju poput npr. traka na haubi, poklopaca retrovizora u drugoj boji... Direktni rivali ovom sportskom Miniju su malobrojni, ali tu sigurno spada Mazda MX-5, pa i Fiat 500C kabriolet. Fiat ima samo krovne panele koji se povuku pozadi, dok su Mini i pomenuta Mazda potpuni kabrioleti:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mini Countryman Cooper SE ALL4 Untamed Edition

 

229401-Mini Countryman 04.jpg

 

Ekskluzivni dizajn i karakteristike opreme čine najveći i najsvestraniji model britanskog premijum brenda savršenim pratiocem za spontane izlete van granica urbane mobilnosti. Od novembra 2022. MINI Untamed Edition će naglasiti robusnu harizmu Mini Cooper SE Countryman ALL4 sa novom bojom Nanuq White.

 

229400-Mini Countryman 03.jpg

 

Kombinovana snaga sistema od 220 konja pruža sportsku zabavu u vožnji na putu i van njega. Prednje točkove pokreće trocilindrični motor snage 125 konja, a zadnje elektromotor snage 95KS. MINI Cooper SE Countryman ALL4 se ističe maksimalnom trakcijom i stabilnošću u vožnji čak i van asfaltiranih puteva. Sa električnim dometom od 51 kilometta, MINI Cooper SE Countryman ALL4 se takođe može voziti u sportskom stilu u urbanim sredinama bez proizvodnje ikakvih lokalnih emisija.

 

Mini Countryman 02.jpg

 

Specijalno izdanje ističe robustan dizajn spoljašnjeg izgleda Mini ALL4 sa novom Nanuq White bojom i naglašava sportski karakter Mini Cooper SE Countryman ALL4. U boji karoserije su i donji okvir usisnika vazduha, bočni pragovi, kao i zaštitni deo u donjem delu zadnjeg branika. Kontrastna završna obrada boje Frozen Blue Stone doprinosi karakterističnom izgledu modela izdanja sa grafičkim detaljima. Četiri dijagonalne trake u donjem delu vrata i drugi detalji su ofarbani u ovu boju. Grafički uzorak inspirisan planinskim pejzažom u istoj boji se nalazi na bokovima, a natpis ''UNTAMED'' se može naći na zadnjim bočnim staklima. U unutrašnjosti, karakteristična grafika planinskog pejzaža takođe odlikuje naslone sedišta. Osvetljena ukrasna obloga u Frozen Bluestone boji takođe nosi upečatljiv pejzažni uzorak.

 

229402-Mini Countryman 01.jpg

 

Od novembra 2022. dva nova detalja opreme poboljšaće unutrašnjost: opcioni panoramski stakleni krov i dodatni izbor HIFI zvučnika iz Harman Kardona. Pored Nappa sportskog kožnog volana sa posebnim natpisima na donjem kraku, ovo izdanje vozila se ističe i svojim širokim spektrom opreme. Pored LED farova sa proširenim funkcijama, dodatnih MINI režima vožnje kao i Connected Media funkcijama, asortiman standardne opreme sada je proširen MINI Driving Assistantom, koji uključuje dalje funkcije koje poboljšavaju udobnost i bezbednost.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mini Resolute Edition

 

229725-mini e04.jpg

 

Mini predstavlja još specijalno izdanje, i to bazirano na potpuno električnom Mini Cooperu SE. Mini Resolute Edition dolazi u specijalnoj Nanuk White boji, pri čemu njeno ime potiče od reči na inuitskom jeziku za polarnog medveda. Svetla nijansa je u kontrastu sa trakama, čija boja formira preliv od svetlog do tamnozlatnog tona i koje u sebi kriju reč ''Resolute''.

 

229724-mini e03.jpg

 

Bela boja je dostupna i za krov i poklopce retrovizora, ali ti elementi mogu da se dobiju i u crnoj boji. Deo paketa čine i crni Tentacle Spoke 17-inčni alu točkovi, detalji u unutrašnjosti u svetlo zlatnom tonu, sedišta sa žutim uzorkom i volan sa Nappa kožom i natpisom ''Resolute''.

 

229726-mini e02.jpg

 

Tu su i upozorenje o napuštanju trake, sistem automatskog kočenja i aktivni tempomat.

