Jump to content
FAS Goran
ata

Voskiranje novog automobila

Recommended Posts

Pozdrav svima,

 

Kao sto vidite iz slike na mom profilu - pitanje se odnosi na mog novog kucnog ljubimca (500L), njegovoj zaštiti od spoljnih uticaja, (prvenstveno smole od drveća) i lakšeg pranja. Za mesec dana koliko imam nov auto vec sam primetio mnoštvo tačkica... a dosadna kiša koja ne prestaje danima nikako da mi ostavi vremena da ga detaljno sredim. :realmad:

 

Pre oko 3-4 god., dok sam imao nov auto voskirao sam ga pomocu nekog no-name voska, ali mada je i sa njime bilo bolje nego sa ničim, sada bih koristio nešto kvalitetnije. U vezi voskiranja pročitao sam sve moguće na forumima koje sam našao, ali je dosta toga o starijim automobilima ili je dosta zastarelo (stari postovi od pre par godina), pa postavljam sledeća pitanja:

 

- da li postoji razlika između voska za metalik i obicnu boju? Negde sam procitao da je za tamnije boje bolje koristiti vosak za metalik? Moja je boja standardna - crvena, a na njoj se pogotovo vidi svaka sitnica.

 

- Koji je bolji za novu farbu od sledećih voskova - Turtle original, Turtle Super Hard Shell,  Sonax (Crveni, Srebrni, nano protect - boja pakovanja)?

 

- Nemam perač pa kola često perem pomoću žetona, da li ima svrhe da promenim naviku i da ga perem samponom sa voskom posle toga, video sam pakovanje od 5 litara za oko 800 din u nekoj prodavnici? Razmišljao sam i o beskontaktnom pranju pomoću prskalice za cveće i creva?

 

Nisam opterećen time da mi se kola sijaju i da ih glancam svaki dan. Perem ih otprilike svake dve nedelje. Ne planiram da robujem kolima već da ih vozim! Planirao sam da ih premazem jednom sada, drugi put kada budem na godišnjem - pre puta na more u avgustu i treći put pre zime, pa sta im bog da, tako da mi nemojte preporučivati neke ultra skupe i komplikovane varijante.  Nije mi bitna razlika u ceni od par stotina dinara, ali par hiljada vec jeste... Uzeo bih nešto od standardne ponude, koja može da se nađe u Metrou, OMW-u i sl. prodavnicama, ne bih naručivao ništa preko interneta i slično... bolje išta nego ništa... Sta mislite o tome?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam toliko upucen u tu tematiku ali garantujem da ti je bolje da koristis bilo koji vosak nego nista naravno. Iz iskustva bih ti rekao da su ti "lako" dostupni voskovi, tj. ovi kojih ima na svakom cosku ( turtle, sonax i ostali) po meni manje vise istog kvaliteta, nema mi tu neke razlike. Za bilo sta ozbiljnije ces morati da se raspitas kod nekog profesionalca. Jedno ti mogu reci sigurno, a to je da maximalno izbegavas bez kontaktna pranja, cetke i ona pranja na pumpama jer je to veoma stetno za boju. Ako vec mozes sam da peres auto, kupi neki auto sampon i neki vosak npr. Turtle wax i koristi ovako kako si napisao i po meni neces imati nikakvih problema sa bojom i uvek ce ti auto biti zasticen koliko toliko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam dugo godina smatrao da su šamponi sa voskom bezveze, sve dok nisam kupio jedan. :)  Sada redovno perem tim šamponom, a dva puta godišnje nanesem i "pravi" vosak.

 

Moja preporuka: bilo koji vosak BEZ ABRAZIVA bilo kog brendiranog proizvođača. Pre nego što kupiš, potraži na internetu na stranici proizvođa sve karakteristike i ne oslanjaj se na savete prodavca tipa "ovaj se najviše kupuje" "još se niko nije žalio"  i slično.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što reče Mihailović, probaj da pereš kola sa šamponom koji u sebi ima vosak. Odlična stvar. Pre jedno 10 godina radio sam uvoz auto kozmetike PREVENT, mađarske proizvodnje. Odličnja kozmetika, nažalost, nije imala prođu kod nas u moru jevtinih no name proizvoda i preskupih markiranih. No to sada nema veze. Elem, imao sam upravo šampon sa voskom i mogu ti reći da je odlična stvar. Samo redovno pranje (svake dve nedelje kao što kažeš) sa njim svaki put i imaš zaštitu o kojoj pričaš. Naravno, to ako imaš gde da pereš sam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo i Turtle wax video snimka

 

Ali, samo da naglasim: nije lako ceo auto rukom izvoskirati i uglancati. Na video klipu se lik smeška zato što je odradio trećinu haube, ali posle cele karoserije - teško da će nekom da bude smešno !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na dobrim savetima i linkovima, dosta ce mi koristiti.

 

Najverovatnije cu uzeti sonax nano u OMW-u za 919 din (opisan je na http://www.sonax.com/Car-Care/Products/Xtreme-Series/%28so%29/0/%28node%29/12776/201100-SONAX-XTREME-Brilliant-Wax-1 ), zahvaljujuci tekstu sa linka http://cbc.rs/showthread.php/35773-Voskiranje-automobila-(car-waxing).

