Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Mercedes

Recommended Posts

Botas: Propuštanje Hamiltona? Ne postoji ništa gore

 

Screen-Shot-2017-04-16-at-01.12.04.png

 

Vozač Mercedesa Valteri Botas trku za Veliku nagradu Bahreina završio je na trećoj poziciji, iza Sebastijana Fetela iz Ferarija i klupskog kolege Luisa Hamiltona. Možda je Finac mogao da bude i na drugom stepeniku pobedničkog postolja, međutim, u finišu trke poslušao je zahtev čelnika nemačkog tima i ispred sebe propustio Hamiltona. ''Ja sam trkač i molba da propustite partnera je najgore što možete da čujete'', izjavio je Botas. ''Međutim, Luis je imao priliku da uhvati korak sa Fetelom i razumem odluku ekipe. Lično mi je teško, ali moram da odgovorim na pitanje zašto nisam imao tempo''.

Posle tri trke Fetel je lider šampionata sa 68 bodova, Hamilton ima 61, Botas 38, a Kimi Raikonen 34. Sledeća trka je 30. aprila u Sočiju na Veliku nagradu Rusije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toto Volf: Mercedes ne voli da favorizuje vozača

 

Toto+Wolff+Mercedes+Formula+One+Team+Lau

 

Direktor Mercedesa Toto Volf rekao je da ta ekipa ne voli da favorizuje nijednog svog vozača, ali da ta situacija mora pravilno da se analizira kako se šampionat Formule 1 bude odvijao. Volf je rekao da ne bi bilo pošteno da Mercedes za prvog vozača proglasi Luisa Hamiltona, posebno što je Valteri Botas tek došao u ekipu, na početku godine. U ovogodišnjem šampionatu Formule 1 dve pobede ostvario je vozač Ferarija Sebastijan Fetel, a jednu Hamilton. Fetel je pobedio u nedelju u Bahreinu, a tokom trke je iz boksa Mercedesa naredjeno Botasu da pusti Hamiltona da ga pretekne kako bi trostruki svetski prvak pokušao da ugrozi Fetela na prvom mestu. - Mi to ne volimo. Uopšte. To nismo radili u prethodnih nekoliko godina. Ali, sada je drugačija situacija i potrebno je pravilno analizirati šta to znači i gde smo u svemu tome. To je teška odluka i ne želim o njoj da pričam pošto to nije pošteno prema Valteriju -, rekao je Volf. Volf je oduvek govorio da Mercedes ne voli podele i da želi da obojica vozača imaju isti tretman kakav imaju prvi vozači.

 

Prvi put posle četiri godine Mercedes je dobio žestoke konkurente u Ferariju i Red Bulu. Britanski mediji spekulišu da je dodatni pritisak počeo da se vidi u Mercedesu, kada ga je Ferari nadmudrio prilikom prvog zaustavljanja u boksu u Bahreinu, kao i posle naredbe iz ekipe da Botas propusti Hamiltona. - Pokušali smo da očuvamo red u ekipi i da se ne mešamo, pošto je to užasna odluka. Ali, u odredjenom trenutku morate da odlučite da li ćete da izgubite trku ili ćete da donesete odluku koja i nije toliko lepa. Želimo da pružimo obojici istu priliku na početku svake trke, to im dugujemo. Dva puta smo doneli odluku tokom trke pošto smo mislili da je to potrebno za pobedu-, rekao je Volf. Botas je u Bahreinu prvi put u karijeri krenuo sa pol pozicije, ali se tokom trke požalio na brzinu. On je rekao da je naredba o propuštanju ''jedna od najtežih stvari koju vozač može da čuje''. - Razumem, ali to je teško kada pokušavaš da se koncentrišeš na svoju trku. Ja sam timski igrač i ne bih odbio -, naveo je finski vozač.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton: Nije smak sveta

 

hamilton%20austria.jpg

 

Trostruki svetski šampion Luis Hamilton rekao je da mu nije jasno zašto tokom trke za Veliku nagradu Rusije nije imao ritam. Vozač Mercedesa je, međutim, najavio da će pronaći odgovor pred narednu rundu šampionata, u Španiji. Hamiltonov timski kolega je bio sjajan u Sočiju, gde je obezbedio prvu pobedu u karijeri, dok se Britanac mučio sa balansom i pregrejavanjem. Na kraju je zauzeo četvrto mesto, a njegovu situaciju dodatno komplikuje činjenica da su Botas i on imali slična podešavanja. ''Nemam objašnjenje u ovom trenutku, ali ću pokušati da shvatim šta se desilo. Imam neke teorije i tome kako sam se osećao tokom trke i kvalifikacija, neke ideje, ali mi predstoji rad da bismo ustanovili problem'', naglasio je Hamilton. Britanac je dobro startovao i činilo se da bi mogao da pretekne Kimija Raikonena u borbi za treće mesto, međutim, problemi sa hlađenjem motora onemogućili su ga da uopšte izazove rivale za podijum. Pre njega su kroz cilj redom prošli Botas, Sebastijan Fetel i Raikonen. ''Od petog kruga sam morao da usporim i ostanem četvrti. Mnogo puta sam poništavao podešavanja, temperatura se podizala, znao sam da ću biti četvrti od rane faze trke. Bio sam spor od subote, tako da to nije ništa promenilo. Pomislio sam da bih mogao da pariram vremenima vozača ispred sebe, ali je pitanje da li bi to potrajalo, izvesno ne sa podešavanjima koje sam imao. Pošto sam usporio zbog hlađenja motora, gubio sam po sedam desetinki, možda čak i sekundu po krugu'', rekao je vozač Mercedesa. Posle takvog raspleta, Hamilton ima 13 bodova manje od Fetela koji vodi u generalnom plasmanu, ali Britanac trenutno ne razmišlja o tome. ''To nije važno. Moramo da razumemo gde nam je brzina nestala tog vikenda, šta nije bilo u redu sa podešavanjem i da se vratimo na narednoj trci. Mnogo još ima da se vozi, još sam drugi u poretku i nije smak sveta. Naravno, moram da nađem ritam koji sam imao'', istakao je Hamilton. Naredna trka Formule 1 vozi se 14. maja na stazi ''Katalunja'' za Veliku nagradu Španije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volf ne odbacuje mogućnost dolaska Alonsa

