Jump to content
FAS Goran
Dovla

Beograd - Balaton: Kuda?

Recommended Posts

Trebalo bi u ponedeljak da idem na Balaton na neki sastanak pa me interesuju predlozi kud je najbolje ii iz Beograda?

Gledao sam malo razne neke navigacije, Google mape i sl. i svi me bacaju da idem autoputem do Budimpešte pa na Balaton i tu ima nekih 500km.

S druge strane, kad zadam da mi ide najkraćim putem, prebaci me na neke magistralne puteve i na karti ti čak i deluje kao razumnija putanja. Taj put je nekih 120km kraći.

E sad, pored činjenice da je ovaj put osetno kraći i da na magistrali auto manje troši nego na autoputu (bar mene) i da svi ekonomski faktori ukazuju na to da treba ići magistralnim putevima, mene jedino brine vreme i kazne. Tačnije, koliko su ti putevi dobri/loši koliko ima naseljenih mesta itd.

Nije mi posebno mnogo stalo ni do uštede goriva ni para, više mi je važno da se ne slomim kao kreten vozeći u jednom danu tamo i nazad po magistrali.

Pa eto, ako neko ima neki predlog kuda ići cenilo bi se :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

BG_Balaton.jpg

Držali smo Bg-Kapošvar svaki dan svojevremeno i vozilo se relativno brzo. Išlo se na prelaz Bački Breg- Hercegzanto pa dalje Davod, Batmonostor,Baja, Bataszek, Szekszard, Zomba, Kety, Szakaly, Tamasi i odatle ti pravo ka Siofok Balaton. Tu imaš od Kneza Miloša do Siofoka po Garminu oko 381 km ili od granice oko 158 km. Mi smo sa busom prelazili nešto preko 2,5 sata. Išlo se kroz sela i gradove ali smo ulazili u Mađarsku posle 20 h i tada je već bilo malo saobraćaja i retko koga i da vidiš na ulici. Put je bio ok, žandari na ulasku u Mađarsku, zatim u gradu Baja i mesto Zomba dalje na tvojoj trasi ih nismo viđali.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepo objasnjeno. Mada, ja bih isao auto-putem do Subotice pa na prelaz Kelebija-Tompa. Kad se vec plati putarina na Sirigu onda da se bar vozi brze. Isao sam pre dva meseca tim putem, nema mnogo policije i stanje kolovoza je zadovoljavajuce. U naseljenim mestima u Madjarskoj treba se pridrzavati ogranicenja brzine.

Dovla, nisi rekao u koje mesto na Balatonu ides? Mozda te zbog toga navigacija vodi preko Budimpeste ili si je podesio za najbrzi put.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obavezna vinjeta. Placaju se cak i neki regionalni putevi. Na svakom putu za koji je potrebna vinjeta postoji znak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Živim blizu mađarske granice, često putujem tom rutom i mogu da ti kažem sledeće:

Vinjeta se ne plaća na magistralnom putu.

Milicija nije česta pojava na ruti koju je naveo ivan.ik. Nemaju praksu da se kriju i pentraju po drvećima kao ovi naši prašinari. Dakle, lepo su uočljivi sa veće distance.

Ne znam tvoj način vožnje, ali mogu da garantujem da sa brzinom do 120 km/h može da se izveze veći deo ove deonice neometano.

Ruta koju je ivan.ik naveo je najbolja moguća opcija.

Stanje ceste je sasvim dobro, da ne kažem odlično, izuzimajući nekih 30-ak km oko graničnog pojasa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Već se vratio (pretpostavljam). Ali trebaće nekome, možda čak i meni. Nisam ni razmišljao da idem na tu stranu, terao bi sve autoputem.

Slikali me u Dombovaru , nikad nije stigo. U Baji sam ga podmitio sa bezalkoholinim pivom, sitnica s obzirom da je posle nemačkog, mađarskog na moju kratkotrajnu radost progovorio na srpskom i moglo da me košta 80 e.

I ja sam jedini koji je jurio žace (uvek suprotno), bila neka magluština a ja ga opleo i kad mu se približim par puta blicnem i on ubrza. I tako sve do ulaza u Kapošvar, kad sam mu prišao i video rotaciju na krovu (ko lonac za veš od 25 kg) srčka me strefila. Sva sreća otišao, da je pogledao tahograf sigurno bi prespavao jedno vreme.

Lalic gde si Bezdan, Bački Breg ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neka si nam lepo prosao ali si izabrao najgoru mogucu rutu. Kada si vec isao auto-putem do Keckemeta mogao si jos malo po E-75 pa na M0 do E-71. Ili iza Lajosmizea starim E-75 na Dabas do Sashalombate pa opet na E-71. Ovako si gazio nacionalom vise od 100km nizasta. Ispada da je bolja, brza i jeftinija varijanta bila sve auto-putem. Ali 'ajde, nema veze, kako bi drugacije video Dunavfoldvar. :guitar:

P.S. Jedno izvinjenje, ja po Vuku pisao gradove. :smoke:

Edited by sindrom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta video? U Dunavfoldvaru smo opleli 4 mađarice. :D

Pice mađarice... :D

Jbga ni ovo nije dobro :D

Dakle, italijanski specijalitet pizza - vrsta: mađarica :D

Jbga šta znam, tuda je kraće nekih 70-80km nego da sam išao sve autoputem... a pitanje je i da li bih uleteo u neku gužvu u Budimpešti...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drugari, planiram izlet pocetkom septembra na Balaton i to bas u Siofok. Kratko samo, na par dana, da se odmorimo, mozda malo iskupamo i napunimo baterije. 

 

Planirao sam da ne idem autoputem, em ustedim na vinjeti, em kraci put (https://www.google.com/maps/dir/Суботица,+Србија/8600+Siófok,+Liszt+Ferenc+sétány+4,+Hungary/@46.8968281,18.0493758,4526m/am=t/data=!3m1!1e3!4m15!4m14!1m5!1m1!1s0x474366c168af38f9:0xdf19bd922a3d838e!2m2!1d19.6650593!2d46.1005467!1m5!1m1!1s0x4769bf473a50acdf:0x45e7f0528b725a56!2m2!1d18.010002!2d46.900162!3e0!5i2?hl=en)

 

Ne zuri mi se, zato cu lagano, razgledati usputna mestasca, mozda negde i zastati. 

 

Ono sto me interesuje je:

1.Da li ima nekih lepih plaza da se iskupamo, leskarimo, ima li lezaljki i suncobrana i da li se naplacuju ili moze da se unese sopstveni suncobran?

2.Da li je neko bio skoro, interesuju me cene, restorani, obroci, kafici?

3.I da li neko slucajno zna ima li camaca za iznajmljivanje i sta treba od dokumentacije za to ili moze li da se ponese sopstveni camac i spusti u vodu?

 

Jeste da imam jos dobre tri nedelje do tad, ali da se raspitam na vreme :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...