Bošim 0 Posted June 28, 2009 Ovo je automobil mog prijatelja Dobrivoja Bebana Lazica iz Sapca. Tesko je odrediti iz koje godine datira ovaj "Topolino", do duse poznavaoci zakljucuju po nekim detaljima da je iz 1949. Beban je ozbiljno poceo sa restauracijom 2003. Automobil bukvalno nije imao 10-tak centimetara lima u donjoj zoni - dakle korozija je unistila ceo pod, pragove i donji deo vrata. Delove su majstori pravili po uzoru na original, tako da auto zadrzava fabricki izgled do najsitnijih detalja. Zao mi je sto nemam fotografije u zatecenom stanju, ali imam dobar hronoloski prikaz restauracije nakon limarskih radova...Da pocnemo: ...Nakon peskarenja cele skoljke i sasije usledila je viseslojna zastita po preporuci nekog Bebanovog prijatelja (inace tehnologa u Zorka Bojama). Zastita se sastoji i 5 slojeva u glavnom epoksidnih i cink premaza. Kazu da mu sada nista ne moze ni morska voda... I evo, nakon gotovo 6 godina rada i prikupljanja originalnih delova sirom zemaljske kugle (bez preterivanja), danas izgleda ovako:Motor sutra saljemo na masinsku obradu u NS, posto smo nabavili sve potrebne delove. Nadam se da cemo upaliti motor za 10tak dana. "Slag na tortu" bice enterijer koji ostavljamo za kraj. Da nagovestim da se auto presvlaci u krem kozu sa diskretnim braon aplikacijama u duhu "njegovog vremena"...Ovo je moj skromni pokloncic iskrenim ljubiteljima "FIAT" automobila Quote Share this post Link to post Share on other sites
Punto Abarth 18 Posted June 28, 2009 prelepo, i hvala puno na trudu oko postavljanja. Pregledao sam svaku sliku u detalje...btw, ima jedan, relativno OK topolino nadomak NS, makar za koji ja znam... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Manfred 2 Posted June 28, 2009 svaka chast za trud, rad i fotografije... stvarno za pohvalu! Quote Share this post Link to post Share on other sites
chikavili 511 Posted June 28, 2009 Voleo bih da se i ja jednog dana domognem jednog topolina u koliko-toliko normalnom stanju Quote Share this post Link to post Share on other sites
BKS_tmo 0 Posted June 29, 2009 (edited) btw, ima jedan, relativno OK topolino nadomak NS, makar za koji ja znam...Jeste, ima jedan na Beočinskom putu blizu skretanja za Ledince i nije u relativno OK nego u odličnom stanju. Kompletno restauiran (ako sam pravilno napisao) i slične kombinacije boja kao i ovaj iz Šapca. Kad sam otvorio temu, u prvi mah sam pomislio da je to taj. Edited June 29, 2009 by BKS_tmo Quote Share this post Link to post Share on other sites
YoungCezar 0 Posted July 1, 2009 Uhhhhh...svaka cast na trudu i zivcima . Mada, kad nesto volis, ne brines za zivce... Stvarno za svaku pohvalu. Ovo se ne vidja tako cesto... Quote Share this post Link to post Share on other sites
yuhica 1 Posted July 6, 2009 :unworthy: :unworthy: Quote Share this post Link to post Share on other sites
Damjanović 10 Posted July 6, 2009 Božanstven auto. Čak sam se i vozio u jednom takvom kao klinac, Drugarev ćale, časovničar ga je imao. Posebno uživanje je bio platneni deo krova...,pa vožnja. Meni je izgledao ogroman, mada čini mi se da je imao zadnja sedišta koja to i nisu nego više kao prostor za odlaganje torbe... Al mi bili deca pa smo mogli nekako da se spakujemo i uživamo dok nas čika Bora - sajdžija vozi od Dorćola do Pančeva i nazad... Uzgred, ovo može da bude jako unosan posao, pogotovu kada se ovako perfektno odradfi! Može to lepe pare da donese, ali lepe pare i košta idealna rekonstrukcija!. http://www.aureliaspider.com/html/forsale.aspOvo je idealno rekonstruisan auto, a srećni "majstor" je dobio za za ovaj rad 250.000 e!. Sigurno nije u njega toliko uložio.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Danilo 1 Posted July 6, 2009 Svaka cast, full rispekt! Quote Share this post Link to post Share on other sites
