Jump to content
FAS Goran

Javier

Members
  • Content Count

    18
  • Joined

  • Last visited


Reputation Activity

  1. Like
    Javier got a reaction from Zan Batist in Farbanje aluminijumskih felni sprejevima DIY   
    Evo već dugo sam pratio ovu temu i čekao ljepše vrijeme, pratio uputstva @francuz69 (hvala drug ovom prilikom na svim detaljnim objašnjenjima i pomoći) , patio se i mučio s obzirom da kod nas u BiH sve što vi imate u svakom drugom gradu, mi imamo jednu prodavnicu u čitavoj državi
    Materijal prikupljen, nije se štedilo, nekih 50e uloženo, ako ne i više, čak i Eddingov marker za 5e naručen iz Njemačke jer ovdje nema za ratkape to dodatno ide kad uradim
     
    Na kraju kupljen još jedan sprej boje da ne zafali, a evo i poslikao sam sve fino što bolje da se vidi.

    evo i slika stanje prije i poslije, 2 sam uradio do sada, 5 sati utrošeno na jednu, kada radite na otvorenom na vikendici, mušice, promjenjivo vrijeme, kišica, i sve to vas odvrati od savršenog rezultata, ali ja sam opet ponavljam prezadovoljan, one već super izgledaju, neće niko spavati pored njih i gledati jel šta preskočeno.

    Za crvena klješta, papanluk, seljakluk, kako kome se uzme, meni je i to bila želja, očišćeno, ofarbano, meni fino izgleda, ipak sam radio da se meni sviđa, ne komšiji.

     
    Eto ako ima ko kakvo pitanje, nadam se da ću i ja biti možda razlog da neko  još pokuša uljepšati ljubimca.
  2. Like
    Javier got a reaction from marko.jovanovic in Golf 5 2.0TDi BKD (tek druga petica na forumu)   
    Ne vidim gdje sam to rekao. Kazem da nije onako kako slobodno receno debili pricaju koji nikad ga nisu ni vozili.
     
    A u sustini, auto od 15 godina koji je to full pouzdan? Ne postoji takav
  3. Hvala
    Javier reacted to francuz69 in Farbanje aluminijumskih felni sprejevima DIY   
    Nema sta da spustam loptu. Pitao si, ja odgovorio. Samo mi nije jasno zasto postavljas isto pitanje vise puta kad si vec dobio odgovor. Iz toga mogu samo da zakljucim da informacije sa moje strane ne uzimas kao relevantne. Nema sta da dizem loptu ili se ljutim. 
    Dakle, jos jednom, po ko zna koji put ovde u temi. Prvo ide prajmer pa onda filler ili spric git. Ako ne gulis do aluminijuma onda za prajmerom nema potrebe jer je felna u fabrici vec prajmerisana pre nanosa fabricke boje.
    Dakle u fabrici kada naprave felnu od golog aluminijuma, ukoliko nije plastificirana nego farbana, slojevi idu ovim redom:
    Prajmer za aluminijium da bi se sledeci slojevi dobro vezali za metal
    Filler cija je uloga da ispegla sitne nepravilnosti u povrsini i da pripremi ravnu mat povrsinu za boju
    Baza ili osnovna boja u 2, 3 ,4 sloja zavisno od debljine boje koja zeli da se postigne
    Bezbojni lak u 2, 3, 4 sloja zavisno od finisa i nivoa zastite boje koji zeli da se postigne.
     
    Pri reparaciji felne, od kog cete sloja krenuti sa nanosenjem nagon smirglanja zavisi do kog ste sloja stigli sa smirglom.
     
    U zdravlje
  4. Like
    Javier got a reaction from drfedja in Golf 5 2.0TDi BKD (tek druga petica na forumu)   
    Ne vidim gdje sam to rekao. Kazem da nije onako kako slobodno receno debili pricaju koji nikad ga nisu ni vozili.
     
    A u sustini, auto od 15 godina koji je to full pouzdan? Ne postoji takav
  5. Like
    Javier got a reaction from neshtry in Golf 5 2.0TDi BKD (tek druga petica na forumu)   
    Pozdrav raja i iz Sarajeva, pozdrav Marko neka je sa srecom i da se navozaš
     
    U aprilu prošle godine sam isto kupio Golf V 2.0 TDI, 140 ks, BKD, 2004
    Mjesecima prije toga se po forumu načitao mitova kako je jedan pouzdaniji, drugi nije i slično. Onda postaviš stvari kao razuman odrastao čovjek.
    Auto je star 15 godina, sve što je bilo problematično, što je htjelo pucati ili nije valjalo je pucalo i popravljalo se. Helem kako god, druga stvar zašto bi 1.9 bio sigurniji?