 

volf.jpg

 

Direktor Mercedesa Toto Volf ostavio je otvoren prostor za nastavak nagađanja o dolasku Fernanda Alonsa u nemački tim sledeće sezone. Španac je frustriran očajnim bolidom u Meklarenu koji je posle pet trka jedini tim bez ijednog boda u šampionatu Formule 1 2017. godine. Alonso je nedavno izjavio da će verovatno promeniti tim ako ne počne da pobeđuje, da bi u nedelju na Katalunji prvi put uspeo da završi jednu trku ovogodišnjeg šampionata. ''Ne možete reći ''ne'' unapred, to bi bilo glupo. On je ako ne najbolji, onda jedan od najboljih vozača. I dalje je motivisan i energičan. Nalazi se pri kraju karijere, ali to ne znači da ne može da pobeđuje još dve, tri godine'', rekao je Volf. Mercedes ima iskustva sa Alonsom jer je bio dobavljač motora za Meklaren 2017. godine kada je Španac prvi put seo u bolid britanskog tima. Nije bilo sjajno. ''Ako bih mogao radije bih izabrao današnjeg Alonsa nego onog ranijeg. On bi bio odličan izazova za Luisa Hamiltona, koji voli takve stvari, ceo tim bi bio dinamičniji. Vrlo je bitno kako se neko uklopi, a mislim da je Alonso drugačija osoba nego u prošlosti'', rekao je direktor Mercedesa. Pored Hamiltona ove sezone u ekipi Mercedesa je Finaac Valteri Botas koji je trenutno treći u generalnom poretku vozača. ''Poštujem Alonsa, ali ima i drugih vozača koji su prioritet. Valteri i Luis pre svih, ali smo uzbuđeni i zbog mladih talenata koji me oduševljavaju. Potpuno verujem Valteriju, ali dosta je mogućnosti za 2018, a onda će biti veliki izazov i 2019'', neodlučan je Volf.

 

Hamiltonova ''žrtva'' za lakši bolid

Vozač Mercedesa Luis Hamilton tokom trka više ne pije tečnost, niti sa sobom u bolid nosi bilo kakvo piće, a razlog je kako bi se očuvao propisan limit težine vozila. Trostruki šampion Formule 1 je tokom proteklog vikenda vodio veliku borbu sa Sebastijanom Fetelom iz Ferarija na stazi Katalunja za Veliku nagradu Španije, iz koje je izašao kao pobednik. On je, međutim, tokom komunikacije sa timom zvučao prilično umorno, a jedan od razloga za ''ravan čet'' bio je i taj što nije mogao da koristi tečnost dok traje trka. Mercedes od početka sezone ulaže sve napore kako bi održao težinu bolida i vozača ispod 728 kilograma, a da bi se u tome uspelo Hamilton ne nosi flašice sa pićem. Ušteda od kilogram ili dva je više nego bitna, pa je Britanac pristao na žrtvu. ''Ne nosim tečnost kako bismo uštedeli na težini, tako da ne pijem tokom trke. Moramo da iskoristimo sve što možemo'', kazao je Hamilton. Šef Mercedesa Toto Volf kaže da nije bio zabrinut za fizičko stanje svog vozača, iako je ono bilo potencijalno zabrinjavajuće. ''On je samo dao sve od sebe, i to ste mogli da čujete preko radija'', kazao je Volf.

Nemac Sebastijan Fetel u generalnom plasmanu vozača u sezoni vodi sa 104 boda, dok ga prati Hamilton sa 98 bodova, a naredna trka na programu je 28. maja u Monaku.  

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Botas: Moj je posao da zadržavam Fetela

 

botas%20f1.jpg

 

Vozač Mercedesa Valteri Botas rekao je da je njegova misija tokom Velike nagrade Španije bila da zadrži Sebastijana Fetela u Ferariju što duže iza sebe da bi pomogao timskom kolegi Luisu Hamiltonu da nadoknadi vreme. Botas je imao jednu od glavnih uloga proteklog vikenda na stazi Katalunja, pošto je Fetel, koji je poveo posle starta, izgubio mnogo vremena iza njega. Na taj način, Hamilton je smanjio zaostatak u odnosu na Nemca, kojeg je pretekao posle odlaska u boks i na kraju trijumfovao. Fetel nije bio presrećan zbog situacije, pošto je ona pomogla Hamiltonu, ali je Botas istakao da je njegov potez razumljiv jer je plaćen da pomogne Mercedesu da pobeđuje.

