Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Predsezonska testiranja 2015.

Recommended Posts

Debitanti obeležili treći dan

 

125780-f1%20test.jpg

 

Ovosezonski debitanti u Formuli 1 obeležili su treći dan zvaničnih testiranja u španskom Heresu. Najbrži je bio vozač Zaubera Felipe Nasr, koji je ostvario vreme od minut i 21.545 sekundi. Drugo vreme ostvario je nekadašnji šampion Kimi Raikonen koji je u Ferariju bio sporiji 0,205 sekundi iza 22-godišnjeg Brazilca. Sin legendarnog dvostrukog šampiona relija Karlosa Sajnca, koji je i dobio ime po ocu, izvezao je čak 136 krugova po kišnim uslovima. Aktuelni vicešampion Niko Rozberg prešao je 151 krug, šest manje nego u nedelju. Nova sezona Formule jedan počeće 15. marta, kada će se voziti trka za Veliku nagradu Australije u Melburnu.   

 


Share this post


Link to post
Share on other sites
Kraj testiranja: Moćan Ferari, nepouzdan MekLaren

 

125862-f1%20ferrari.jpg

 

Kako prenosi Sportklub, četvrtog, poslednjeg dana F1 testiranja u Herezu, najbolje vreme imao je Kimi Raikonen. Finac je u sredu u Ferariju napravio dobar posao s obzirom je da je odvezao 106 krugova, a najbolje vreme koje je ostvario bilo je 1:20.841 minuta. Odličan je bio i Zauber, dan nakon što je debitant u F1 Felipe Nasr bio najbrži, Markus Erikson je u sredu za Raikonenom kasnio 1.178 sekundi odvezavši 112 krugova. Treće vreme imao je aktuelni šampion Luis Hamilton koji je izvezao i najviše krugova, 117. Iza njega su bili Maks Ferstapen, Felipe Masa, Roman Grožan te Danil Kvjat. MekLaren je opet imao mnogo tehničkih problema, kvarova, na kraju ih je izdala pumpa za gorivo pa se ekipa nekoliko sati pre kraja povukla sa staze. Dženson Baton je uspeo da odradi samo 35 krugova, ali je njegov najbolji rezultat bio skoro sedam sekundi sporiji od Raikonenovog.

 

Kako Niki Lauda motiviše vozače Mercedesa?

Jedan od čelnika Mercedesa Niki Lauda priznao je da je bio iznenađen dobrim rezultatima Ferarija na predsezonskim testiranjima u Herezu. Italijanski tim je prošle sezone bio u velikoj krizi, a rezultati Sebastijana Fetela i Kimija Raikonena obećavaju da bi Skuderija mogla da bude respektabilna u borbi za titulu. ''Iznenađen sam Ferarijem. Ja sam čak u utorak, tokom testova, nosio crvenu majicu kako bih motivisao našu decu iz Mercedesa. Ferari je možda naš glavni rival sledeće sezone'', izjavio je Lauda.

Nova sezona u Formuli 1 počinje 16. marta trkom u Australiji, a završava se 29. novembra u Abu Dabiju.

 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posle testiranja u Herezu, nikad se rezutati ne uzimaju zdravo za gotovo. Vremena po krugovima ne moraju ništa da znače, ali svakako je i to bilo dovoljno da se uoče više nego vidljive promene. 

U Barseloni ipak neke stvari mogu da se nagoveste, pa neko moje mišljenje je...

 

Pre svega mi je drago da Ferrari održava tempo, i da programe završavaju bez neplaniranih problema. Posle prvog dana testa, Raikonen je imao drugo vreme iza Maldonada u Lotusu. Treba napomenuti da je Maldonado postavio vreme na mekoj komponenti dok je Kimi bio desetinku ipo sporiji na srednje tvrdoj komponenti. Svi ostali i koji su bili iza Kimija su najbolja vremena postavljali na mekoj komponenti. 

 

Takođe mi je drago što konačno Sauber i Lotus deluju konkurentno. Mislim da bi oni mogli u prestojećoj sezoni biti neko ko mrsi račune i kvari planove ostalih.

 

Red Bull i pored određenih problema nikad ne bih zanemario. Oni će svakako uhvatiti pravi tempo, u to sam siguran. 

 

McLaren, nažalost mislim da će još neko vreme imati problema dok ne stanu na noge. Čeka ih u svakom slučaju težak start, jer još uvek nisu uspeli da pokažu bilo šta na testiranjima. 

