Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
SrdjanNS86

Punto mk.2 - prekidač za podešavanje retrovizora

Recommended Posts

Na drugarovom puntu (isti model kao i moj 2002 godiste 1.2 16v sa troje vrata) je riknuo onaj deo kod rucne kocnice koji sluci za podesavanje retrovizora.Naime em sto ne funkcionise em ne svetli nista kao kod mene. Razumem da se mora otvoriti i zameniti sijalice, ali kako to da nema funkciju da ne radi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zato sto je verovatno pregorio osigurac.

Moze iz cista mira a mozda i ako su se pokidale zice sto ulaze u vrata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neverujem da je prekidac jer su radjeni granicnici na vratima pa sigurno je majstor sve lepo vratio,ali ni pre toga nisu radili ni taj deo,a ni deo oko gde su dugmici za servo,grejace,maglenke i onaj za ventilaciju znaci cela ta srednja konzola nesvetli pa moram videti gde su osiguraci i koji su za ceo taj deo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesi li siguran da uopšte ima električne retrovizore? Ja imam taj prekidač a tek sam nedavno otkrio da su mi sve žice razvedene do samih retrovizora, samo što imam obične retrovizore.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vidi ima isto opreme kao i moj 1.2 16v isti potpuno.Samo ovde nesto nestima sa tim zicama ili osiguracima.Jer nemoguce da ne radi to za namestanje retrovizora,sijalice na instrument tabli celoj sem radija tamo radi normalno,pozadi ne rade dva zvucnika i vufer.gledao sam osigurace unutra zamenio jedan ali opet sve isto.moracu ici redom jedan po jedan dok ne resim jer ne znam koji je za sta osigurac.e da primetio sam da negde stoji osigurac od 10A a trebalo bi od 7.5 da li to predstavlja problem i da li zato nesto ne funkcionise.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam siguran da cete uspeti da resite ovaj problem. Uz duzno postovanje, ali ako ne znate da li uzrok kvara moze da bude da nesto ne radi ako je osigurac od 10A umesto od 7,5A....onda je bolje da ne cackate mnogo.

Prvo pitanje je: Da li je taj prekidac ranije radio (pomerao retrovizore i svetlio) pa prestao, ili nikada nije ni radio?

Od odgovora na ovo pitanje zavisi koji je sledeci korak.

Pozdrav!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zato i postavljam pitanje da pitam,nisam ovde da bi se pravio pametan nego da postavim pitanje pa cu cuti sta i kako. Da se razumem sigurno ne bi bio ovde na forumu i pametovao nekom da ne cacka da ne dira. ako u prospektu stoji da je potrebno 7.5 zasto je neki pametni majstor stavio 10 mozda ne predstavlja problem ali ako je toliko pametan zasto je stavljao taj osigurac?

Svi smo mi ovde da razmenimo iskustva neki kao ja da nauce nesto.

Da odgovorim na prvo pitanje od kada je uvezen nije radio taj prekidac kao ni svetla na instrument tabli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uloga osigurača je da pregori (i time prekine strujno kolo) ako njime krene jača struje od one amperaže za koju je pravljen (prosto rečeno, koliko je debela žica u njemu).

A, krenuće jača struja kroz njega ukoliko potrošač (potrošači) na koje je povezan ''povuku'' više struje. A, oni će da povuku više struje ukoliko im se smanji otpor. Struja je kao reka, njen tok se određuje na osnovu el.otpora. Zato će sva struja da ''jurne'' ka onom mestu gde je otpor opao (zato što je neki od potrošača u kvaru ili sl.), ali će time da trajno ošteti uređaj, izazove požar. Da se to ne bi dogodilo, osigurač tu struju ne može da izdrži i pregori. Njegovim pregorevanjem je prekinuto strujno kolo, a potrošači zaštićeni od trajnog uništenja, instalacije od požara.

Staviti manji osigurač znači da će samo ranije da pregori, manju će struju da izdrži. Naravno, svaki osigurač je dimenzionisan prema snazi potrošača na koje je povezan.

Samim tim nema značaja za napajanje strujom prekidača da li je osigurač od 7,5A ili od 10A. Jednostavno, prekidač ima napajanje (jer je osigurač ispravan), ali očigledno da nije u tome problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemoj se ljutiti, ja sam u svom odgovoru napisao - uz duzno postovanje. Ali vidi, to sto ti mislis da na forumu sve moze da se resi bilo bi isto kada bi na forumu lekara pitao - osecam bol kad pritisnem stomak - sta to moze da bude....Pa moze da bude svasta....I sta ocekujes da ti neki lekar kaze popij taj i taj lek ili jos crnje, probaj da izvrsis operaciju.....