''Radio sam sve što sam mogao da zadržim Sebastijana iza sebe, da bi izgubio vreme, tako to ide'', rekao je Botas, a prenosi motorsport.com. ''To su bili moj posao i misija u tom trenutku. Ali, razlika u ritmu između nas dvojice je bila evidentna i na kraju me je pretekao. Ali, verujem da sam pomogao timu. Nadam se da je to napravilo razliku, uspeli smo da napravimo malu razliku u bodovima u odnosu na Ferari, što je dobro. Ona je mogla da bude i veća da smo obojica završili trku''. Botas je na kraju odustao sa trke zbog kvara motora, a Hamilton je došao do druge pobede ove sezone, ispred Fetela i vozača Red Bula Danijela Rikarda. Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Monaka 28. maja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton: Ferari favorizuje Fetela, to je jasno

 

hamilton%20esp.jpg

 

Britanac Luis Hamilton je posle Velike nagrade Monaka, na kojoj je trijumfovao Sebastijan Fetel u Ferariju, istakao kako italijanska ekipa očigledno forsira Nemca u odnosu na drugog vozača Kimija Raikonena. Raikonen je startovao trku u Monte Karlu sa pol-pozicije, ali ga je timski kolega Fetel pretekao pošto je ostao na stazi pet krugova duže, dok je Finac ranije otišao u boks. Iz Ferarija su kasnije negirali da se radi o unapred razrađenoj taktici, a Fetel je naglasio da nije bilo timskih naredbi. Ipak, trostruki šampion Formule 1 Luis Hamilton smatra drugačije.

''Potpuno mi je jasno da je Ferari izabrao vozača broj jedan. Oni će zato uložiti maksimalan trud da Fetel na svakoj trci ostvari najbolji rezultat'', rekao je Hamilton, koji je u Monte Karlu zauzeo sedmo mesto, dok u generalnom plasmanu zaostaje 25 bodova iza Fetela. ''Veoma je teško da vozač koji zaostaje pretekne u ovom slučaju vodećeg, osim ako to nije timska odluka koja favorizuje. To je jasno'', dodao je Britanac. Ove sezone Hamiltonov kolega u Mercedesu Valteri Botas je imao nekoliko situacija u kojima je trebalo da ''podrži'' Britanca, pa je novinare zanimalo da li i on ima isti, favorizujući, tretman. ''Nisam sa timom razgovarao o tome, niti planiram. Valteri odlično obavlja posao, tako da mislim da nije potrebno da se neko favorizuje. Veoma je važno da funkcionišemo kao tim. Nekada je vredno da se neke stvari podese što se tiče pozicije na stazi, ali nikada se ne zna, možda bude trebalo da i ja podržim Botasa. Najvažnije je da budemo ispred Ferarija kako ne bismo bili u situaciji kao oni danas'', zaključio je Hamilton. 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toto Volf: Mi smo sada autsajderi

 

botas%20soci.jpg

 

Mercedes se nije proslavio u Monte Karlu. Valteri Botas je bio četvrti, dok je Luis Hamilton bio sedmi, a ono što nikako ne može da raduje ljude iz Srebrne strele je dvostruki trijumf Ferarija, koji vodi u obe konkurencije. ''Sviđa mi se status gubitnika, jer ljudi vole da vide autsajderske bitke i pobede. Videli smo izuzetne performanse Valterija Botasa u Sočiju kada Hamilton nije bio u stanju da ponovi isto. Onda je Luis bio sjajan u Barseloni, a Ferari je pokazao takođe odlične performanse na istoj stazi. Pa da, mi smo autsajderi'' - rekao je, pomalo iznenađujuće, Volf. Posle šest trka svetskog šampionata Formule 1 Mercedes kaska u obe konkurencije. U plasmanu konstruktora Ferari je prvi sa 196 bodova, dok Mercedes ima 179, a u plasmanu vozača vozač Ferarija Sebastijan Fetel vodi sa 129 bodova, 25 više od Luisa Hamiltona iz Mercedesa. Poslednji put ovakva situacija posle šest trka, da Mercedes nije na prvom mestu u obe konkurencije bila je 2013.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton: Ferari ima najbolji bolid

 

Image result for lewis hamilton pics

 

Vozač Mercedesa Luis Hamilton smatra da Ferari ove sezone ima najbolji bolid, za razliku od prethodne tri u kojima je dominirao njegov tim. Sebastijan Fetel je lider F1 posle prvih šest trka sa 25 bodova više od Hamiltona.

''Izgleda da Ferarijev bolid funkcioniše na svim stazama. Preostalih 14 trka će biti veoma teške. Čini se da oni imaju najbolji bolid, nešto kao mi prošle godine, kada je ''07 funkcionisao na svim stazama'', rekao je Hamilton. On je u nedelju bio tek šesti na Velikoj nagradi Monaka, četvrto mesto zauzeo je njegov timski kolega Valteri Botas, dok je Ferari osvojio prve dve pozicije. ''Nismo došli nepripremljeni u Monako, stvari jednostavno nisu išle kako treba. Bolid se ponašao mnogo drugačije nego što smo navikli, a to je bilo potpuno neočekivano za mehaničare. Popravili su to i stanje je postalo još gore. Vratili smo se u onaj nepoznati scenario kada jedan bolid funkcioniše, a moj ne'', rekao je Hamiton.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wolff: Ferrari je 16 nedelja ranije počeo sa razvojem bolida

 

Rezultat slika za wolf mercedes f1 pics

 

