Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
boki

Banja Luka pravi stazu za F1

Recommended Posts

Banja Luka planira da za 20 miliona evra izgradi sajamski kompleks, u okviru kojeg bi bila i pista za Formulu 1 i Moto GP, saznaje agencija Beta.

14420422684ea5a54b70306642373639_orig.jpg

U projektu, u koji je Beta imala uvid, navodi se da bi na sajamskom prostoru bio auto-motodrom u skladu sa standardima Svetske automobilske asocijacije (FIA) za održavanje takmičenja svih nivoa, uključujući i trke Formule 1 i Moto GP.

Sajamski kompleks bi bio na lokaciji kasarne "Krajiških brigada". Cilj projekta izgradnje Sajamskog kompleksa su jačanje međunarodne saradnje, privlačenje investitora i poslovno unapređenje Banja Luke.

Nosioci projekta su Grad Banja Luka i Gradska razvojna agencija, a projekat će potencijalnim investitorima biti predstavljen na Sajmu investicija Investekspo koji se na Novosadskom sajmu održava od od utorka, 25. oktobra, do četvrtka.

Pored izgradnje sajamskih hala, uređenja otvorenog prostora i auto-motodordoma, planirana je i izgradnja površina za padobranstvo i terena za rekreaciju.

Predviđena je i izgradnju hotela sa najmanje četiri zvezdice, parkinga, železničke stanice, kongresnog centra, ambulante, vatrogasne stanice, pres-centra i zgrade uprave.

U projektu se navodi i da je, sagledavajući karakteristike postojeće banjalučke takmičarske staze, mogućnosti koje ona pruža i stanja, neophodno predvideti rekonstrukciju i revitalizaciju.

Dodaje se da je prostor neophodno dopuniti adekvatnom stazom za automobile i motocikle jer je postojeća staza uska i nedovoljno zahtevna za određene nivoe, kao i stazom za karting i obuku vozača, tribinama i drugim objektima.

O izgradnji staze u Banja Luci mnogo se već pričalo poslednjih godina, posebno dok je šef logistike u Ferariju bio Miodrag Kotur, koji je iz tih krajeva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnogo su skuplje staze za F1 od pomenute sume u vesti. Ali, svejedno...neka potroše i toliko para koliko su rekli, pa će biti odlično i najbolje što imamo u regionu bivše YU. :thumbup:

Pominju F1 verovatno zato što onda čitava vest zvuči više vredno, bombastično, a ne zato što prava staza za F1 toliko košta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaoooo predsednice, ne kvari nam veselje. :harhar:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dovoljno je da je naprave da bude dobra osnova za pravu F1 stazu u budućnosti, pa neka sad bude staza samo za nižerazredna takmičenja. Prava F1 staza ne košta toliko zbog super asfalta, nego cele infrastrukture koja se može realizovati u kasnijoj fazi projekta.

Što se mene tiče, kakva god kvalitetna međunarodna takmičenja se budu dešavala tu, biću rado gledalac. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa cak i da je naprave da moze da se odrzi trka F1, to ne znaci da ce automatski da se odrzi posto i to treba neko da plati ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve to zvuči kao onaj F1 domaći tim. Nažalost. Svuda kriza a oni će pored svih bogatih kandidata za F1 da prave stazu.

Ovi u Beogradu ne mogu da naprave sami najobičniji Aqua park a o nekim projektima od više stotina miliona i da ne pričam. Treba sve uložene pare vratiti a koliko znam skoro sve staze su na ivici rentabilnosti i pored bogatog kalendara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...