Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
zalutao

Lancia Y 843 1.3mjtd - servo volana

Recommended Posts

Zdravo,

 

Uzeli smo suprugi autic. I manje vise sve je ok osim povremeno problema sa servom volana.

 

Ovih dana malo vezba parkiranje i nakon par minuta volan postane jako tezak, kao da se ugasi servo. Nema nikakve signalizacije (kod nekog punta koji smo imali ranije upali se lampica da servo ne radi) samo, prosto postane tezi volan i to je to. Kada se malo provozamo sve bude ok.

 

Zna li mozda neko kod Y je isto elektro servo? Kontam, ako jeste mozda se pregreje elektronika... Ima li neki savet sta pregledati? Racunam, mozda da zamenim akumulator ako je i ovde kao na puntu elektro servo - racunam da je veliki potrosac....

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, zalutao said:

Ovih dana malo vezba parkiranje i nakon par minuta volan postane jako tezak, kao da se ugasi servo. Kada se malo provozamo sve bude ok.

Ima li neki savet sta pregledati?

Nadam se da "trenirate" sa ugasenim City Servo? Izuzetno je veliki potrosac, mislim da sa ukljucenim dodatnim pojacanjem moze u piku tokom motanja da povuce i 90A.

Obicno je to prvi veci potrosac koji se gasi na simptome praznog akumulatora, samo sto onda, kao sto kazes, obicno izbaci i odgovarajucu lampicu i upozorenje. Mozda da se pretrese dijagnostikom.

Proveri i punjenje akumulatora, to ti je bar banalno i mozes sam. Mada cisto gradska pali-gasi voznja i kratke relacije, stalno upaljena svetla, koriscenje City moda, Stop&Start sistem... - kada nema odgovarajuceg punjenja na duzim turama ili punjacem, sa'ranjuju akumulator. Uz velike vrucine i minuse.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, bio je upaljen city mod. Danas cemo bas probati bez.

 

Sto se tice punjenja - tu mogu da provjerim samo napon i to je ok od 14.2 do 14.4 fluktuira u osnovi to je ok. Ako se upali ventilator padne 14.2 pa se opet stabilizuje na 14.4. 

 

Hvala na predlozima!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proveri stanje klema koje se kace na akumulator , hoce da oksidiraju i da prave veliki otpor , smrlgla malo i ocisti pa probaj nista te ne kosta ,eventualno ako je losa - klema nju zameni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...