Jump to content
FAS Goran
etibor

Fiat 500L 1.4 - ubrzanje i ecoDrive

Recommended Posts

Dragi 500L-ovci.

Kako vi ubrzavate, koliko pritiskate papučicu gasa?

Ja kad ubrzavam uglavnom mi kaže već na 2200 obrtaja da menjam brzinu, mada kada se jače stisne onda kasnije "kaže" Shift UP.

Do sada sam prešao 70km, ali ne mogu da provalim šta je bolje, kako ubrzavati, lagano ili "malo oštrije". Papučica do pola gasa, laganije, jače?

Imam 3 zvezdice u ecoDrive-u, ali pošto vozim tek 2 dana nedaje mi nikakva uputstva.

 

U principu sam zadovoljan ovim motorom, naravno da bi bilo bolje da je jači, ali nemojmo o tome u ovoj temi. :scooter:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja vozim 4 godine 1.4 16v motor i neki moj zaključak je da najmanje troši kada se malo stisne do željene brzine i posle zaglavi noga u najmanjem stepenu prenosa. E sad pretpostavljam da i 500l manje-više isto traži :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nevezano samo za 500l, u principu naravno zavisi kakav si karakter za volanom i sta zahtevas od auta. Sta god sam vozio od ovih novijih automobila sa tim "Shift up" i "Shift down" savetima na displeju, sluze da iskljucivo smanje potrosnju i da auto bude ekonomicniji.

Tako da se to preporuceno saltanje na niskim obrtajima uglavnom ne poklapa sa mojim stilom voznje, jedino ako je u pitanju neki lagani cruise ili voznja autoputem. Pa i ne obracam mnogo paznju na sve te board zezalice (Avg. Cons., Inst. Cons., Range to Empty, Shift up/down) vec uzivam u voznji, interesantne su mi samo dok ne upoznam auto.

A ako je nekome prevashodno interes manja potrosnja, naravno da ce mu svi dostupni podaci biti od koristi.

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bih taj "savetnik" za šaltanje isključio da može, naravno da treba da se šalta što je ranije moguće u viši stepen ali ne treba ni gušiti mašinu. takođe, savetnik ne zna kakva je situacija na putu, da li nailaziš na uzbrdicu ili nizbrdicu ili voziš po ravnom, da li se približavaš koloni ili semaforu pa savetnik često ume pogrešno da savetuje. Opusti se i vozi po osećaju (zvuku) i situaciji na putu. S vremenom ćeš naći pravi balans između potrošnje i odgovarajućeg ritma vožnje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i nemoj da te buni eco drive, sa savetima i ne znam cime, kad pogledam ubrzanja ispade da vozim ferrari, samo mi u 6oj OK ubrzanje ove druge preterah ..xaxaxa

pogled na put ne u Shift Up/down  :up:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bih taj "savetnik" za šaltanje isključio da može, naravno da treba da se šalta što je ranije moguće u viši stepen ali ne treba ni gušiti mašinu. takođe, savetnik ne zna kakva je situacija na putu, da li nailaziš na uzbrdicu ili nizbrdicu ili voziš po ravnom, da li se priblišavaš koloni ili semaforu pa savetnik često ume pogrešno da savetuje. Opusti se i vozi po osećaju (zvuku) i situaciji na putu. S vremenom ćeš naći pravi balans između potrošnje i odgovarajućeg ritma vožnje.

 

 

Slažem se sa ovim u potpunosti. Treba se navići na auto i videti šta mu odgovara. Ja već rekoh da benzinca stiskam dosta i što pre šaltam pa posle držim nogu ukočenom kad postignem neku ok brzinu.

Sa druge strane, jtd se uopšte ne trudim da doteram što pre do višeg stepena već jako malo držim gas, ali ga dosta razvlačim i šatlam na 2200-2500 obrtaja ili i više što mi se čini da mu prilično odgovara. Čak je i potrošnja jako mala i auto mnogo lepše povuče sa 1700 obrtaja kada nastavi da vuče nego sa 1500 i da se jako stisne gas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da sam još toliki ne bi ovo uspeo :)

 

Eco_Drive.jpg

 

Da li ponekad malo analizirate ovaj EcoDrive?

Upravo sam našao totalnu glupost. U nedelju u podne sam se vraćao iz Beograda. A pola sata pre toga sam išao u Beograd (naravno, da bih se vratio morao sam prvo da odem :) ) i dobio ocenu EcoDrive-a 79 (Pančevo-Takovskom, Kneza Miloša do Technomanije.). Vraćao sam se malo drugačijim putem nego što sam išao (pored Železničke i Kalemegdana, u Cara Dušana pa Despota stefana) ali nigde nije bilo gužve ili nečega što bi me zadržavalo na putu. Pametni EcoDrive je to ocenio sa 15 bodova. Pa šta sam ja ter'o prva-druga pa sve do Pančeva... :)

I ranije sam nalazio da se ovo desi, pa reko da pitam da li se to samo kod mene dešava ili i kod vas?

Izgleda da je ovaj EcoDrive jedna totalitarna glupost :fun::guitar::smoke::laughing::horse:

A posle kažu da mi ne volimo okolinu i da zagađujemo previše :)

 

 

P.S.

Evo pronašao sam još jednu glupost

Eco_Drive_2.jpg

 

Imam u principu dosta kratkih relacija, ali ponekad se pojavi ovako nešto...

Edited by etibor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Au ja nisam ni znao da ovo ima, moracu da nadjem nekoga da mi pozajmi da ga proganjam da dobijem keca :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...