 

229727-mini e01.jpg

 

Mini Cooper SE pokreće električni motor sa 184KS, a do 100 km/h ubrzava za 7.3 sekundi. U ekonomičnom režimu vožnje Green+ domet iznosi do 234 km.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mini Cooper S 3-door Resolute Edition

 

229858-Mini Cooper 04.jpg

 

Ekskluzivni dizajn i karakteristike opreme Resolute Edition posebno ističu karakteristične elemente Minija sa 3 vrata - ekspresivan dizajn, inspirativno zadovoljstvo u vožnji, vrhunski kvalitet i individualni stil. Od sada, nova boja karoserije Enigmatic Black sa svojom misterioznom aurom naglašava samouvereni izgled Mini Cooper S u izdanju Resolute Edition.

 

229859-Mini Cooper 03.jpg

 

Klasični koncept karoserije Mini Cooper S naglašava Resolute Edition sa jasnom posvećenošću istorijskim korenima brenda. Karakteristike dizajna tipične za Mini, kao što su okviri prednjih svetala, zadnja svetla i rešetka hladnjaka, kao i trake na haubi, dolaze u Resolute Bronze boji i imaju natpis „RESOLUTE“. Krov i poklopci retrovizora su opciono dostupni u Enigmatic crnoj boji ili mogu pružiti uzbudljiv kontrast u Pepper White boji.

 

229860-Mini Cooper 02.jpg

 

Ispod stilski dizajnirane haube nalazi se 2,0 litarski četvorocilindrični motor sa TwinPower Turbo tehnologijom i maksimalnom snagom od 178KS i 280 Nm. Ovako opremljen, energični Mini Cooper S Resolute Edition predstavlja tradicionalni sportski karakter i ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,8 sekundi. Maksimalna brzina je 235 km/h. Agilno upravljanje vozilom podržava 6-stepeni manuelni menjač kao standard ili 7-stepeni Steptronic menjač sa dvostrukim kvačilom kao opcija.


Mini Cooper 01.jpg

 

U unutrašnjosti, obloge u boji antracita korespondiraju sa misteriozno tamnim šarmom boje karoserije. Odgovarajuća sportska sedišta u ekskluzivnoj crnoj bisernoj/svetloj kariranoj tkanini/kožnoj završnoj obradi u kombinaciji sa crnim naslonima za ruke ističu eleganciju. Nappa sportski kožni volan sa amblemom izdanja na donjim kracima je isto toliko standardna karakteristika Resolute Editiona kao i specifične površine u unutrašnjosti. Na njihovoj crnoj pozadini, paralelne i ravnomerno zakrivljene linije u svetlo zlatnom tonu formiraju originalnu šaru sa posebnom harizmom. Dizajnerske karakteristike su naglašene uz pomoć Light Packagea, čije LED jedinice obezbeđuju ciljano osvetljenje unutrašnjosti. Cooper S Resolute Edition kokpit će takođe uključivati MINI Driving Assistant kao standard od novembra 2022. Sistem pomoći u vožnji poboljšava i bezbednost i udobnost vožnje uz dodatne funkcije kao što je aktivni tempomat (ACC).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

MINI Cabriolet Seaside Edition

 

mini cabrio 04.jpg

 

Mini je prikazao specijalni Cabriolet Seaside Edition kojim obeležava 30. godišnjicu Rover Mini Cabrioleta iz 1992. godine. Automobil je već dostupan za naručivanje, pri čemu Mini navodi da se prve isporuke mogu očekivati od marta 2023. Cene za Cabriolet Seaside Edition počinju od 34.500 funti (39.250 evra), a treba reći da se bazira na modelu Cooper S.

 

230520-mini cabrio 03.jpg

 

U opremi se nalaze 18-inčni točkovi preuzeti sa Resolute edicije, Caribbean Aqua boja, bočne trake, logo ''Seaside'' na poklopcu prtljažnika, ''30 years of convertible'' natpis na instrument tabli i amblemi ''Seaside'' na više mesta u kabini.

 

230521-mini cabrio 02.jpg

 

Infotainment sistem je sa ekranom osetljivim na dodir od 8.8 inča, a Seaside Edition kao standard ima i Premium Plus paket koji uključuje automatsku klimu, kontrolu parkiranja unazad, različite režime vožnje, bežično punjenje pametnog telefona i unapređeni zvučni sistem.

 

mini cabrio 01.jpg

 

Pokreće ga 2.0 turbo motor sa 178 KS, dok ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi 7.2 sekunde.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dve godine je vozila auto, a onda je pronašla ''tajnu ostavu'' za sitnice

 

mini pretinac.jpg

 

Izuzev najjeftinijih gradskih automobila, svi ostali imaju kasetu ispred suvozača, a neki i dve. Vlasnica ovog auta to nije znala. 

