Jump to content
FAS Goran
vivicav

Lybra - problem sa podizačem prozora

Recommended Posts

Pre desetak dana nakon kiše koja se zaledila na kolima, pokušano je otvoranje desog prozora u prednjim vratima. Nešto je puklo u vratima i od tada staklo prozora ne reaguje na komandu, motor u vratima se čuje, zuji. Ovog vikenda sam imao vremena i uklonio tapacirung sa vrata. Međutim, kada sam video na koji način je zalepljena košuljica od stiropora (ili neke druge plastične mase), odustao sam od daljeg demontiranja i vratio tapacirung. Ne znam na koji način ukloniti tu belu "foliju", a da ne bude oštećena? Nekako najlogičnije mi se čini presecanje elastične mase kojom je zalepljena. U tom slučaju bi ostala cela košuljica netaknuta, i verujem da bi bilo dovoljno ponovno lepljenje na vrata. Dobro bi došla i preporuka za neki servis gde bi se sve ovo moglo poraviti. :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^ Pozdrav za tebe.

jedan savjet, ziv bio ne diraj vise prekidac od podizaca stakla. Ako ga budeš čačkao imaš mogučnost da ti se sajla uvrne.

Što se tiče servisa za otklanjanje tog kvara moj ti je savjet da tu uradiš sam. Nije neki problem, potreban ti je samo ključ 10-tka sa kojim čes skinuti motorić koji drže 3 šarafa i klizać koji je na 2 šarafa. Bijelu foliju možeš fino isjeći skalpelom pa poslije zalijepiti ili uložiti malo više truda pa lijepo odlijepiti po sastavima.

Kvar ti je uzrokovala plastika koja je ujedno i boljka ovih mehanizama. Kod nas u Bosni u ovlastenom servisu košta 5eura, šifra dijela ti je: 71730301 sad zavisi jeli lijeva ili desna mada se obe mogu napasati. Ta plastika nakon godina se okruti usljed djelovanja temperatura(zima-ljeto) pa zimi najčešće dolazi do pucanja zbog niskih temperatura i zaljeđavanja prozora. Ja sam ih promjenio već nekih 5 komada, što kod sebe što kod dvojice kolega. Vjeruj mi nije neka mudrost, zato u garažu, malo alata i to je to.

Puno pozdrava

Evo kako ti ta plastika izgleda

OuLcA.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas puce i meni ta plastika. Zaista nije nikakav problem skinuti tapacirung i ceo taj sklop. Ja sam moju polomljenu plastiku cak uspeo da privremeno osposobim kako bih mogao zatvoriti prozor dok ne nabavim novu. Kao sto rece haze, srafciger krstak i kljuc 10 i za pola sata sve je gotovo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A je l' nagoveštavalo nešto da će pući? Meni suvozački prozor baš krcka pri zatvaranju/otvaranju... a primetio sam i da malo kasni za vozačkim prozorom, malo je sporiji

Share this post


Link to post
Share on other sites

E jeste brate, prvo sam primetio da je odlazio nize nego ovaj drugi, uz krckanje. Kasnije, nekad se zaustavi a nekad ne. Kada se zaustavi gde treba, tj. ne ode nize u vrata, nije se culo nikakvo krckanje.Krckao je samo kada pobegne nize. Na kraju, jutros, ode. Ako tebi krcka stalno, moguce je da ti je taj kotur stradao.

Servisiraj to cim pre. Ako ti se desi da nesto pukne, nikako vise ne pritiskaj dugme jer ce ti zamrsiti onu sajlu na onom koturu i mozda (verovatno) ostetiti isti ukoliko vec nije ostecen. Mozda bi bilo najbolje da ga i ne koristis dok se ne uveris sta je u pitanju.

Sto se tice popravke, video sam preporuke za Boban sajle. Planiram da odem do njih. Navodno prave klizac od aluminijuma. Klizac hoda po metalnoj sini, pa pretpostavljam da to sto je od aluminijuma nije problem ako se domacinski podmaze.

Za zamenu onog kotura aluminijumskim nisam siguran jer je on u plasticnom telu i zaista moze doci do brzeg habanja ostatka plasticnih delova. Po meni, najbolje bi bilo zamoliti ih da to na strugu odrade od abs plastike ili bakelita ili nekog vec materijala pribliznije cvrstoce i otpornosti na habanje nego sto je to aluminijum.

Edited by MISHONNIUM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni su pukle 2 žabice u razmaku od desetak dana.Na prednjim levim i zadnjim desnim vratima.

