Jump to content
FAS Goran
Mik

F1 SEZONA 2010

Recommended Posts

Ostalo jedno mesto u karavanu

Autor: M. P. | Foto: AFP | 02.12.2009. - 05:00

Poslednjeg dana novembra završena je prijava timova za narednu sezonu. Umesto najavljenih 13, svoju prijavu na adresu FIA poslalo je 12 ekipa, s tim da je ostavljeno otvoreno pitanje poslednjeg člana kluba odabranih.

Prema nekim informacijama poslednji tim mogao bi biti srpski Stefan GP, koji bi uskočio umesto Tojote koja je najavila rastanak sa najbržim cirkusom. Brojni engleski i nemački mediji prenose izjavu srpskog biznismena Zorana Stefanovića da je posao oko preuzimanja mesta završen. Tojota bi trebalo da proda svih 40 svojih bolida po znatno nižoj ceni, a ekipi bi sedište u početku bilo u Kelnu, da bi se zatim preselilo u Beograd.

- Cela vest procurila je iz štaba Tojote u Kelnu. Mi se držimo dogovora i nećemo obelodaniti preciznije informacije pre konferencije za novinare predviđene za ovu nedelju ili početak sledeće. Ono što je sigurno jeste to da smo kupili tehniku TF1. Naš tim će se zvati Stefan GP, bićemo locirani u Beogradu i vozićemo pod srpskom trobojkom. Ostalo je da se pripreme samo još neki papiri za potpis i da se sve zvanično obnaroduje - naveo je Stefanović.

Podrška novom timu stigla je i od vlasnika komercijalnih prava F1 Bernija Eklstona.

- Važno je da imamo maksimalnu podršku Bernija Eklestona i ser Frenka Vilijamsa i, naravno, da smo mi spremni za ceo posao - zaključuje Stefanović.

1HOkqS.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

dugo se prica o tome ali uglavnom nista zvanicno.bilo bi lepo videti nesto nase u velikom cirkusu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čekaj da li ja to dobro vidim, od svih mogućih Auto giganata na svetu ostali su Mercedes, Reno i Ferrari u F1 hehehe. Pa stvarno neće biti ni čudo da se pojavi i Srpski tim. Ovo sve ostalo krš karoserije sa Ferarrijevim motorom LOL.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jest ,tako je ponovo je dosla era privatnih timova.pa bilo bi lepo kad bi stvarno srpski tim usao sledece godine u f1,al po meni to su male sanse.zadnje mesto na gridu dobila je ekipa bmw zauber,gde je petar zauber ponovo otkupio ceo tim od bmw,a.sledece godine imacemo 12 ekipa,3 potpuno nove,gde najvece uspehe ocekujem od ekipe usf1,jer im dosta dobro ide u razvijanju bolida,em su finansijski najbolje potkovani,jedna od nejbogatijih f1 timova :welcome::welcome:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najnovije vesti o GP Stefan timu u F1

Eklston nudi mlađeg Šumahera

NEPRIKOSNOVENI šef Formule 1, Berni Ekleston, nema dilemu:

Na startu novog šampionata sveta Formule 1,14. marta, na Velikoj nagradi Bahreina, u startnom gridu će se naći i prvi srpski gran-pri tim „Stefan GP“.

Eklston je u intervjuu uglednom nemačkom „Sport Bild“ magazinu, doslovce rekao:

- Uopšte ne verujem da američki „USF1“ tim i španska

ekipa „Kampos“ mogu da se pojave na prvoj trci. Oni su u nepremostivim poteškoćama. Očekujem da u Bahreinu na startu bude novi tim, ekipa Zorana Stefanovića sa kojim sam u stalnom kontaktu - izjavio je Berni Ekleston.

Zanimljivo je da je u istom intervjuu, Ekleston podržao i plan mlađeg brata Mihaela Šumahera, Ralfa, da se posle tri godine pauze i nadmetanja u DTM šampionatu, vrati u Formulu 1.

- Ralf je odličan vozač, šteta bi bilo da se i drugi Šumaher ne pojavi na stazi, , pa sam ga preporučio gospodinu Stefanoviću - „zapalio“ je nekadašnji srpski zet Ekleston (79) ne samo nemačku sportsku javnost.