 

Force India- od njih ne znam šta može da se očekuje, ali obzirom da još uvek nisu ni predstavili ovogodišnji bolid, mislim da ne mogu biti neka ozbiljna konkurencija.

 

Mercedes definitivno krije pun potencijal, i tek će se pokazati u pravom svetlu. Ubedljivo najveći broj pređenih km na testiranjima do sada je za svako poštovanje. Ipak, moje mišljenje je da im ove sezone ni izbliza neće biti lako kao prošle. 

 

Wiliams deluje stabilno i jako. Oni sigurnim koracima grabe ka najboljim rezultatima. 

 

Manor (Marusia)- Budući da uopšte nemaju vozilo niti su se pojavili na tesiranjima, plašim se da će i kada se pojave na gridu moći samo da kupe prašinu iza ostalih. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rikardo najuporniji i najbrži

 

Rikardo.jpg

 

Kako prenosi Sportklub, Australijanac Danijel Rikardo ostvario je najbrže vreme drugog dana F1 testiranja u Barseloni. Vozač Red Bula je bio vodeći pre prve pauze sa vremenom  1:24,574 minuta, koje niko nije uspeo da nadmaši do kraja dana. On je vozio i najviše krugova, 143, a više od 100 ostvarili su još samo Markus Erikson, Karlos Sajnc Džunior i Serhio Peres. Svi vozači osim Fernanda Alonsa su uspeli da pređu dužinu trke. Vozač MekLarena je kompletirao samo 59 krugova, ali je to čak i odlično s obzirom na probleme koje je imao u četvrtak. Kimi Raikonen je imao samo jednu stotinku slabije vreme od Rikarda, a iza njih su bili Felipe Masa, Peres, te šampion Luis Hamilton, koji ima problema sa gripom.
 
Testiranja u Barseloni (drugi dan), vremena:
 
1. Danijel Rikardo (Red Bul) 1:24.574 minuta - 143 kruga
2. Kimi Raikonen (Ferari) 1:24.584 - 90
3. Felipe Masa (Vilijams) 1:24.672 - 88
4. Serhio Peres (Fors Indija) 1:24.702 - 121
5. Luis Hamilton (Mercedes) 1:24.923 - 89
6. Niko Rozberg (Mercedes) 1:25.556 - 66
7. Fernando Alonso (Meklaren) 1:25.961 - 59
8. Džolion Palmer (Lotus) 1:26.280 - 77
9. Markus Erikson (Zauber) 1:27.334 - 113
10. Karlos Sainc Junior (Toro Roso) 1:28.945 – 100
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maldonado ponovo najbolji

 

mal.jpg

 

Ponovo je Pastror Maldonado bio najbolji na testiranjima u Barseloni. Venecuelanac iz Lotusovog F1 tima je na stazi Katalunja odvozio 104 kruga, a najbrži u vremenu 1:24.348 minuta. Iza Maldonada koji je bio najuspešniji i tokom prvog dana po vremanima su bili Maks Verštapen iz Toro Rosa i šampion Luis Hamilton iz Mercedesa. Markus Erikson je upisao četvrto vreme, ali je zbog problema sa menjačem odvozio samo 53 kruga. Bivši prvak u ''najbržem cirkusu'', Sebastijan Fetel bio je peti po učinku, a iza njega je bio Danik Kvjat, član Red Bula za koji je Nemac osvojio četiri titule. Paskal Verlein je ponovo vozio za Fors Indiju, a vreme koje je ostvario bilo je osmo. Naljošiji je bio učinak Džensona Batona iz Meklarena, a problem je ponovo bio tehničke prirode. Podsetimo, od ove sezone u bolidima Meklarena su Hondini agregati. Baton je odvozio samo 24 kruga.
 
Testiranja u Barseloni (treći dan), vremena:
 
1. Pastor Maldonado (Lotus) 1:24.348 minuta - 104 kruga
2. Maks Ferštapen (Toro Roso) 1:24.739 - 129
3. Luis Hamilton (Mercedes) 1:26.076 - 101
4. Markus Erikson (Zauber) 1:26.340 - 53
5. Sebastijan Fetel (Ferari) 1:26.407 - 105
6. Danil Kvjat (Red Bul) 1:26.589 - 111
7. Felipe Masa (Vilijams) 1:26.912 - 55
8. Paskal Verlein (Fors Indija) 1:27.333 - 81
9. Valteri Botas (Williams) 1:27.556 - 49
10. Dženson Baton (Meklaren) 1:29.151 - 24
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Završena druga serija predsezonskih priprema Formule 1