Na žalost, na prednjim desnim je došlo do uvrtanja sajle pa mi ne gine poseta Bobanu sajli :)

Inače stvarno nije nikakav problem doći do žabice i zameniti je.Ukoliko je sajla ok, maximalno sat vremena posla.

I jedna informacija: cena žabice u Delti je oko 350dinara ali trenutno imaju samo "desne".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pazi Cale, i meni se bila uvrnula i umrsila sajla jer sam dirao dugme nakon sto je pukao klizac. Rastavio sam onaj mehanizam kod motora podizaca i namotao sajlu opet. Ni to ne deluje mnogo komplikovano. Ja koji to vidim prvi put uspeo sam. Mozda ne moras do bobana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jedna informacija: cena žabice u Delti je oko 350dinara ali trenutno imaju samo "desne".

Nije vise Delta jedino mesto gde moze da se kupi nesto originalno iz Faitovog programa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@MISHONNIUM

Sajla mi se razvrtela skroz, izgubila je oblik i mora da se menja. :thumbdown:

@Woodoo

Odlično, gde bi još mogao da nadjem žabicu za Lybru?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo informacija iz prve ruke o zameni klizaca podizaca.

Ljubaznoscu G-dina Pedje Djenica (064/2288651) iz Boban sajli, koji je pristao da mi proda samo klizac pristupio sam zameni istog.

Klizac:

1PyUA.jpg1PBoJ.jpg1PIT9.jpg

Nakon pazljive demontaze tapacirunga i iskljucivanja konektora, demottirao sam kompletan podizac iz vrata.

Prvo sto sam morao da uradim jeste da neutralisem svoju budzljavinu, koju sam na putu odradio, ne bih li kako tako mogao koristiti prozor.

Evo slike, ako nekome ne daj Boze zatreba.

G1Wlr.jpg

Nakon toga sam otvorio kuciste mehanizma podizaca, kako bih se uverio da je namotaj sajle i dalje ok i da je sajla u redu. Sve to sam domacinski zamastio i spakovao nazad.

Savet:Ne preterujte sa zatezanjem srafova, osetite kada je dovoljno.

Mehanizam sa namotajem:

G5CjJ.jpgG5Mii.jpgG5TMJ.jpg

Sledeci korak bio je montaza samog klizaca. Klizac lepo nailazi na metalnu vodjicu i bez problema se krece gore - dole. Primeticete da se sam nosac prozora nalazi malo van centra te sine, u kontra stranu od mehanizma podizaca. Tako treba. Pre kacenja sajli na klizac sve dobro zamastiti i preci klizacem levo - desno (smer relativan u odnosu na polozaj u kojem vam se nalazi sina u tom trenutku) kako bi se izvrsila distribucija maziva po celoj sini.

Polozaj klizaca:

oi6gS.jpgoileJ.jpgoisJ9.jpg

Nakon toga ide kacenje sajli na klizac.

Sajle:

1U6L0.jpg1UbKi.jpg

Kada ste sve to odradili, ostaje vam da salju, preko onog kotura na kraju sine nategnete i fiksirate. Buzir sajle mora da legne na svoje mesto. Bice potrebno malo snage da se savlada tenzija opruga na suprotnim krajevima sajle. Budite strpljivi, uspecete.

To je od prilike to, klizac na svom mestu, salja fiksirana i zategnuta, sve podmazano.

Sklopljeno:

yjRf0.jpg

Ostaje vam samo da sve to vratite u kola.

Savet: Kada namestite prozor na klizac preporucujem da izmedju osiguraca i stakla postavite jednu gumicu, kako ne bi metalni osigurac dolazio u kontakt sa staklom i tako stvarao neprijatan zvuk. Ja sam upotrebio vodovodnu dihtung gumicu za brinox crevo od 1/2".

Potreban alat: Srafciger krstasti, torx (nemam pojma koji broj :question: ), kljuc 10, motorcangle, neka spatula za nanosenje maziva a i ne mora ako vam ne smetaju masni prsti ;) , obavezno krpa za brisanje ruku, trebace.

Vreme zamene, pa, mnogo vise mi je trebalo da napisem ovaj post. Ceo posao mi je bio gotov za 15-20 minuta.

Ako se neko prihvati ovog posla, zelim srecan rad i pitajte ako sta treba.

Inace Pedja Djenic radi sve tipove podizaca. Pozovite ga slobodno na mobilni broj sa pocetka posta ako vam nesto zatreba.

Edited by MISHONNIUM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaka čast MISHONNIUMe na detaljnom objašnjenju!