Hocu da kazem da se za odredjene popravke mora posedovati minimum znanja o materiji....

Ali da ne bi mislio da pametujem ovde, evo maksimalno cu se potruditi da ti pomognem.

Za osigurac si vec dobio odgovor u predhodnom postu.

Nema veze sto je 10 umesto 7,5.

Pitanje je bilo da li je to ikada radilo jer da jeste onda bi bio samo neki kvar koji moze relativno brzo da se otkloni. Ovako posto ne znas da je ikada radilo, pitanje je da li je nesto prepakivano u kolima za prodaju tj, da li postoje sve komponente u nizu koje trebaju da bi el.komanda retrovizora radila.

Ali u svakom slucaju hajde da podjemo redom.

Treba skinuti taj deo konzole i proveriti da li je konektor uboden u prekidac. Ako nije, ubodi, daj kontakt. pa probaj da li radi. Ako ne radi iscupaj ga pa voltmetrom proveri napone na pinovima konektora.

Za pocetak, kad das kontakt na pinu 8 treba da imas + a na pinu 5 -. Taj minus nema veze sa kontaktom.

Ako imas i jedno i drugo, onda ti je crkla LED dioda koja osvetljava prekidac a ako nemas onda ti je ili osigurac F3 ili imas prekid u instalaciji.

Proveri to pa javi stanje da bih ti rekao sta dalje....

Pozdrav!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas sam proverio osigurace i sve namestio kako treba i sada radi osvetljenje instrument table (sem onog za ventilaciju pa sada moram oko toga da e cimam da skidam i da menjam sijalice)i da kazem da radi i onaj deo gde se steluju retrovizori.bio je problem u osiguracu,ali ostali mi i zanji zvucnici i vufer.kako cu to nemam pojma.

Edited by SrdjanNS86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na osigurač od 7,5A je vezano: osvetljenje oko dugmića za ventilaciju, upaljač i registarsku tablicu. Ako ti radi nešto od ova tri onda je problem u sijalicama a ne u osiguraču.

Za vufer ne znam, a zadnji zvučnici nemaju veze sa osiguračima, oni idu direktno iz plejera

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema ni woofer veze ako pričamo o fabričkim zvučnicima. On ima svoj osigurač na kućištu i trebalo bi da ima još jedan na + kablu što bliže izvoru.

Ne znam kako su fabrički to Italijani uradili ali tako je kad se ugrađuje naknadno :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK osvetljenje prekidaca za retrovizore radi - a da li ti sada radi komanda retrovizora?

Edited by danko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da rade I komande za retrovizor sve svetli I radi podesavanje,ali imam problem I dalje sa zvucnicima I osvetljenjem za ventilaciju.samo je to jos ostalo da vidim sta je.Pozadi na wuferu osigurac je ispravan mada ne znam koji ide.kada ga izvadim pa hocu da ga vratim nazad 9dok radi radio plejer) cuje se kao da pocne da radi I onda nista,kao ono pucketanje kada prikopcavas kabel za zvucnike na kompu e tako.

Edited by SrdjanNS86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem je u sijalicama jer radi svetlo za registarsku tablicu pozadi tako da mi negine otvaranje tog dela gde su te tri sijalice za osvetljenje ventilacije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radio je i kada izvadim osigurac pa ga vratim cuje se zvuk kao na racunaru kada oces da utaknes pozadi u komp zvucnike pa onako pucketa i onda se nista ne cuje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moguce je da je pojacalo koje je unutra "ispustilo dusu".... Po tome sto si rekao i opisao-tako deluje.... Mora da se skine, otvori, pa da se vidi sta je....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok hvala.Prestao sam da se bahcem sa tim auto jer moram svoj da sredim,pakada to vidim sta je(a ne mogu bez majstora)onda cu pokusati da otvorim i vidim u cemu je tu problem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postovani,

obracam vam se povodom jednog problema koji me zadesio.

Vlasnik sam Fiat grande punta 1.3 mjt 2005-6 i prezadovoljan sam autom.

Ipak ima jedna sitnica (koja kad kad moze da bude i krupna stvar) koja mi kvari raspolozenje prilikom voznje.

Auto ima elektricne retrovizore. Ne rade. Ostalo sve radi,pa bih Vas molio da mi kazete koji osigurac je zaduzen za taj deo auta.

Jer em sto me nervira em sto utice i na bezbednost cesto.

Unapred zahvalan...

Veliki pozdrav.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...