Kako su Novosti već pisale, Ralf Šumaher je sredinom januara boravio u Kelnu u sedištu „Stefan GP“ tima , ali dogovor nije postignut.

Da li je bilo novih kontakata, pitamo Zorana Stefanovića?

- Jeste, Ralf je bio ponovo, razgovarali smo do sitnih noćnih sati, ali ne bi bilo korektno ništa da kažem u ovom trenutku. Najvažnije je od svega da je Berni Ekleston počeo da nam pruža i javnu podršku - zadovoljan je Stefanović.

TEST VOŽNJA

Dok Stefanović svakog momenta očekuje „zeleno svetlo“ FIA (samo u slučaju odustajanja nekog od pomenutih timova), u Kelnu se nastavljaju završne pripreme za prvu test vožnju bolida „Stefan GP „ u Portugalu 25. februara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako je uspeo da ih izvaćari za pare, onda čoveku treba dati titulu najboljeg prevaranta u istoriji. :thumbup:

Niti ima fabriku, niti ima zaposlene, niti ima pare...sajt mu je do pre mesec dana bio katastrofalan ( tek da postoji ), na njemu su bile slike tunela VTI koje je na sajtu predstavio kao svoje vazdušne tunele, slikao se na Beogradskom sajmu pored jednog krila za vetrenjače koje se koriste za pravljenje struje i na njega kasnije kompjuterski dodao znak te famozne svoje firme, slikao Atanackovićevog fiću i njega predstavio kao prvi projekat super automobila u Srbiji koji je uradila njegova firma, ma....

I, još uvek mu sajt nije u Srbiji ( gde firma mora da dokaže svoje postojanje da bi dobila sajt sa odgovarajućim domenom ):

http://www.amco.st/index.php

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo čitam, slušam... i ništa ne komentarišem....Jaoooo, da ne budu to "srpska posla", ili što moja baba rekla "umri Bože, da ti vidim pratnju"

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma daj boze da startuje 14og marta,ali tesko da ce startovati.posto ja pratim f1 dosta godina,samo znam da su dosta jace i mocnije ekipe pucale i gubile trag,recimo spyker i minardi koga je kupila ekipa ,kojoj tacno ne znam ime,pa na kraju tu ekipu je preuzeo tororoso.

pa kad usf1 ima probleme,gde je jedan od suvlasnika osnivac google,kao i ekipa campos meta,pa sta reci za nas sgp team,koji nema nista,a kamoli da su otkupili ekipu toyota. :wallbash:

Share this post


Link to post
Share on other sites

I meni su ovi nasi sumljivi <_< .

Mada je interesantno da na spisku ni ove dve nove ekipe USF1i Kampos nisu bas najkompletnije :whistle

nada umire poslednja :lol: ,a tako je i sa GP Stefan timom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intervju gospodina Stefanovica B) ,povodom nagadjanja,oce li ucestvovati ili ne u F1 :huh:

Thumb_2002_15.jpg

INTERVJU - Zoran Stefanović

Srbiji ću doneti 20 miliona evra

Formula 1 je sport u kom se svaki uloženi dinar višestruko isplati. Pare o kojima govorim nisu male, pogotovo u vreme krize

Zoran Stefanović, vlasnik ekipe Stefan GP, veruje da će njegovi bolidi juriti poznatim stazama Formule 1 tokom sledeće sezone.

Srpski biznismen ne želi da otkrije koliko će ga koštati ulazak u najveći cirkus, ali tvrdi da su pare obezbeđene za celu sezonu, od čega će profitirati i država Srbija. Konkretno, u budžet će se sliti najmanje 20 miliona evra!

- Formula 1 je sport u kojem se svaki uloženi dinar višestruko isplati. Dobit je zagarantovana, tako da, prema nekoj gruboj računici, samo Srbija može da zaradi 20 miliona evra. Svako će priznati da to nisu male pare, posebno u ova krizna vremena - priča Zoran Stefanović.

n Koliko će biti potrebno para vašem timu za sledeću sezonu ako dobijete dozvolu za takmičenje?