Sad mogu da miru da sačekam da mi pukne žabica :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: ma naravno, nema razloga za brigu breeee :thumbsup: Samo da ti se ne desi na putu, pa moras da budzis kao ja ne bi li ikako zatvorio prozor bez onog tradicionalnog srafcigera zabijenog izmedju stakla i lima, koji govori "OTVORI ME!"

I kad pukne, ako treba pomoc, zovi.

Edited by MISHONNIUM

Share this post


Link to post
Share on other sites

AP Sport, nesto preko 300 dindzi.

Ja sam ih kupio pre jedno dve nedelje i pokupio sam zadnje dve, jednu levu i jednu desnu.

Trebala mi je samo desna, ali ovu drugu sam uzeo za rezervu. Rekoh pokupio sam zadnja dva komada ali kazu da dobijaju oni to stalno.

Inace, takodje su mi se uplele i deformisale sajle pa sam ih pravio kod Bobana, opet 300 din. po komadu.

Njihova je preporuka da im se odnese ceo podizac i oni to sve srede, ali gde je tu zadovoljstvo? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaka čast MISHONNIUMe na detaljnom objašnjenju!

Sad mogu da miru da sačekam da mi pukne žabica :lol:

:thumbsup: svaka cast svaka cast :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

I mene strefi ovaj maler :wallbash: ,sa podizacem

i to,naravno dok sam bio na odmoru :rofl:

poce nesto da krcka i pucka :unsure: u suvozacevim vratima :veryangry: ,

radio par dana,i onda poceo da se otvara sam od sebe :whistle: ,

ali ne i da se zatvara <_<

pukla mi je upravo ova zelena plastika(klizac)tamo gde se kaci jedna od sajli,kupio orginalnu,350din,i krenuo u radove.

Sve je bas kao sto je,nas drugar,MISHONNIUM :unworthy: ,objasnio,a ja bi hteo da napomenem jos dve stvari,koje su bar meni napravile poteskoce,pri radu :realmad: :

-pri stavljanju novog klizaca i natezanju sajle,dobro bi bilo da imate nekog da vam pomogne <_< ,

a moj savet vam je da ubacite obe sajle u klizac,nataknete klizac na metalnu sinu,ostavite sajlu da bude opustena kod belog tockica na ivici sine i da skinete gumeni cepic(vidi se na MISHONNIUM-jevim fotkma,bas ona slika gde mu se vidi ruka)

to ce vam dozvoliti da sistemom poluge,uz pomoc dva srafcigera,oslonjenog o sinu, nategnete sajlu na beli tockic i vratite gumeni cep.

-pri vracanju tapacirunga,sjajna lajsna(ona do prozora-imitacija drveta),odnosno njen zljeb,koji treba da se upasuje na gornju ivicu vrata,do stakla,zna za pravi veliki problem :rant: ,

moj savet vam je da je nabacite na vrat prvo na sredini(gurajuci ko sivonja :X ),a onda da idete ka krajevima i da je tako nabacite i vratite kao sto je bila :yes

Srecno :thumbsup:

Edited by mik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesko kad je u kolima 50 C :crybaby:

ali sam zato pri ruci imao lepljive vakum gumice :unworthy: koje se dobijaju uz zastite od sunca,i to cetri komada :rolleyes:

idelano da se zalepi sa unutrasnje strane stakla :geek: i da neda prozoru da padne-drzi kao zakovano i po najvecoj vrucini-provereno :yes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaka čast MISHONNIUMe na detaljnom objašnjenju!

Sad mogu da miru da sačekam da mi pukne žabica :lol:

:thumbsup: svaka cast svaka cast :thumbsup:

Milo mi je ako je bilo od pomoci..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li mora da se skida staklo za da bi se izvadio podizac i kako ga izvaditi.Ako moze kratak opis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@petricz

Imaš detaljan opis kompletne opravke na prethodnoj strani ove teme.

I jedna informacija za sve kolege sa skršenim žabicama:

stigao je novi kontigent u Deltu (imaju 18kom. na stanju) po ceni od 255 dinara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li mora da se skida staklo za da bi se izvadio podizac i kako ga izvaditi.Ako moze kratak opis.

Ne mora da se vadi staklo. Kada skines tapacirung samo ga skroz podigni i fiksiraj da ostane gore kako bi mogao nesmetano da vadis ceo sklop podizaca. Kada budes namestao podizac nazad, oslobodi staklo i pazljivo ga nategni kada budes ubacivao onu sisicu u rupu na staklu. Samo pazljivo i polako i bice sve ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...