Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Da li znate ko pravi najkvalitetnije automobile?

Recommended Posts

ADAC izveštaj 2023: Poredak SUV vozila po pouzdanosti

 

bmw x3 01.jpg

 

SUV vozila poslednjih godina dominiraju na prodajnim lestvicama. Vozači obilaze salone u potrazi za novim automobilom, a rado ih kupuju i na tržištu polovnjaka, iako im cene nisu nimalo niske. Da li je to dobar izbor? ADAC objavljuje lestvicu modela sa najmanje kvarova.

 

Kupovina automobila izuzetno je složen proces. Pre kupovine, vozači veliku pažnju posvećuju izboru pravog. Saveti prijatelja i analiziranje izveštaja su važni. To se posebno odnosi na polovne automobile. Bez obzira na to odakle je vozilo - iz salona polovnjaka ili od privatnog vlasnika, moramo biti izuzetno oprezni, jer nam prodavac neće uvek reći celu istinu. Ovaj izveštaj ADAC-a otklanja mnoge sumnje. ADAC je nemački automobilistički klub sa preko 17 miliona članova. Izveštaj uzima u obzir mišljenja vozača čiji automobili se kvare tokom svakodnevne upotrebe. Svake godine priprema lestvicu pouzdanosti modela, a sada je pred nama najnovija, za 2023. godinu.

 

Poredak najmanje i najviše pouzdanih SUV vozila (manji broj znači bolji rezultat):

16. Renault Kadjar - ocena 10

15.Volkswagen Tiguan - 9.3

14. Dacia Duster - 8.7

13. Peugeot 3008 - 8.2

12. Škoda Kodiaq - 7.7

11. Mitsubishi Outlander - 7.6

10. Kia Sportage - 6.7

9. Volvo XC60 - 5.4

8. Mazda CX-5 - 5.3

7. Škoda Yeti - 5.1

6. Hyundai Tucson - 4.2

5. Audi Q3 - 3.6

4. BMW X1 - 3.4

3. Audi Q5 - 3.2

2. Mercedes GLC - 2.8

1. BMW X3 - 2.3

 

Odmah objasnimo metodologiju bodovanja.

Kao i u većini nemačkih lestvica, manji broj znači viši rezultat. Tako krećemo od vrha ispod kojeg se krije francuski SUV, a završavamo s pobednikom lestvice - modelom BMW X3. Poslednji se, štaviše, ponovo našao na vrhu lestvice SUV vozila. Podijum upotpunjuju Mercedes GLC i Audi Q3. I što je još važnije, izveštaj ADAC-a fokusira se uglavnom na automobile iz 2017. tako da je dobar odgovor posebno za one koji traže polovni automobil. Dakle, pre nego što odlučimo da odaberemo SUV svojih snova, vredi potražiti mišljenja na lestvici kao što je gornja. Mišljenje korisnika ovih automobila je neprocenjivo jer s njima imaju posla svaki dan. Ujedno ćemo se upoznati sa najvećim problemima pojedinog modela i odmah isključiti one kod kojih bi nas kvar mogao skuplje koštati.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo šta Nemci misle koja marka je najkvalitetnija, a koja najisplativija

 

porsche-911-carrera-4.jpg

 

Veoma zanimljivo istraživanje je napravio Auto Bild, a reč je o istraživanju imidža pojedinih automobilskih marki. Oni su, naime, tražili od svojih čitalaca da određenu konstataciju - primera radi, da li je ova marka sportska ili da li ova marka pravi pouzdane automobile - dodaju marku za koju misle da se konstatacija najviše odnosi. Reč je, dakle, o potpuno ličnom mišljenju čitalaca, ne nekim egzaktnim podacima, ali je možda upravo zato istraživanje zanimljivije. S obzirom na to da je većina glasača bila iz Nemačke, logično je da su njihovi domaći proizvođači prošli nešto bolje, međutim utoliko više vrede glasovi koje su dobile strane marke. Pa prođimo kroz neke najzanimljivije kategorije.

 

Za konstataciju ''Ova marka je najuspešnija u auto-sportu'' najviše ljudi je odabralo Mercedes, njih čak 84%. Na drugom mestu je Porsche, a trećem Audi. Honda je tek na 5. mestu i za nju je glasalo tek 37% glasača.

U kategoriji ''Ova marka pravi najsportskije automobile'' pobedu je sa čak 93% glasova odneo Porsche. Sledi BMW i, zanimljivo, Abarth. Kako ekskluzivne maloserijske marke nisu bile u konkurenciji, ne čudi da je Alfa Romeo na visokoj 4. poziciji, ali zato nije jasno kako je u Top 10 došla Tesla.

 

Zanimljivi su rezultati i kada je reč o motorima. Tako čitoci Auto Bilda kažu da najsportskije motore pravi BMW, okolini najprihvatljivije Tesla, ali najštedljivije Volkswagen! Očigledno je ugled Golfa dizela u Nemačkoj još itekako jak. Kada je reč o najboljima u kategorijama hibridni, plug-in hibridni i električni automobili, pobeđuju Toyota, Mercedes i Tesla.

Na pitanje koja marka ima najbolju tehnologiju, odgovor glasača je bio BMW, a ispred Tesle i Mercedesa. U Top 10 su još Toyota, Hyundai i Volvo.

 

Veoma je zanimljiva kategorija ''Ova marka ima najpouzdanije automobile''.

Ovde je pobedu odneo Audi, ali samo sa par promila prednosti ispred BMW-a i Mercedesa. Toyota je ovde na visokom 4. mestu, a Volvo je peti. Švedska marka je visoko i u kategoriji ''Ova marka pravi najbezbednije automobile'', ali tek na 3. mestu. Na prve dve pozicije su Mercedes i BMW.

I konačno, krenimo na najvažnije kategorije, a to su kvalitet, dizajn, odnos cene i kvaliteta te ukupni poredak, jer upravo u tim kategorijama imamo i najviše iznenađenja. Kod kvaliteta je pobedio Porsche ispred nemačkog premium ''svetog trojstva'', a peti je Volvo. Neverovatno da je jedina japanska marka u Top 10 Lexus, i to s rezultatom od 51%. U kategoriji dizajna još nešto neobjašnjivo: pobedio je Abarth ispred favorita Alfa Romea i Porschea. S obzirom na to da ima samo dva modela i da su oba derivati modela drugih marki, ovaj odabir nemačkih čitalaca je potpuno besmislen. Konačno, smisleni odabir je u kategoriji odnosa cene i kvaliteta gde je pobedila Dacia, ispred Škode i SsangYonga te još dve korejske marke, Hyundai i Kia. A kada se sve sabere i oduzme, još jedno iznenađenje: odmah iza Porschea koji je očekivani ukupni pobednik, našla se Seatova sportska marka Cupra. Treća je Škoda, četvrti Audi, a peti Abarth, koji je prešišao i Mercedes i BMW i Volkswagen.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...