    Ja odgovorno tvrdim da je svaki 2.0 dosta bolje i održavan i pažen, a 1.9 je skoro svaki ishaban do kraja. I zbog čega da uzmem jedan takav, a ne ovaj? Samo zbog toga što se po mahali ( komšiluku) priča tako?
    Ljudi su katkad i ljubomorni ako imaš bolji, jači auto, motor, ne uvijek, ali ima i toga, svega sam vidio.
     
    Potrošnja je sad nekih 7.5-7.8 malo i zbog zime više troši, to je neka kombinovana, s tim da se na autoput skoro nikako ne izlazi.
    Eto nadam se drugar da ćemo i u budućnosti razmjenjivati neka mišljenja, probleme, a i one lijepe slike sa roštiljanja, a fauve u pozadini, živio
  6. Like
    Javier reacted to francuz69 in Farbanje aluminijumskih felni sprejevima DIY   
    Zdravo,
    da ne duzim, evo odgovora po stavkama:
    Stavke 1. i 5. - Prajmer je podloga koja ide direktno na materijal koji kasnije farbas. Zavisno od toga koji je materijal, ide i odgovarajuci prajmer. Pomenuo si prajmer za plastiku, takodje postoji i prajmer za aluminijum. Neke boje imaju u sebi vec prajmer, kao npr farba u spreju koja je namenska bas za alu felne, ali taj prajmer koji je u boji nije istog kvaliteta kao i poseban prajmer bas za aluminijum. Dakle, ako ces guliti felne skroz do aluminijuma, neophodno je da prvo na go aluminijum naspricas alu prajmer da bi napravio vezujuc sloj izmedju aluminijuma i sledecih slojeva pa tek onda ides na sledeci korak. Posto vidim da ne planiras da gulis do aluminijuma, alu prajmer kod tebe konkretno mozes da preskocis.
    Sledeci korak bi bio nanosenje ravnajuceg sloja. Zavisno od toga kolika su ti ostecenja, odnosno koliko su duboki i siroki risevi po felni, ravnajuc sloj moze biti git ili filler. Git je gust, kao plastelin i sastoji se iz dve komponente (git i ucvrscivac) koje u pomesas u odgovarajucem odnosu i imas 5-10 minuta da naneses pre nego sto pocne da se stvrdnjava, a spricgit ili filler (to dvoje su ista stvar) je tecan i nanosi se sprejem. Git koristis za dublja ostecenja a filler za popunjavanje sitnih riseva nastalih smirglanjem.
    2. - Duplicolor je ok ali daleko od toga da je savrsen. Colormax, HappyColor i ostala govna preskoci. Kod sprejeva ti vazi pravilo koliko para toliko muzike. Kupis li najjeftiniji, moze da se desi da ces biti zadovoljan rezultatom ali ce najverovatnije posle kratkog vremena poceti da se ljusti. Nemoj da ti bude zao para za dobar sprej jer najgore sto moze da se desi je da momacki odradis ceo posao a da krajnji rezultat bude bezveze jer je sprej bulja.
    3. - Najbolje jeste da preko prvih par slojeva sa prvim sprejem ides na 2-3 sloja bezbojnog laka i to 2k jer je lak ono sto ce ti zastititi boju na felni od spoljnih uticaja, a 2k lak kad se osusi je tvrdji i otporniji od 1-komponentnih lakova. Po mom iskustvu nije preporucljivo mesati proizvodjace. Najbolje bi bilo da za bazu (boju) koju koristis kupis i odgovarajuci lak od istog prizvodjaca koji ide bas za tu bazu.
    4. - Nikako. Cuo sam da to preporucuju ali licno mislim da je to glupost. Ako mozes finansijski, kupi antisil ili antisilikon pa nakon smirglanja i pre farbanja prebrisi felnu njime da skines masnoce. Ako ne koristis antisil, bolje je da Fairy-em za sudove lepo operes felnu, isperes sa dosta vode i pustis da se potpuno osusi. Cak je i to mnogo bolje nego da koristis nitro.
     
    Eto, nadam se da sam pomogao.
     
    Pozdrav

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...