Prvi čovek Mercedesa kazao je da je italijanski tim mnogo ranije počeo sa radom na ovogodišnjem bolidu. U prošloj sezoni Ferrari je izgubio bitku sa svojim najvećim rivalima, pa je tako godinu završio na trećoj poziciji iza Mercedesa i Red Bulla. Ipak, tim iz Maranela je još ranije sav svoj fokus prebacio na razvoj SF70-H, što je rezultiralo momentalnim uspehom u 2017. ''Da sve bude jasno, Ferrari je razvoj bolida započeo dosta rano, u decembru 2015. godine. Mi smo sa tim projektom krenuli u martu 2016. Ali do tada, oni su imali više od 50% resursa koji su bili usmereni na novi bolid i tako su imali prednost od 16 nedelja. Za to vreme možete da pronađete unapređenje od 5 do 6 desetinki'', kazao je Toto Wolff.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volf: Mercedes u problemu, Ferari je favorit

 

Rezultat slika za wolf mercedes f1 pics

 

Direktor Mercedesa Toto Volf smatra da je najveći rival Ferari glavni favorit za osvajanje titule u Formuli 1 ove sezone. Posle šest trka vozač Ferarija Sebastijan Fetel je lider šampionata sa 25 bodova ispred Mercedesove uzdanice Luisa Hamltona. ''U teškoj smo situaciji, jer nismo favoriti ove godine za šampionat. U ovom trenutku je to Ferari. Ušli smo u sezonu sa jakim vozilom koje nam je omogućilo da osvojimo tri od prvih šest trka. Međutim, isto tako zadalo nam je dosta više komplikacija, nego prošlih godina'', rekao je Volf. Šampionat F1 se nastavlja sledećeg vikenda u Montrealu trkom za Veliku nagradu Kanade, na stazi ''Žil Vilnev''. ''Očekujem interesantan vikend u Kanadi. Mogla bi da bude to veoma nezgodna trka, s obzirom na profil staze. Ali, staza podjednako dobro leži obojici vozača, pošto je Luis pobeđivao dosta puta ovde, dok je Valteri imao jake rezultate prethodnih godina'', dodao je direktor Mercedesa.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton: Naneli smo veliki udarac Ferariju

 

hamilton%20austria.jpg

 

Vozač Mercedesa Luis Hamilton bio je oduševljen posle pobede na Velikoj nagradi Kanade na stazi ''Žil Vilnev'', gde je trijumf njegovog tima kompletirao Valteri Botas na drugom mestu. Vozači Mercedesa su iza sebe ostavili dvojac Ferarija (Fetel-Raikonen), koji su trku završili na četvrtom i sedmom mestu, odnosno prvi put u sezoni bez podijuma. ''Ceo vikend je bio fantastičan, ne mogu da budem srećniji, naročito mi je drago zbog tima. Iz Monaka smo došli pitajući se da li možemo da uradimo stvari kako treba, a to smo i učinili. U pet godina koliko sam u Mercedesu nikada nisam video da tim tako dobro zajednički teži ka istom cilju, da 'razume' bolid i učini ono što smo mi uradili - da nanesemo veliki udarac Ferariju'', rekao je Hamilton posle pobede u Montrealu. Britanac je dodao da je presudila timska saradnja posle trke u Monaku, na kojoj su vozači Ferarija zauzeli prva dva mesta. ''Analizirali smo gde smo grešili i to smo ispravili. Timski rad je bio fantastičan. Bolid je bio onakav baš kakav i treba da bude. To ne može stalno da bude tako, a drago mi je što se situacija iz Monaka dogodila u ranom delu sezone. Sada smo u dobroj poziciji za nastavak takmičenja'', kazao je Hamilton.

Sledeća trka u šampionatu Formule 1 se vozi u Azerbejdžanu na stazi u Bakuu 25. juna.

 

Botas: Baš nam je trebalo ovo

Vozač Mercedesa Valteri Botas kaže da je ova dvostruka pobeda iz Kanade bila ''prekopotrebna'' Mercedesa. ''Osećaj je veoma dobar. Dobro je biti na podijumu, ali je pogotovo dobro nakon onoga što nam se dešavalo u Monaku. Ponosan sam što sam deo ovakvog tima''. Botas je priznao i to da mu je smetalo to što je dugo bio iza Maksa Ferstapena. ''Pokušao sam da budem ispred Ferarija. Naravno da mi je smetalo to što sam neko vreme bio zaglavljen, vidljivost je bila loša, ali na kraju je sve ispalo dobro'', zaključio je Botas.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volf: Hamilton nikad nije bio srećniji

 

volf.jpg

 

Šef F1 tima Mercedesa Toto Volf smatra da Luis Hamilton nikada nije bio zadovoljniji od kada je došao među srebrne strele 2013. ''Luis je trenutno veoma raspoložen i mislim da nije bio na boljem mestu od kada je došao u Mercedes. Naučio je da se nosi sa teškoćama i da iz svake prilike izvuče maksimum''. Volf je takođe pohvalio i Valterija Botasa, koji se pokazao kao odlično rešenje ove godine. ''On je takođe u veoma jakoj poziciji. Pobedio je, bio je na pol poziciji i ne možete da zahtevate ništa više od njega. Mislim da je naš bolid trenutno najveća diva u timu'', našalio se Volf na kraju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volf: Razgovarao sam o Alonsu, ali ne o Mercedesu

 

Image result for volf mercedes f1

 