 

f1%202015.jpg

 

Romainu Grosjeanu je pripala čast da najbržim krugom zaključi poslednji dan zimskih priprema u Barseloni. Francuski vozač tima Lotus nije bio najbrži samo danas, već je njegov krug u vremenu 1:24.067 bio najbolji od svih krugova koje su vozači odvezli u protekla četiri dana na stazi u Barseloni. Zajedno s Pastorom Maldonadom, koji je u Barseloni bio najbrži dva puta, Grosjean je privukao pažnju javnosti na ovogodišnje izdanje Lotusa, mada je teško donositi bilo kakve relevantne ocene na bazi rezultata ovakvih i sličnih treninga. Najaktivniji su bili Nico Rosberg u Mercedesu sa 129 krugova i Valtteri Bottas u Williamsu sa dva kruga manje. Rosberg je ujedno bio i drugi najbrži iza Grosjeana sa krugom 1:24.321. Treći je bio Kvjat u Red Bullu sa 6 desetinki slabijim rezultatom od Rosbergovog.
Dno na listi rezultata zauzeo je Jenson Button, koji nije imao priliku da izađe na stazu, jer je Fernando Alonso u jutarnjem delu treninga oštetio bolid, nakon čega je tim odlučio da zaključi svoj nastup u Barseloni. Alonsovo izletanje u Barseloni je bilo tema dana, najviše zato što još uvek nije jasno šta je bio uzrok incidenta. Španac je, tvrde svedoci, bez vidljivih razloga napustio stazu i nakon kraće vožnje i poskakivanja po neravnoj travnatoj površini završio u zaštitnom zidu, koji je nekoliko puta bočno udario i zatim se napokon zaustavio pored staze. Za manje od nedelju dana, tačnije 26. februara će početi i treća, finalna serija testiranja ponovo u Barseloni.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Testiranja su završena, čekamo novu sezonu

 

127226-f1%20test.jpg

 

Ko je testirao, testirao je, zimske pripreme su završene i na timovima je da ostatak posla odrade u ''garažama'' do početka nove sezone. Ukupni utisci su pomešani.
Sa jedne strane Mercedes je, koji očigledno ponovo raspolaže najkompletnijim i najkompetentnijim paketom, što najavljuje da bi nemački tim i u 2015. mogao da bude uverljivo dominantan. Nada ipak postoji i to u obliku nekoliko timova, koji su na zimskim pripremama pokazale solidan potencijal. Doduše, taj potencijal, bar na bazi viđenog, teško da može ugroziti Mercedes u prvim trkama, ali ipak daje nadu u zanimljivu i neizvesniju sezonu. Po našem mišljenju, ali i na bazi rezultata, Mercedesu će u 2015. glavna pretnja biti Williams, a svakako ohrabruje nova forma Ferrarija i obećanje Red Bulla da će 2015. biti znatno bolja od prošle godine.
 
Poslednji dan priprema u Barseloni najboljim krugom je obeležio Valtteri Bottas u Williamsu. Na najmekšoj ''super soft'' komponenti guma Finac je uspeo da odveze 1:23.063. Drugo mesto je pripalo Ferrarijevom Sebastianu Vettelu - nemački vozač je bio 0.406s sporiji od Bottasa, ali je zato na stazi ipak proveo nešto više vremena - ukupno 129 krugova. Na trećem mestu je bio Sauberov novi vozač, Felipe Nasr; za Bottasom je zakasnio 9 desetinki, a 159 krugova svrstalo ga je na vrh liste najaktivnijih. Sve tri ekipe izrazile su zadovoljstvom pripremama, pri čemu su u Ferrariju posebno impresionirani novom formom u kojoj uživa ceo tim.
McLaren je zimske pripreme zaključio sa brojnim otvorenim pitanjima. Danas je Jensonu Buttonu pošlo za rukom da upiše 30 krugova, od kojih je najbrži bio 2.2 sekunde lošiji od Bottasovog. Button ipak nije zauzeo poslednje mesto - tu čast je danas imao Pastor Maldonado. Venecuelanski vozač je svoj Lotus zakucao u zid i time zaključio dan sa 35 krugova na računu i 5.2 sekunde zaostatka za najbržim. Nico Rosberg nije bio usmeren na obaranje novih rekorda, već se bavio detaljnim ispitivanjem (148 krugova) tvrđih varijanti guma, pa je u poretku završio iza Maxa Vestappena na četvrtom i Daniela Ricciarda na petom mestu.
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...