 

"Nano voskovi (nano tehnologija)
Nano voskovi premazi od polimera koji su visoko otporni na kisele kiše, deterdžente i minerale. Oni rade tako što molekule polimera stvore jednu neporobojnu barijeru koja se sastoji od molekula koje su znatno manje od molekula vode ili kiseline ili drugih zagađenja koje mogu da naštete Vašem laku."

 

Kolebao sam se izmedju turtle wax-a i ovog sonax-ovog nano, ali ovo sto su napisali da ne ostavlja bele tragove na plastici mi deluje privlacno? Jedva cekam da prestane kisa i za koji dan javljam utiske...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam par pitanja :

-Sta se preporucuje za zastitu farova?Takodje vosak ili neki drugi preparat?

-Pre ponovnog nanosenja voska,da li je dovoljno samo oprati auto ili je potreban dodatni tretman nekim preparatom kako bi se uklonio stari vosak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Quick detailer služi baš kao što sam naziv kaže za brzo sređivanje, i koristi se uglavnom da se automobil na brzinu uglanca, npr kada ti automobil ostane musav posle pranja, daju sjaj vozilu i to traje do idućeg pranja. Nekii quick detaileri se koriste kao lubrikant za glinu ili lubrikant prilikom poliranja. Sealant ti je sintetički vosak. Prave se od polimera i akrilnih smola a karakteristika im je da su dugotrajniji i lako se nanose. Karakteriše ih dugotrajnost od pola godine dok neki prizvođači trvde da traju i po godinu da (to u praksi i nije tako).
Negativna strana im je ta što za razliku od prirodnih (carnauba) voskova ne daju toliki sjaj i dubinu samoj boji (efekat poznat kod prirodnih voskova kao 3D). Još jedna negativna karakteristika im je ta što na svetlijim bojama mogu da istaknu swirls-ove.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napokon, prestadose kise pa sam stigao da izvoskiram ceo automobil. Krenuo sam jednom pre oko dve nedelje, stigao do pola - suvozacka strana cela, kapotaz, deo krova I zadnji spojler kada me prekinula - sta mislite sta? ko je pomislio kisa pogodio je. Prosle dve nedelje sam se divio svojoj ispoliranoj desnoj strani, pogotovo dok je jos vlazan. :-) Sad kad sam ga sredio celog vidim da nema bas nikakve razlike izmedju onog starog sloja I novog. Isto su glatki I zadrzavaju kapljice, a znate da je skoro svaki dan padala kisa. Nanosi se lako, razmazem ga vlaznom krpom, izbrisem za par minuta I gotovo. prosto sam se pitao (prosli put) da li je dovoljno, pa sam ga namazao jos jednom - prvi deo koji sam probao, ali posto vidim da nema nikakve razlike odustao sam od toga I ostavio samo jedan sloj. Potrosio sam mozda 20% malog pakovanja onog sonaxa - nano za cela kola, koja priznacete bas nisu mala.

Sent from my PMP5580C using Tapatalk 4 Beta

Share this post


Link to post
Share on other sites

kupi neki sampon koji sadrzi vosak u sebi i sa njim peri auto.

ja to radim svake nedelje a auto ne prima vodu na sebe ko guska ili patka! hehehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupio sam vec, I primetio razliku izmedju obicnog I ovog sa voskom, ali sampon je sampon a vosak vosak. Sto bi rekao Djuro - "joj razlike, drasticne"

Sent from my PMP5580C using Tapatalk 4 Beta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja koristim vec duze vreme kornjacin wet wax i prezadovoljan. I radi posao, to je garantovano. A brzo se nanosi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ata, da li te mogu zamoliti da mi posaljes sliku kako izgleda ambalaza tog sredstva za voskiranje kola koje si koristio i da li je ostavilo bele tragove na kederima? Hvala. Moze i pp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo, nasao sam je na internetu, ista je takva, a malo mi je lakse nego da je slikam

 

201200_brillant_carrosserie.jpg



Kupljen na omw -ovoj pumpi za nesto manje od 1000 din pre oko dva meseca

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima i ova Toyota opcija. Nude kad se kupuje auto. Ne znam koliko kosta tretman, ali znam da rade i na ostalim vozilima. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bas sam pre neki dan video reklamu za to.Rade i kod nas u Toyotinim ovl servisima,to je neka nano tehnologija i dobija se garancija od nekoliko godina a ceo tretman je oko 250 e ako se ne varam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve nove tehnologije za zastitu laka( nano,glass coating,opti coat,toyota pro tect....) su veoma zahtevne u pogledu stanja laka tj svaku ne savrsenost u laku ove tehnologije ce jos da istaknu uprkos tome sto ce napraviti zastitnu barijeru za odredjen vremenski period 12,24 meseca ili vise pa sve do opti coat-a koji je trajni premaz i moze se skinuti samo abrazivnim putem.

U sebi ne sadrze nikakve filere,voskove i slicno i zbog toga se svaka greska u laku jos vise vidi i zahteva izuzetno stanje laka pre nanosenja da bi se dobio pun efekat datog premaza-zastite.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...