Šef ekipe Mercedesa Toto Volf rekao je da je razgovarao o Fernandu Alonsu na večeri sa Flavijem Brijatoreom u Bakuu, ali da jedna od tema nije bio njegov potencijalni prelazak u nemački tim. Brijatore, Alonsov nekadašnji menadžer, postavio je na društvenoj mreži Tviter fotografiju sa sastanka koji je imao sa Volfom i neizvršnim direktorom Mercedesa Nikijem Laudom. Zbog toga, zajedno sa javnim sastankom između šefa Renoa Sirila Abitebula i Alonsovog menadžera Luisa Garsije Abeda, pojavile su se nove spekulacije oko budućnosti španskog automobiliste. ''Ako večerate sa Flavijem, jasno je da ćete pričati i o Alonsu. Ali, zadovoljni smo sadašnjom vozačkim postavom, nema razloga da to dovodimo u pitanje. Nije bilo nikakvih razgovora o Alonsovom dolasku u naš tim. Razgovarali smo o Indiju'', naglasio je Volf.

Alonso je dolio ulje na vatru time što je na pitanje da prokomentariše razgovore njegovog menadžmenta o njegovoj budućnosti rekao da je trkački vikend u Azerbejdžanu veoma pozitivan za njega. Dvostruki svetski šampion je to rekao iako je na osmoj trci sezone startovao sa začelja. Volf je istakao da ne postoji razlog zašto bi neko dovodio u sumnju mesto Valterija Botasa u timu, iako u Mercedesu ne žure sa potvrdom da će biti u timu naredne sezone zajedno sa Luisom Hamiltonom. ''Mislim da samo želimo da damo sebi vremena da vidimo kako će se sezona razviti. Možda će se sve svoditi na sve veće samopouzdanje. Ne postoji razlog zašto ne bismo zadržali Valterija, samo mora da nastavi da radi kao do sada. Ne želim to da povezujem sa određenim rezultatom'', naglasio je Volf.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volf: Hamilton je samo navijač Ferarija, kao i svi

 

volf.jpg


Šef ekipe Mercedesa Toto Volf negirao je spekulacije po kojima bi trostruki šampion Formule 1 Luis Hamilton mogao da pređe u redove Ferarija. Glasine da Hamilton, koji ima ugovor sa Mercedesom do kraja naredne godine, razmišlja o prelasku u tim iz Maranela pojavile su se u pojedinim medijima tokom vikenda kada je vožena trka za Veliku nagradu Britanije. Međutim, Volf, koji je već napao medije zbog kritika na račun Hamiltona jer je propustio promotivnu trku u centru Londona prošle nedelje, istakao je da te spekulacije ništa ne znače ni njemu, ni njegovom timu. ''Ne znam ko je pokrenuo priču o Ferariju i Luisu, ali to nije niko iz tima, niti je Luis. Ono što je rekao jeste da je navijač Ferarija, kao što smo svi mi, i da je to tim za koji svaki vozač želi da vozi. I to je to'', rekao je Volf i dodao, ''Luis je na dobrom mestu, vozi najbrži bolid u ovom trenutku, a to je Mercedes. Imamo ugovor koji traje još godinu i po dana i za sada imamo najbolju dinamiku u timu. Sve što se dešava izvan našeg tima za mene nema nikakve veze, apsolutno nikakve''.

 

Sa druge strane, Hamilton se nije potrudio da negira spekulacije o svojoj budućnosti pošto je posle pobede na Silverstonu nagovestio da ne zna šta može da se desi za pola godine. Upitan da pojasni da li to znači da bi čak mogao da napusti Formulu 1, Britanac je rekao: ''Smatram da u životu ne znate šta može da se desi. U ovom trenutku volim trkanje, a za pola godine možete da kažete da nije takav slučaj, iako su šanse za to male. Mislim da ću uvek voleti trkanje, uvek ću raditi nešto ludo, ali ne mogu da budem siguran šta će biti kada dođe Božić. Ali, nadam se da ću tada imati četvrtu titulu. Čak i ako je osvojim, mislim da neću pomisliti da je vreme da se povučem. Uvek ću želeti još nešto, čak i kada završim karijeru, nešto u meni će mi govoriti da želim više, ali sam u ovom trenutku samo fokusiran na četvrtu titulu''.

 

Posle pobede pred svojim navijačima, Hamilton ima samo bod manje od vozača Ferarija Sebastijana Fetela, koji drži čelo generalnog plasmana. Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Mađarske 30. jula.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Botas: Hoću dugo da ostanem sa Mercedesom

 

botas%20austr.jpg

 

Finski vozač Valteri Botas rekao je da bi rado ostao u Mercedesu ''mnogo godina'', ali da zvaničnog saopštenja neće biti skoro. Sjajnim nastupima u prvoj polovini sezone, mnogi smatraju da je već ''zaradio'' produženje jednogodišnjeg ugovora, ali još ništa nije zvanično. ''Prvo moramo ozbiljno da razgovaramo, a onda da pravimo konferencije, objavljivanja i slično. Kao što sam rekao već više puta, cilj je da budem ovde dugo, to ne krijem. Ali, videćemo još nekoliko nedelja kako idu stvari na stazi i van nje, pa ćemo onda znati nešto konkretnije'', jasan je Botas. Mercedes mu je dao jednogodišnji ugovor da bi se dokazao, ali i zbog činjenice da posle ove sezone ''slobodni agenti'' postaju vozači kao Fernando Alonso i Sebastijan Fetel. Ali, po svemu sudeći, duže vreme ćemo gledati Mercedes u ovakvoj postavi...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton: Možda mi se propuštanje Botasa obije o glavu