TOGO 0 Posted July 7, 2009 Uh, još kad mu čučne enterijer... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mik 3 Posted July 7, 2009 Jos jedan deo istorje automobila je sacuvan od zaborava i pravo je zadovoljstvo videti ga ! Quote Share this post Link to post Share on other sites
djape1977 32 Posted August 17, 2009 to je topolino tip B iz '49. godine. ima moj drugar isti takav, stoji u garazi na placu u Barajevu. ceka restauraciju.svaka cast za rad Quote Share this post Link to post Share on other sites
vlada hgt 0 Posted August 26, 2009 Svaka cast :unworthy: Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bošim 0 Posted September 4, 2009 Radi se, ne zabusavamo! Sedista gotova, uskoro itison stize...I motor je gotovo sklopljen... Quote Share this post Link to post Share on other sites
NenadAleksic 0 Posted September 9, 2009 Hoce li moci ovo da se vidi negde u gradu kad bude sklopljeno? (Iz Sapca sam.) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bošim 0 Posted November 18, 2009 Naravno da hoće Quote Share this post Link to post Share on other sites
FANCA 1 Posted November 19, 2009 Naravno respect i sa moje strane.. Najvishe mi se dopada to shto je sve fabrichki ( inache sam po prirodi takav , da bi chak i da vozim Alfu neshto na njoj izmenjao.. ) .. btw volim ovaj retro fazon gde je boja shasije i iznutra naglashena.. A tek ona ona verzija FIAT natpisa Quote Share this post Link to post Share on other sites
MilosLB 9 Posted November 19, 2009 Izuzetan primerak,jedva cekam da ga vidim. Quote Share this post Link to post Share on other sites
salle131 0 Posted November 24, 2009 Ovo je automobil mog prijatelja Dobrivoja Bebana Lazica iz Sapca. Tesko je odrediti iz koje godine datira ovaj "Topolino", do duse poznavaoci zakljucuju po nekim detaljima da je iz 1949. Beban je ozbiljno poceo sa restauracijom 2003. Automobil bukvalno nije imao 10-tak centimetara lima u donjoj zoni - dakle korozija je unistila ceo pod, pragove i donji deo vrata. Delove su majstori pravili po uzoru na original, tako da auto zadrzava fabricki izgled do najsitnijih detalja. Zao mi je sto nemam fotografije u zatecenom stanju, ali imam dobar hronoloski prikaz restauracije nakon limarskih radova...Da pocnemo: ...Nakon peskarenja cele skoljke i sasije usledila je viseslojna zastita po preporuci nekog Bebanovog prijatelja (inace tehnologa u Zorka Bojama). Zastita se sastoji i 5 slojeva u glavnom epoksidnih i cink premaza. Kazu da mu sada nista ne moze ni morska voda... I evo, nakon gotovo 6 godina rada i prikupljanja originalnih delova sirom zemaljske kugle (bez preterivanja), danas izgleda ovako:Motor sutra saljemo na masinsku obradu u NS, posto smo nabavili sve potrebne delove. Nadam se da cemo upaliti motor za 10tak dana. "Slag na tortu" bice enterijer koji ostavljamo za kraj. Da nagovestim da se auto presvlaci u krem kozu sa diskretnim braon aplikacijama u duhu "njegovog vremena"...Ovo je moj skromni pokloncic iskrenim ljubiteljima "FIAT" automobila OVO SE RETKO VIDJA U SRBIJI Quote Share this post Link to post Share on other sites
saleTIPO 3 Posted November 25, 2009 Ostao sam bez komentara! Svaka cast! Quote Share this post Link to post Share on other sites
GTI 16V 0 Posted December 22, 2009 Auuuuuuu!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Martini 11 Posted May 14, 2010 (edited) Evo jednog snimka dnevne voznje posle 7 godina: Edited May 14, 2010 by Martini Quote Share this post Link to post Share on other sites