Jump to content
Goran
Sign in to follow this  
dishko

Stilo JTD - Pitanje vezano za grejanje

Recommended Posts

Dragi sapatnici (ili saputnici),

Interesuje me, od vas ljudi koji isto vozite Stilo, koliko posle paljenja auta počne da radi grejanje, kod mene je vrlo specifično, ono zapravo jako dobro radi, kad se auto ugreje, ono je jebeno dobro. Ali - treba mi da pređem tipa 8-10 km (znam po putu na posao) da bi mi grejanje ozbiljno proradilo.

Znam da na sličnim kategorijama automobila, i sličnih godišta, to biva malo ranije, pa - reko da pitam.

Inače, kad proradi, ono radi kao ludo, nemam problem sa slabim grejanjem, ali - sa sporim, čini se da imam, ponekad - možda se tripujem, ali čini se da mi je jugo brže puštao grejanje. Inače, imam standardno grejanje, nemam automatsku klimu, i tu nema puno nauke - ipak, ubedjen sam da je to trebalo bolje, tj. brže da zagreva. Koja su vaša iskustva ?

:)

Yugo nije bio dizel. ;)

Benzinci se znatno brže greju od dizela, tj. motor im brže dostiže radnu temperaturu, pa tako ranije počinje osetno topao vazduh da ulazi u kabinu.

Stilo 1.6 stigne do radne temperature na pola od tog broja kilometara koje navodiš za tvog JTD-a... :thumbup:

slazem se Neshom da nije Yugo i da se tesko greje!

Nisam siguran da se dizeli teze greju tj da sporo nabija temperaturu u kabinu.

Jos uvek imam G2 u voznom parku a on bukvalno progreje vec posle 1km.

Sto se tice Stila to je blagi uzas.Sporo greje kabinu a i sporo dolazi do radne temperature. :crybaby:

Jebi ga sta da kazem kad ga VOLIMMMM :whistle:

to za G2 se slazem.nekada davno dok sam ga vozio odusevljavao me kako brzo zagreje.ali isto tako kako sam prelazio na novije aute(dizele) vreme zagrevanja se produzavalo,neverujem da tripujem

Kod mene ovih jutara (oko -2 stepena) JTD krene da greje posle otprilike 5-6 minuta. Po satiću, to znači da se kazaljka malo odlepila od 50ºC. Do tada držim ventilator na nuli. Tada kreće topao (mlak) vazduh al ne preterujem sa ventilatorom, max na trojci. Već na 70ºC duva prilično topao vazduh. Za radnu temperaturu mu treba negde oko 20 minuta, zavisi od vožnje...

Ma, sve ja to znam da to nije benzinac - samo sam spomenuo :)

Enivej, uporedjivao sam brzinu zagrevanja i sa Vectrom 1,9 CDTI (isti motor, skoro) Vectrom 2,0 DTH, Golfom 5 1,9 TDI (svi imaju ručnu klimu, tj, svi sem Vectre 1,9CDTI, tada sam gledao koliko joj treba vremena da se ugreje motor, nevezano za grejanje) i svima grejanje znatno brže počne da radi.

Dakle, vaša iskustva govore da to nije neki problem u radu, već da je to manje više tako, i da se nemam čemu brinuti, tj. da je grejanje sporo, ali kada se ugreje, onda se ugreje. :)

Kul. Hvala.

Isti slučaj i kod mene. ujutru u mestu može da radi i sat vremena ali od radne temperature nama ništa. pa ni po gradu kad se vozi onako na vrh gasa nema šanse da se zagreje. mislim krene on da duva onako mlako greje ali nije to to. možda je i termostat ali proveravao sam oba creva koja idu u hladnjak su isto hladna nema razlike. a pre neko veče -10 auto put 130-140km/h skazaljka stoji idealno zakucana na pola na mrda. grejanje extra morao sam da vratim točak na pola. znači nije ni do termostata obarao bi temperaturu na većim brzinama da je do njega. to nam je što nam je.

Ništa se ne sekiraj, izgleda da to tako treba da radi, i kod mene je isto kao što kaže Mirko...

Menjao sam pred novu godinu termostat, misleći da je on neispravan, ali se isto ponaša i sa novim termostatom.

Ipak je to malo presporo. 10 min je previše da se oseti efekat grejanja.

tako je i kod mene grejanje

meni se na ovom hladnom vremenu ne zageje ni motor , tek pred firmu počinje da greje

sad kontam valjda je fabrikantu tj projektantima bolje da se auto propisno zagreje pa tek onda da pušta tečnost za hladjenje ka grejaču kabine

al kad počne da greje onda radi ko lud

Ipak je to malo presporo. 10 min je previše da se oseti efekat grejanja.

Znaci probana tehnika za grejanje motora. Ugasiti ventilator grejanja totalno i drzati gas na 1.5-2 k obrtaja. Za minut dva motor zagrejan. Nego kod mene se desava nesto drugo. Posle nekog vremena pocne da duva hladno, a 19 stepeni koliko namestim da bude nema veze s vezom jer je u autu pretoplo, pa onda prehladno i tako. Ima li veze sto je automatska klima?

To veoma ima veze sa tim što je automatska klima.

Kod ručne jedino preko ručnog mešača biraš koliko vazduha ide preko toplotnog izmenjivača i koliko ga zaobilazi. Nema toplo/hladno.

Moguće je da je greška senzora temperature.