 

hamilton%20esp.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, Luis Hamilton smatra da bi na kraju sezone, u konačnom računanju bodova, ''propuštanje'' Valterija Botasa u Mađarskoj moglo da mu se ''obije o glavu''. Botas je propustio Hamiltona kako bi ovaj probao da uhvati dva Ferarija na Hungaroringu. Ali, obzirom da se to nije desilo, pred kraj trke, Hamilton je sportski vratio treću poziciju Fincu. ''U mom mozgu je samo osvajanje titule. Ne znam, možda će mi se ovo propuštanje Botasa o glavu obiti o glavu, a možda neće. To je jedan od onih dokaza da ništa na svetu nije crno-belo, sve je neka nijaansa sive. Ako ništa drugo, bar ću uvek duboko u sebi uvek znati da sam uradio pravu stvar'', rekao je Hamilton.

Na vrhu generalnog plasmana, Sebastijan Fetel ima 202 boda, a Hamilton ima 14 manje. Šampionat se nastavlja 27. avgusta na kultnoj stazi Spa Frankoršamp u Belgiji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volf: Odnos Hamiltona i Botasa prevazišao očekivanja

 

botas%20hamilton.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, šef ekipe Mercedesa Toto Volf rekao je da se Luis Hamilton i Valteri Botas mnogo bolje slažu nego što je timski kolega trostrukog svetskog šampiona bio Niko Rozberg. Nemački tim je bio dominantan u prve tri sezone nove hibridne ere Formule 1, ali je morao da se izbori sa problematičnim odnosom između Hamiltona i Rozberga. Međutim, izgleda da tenzija unutar tima nema otkako se Rozberg povukao, a Botas ga zamenio u Mercedesu, a buđenje Ferarija je ''Srebrnoj streli'' donelo neprijatelja protiv kojeg se bore zajedno. Volf je pohvalio Botasa zbog toga što se odlično drži uz Hamiltona u dosadašnjem delu sezone, a za njegove rezultate u kvalifikacijama je rekao da su impresivni kada se zna da se bori protiv najbržeg vozača u šampionatu. ''Valteri ima rezultate u okviru naših očekivanja. Kada smo odlučili da ga dovedemo, znali smo za njegove kvalitete. Na stazi je sve bolji iz trke u trku, napreduje na svakoj trci, što je lepo videti. Ono u meču je prevazišao naša očekivanja, tačnije, obojica su, jeste u tome kako rade zajedno. Slažu se, poštuju jedan drugoga, na stazi, a čak i više van nje. Nema nikakvih problema. Situacija je na Silverstonu bila takva da je Luis rekao: Povući ću ga sa sobom. To samo pokazuje koliko je poštovanje između njih. Da li ste ikada videli tako nešto u nekom timu, da se dvojica vozača tako slažu?'', istakao je Volf.

 

Botas je u Bahreinu poslušao naredbu i pustio Hamiltona da ga pretekne, a pristao je na zamenu pozicija na poslednjoj trci u Mađarskoj, a Britanac ga je propustio u cilju pošto nije uspeo da pretekne vozače Ferarija ispred sebe. ''Lični odnos između Valterija i Luisa je potpuno drugačiji od onog kakav su imali Niko i Luis. Radni odnos je na potpuno drugom nivou, a to se prenosi na dinamiku unutar timu, pošto utiče na sve na pozitivan ili negativan način'', naglasio je Volf.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Botas: Hamilton ne igra nikakve igrice

 

botas%20austr.jpg

 

Vozač Mercedesa Valteri Botas rekao je da se oduševio radnom etikom svog timskog kolege Luisa Hamiltona otkako je prešao u nemački tim početkom godine. Finac je u šampionski tim posle iznenađujućeg povlačenja Nika Rozberga posle osvajanja titule prošle sezone. Botas i Hamilton odlično sarađuju, što je u potpunoj suprotnosti sa vezom između sada već četvrostrukog svetskog šampiona i prošlogodišnjeg prvaka. ''Oduvek sam znao da je Luis dobar vozač, ali nisam znao koliko radi. Vredno radi, provodi mnogo vremena sa timom, kako tokom trkačkog vikenda, tako i u fabrici. Nisam ga poznavao kao osobu, gledao sam ga samo sa strane. Shvatio sam da je dobar momak, potpuno normalan, kao i svi mi. Zna kako da se ponaša, poštuje druge i ne igra nikakve igrice'', rekao je Botas za ''Motorsport''. Botas je od početka sezone upisao dve pobede i zajedno sa Hamiltonom je doneo Mercedesu četvrtu uzastopnu titulu u konkurenciji konstruktora. Međutim, našao se u senci britanskog automobiliste, koji se devet puta našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja na putu do svoje treće titule u poslednje četiri godine. ''Sledeće godine očekujem mnogo više. Naučio sam mnogo toga tokom ove godine od celog tima, Luisa i zbog svih problema. Verujem da ukoliko budem radio vredno tokom zime i budem analizirao sve, kada budem započeo sezonu u bolidu i timu koje poznajem biću bolji jer ove sezone nisam to mogao'', naglasio je Botas.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se predstojećeg vikenda trkom za Veliku nagradu Brazila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lauda posle 2020. možda ode u penziju