 

Pune dve godine Mollie Goodfellow je provodila vreme u svom Miniju, a onda jednog dana ostala šokirana svojim pronalaskom. Sasvim slučajno našla je ''tajni pretinac''. ''Neko me na Instagramu obavestio da moj auto ima tajni pretinac. Imam ovaj auto oko dve godine i mislim da bih znala!'' napisala je u tvitu Goodfellow osvrćući se na dodatni pretinac smešten iza ukrasne obloge prednje armature. Na društvenim mrežama moguće je naći niz videa u kojima vlasnici ukazuju na pretinac koji ih je iznenadio. Naime, ispostavilo se da ima još vlasnika starije generacije Minija koji nisu znali za ovaj pretinac. Mnogi su bili iznenađeni, a jedan od komentara bio je: ''Najbolja stvar je da imam Mini sedam godina, iznenadila me nova informacija, otvorio sam ga i našao neki stari osveživač vazduha. U stvari si me upozorila na potencijalno ozbiljan problem s pamćenjem - hvala na informaciji.''

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo iznad za kasetu me podseti - kao kada sam pre 19 godina prvi put gledao Stila uzivo...

Pa se iznenadio kada mi se otvori gornja kaseta sa friziderom :D (koja je btw jedno 10 puta upotrebljivija od ove prcvarnice od ostave).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobro rece. Bio je najpopularniji kod pripadnica lepseg pola pocetkom veka... Sve dok se nije pojavio Fiat 500.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mini Clubman Final Edition

 

232741-mini clubman 04.jpg

 

Mini kupcima sada nudi i ograničeno Final Edition izdanje 425 cm dugačkog modela Clubman. Pripremljeno je 1.969 primeraka (referenca na godinu lansiranja originala), a 100 komada je predviđeno za britansko tržište.

 

232742-mini clubman 03.jpg

 

Za cenu od 37.000 funti (41.960 evra), što je 4.710 funti (5.340 evra) skuplje od modela Cooper S Exclusive na kome je baziran, dobijate izbor između tri boje eksterijera u Nanuc beloj, Enigmatic crnoj i Melting srebrnoj. To je kombinovano sa bakarnim detaljima na maski, trakama na haubi, kao i na bočnim i zadnjim vratima. 18-inčni točkovi su takođe u boji bakra.

 

232743-mini clubman 02.jpg

 

Tu je i ''Final Edition'' natpis na zadnjem delu, a ''1 of 1969'' na C stubu služi kao podsetnik na broj proizvedenih primeraka Clubmana Final Edition.

 

232744-mini clubman 01.jpg

 

Unutrašnjost ima oznake ove edicije na sportskim sedištima sa Nappa kožom, pragovima i patosnicama, uz tamniju oblogu komandne table sa Sage Green trakama. Standardno se dobijaju sedišta sa grejanjem, ekran osetljiv na dodir od 8.8 inča sa Apple CarPlay-om i satelitskom navigacijom, kamera za vožnju unazad, električni retrovizori, panoramski krov i Harmon Kardon audio sistem. Motor je 2.0 četvorocilindrični turbo sa 176 konja, dok ubrzanje do 100 km/h traje 7.2 sekunde.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Mini bez maske

 

mini se 01.jpg

 

Novi električni Mini će premijeru imati kasnije ove godine, ali fotografije jednog primerka bez ikakve maske su već sada pred nama. Električni Mini će biti dostupan u nekoliko verzija, sa 184 KS odnosno 224 KS, kao i baterijama od 40 kW i 54 kWh. Električni domet će u zavisnosti od verzije iznositi od oko 320 do 400 km. Ove brojke predstavljaju značajno poboljšanje u odnosu na aktuelni model, posebno u pogledu dometa.

 

Neke ranije najave kažu da je lansiranje novog električnog Mini Coopera na tržište planirano za prvu polovinu 2024. godine. U poređenju sa sadašnjom generacijom, svi novi Mini Cooper modeli će imati koristi od šireg traga točkova i dužeg međuosovinskog rastojanja, uprkos uglavnom nepromenjenoj dužini od oko 380 cm. Varijanta John Cooper Works će uslediti sredinom 2025. godine, a koja bi mogla da raspolaže sa oko 250 KS i baterijama sa 54 kWh. Automobil dolazi iz saradnje sa kineskim Great Wall Motorsom, a fokus proizvodnje je takođe na Kini. Sa novom električnom trojkom, koji pored kompaktnog hečbeka uključuje i dva kompaktna SUV-a Countryman (U25) i Aceman, električni udeo u prodaji brenda Mini bi trebalo da već do sredine 2025. godine premaši cifru od 50%.

Mini sa SUS motorima će takođe ostati, a praviće se u Oksfordu u Velikoj Britaniji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...