- Budžet ekipe je tajna dok čekamo dozvolu FIA. Mogu da kažem da smo mi obezbedili sredstva da se nesmetano takmičimo, ali isto tako treba reći da para nikada nije dosta. Dakle, mogli bismo da imamo i veći budžet.

Kada ćete dobiti odgovor na zahtev da uđete u Formulu 1?

- Nadam se da ćemo sve znati sledeće nedelje i da će odgovor biti pozitivan.

Kakvu pomoć očekujete od srpske vlade?

- Pre svega moralnu, ali i svaku drugu. Na primer, država bi mogla da pokaže dobru volju tako što bi nam dodelila zemljište za izgradnju trening centra. Mislim da Srbija snažno mora da stane iza svih sportova, ne samo iza Stefan GP.

Da li će se srpske firme reklamirati na vašim bolidima?

- Naravno. Imamo već sklopljene dogovore, ali i to ostaje tajna.

Koje će boje biti bolid?

- Crvene kao Srbija! Naša fudbalska reprezentacija nosi crvene dresove, a mi ćemo voziti crvene bolide.

I jos jedan text na istu temu :coffee:

Berni Eklston: Stefan GP ima moju podršku

Da bi Stefan GP zaista ušao u F1, jedan od timova koji imaju finansijske i tehničke probleme – Kampos i USF1 – trebalo bi da odustane od učešća u Šampionatu...

Srpski tim Stefan GP ima velike šanse da uđe u Formulu 1 i ima moju podršku za to, kaže u izjavi za „24 sata” Berni Eklston, prvi čovek Formule 1. Eklston demantuje da je lično razgovarao sa premijerom Srbije i kaže da je informaciju da Vlada Srbije daje novac za finansiranje našeg tima čuo od Zorana Stefanovića, prvog čoveka tima Stefan GP.

TRKA - Za britanski „Ekspres” sam dao takvu izjavu jer mi je Zoran Stefanović rekao da je dobio finansijsku podršku od srpske vlade - kaže za „24 sata” Eklston.

On je potvrdio da je Stefan GP na korak do ulaska u Formulu 1.

- Šanse da Stefan GP postane jedan od timova koji će voziti u Formuli 1 su zaista velike. Detalji će se znati vrlo brzo - ističe Berni.

Zoran Stefanović, prvi čovek srpskog tima, kaže za „24 sata” da država nije dala ni dinara za finansiranje njegovog tima, ali napominje da je „u pitanju veliki projekat iza koga bi država trebalo da stane”.

Da bi Stefan GP zaista ušao u F1, jedan od timova koji imaju finansijske i tehničke probleme – Kampos i USF1 – trebalo bi da odustane od učešća u Šampionatu.

- Od ove godine je uvedeno pravilo da timovi mogu da propuste tri trke u toku godine i da za to ne budu kažnjeni. Mislim da to nije razumno jer šta će se dogoditi ako svi timovi budu odlučili da recimo ne voze u Monte Karlu? To omogućava nekim timovima da odlažu važne odluke, iako je očigledno da nemaju ni tehničkih resursa ni novca da finansiraju učešće u Formuli 1. Sramota je da timovi, pre svih Kampos i USF1, ne kažu pošteno da imaju probleme i odustanu od takmičenja - kaže Stefanović.

Ako Kampos i USF1 sami ne ustupe mesto timu koji je spreman za takmičenje, čelnici Formule 1 ih odatle mogu izbaciti.

- O situaciji u ekipi Kamposa najbolje govori podatak da su tehnički direktor tog tima Tomi Kukurela i glavni inženjer Ševi Pužolar poslali molbe za radno mesto u timu „Stefan GP” - kaže Stefanović, koji će odluku o tome da li će ih zaposliti doneti kasnije.

Stefanović je u Bahrein, gde se 14. marta vozi prva trka ovogodišnjeg šampionata, poslao kompletnu opremu.