 

niki-lauda.jpg

 

Vodeći čovek Mercedesa izjavio je da možda napusti ovu funkciju posle isteka svog ugovora sa nemačkim timom. Ova legenda Formule 1 je posle trke za VN Abu Dabija objavio da će napustiti svoju funkciju kao TV eksperta na nemakoj televiziji RTL i da će nastaviti da radi kao savetnik na pozicji u Mercedesu. ''Ja sam svakako prisutan na svakoj trci, ali neću imati sekundari posao i mogu biti posvećen 100% samo Mercedesu'', kazao je Lauda. Trostruki šampion sveta ima važeći ugovor sa kompanijom iz Štutgarta do 2020. godine, kada i ovom timu ističe Konkord ugovor sa Formulom 1. Na pitanje novinara da li bi mogao da napusti F1, ovaj Austrijanac je kazao: ''Da, logično. Moj ugovor sa Mercedesom važi sve do 2020. i koji ću do kraja ispuniti. Posle toga ću proceniti stvari, sada je prerano pričati o tome.'' Ipak, Lauda dosta slobodnog vremena provodi sa porodiom, odnosno sa svojim ženom i dvoje dece. ''Oni me dosta viđaju. Ja ću naredne godine samo 21 vikend biti van kuće, ali ostalo vreme provodim kući ako i svaki porodičan čovek. Moja familija nema problem sa tim'', dodao je Lauda.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton: Mercedes iz 2017. najteži za ''razumevanje''

 

hamilton mercedes

 

Aktuelni šampion Formule 1 Luis Hamilton je izjavio da mu je ovogodišnji Mercedesov bolid bio najteži za vožnju u karijeri. Luis Hamilton je ove sezone stigao do četvrte titule u Formuli 1, pobedio je na devet trka, a oborio je i rekord legendarnog Mihaela Šumahera po broju pol-pozicija. Ipak, Hamilton smatra da mu je Mercedesov bolid iz 2017. godine - model W08 zadao mnogo muka u prvom delu sezone, pogotovo jer je imao problema sa gumama, a zatim i sa određenim slabostima na stazama gde se sporije vozi.

''Ovo mi je najteže vozilo za razumevanje. Neke probleme smo imali godinama i tek smo shvatali da treba da uradimo nešto po tom pitanju. Novi bolid je samo uveličao probleme na širem planu. Najteže je bilo izboriti se sa drugačijom dinamikom guma. Meklaren iz 2008. je bio težak takođe, a onaj iz 2009. godine je bio užasan. Sadašnji bolid je sjajan, ali je nezgodno raditi sa njim'', rekao je Luis Hamilton. Britanac je dodao i da je često bio u problemu kadako da prevaziđe neke prepreke sa bolidom. ''Ljudi su ove sezone govorili da imamo najbolji bolid, zaista je bio dobar, ali postoje neki fundamentalni problemi sa kojima se borimo'', istakao je šampion F1.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Predstavljen Mercedesov bolid za sezonu 2018.

 

176575-mercedes f1 1.jpg

 

Nakon što je to napravilo već nekoliko konstruktora, zvanično predstavljanje bolida za novu sezonu Formule 1 je odradio i Mercedes. Lewis Hamilton je izjavio da je '''novi bolid Mercedesa u svakom pogledu bolji od prošlogodišnjeg''.

 

176595-mercedes f1 11.jpg

 

Prema aktuelnom svetskom šampionu, Mercedes AMG W09 EQ Power+ je evolucija bolida koji je osvojio 12 trka u 2017. godini i zauzeo ukupno 15 ''pol pozicija'', obezbedivši Hamiltonu četvrtu titulu u karijeri i ''Srebrnoj streli'' četvrtu uzastopnu titulu konstruktora. ''Prošle godine bolid je bio fantastičan, ali bilo je još toliko mnogo stvari koje smo mogli da poboljšamo'', rekao je Hamilton i dodao: ''Ono što smo učinili je da smo uzeli dosta DNK od prošlogodišnjeg - ovo je sestrinski bolid, evolucija.''

W09 je predstavljen svetskim medijima nakon ranog zagravanja u Silverstonu, sa kojim je Valtteri Bottas odradio svoju prvu vožnju ispred sličnog upoznavanja sa Hamiltonom u popodnevnim satima. Finac je vožnju odradio na demonstracijskim gumama pa je bilo teško previše toga preduzeti, ali naglasio je da se novi bolid ''osećao dobro''. ''Uslovi su bili klasični za ovo doba godine u Silverstonu, ali sve je dobro funkcionisalo. Bolid se dobro osećao i motor je radio kako treba, a to je početak. Prošle godine smo osvojili šampionat, ali s vremena na vreme je bilo teško. Morali smo da pronađemo pravu ravnotežu. Prošlogodišnji bolid je bio najbrži na stazi i morali smo to da sačuvamo'', objasnio je Bottas. Prema tehničkom direktoru Mercedesa Jamesu Allisonu, ovogodišnji bolid bi trebalo da bude lakši za rukovanje. A prvu priliku da proceni pravi tempo novi Mercedes će dobiti sledeće nedelje na predsezonskim testovima u Barseloni.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton: Biće tesno i ove sezone

 

3622a3ebb8a72d974565bf690f4e91bb.jpg

 

Aktuelni šampion sprema se za odbranu titule ali je najavio da će i ove godine imati pune ruke posla. Lewis Hamilton polako se sprema za svoju 209. trku u šampionatu Formule 1, pa je tako u Melbrunu bio raspoložen za razgovor sa novinarima: ''Mi ove godine moramo da podignemo sve na veći nivo. Ako pogledate prošlu sezonu, Red Bull je na početku imao sekundu zaostatka za nama dok je nam je na poslednjoj trci bio za petama. Njihov razvoj tokom godine bio je izuzetan. U ovoj fazi godine svi timovi pokušavaju da smisle nešto novo kako bi uspešno startovali i napravili određenu prenost, što sa druge strane stvara veliki pritisak. Izgleda da je Red Bull ove godine uspeo da sve uradi kako treba, što se i videlo na testovima a takođe imaju i dva veoma dobra vozača. Onda, imamo Ferrari koji nam je prošle godine zadao dosta muka tako da njih već računam u ovoj borbi.''

Iako mnogi vide Mercedes na istom mestu kao i poslednje četiri godine, Lewis Hamilton trenutno ne deli isto mišljenje: ''Mislim da su svi radili na različitim stvarima tokom testiranja. Verujem da su Red Bull i Ferrari veoma bliski. I mi smo verovatno na istom nivou, možda ispred Red Bulla. Ipak, za VN Australije očekujemo neke nove delove tako da očekujem tesnu borbu.''

 

Hamilton: Crvena je moja omiljena boja ali ja sam zadovoljan trenutno gde sam

Aktuelni šampion na pragu je da produži ugovor sa Merecdesom a osvrnuo se i na špekulacije o mogućem prelasku u Ferrari. Iako je nova sezona odmah iza ugla, Toto Wolff najavio je da on i Lewis Hamilton trenutno pregovaraju o uslovima produžetka saradnje. I posle svega, očekuje se da obe strane parafirju novi trogodišnji ugovor koji bi prema prvim najavama vredeo 120 miliona dolara. ''Mi smo počeli da pregovore ali to za sada nije moj prioritet. Želim da se trkam, tako da ću morati da u nekom trenutku potpišem ugovor, ali to neću da uradim baš kad svi ostali žele. Sve ćemo to završiti u pravim trenutku'', kazao je Lewis Hamilton. Prošle nedelje Toto Wolff izjavio je kako bi Ferrari mogao da uzme Hamiltona, ali Britanac je izjavio kako će ostati veran Mercedesu. ''Crvena je moja omiljena boja, ali sam srećan gde sam. Lojalnost je moja vrlina. Za sada sam promenio dva tima u mojoj karijeri tako da nisam u onoj grupi koja često menja sredine'', dodao je on.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rekordni ugovor za Hamiltona: Od mene bolji ne postoji

 

178433-hamilton 21.jpg

 

Luis Hamilton pregovara sa Mercedesom o uslovima svog novog ugovora, koji je, prema navodima direktora tog tima Tota Volfa, samo formalnost. Luis Hamilton je sustigao svog najvećeg konkurenta Sebastijana Fetela kada je u pitanju broj pobeda, a kada je u pitanju zarada, mogao bi i da ga prestigne. ''Dogovor je skoro finalizovan. Luis i mi smo na apsolutno istoj talasnoj dužini. Ali takav jedan ugovor kao što je njegov sadrži 100 strana sa mnogo tačaka, a to mora da bude pažljivo pripremljeno'', kazao je Volf u intervjuu za ''Šport bild''. Hamilton bi uskoro trebalo da potpiše trogodišnji ugovor koji će mu godišnje donositi 45 miliona evra. Zajedno sa primanjima od reklama, 33-godišnjak će inkasirati ukupno 150 miliona. ''Toto zna, isto kao i ja, da od mene bolji ne postoji'', samouvereno je istakao svetski šampion Hamilton. U slučaju realizacije tog ugovora pod navedenim uslovima, Hamilton bi svrgao Fetela sa trona najplaćenijeg vozača Formule 1. Nemac u Ferariju zarađuje 40 miliona godišnje. Očekuje se da će Hamiltonov ugovor zvanično biti potvrđen pre početka trke u Hokenhajmu u drugoj polovini jula, a njegov fokus sada je na Velikoj nagradi Bahreina, što će biti prilika za njega da uzvrati udarac posle drugog mesta na startu sezone u Melburnu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volf: Ne smemo više da pravimo greške

 

wolff.jpg

 

Šef tima Mercedesa Toto Volf kaže da ''Srebrne strele'' više ne smeju sebi da dozvoljavaju greške ako žele titule ove sezone. Ferari je zabeležio pobede u prve dve trke, slavio je Sebastijan Fetel, a sada ide trka u Kini, koja tradicionalno ''leži'' Mercedesu. ''U prve dve trke, jedan bolid je pokušavao da smanji štetu, a drugi se borio za pobedu i ispustio ju je. Iskreno, bio sam 90% siguran da ćemo pobediti u Bahreinu''. Volf očekuje mnogo žešću konkurenciju nego prethodnih godina. ''Mislim da se to više ne dovodi u pitanje. Već je u Melburnu bilo jasno da će ove sezone biti mnogo veća konkurencija. Sada nemamo više prostora za grešku. Moramo na svakoj trci da pokažemo svoju ''A'' igru'', zaključio je Volf.

Mercedes je pobedio u Kini pet od šest puta od kada se održava trka u Šangaju, a poslednji put kada nisu pobedili je bilo 2013. godine. Tada je slavio Fernando Alonso.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...