Koštunica 2007. primio Eklstona

„Premijer Cvetković se nikada nije sastao niti razgovarao s Bernijem Eklstonom. Od kada je Mirko Cvetković premijer, iz budžeta nije dat novac za finansiranje tima Stefan GP”, kažu za „24 sata“ u kabinetu premijera. Eklston se 2007. u Beogradu sastao sa tadašnjim premijerom Vojislavom Koštunicom. U saopštenju koje je izdato posle sastanka rečeno je da je Eklston rekao da je „Srbija dobro mesto za ulaganja”, a Koštunica da je „Vlada Srbije zainteresovana da pruži podršku projektima koje će Eklston pokrenuti u Srbiji”.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo jos jedne vesti vezane za GP Stefan tim,koji ima sve manje izgleda da ce ucestvovati u sezoni 2010,ali je zato jako privukao paznju vecih timova

15703_ferariznak01-reuter-marcelo-del-pozo_f.jpg?ver=1266947375

Tri nedelje pred početak nove sezone F1 Ferari je žestoko napao nove timove u "najbržem cirkusu", naročito Stefan GP nazvavši ih "lešinarima". Italijanski konstruktor smatra da je za sav haos pred ovogodišnju sezonu kriv bivši predsednik FIA Maks Mozli koji vodi "sveti rat" zbog kojeg su BMW i Tojota istupili iz F1.

Formula 1 slavi šezdeseti rođendan, ali velikani poput Honde, BMW-a i Tojote su napustili takmičenje, dok je Reno prodao 75 procenata kompanije.

Mnogi su navodni razlozi istupanja pomenutih timova, međutim, iz Ferarija tvrde da je pravi razlog napuštanja pravilo kojim se ograničio timski budžet na 40 miliona evra po sezoni kako bi svi imali iste uslove.

Ovu odluku je doneo bivši predsednik FIA Maks Mozli za 2010. godinu, ali je zbog burnih protesta odložio do 2012. godine. Ipak, prekasno za timove koji su već istupili u tom trenutku.

Umesto njih pojavili su se nove ekipe, Lotus F1, Virdžin rejsing, Kampos i USF1, kao i Stefan GP koji čekaju zvanično odustajanje nekog od pomenutih timova kako bi zauzeli njihovo mesto.

Kampos i USF1 su za sad prvi kandidati koji neće biti spremni za trku u Bahreinu 14. marta. Bolidi nisu predstavljeni, a finansijske poteškoće u kojima se nalaze samo su naterale sponzore da lagano napuste timove

"Za mnoge je sledeća nedelja ključna zato što je tad poslednji trening u Barseloni. To je poslednja prilika da se bolidi testiraju do najviših granica. I to će većina timova i da uradi, ali ne i svi. Od 13 prijavljenih za ovu sezonu, 11 njih je za sad izašlo na traku, neki su provozali stotine kilometara, neki i mnogo više. Što se tiče Kampos F1, kod njih se čeka princ na belom biiip budući da su finansijeri istupili iz tima. Mišljenja smo da ćemo pre videti Senu na stazi nego bolid Kamposa u Bahreinu. Trinaesti tim, USF1, sakriva se negde u Severnoj Karolini. Neverovatno je da i dalje tvrde kako je sve u redu", navodi se u saopštenju Ferarija.

Tu nije bio kraj žalbama italijanskog konstruktora, koji se posebno oštro osvrnuo na tim Zorana Stefanovića.

"Zatim, imamo srpske lešinare. Prvo su započeli nerealnu borbu sa FIA oko ulaska u takmičenje, potom su pokupili posmrtne ostatke Tojote, a u timu im se nalaze ljudi oko kojih se i dalje spominju brojni skandali. Oni sad obleću kao lešinari, čekajući prvog koji će da istupi kako bi uleteli umesto njih", rekli su iz Ferarija.

Iz Maranela su poručili da je za sve kriv Maks Mozli.

"Mozli je sve ovo radio kako bi manji timovi ušli u F1. Ishod svega je da imamo dva tima koji će jedva dogurati bolid na stazu, jedan koji gura nevidljiva ruka i jedan koji moramo prvo da pronađemo kako bismo znali šta ćemo sa njima. Izgubili smo BMW i Tojotu, dok od Renoa nije mnogo ostalo sem imena. Da li je sve ovo vredno toga?", pitaju se iz Ferarija.

Edited by mik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...